Menu
Berlijn / Duitsland

7x typisch Berlijn

Berlijn heeft mij positief verrast. Het is zo’n leuke en gevarieerde stad en een perfecte bestemming voor een stedentrip. De stad riep echter ook veel vragen bij me op. Waarom lopen er bijvoorbeeld door de hele stad felroze buizen en wat doen al die gekleurde beren toch in Berlijn? En denken ze hier echt dat vrouwen niet kunnen inparkeren? Ik ben benieuwd hoeveel van deze zeven typisch Berlijnse dingen jij herkent. 

 

#1 De Buddy Bears

Als je in Berlijn bent, ontkom je niet aan de grote, kleurrijke beren die in de gehele stad te vinden zijn. Oorspronkelijk waren deze beren een initiatief van internationale kunstenaars. In 2001 en 2002  beschilderden zij meer dan 300 beren die ze de Buddy Bears noemden. Elke beer was 2 meter hoog en stond symbool voor een ander land of een andere cultuur. De beren stonden samen hand in hand als symbool voor de wereldvrede. De tentoonstelling was een groot succes en de beren zijn de hele wereld over gegaan. Door veilingen en donaties hebben de beren inmiddels al meer dan 2 miljoen euro opgebracht voor Unicef. Vanwege de vele positieve reacties over de beren en omdat de beer hét symbool van Berlijn is, hebben veel winkels en bedrijven in Berlijn een eigen unieke beer besteld. Ondanks dat de tentoonstelling niet meer in Berlijn te zien is, staat de stad dus nog wel vol met deze leuke, kleurrijke beren. In veel souvenirwinkels kun je tegenwoordig ook kleine exemplaren van deze beren kopen.

Berlijn beren

 

#2 Currywurst

Je kunt Berlijn eigenlijk niet verlaten zonder de traditionele currywurst te hebben gegeten. Op vrijwel elke hoek van de straat kun je hier currywurst kopen. De beste currywurst schijn je volgens locals te kunnen halen bij Curry 36 (Mehringdamm 36 & Hardenbergplatz 9) en Curry 61 (Oranienburger Strasse 6). Dit is ook wel te zien aan de enorme rijen die er altijd staan. Kun je geen genoeg krijgen van de currywurst? Berlijn heeft ook een officieel museum gewijd aan de currywurst: het ‘Deutsches Currywurst Museum’. Ik heb het museum zelf niet bezocht, maar het schijnt helaas wat tegen te vallen. Aan het eind van je bezoek krijg je echter wel een heerlijk bakje currywurst.

 

#3 Kleurrijke buizen

Als je door Berlijn loopt, zie je op verschillende plekken knalroze, paarse en blauwe buizen boven de grond lopen. Met name in de buurt van Potsdamer Platz staat het vol met deze kleurrijke buizen. Waar deze buizen voor dienden was ons een groot raadsel. Gelukkig kon een local ons meer vertellen. Hij vertelde dat ‘Berlijn’ afgeleid is van ‘Berl’, wat moeras betekend. Berlijn is zo genoemd, omdat het grondwater vrij hoog staat. Hierdoor ontstaat het gevaar dat verschillende gebouwen verzakken wanneer het grondwater omhoog komt. De kleurrijke buizen pompen het grondwater daarom uit de grond en leiden het naar het dichtbijzijnste kanaal. De buizen zijn expres zo kronkelig gemaakt, zodat ze bij extreme warme of koude temperaturen niet zo snel uitzetten of krimpen en daardoor dus minder snel kapot gaan. Waarom de buizen zo’n felle kleur hebben, is me echter niet helemaal duidelijk geworden, maar vrolijk staat het wel.

Berlijn buizen

 

#4 Ampelmännchen

Das ampelmännchen, Duits voor verkeerslichtmannetje, is misschien wel net zo bekend als de Berlijnse beren. In Berlijn zijn de symbolen op de verkeerslichten voor voetgangers namelijk veel vrolijker en speelser dan in de rest van Europa. Aanvankelijk waren deze verkeerslichten alleen in Oost-Berlijn te zien. Na de val van de Berlijnse muur, werden de verkeerslichten volgens Europese standaard omgebouwd, zodat alle stoplichten in de stad gelijk waren. De inwoners van Berlijn waren het daar echter niet mee eens en zij richten een heuze actiegroep op met de naam rettet die ampelmännchen ofwel red de verkeerslichtmannetjes. De actie was een groot succes en het Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven. Zelfs in het voormalig westelijke deel werden de ampelmännchen geplaatst, zodat het je niet aan de verkeerslichten kon zien aan welke kant van de muur je je bevond. De ampelmäncchen is inmiddels zowel in Berlijn als daarbuiten erg populair. In vrijwel elke souvenirwinkel in Berlijn kun je t-shirts, mokken en stickers met dit vrolijke verkeersmannetje kopen.

