Typisch Berlijn

8x typisch Berlijn

Home / Duitsland / 8x typisch Berlijn

Berlijn is één van de leukste en meest gevarieerde steden in Europa en een perfecte bestemming voor een weekend weg. De stad riep echter ook veel vragen op. Waarom lopen er bijvoorbeeld door heel Berlijn felroze buizen? En denken ze hier echt dat vrouwen niet kunnen inparkeren? In dit artikel vertel ik je alles over typisch Berlijnse dingen.

Dagmarkten

Berlijn barst echt van de dagmarkten en elke dag in de week is er wel ergens een markt te vinden. Soms heel hip vol handgemaakte spulletjes, soms met enkel eten en soms met vooral heel veel oude tierlantijnen en meubels. De stad is echt een walhalla voor koopjesjagers en het is dan ook echt typisch Berlijns om lekker over één van de vele markten te struinen met je gezin of vrienden en er een dagje uit van te maken. Zelf vind ik de Mauerpark Markt zonder twijfel de leukste markt van Berlijn. Je vindt hier een leuke mengeling aan vintage kramen, handgemaakte spullen en eetkraampjes. Daarnaast is het park ook heel gezellig waardoor je er gemakkelijk een middag blijft hangen.

BerlijnTypisch Berlijn

Currywurst

Je kunt Berlijn eigenlijk niet verlaten zonder de traditionele currywurst te hebben gegeten. Op vrijwel elke hoek van de straat kun je hier currywurst kopen. De beste currywurst schijn je volgens locals te kunnen halen bij Curry 36 (Mehringdamm 36 & Hardenbergplatz 9) en Curry 61 (Oranienburger Strasse 6). Dit is ook wel te zien aan de enorme rijen die er altijd staan. Kun je geen genoeg krijgen van de currywurst? Berlijn heeft ook een officieel museum gewijd aan de currywurst: het ‘Deutsches Currywurst Museum’. Ik heb het museum zelf niet bezocht, maar het schijnt helaas wat tegen te vallen. Aan het eind van je bezoek krijg je echter wel een heerlijk bakje currywurst.

Curryworst

Kleurrijke buizen

Als je door Berlijn loopt, zie je op verschillende plekken knalroze, paarse en blauwe buizen boven de grond lopen. Met name in de buurt van Potsdamer Platz staat het vol met deze kleurrijke buizen. Waar deze buizen voor dienden was ons een groot raadsel. Gelukkig kon een local ons meer vertellen. Hij vertelde dat ‘Berlijn’ afgeleid is van ‘Berl’, wat moeras betekend. Berlijn is zo genoemd, omdat het grondwater vrij hoog staat. Hierdoor ontstaat het gevaar dat verschillende gebouwen verzakken wanneer het grondwater omhoog komt. De kleurrijke buizen pompen het grondwater daarom uit de grond en leiden het naar een kanaal in de buurt. De buizen zijn expres zo kronkelig gemaakt, zodat ze bij extreme warme of koude temperaturen niet zo snel uitzetten of krimpen en daardoor dus minder snel kapot gaan.

Berlijn buizen

Ampelmännchen

Das ampelmännchen, Duits voor verkeerslichtmannetje, is echt typisch Berlijn. In Berlijn zijn de symbolen op de verkeerslichten voor voetgangers veel vrolijker en speelser dan in de rest van Europa. Aanvankelijk waren deze verkeerslichten alleen in Oost-Berlijn te zien. Na de val van de Berlijnse muur werden de verkeerslichten volgens Europese standaard omgebouwd, zodat alle stoplichten in de stad gelijk waren. De inwoners van Berlijn waren het daar echter niet mee eens en zij richten een actiegroep op met de naam Rettet die ampelmännchen ofwel red de verkeerslichtmannetjes. De actie was een groot succes en de Oost-Duitse Ampelmännchen mocht blijven. Zelfs in het voormalig westelijke deel werden de ampelmännchen geplaatst, zodat het je niet aan de verkeerslichten kon zien aan welke kant van de muur je je bevond. De ampelmäncchen is inmiddels zowel in Berlijn als daarbuiten erg populair. In vrijwel elke souvenirwinkel in Berlijn kun je t-shirts, mokken en stickers met dit vrolijke verkeersmannetje kopen.