Ampelmännchen

 

#5 Levensgrote zwart-wit foto’s

Op veel plekken in Berlijn vind je tegenwoordig prachtige oude zwart-wit foto’s die aangeven hoe Berlijn er tijdens de oorlog heeft uitgezien. Ze zijn precies op de juiste plek geplaatst, waardoor je heel goed het contrast tussen oud en nieuw ziet. Als je er recht voor gaat staan, gaan de foto’s helemaal op in de omgeving. Bij het zien van deze foto’s kreeg ik toch wel even kippenvel. Het contrast is zo groot. Op de mooiste plekken in Berlijn zijn de meest vreselijke dingen gebeurd. Bij een van de oude stations in Berlijn zie je bijvoorbeeld een grote foto van een groep mensen die afgevoerd wordt naar een concentratiekamp en bij het plein van de Brandenburger Tor vind je onderstaande foto. Ik weet niet precies hoe lang de foto’s nog blijven staan, maar mocht je binnenkort naar Berlijn gaan dan is het zeker de moeite waard om deze foto’s te bekijken.

Berlijn zwart-wit

 

#6 Overblijfselen van de muur

Ondanks dat de Berlijnse muur in 1989 is gevallen, zijn er nog steeds veel overblijfselen van de muur te vinden. Je kunt deze resten onder andere bezichtigen bij de Bernauer Strasse, Checkpoint Charlie, East Side Gallery, het Mauerpark en Potsdamer Platz. Mijn favoriet is de East Side Gallery. Dit is niet alleen het langste deel van de muur dat nog in tact is, maar de gehele muur is ook prachtig versierd met verschillende graffiti kunstwerken. Met zijn 1,3 kilometer, is de East Side Gallery daarnaast het langste openbare kunstwerk ter wereld. Wil je meer lezen over de Berlijnse muur en de plekken waar je de muur kunt bezichtigen? Marjolijn, bekend van Berlijnblog.nl en het boek Mijn Berlijn, heeft er een interessant artikel over geschreven.

east side gallery berlijn

 

#7 Vrouwenparkeerplaatsen

Wij waren met de auto in Berlijn en het viel ons op dat bijna elke parkeergarage in Berlijn speciale vrouwenparkeerplaatsen heeft. Deze parkeerplaatsen zijn wat breder dan andere parkeerplaatsen, dus wij dachten aanvankelijk dat het was gemaakt voor vrouwen die niet zo goed kunnen inparkeren. Uiteindelijk kwamen we erachter dat deze parkeerplaatsen gemaakt zijn om vrouwen een veiliger gevoel te geven. De parkeerplaatsen liggen vaak dichtbij de ingang, ze zijn beter verlicht en vrouwen hoeven zo geen grote afstanden meer te lopen in een donker en afgelegen parkeerterrein. In heel Duitsland zijn steeds meer van zulke vrouwvriendelijke parkeerplaatsen te vinden. Een erg goede service vind ik, al blijf ik erbij dat het stiekem toch gemaakt is voor vrouwen die slecht kunnen inparkeren.

Berlijn vrouwenparkeerplaats

 

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Hoeveel van deze 7 typische Berlijnse dingen heb jij gespot tijdens je verblijf? En wat is volgens jou typisch Berlijn?

10 Reacties

 • Maris
  15 juni 2015 at 11:24

  Leuk stukje! Ik ga als het goed is begin juli weer een lang weekend naar Berlijn. Het is en blijft een heerlijke bijzondere stad.

  Reageer
 • Bart - Vetexbart
  16 juni 2015 at 11:31

  Enkele maanden geleden was ik ook in Berlijn voor enkele dagen. Het regende pijpenstelen en ik hard -eerlijk- de reis niet echt goed gepland waardoor ik toch een beetje met een minder gevoel terug vertrok na twee dagen. De stad kon mij niet echt bekoren.

  Reageer
 • Nathalie
  17 juni 2015 at 02:27

  Wat een leuke post! Makes me want to go back… 😉

  Reageer
 • Eva - eighty7
  17 juni 2015 at 10:54

  Leuke post dit! Ik vind de verkeerslichtmannetjes zo leuk! Typisch Berlijn (voor mij); de vele toffe street art & club mate!

  Reageer
 • Samir
  4 juli 2015 at 04:04

  Heel herkenbaar en erg leuk om te lezen.. Berlijn is veruit mijn favo stad in Europa. Typisch Berlijn voor mij; de leuke culturele festivalletjes in de zomer, de ‘strandtentjes’ aan de Spree en de goede techno scene!

  Reageer
 • Irene
  8 februari 2017 at 13:19

  Leuk! Ik ga morgen naar Berlijn, dus heb wat tips gezocht op jullie website. xx

  Reageer
  • Saskia
   12 februari 2017 at 21:08

   Wat leuk Irene, heel veel plezier!

   Reageer
 • florine
  28 mei 2019 at 06:14

  ik vind curryworst heeeel lekker

  Reageer
 • Maaike
  9 augustus 2019 at 08:01

  Volgens mij geven de buizen aan met de kleur in welk gebied van Berlijn je bent, oost of west berlijn. Om het verschil te laten zien in architectuur, dat was tenminste toen ik er in 2010 geweest was

  Reageer
  • Saskia
   14 augustus 2019 at 17:58

   Oh wat grappig! Dat heb ik dus nooit geweten, maar super interessant. Dankjewel voor het delen Maaike!!

   Reageer

Laat een reactie achter