Ampelmännchen

Streetart op de Berlijnse Muur

Ondanks dat de Berlijnse muur in 1989 is gevallen, zijn er nog steeds veel overblijfselen van de muur te vinden. Je kunt deze resten onder andere bezichtigen bij de Bernauer Strasse, Checkpoint Charlie, East Side Gallery, het Mauerpark en Potsdamer Platz. Mijn favoriet is de East Side Gallery. Dit is niet alleen het langste deel van de muur dat nog in tact is, maar de gehele muur is ook prachtig versierd met verschillende graffiti kunstwerken. Met zijn 1,3 kilometer, is de East Side Gallery daarnaast het langste openbare kunstwerk ter wereld. Benieuwd naar de mooiste streetart in Berlijn? Doe dan een 3 uur durende street art tour met gids die je langs de beste werken in de stad brengt.

east side galleryeast side gallery berlijn

Vintage fotoautomaat

Overal in Berlijn zie je nog ouderwetse fotoautomaten waar je pasfoto’s kunt maken. Het is heel bijzonder dat deze automaten nog steeds bestaan, aangezien je tegenwoordig natuurlijk op elk moment van de dag met je telefoon een foto kunt maken. Toch zijn deze fotoautomaten nog steeds populair. Ik verwacht dat de reden hiervoor is dat het een gevoel van nostalgie oproept en je echt een tastbare herinnering aan je bezoek aan Berlijn mee naar huis neemt.

Photoautomat in Berlijn

Fietsen

Je zou het misschien niet verwachten, maar Berlijn is een ontzettend fietsvriendelijke stad. De wegen zijn vlak en er zijn overal fietspaden. Het is dan ook geen verrassing dat de meeste inwoners van Berlijn zelf een fiets hebben. Het is zeker een aanrader om Berlijn zelf op de fiets te verkennen. Dit doe je bijvoorbeeld met een fietstour met Nederlandssprekende gids. In 3 uur tijd fiets je langs de bekendste bezienswaardigheden en leer je veel over de stad. Aanrader!

Baja Bikes Berlijn

Vrouwenparkeerplaatsen

Wij waren met de auto in Berlijn en het viel ons op dat bijna elke parkeergarage in Berlijn speciale vrouwenparkeerplaatsen heeft. Deze parkeerplaatsen zijn wat breder dan andere parkeerplaatsen, dus wij dachten aanvankelijk dat het was gemaakt voor vrouwen die niet zo goed kunnen inparkeren. Uiteindelijk kwamen we erachter dat deze parkeerplaatsen gemaakt zijn om vrouwen een veiliger gevoel te geven. De parkeerplaatsen liggen vaak dichtbij de ingang, ze zijn beter verlicht en vrouwen hoeven zo geen grote afstanden meer te lopen in een donker en afgelegen parkeerterrein. In heel Duitsland zijn steeds meer van zulke vrouwvriendelijke parkeerplaatsen te vinden.

Berlijn vrouwenparkeerplaats

Ben jij al eens in Berlijn geweest? Hoeveel van deze 7 typische Berlijnse dingen heb jij gespot tijdens je verblijf? En wat is volgens jou typisch Berlijn?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

12 reacties op “8x typisch Berlijn”

 1. Han Hesselink

  Ben vandaag en gister in Berlijn geweest.
  Leuk! de dingen die je noemt.
  De meeste waren me opgevallen maar ik wist niet de achtergronden.
  Thanx

 2. Volgens mij geven de buizen aan met de kleur in welk gebied van Berlijn je bent, oost of west berlijn. Om het verschil te laten zien in architectuur, dat was tenminste toen ik er in 2010 geweest was

 3. Heel herkenbaar en erg leuk om te lezen.. Berlijn is veruit mijn favo stad in Europa. Typisch Berlijn voor mij; de leuke culturele festivalletjes in de zomer, de ‘strandtentjes’ aan de Spree en de goede techno scene!

 4. Enkele maanden geleden was ik ook in Berlijn voor enkele dagen. Het regende pijpenstelen en ik hard -eerlijk- de reis niet echt goed gepland waardoor ik toch een beetje met een minder gevoel terug vertrok na twee dagen. De stad kon mij niet echt bekoren.

 5. Leuk stukje! Ik ga als het goed is begin juli weer een lang weekend naar Berlijn. Het is en blijft een heerlijke bijzondere stad.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven