Vegetarische gerechten Griekse keuken

Vegetarische gerechten uit de Griekse keuken: dit moet je proeven

Home / Griekenland / Vegetarische gerechten uit de Griekse keuken: dit moet je proeven

Moussaka en de Griekse salade kennen we allemaal. Ook een bord gyros en souvlaki zijn voor de meesten niet onbekend. Maar wat zijn nou echt lekkere vegetarische gerechten uit de Griekse keuken? Ik eet zelf geen vlees en als ik op vakantie in Griekenland ben, bestel ik voornamelijk vegetarische gerechten. Wil je weten wat je moet bestellen als je in Griekenland vegetarisch wilt eten? Ik deel mijn tips voor de lekkerste vegetarische Griekse gerechten met je. 

Vegetarische Griekse voorgerechten

Vooral op het gebied van kleine gerechtjes heeft de Griekse keuken veel vegetarische opties. Natuurlijk kun je deze als voorgerecht bestellen, maar het is ook leuk en algemeen geaccepteerd om de tafel vol te laten zetten en dit als hoofdmaaltijd te eten.

Tirokafteri

Het hoofdingrediënt van dit gerechtje is feta. Tirokafteri is een pittige dip gemaakt van voornamelijk feta en groene peper, die met een lekker stuk vers brood gegeten wordt voor de maaltijd. In de supermarkten is dit smakelijke goedje in bakjes verkrijgbaar terwijl het in tavernes en restaurants meestal vers voor je gemaakt wordt. Smaakt ook heerlijk met gefrituurde aubergine- of courgetteschijfjes.

Tirokafteri

Tzaziki

Waarschijnlijk hoef ik je niet uit te leggen wat tzaziki is: deze klassieker prijkt ook in Griekse restaurants in Nederland standaard op de menukaart. Mocht je het toch even kwijt zijn dat licht ik het graag voor je toe. Tzaziki is een dip gemaakt van uitgelekte yoghurt met komkommer, knoflook en olijfolie. Het verschil tussen verse tzaziki en tzaziki uit een bakje vind ik aanzienlijk. Vraag als je uit eten gaat in Griekenland dan ook altijd of de tzaziki huisgemaakt is. Deze is echt zoveel lekkerder!

Tiropita / Tiropitakia

Tiropita is een hartige plaattaart van filodeeg gevuld met een romig fetamengsel. Er worden door de bakker stukken afgesneden zo groot als jij ze wilt hebben. De kleine variant heet tiropitakia en staat in menig taverne als voorgerecht op het menu. Deze hapjes lijken qua vorm meer op kleine appelflapjes en zijn vaak wat krokanter dan de tiropita. Ik eet graag een nog warm stuk tiropita als ontbijt: niet het meest gezonde ontbijt ooit, wel het lekkerste.

Tigianití Melitzana of Tigianití Kolokithakia

Bij vrijwel elke taverne in Griekenland staan er gefrituurde aubergines (tigianití melitzana) en/of gefrituurde courgettes (tigianití kolokithakia) op het menu. Plakjes courgette of aubergine worden door ei en bloem gehaald en vervolgens kort gefrituurd. Hierdoor krijgen ze en heerlijk krokant jasje. De kwaliteit van dit gerecht verschilt wel echt per taverne. Persoonlijk vind ik deze het lekkerst als het deeglaagje zo dun mogelijk is, zodat je ook echt de groentes nog goed proeft. Een heerlijk gerechtje om je maaltijd mee te beginnen.

Gefrituurde Aubergine

Kolokithokeftedes

Wil je nog meer courgette proeven? Dan zijn kolokithokeftedes een must. Dit zijn simpelweg courgettekoektjes vol verse kruiden. Heel smaakvol, zeker in combinatie met tzaziki. Ik volgde op Chios ooit een kookworkshop waarbij we deze courgettekoekjes zelf gingen maken en het is echt verbazingwekkend hoeveel verse kruiden er in deze koekjes gaan. Dit is in ieder geval één van mijn favoriete gerechten uit de Griekse keuken.

Vegetarische gerechten uit de Griekse Keuken

Melitzanosalata

De kans is groot dat Baba Ganouch wel een belletje doet rinkelen. In Griekenland hebben ze Melitzanosalata, iets dat zeer sterk doet denken aan Baba Ganouch. Om deze dip te maken worden er aubergines gegrild op het vuur of in de oven. Vervolgens wordt van het vruchtvlees in combinatie met kruiden een dip gemaakt. Heerlijk smaakvol en perfect met een stukje vers brood.

 Melitzanosalata

Bouyourdi

Gek op feta? Dan moet je bouyourdi zeker proeven als je op vakantie in Griekenland bent. Bouyourdi is namelijk een blok feta wat in de oven gegaan is met tomaat, paprika en pepers. Hierdoor krijg je een bijna vloeibare kaas die super vol van smaak is. Uiteraard eet je bouyourdi met een lekker brood of pita.

Bouyourdi

Dolmades of domadakia

Eén van mijn favoriete vegetarische hapjes uit de Griekse keuken zijn dolmades. Als je in Nederland bij de Griek gaat eten willen ze er nog wel eens gehakt in doen, maar origineel worden zijn dolmades wijnbladeren gevuld met aromatische rijst. Domades of dolmadakia worden koud geserveerd en zijn eigenlijk altijd een goede keuze als aanvulling op je voorgerechtjes. Uiteraard geef ik ook hierbij altijd de voorkeur aan de huisgemaakte variant.

dolmades

Anthous

Dit voorgerecht is slechts korte tijd verkrijgbaar, namelijk als de courgetteplanten bloemen hebben. Deze bloemen worden van de plant gehaald en vervolgens gevuld met een mengsel van kaas (veelal feta), ei, bloem en kruiden (vaak munt). Vervolgens krijgen ze een laagje bloem zodat ze lekker knapperig gefrituurd kunnen worden. Een super lekker vegetarisch gerecht uit de Griekse keuken wat je absoluut moet uitproberen als je tijdens de vroege zomer in Griekenland bent.

Anthous

Choriatiki

Een klassieker die we allemaal wel eens op hebben: Choriatiki, oftewel, Griekse salade. Deze staat werkelijk overal op het menu en is zowel een populair lunchgerecht als een voorgerecht. Heb je zin in salade als hoofdgerecht, dan kun je gerust choriatiki bestellen. Je krijg standaard een flinke kom vol tomaten, komkommer, groene paprika, olijven en feta. De salade wordt aangemaakt met oregano en heel veel olijfolie. Heerlijk!

Choriatiki

Vegetarische Griekse hoofdgerechten

Ook qua hoofdgerechten heeft de Griekse keuken genoeg lekkere vegetarische gerechten te bieden. Zelfs klassieke vleesgerechten als pita gyros en moussaka worden tegenwoordig op steeds meer plekken ook in vegetarische variant verkocht.

Imam (bayildi)

Mijn absolute favoriete vegetarische hoofdgerecht in Griekenland is Imam Bayildi. Dit is een heel simpel maar o zo lekker vegetarisch gerecht uit de Griekse keuken. Imam Bayildi is gevulde aubergine met tomaat, specerijen en soms ook kaas. Dit gaat de oven in tot de aubergine boterzacht is. Heel gemakkelijk, maar echt bomvol smaak. Als je van aubergine houdt weet ik zeker dat dit ook jouw favoriete gerecht uit de Griekse keuken wordt.

Briam

Briam is een heel traditioneel stoofpotje van groentes. Tomaat, aardappel, courgette, paprika en aubergine zijn de meest voorkomende groentes die voor briam gebruikt worden. De groentes worden gestoofd en gaan daarna nog de oven in. Hierdoor worden ze boterzacht en romig. Briam is wel een heel olierijk gerecht, dus het is lekker om er wat brood bij te bestellen.

Briam

Vegetarische moussaka

Zoals gezegd staat vegetarische moussaka ook steeds vaker op het menu in Griekenland. Veel versies zijn zelfs vegan, waardoor ze voor vrijwel iedereen geschikt zijn om te eten. In een traditionele moussaka zit gehakt, aubergine, aardappel en tomaat, afgetopt met bechamelsaus. De vegetarische moussaka vind ik zelf meer lijken op briam maar dan met een bechamel of ander soortig korstje erop. Heel lekker!

Gemista

Dit gerecht is bijna altijd wel te bestellen als je in een taverne in Griekenland gaat eten. Gemista zijn gevulde tomaten en paprika’s. De vulling bestaat uit rijst gemengd met fijngesneden tomaat en kruiden. Persoonlijk vind ik de paprika te scherp, aangezien er altijd groene gebruikt worden voor gemista. De tomaat echter, is heerlijk zacht van smaak.

Gemista
Gemista
Vegetarische Moussaka
Vegetarische moussaka

Gigantes

Het laatste gerecht in deze rij met vegetarische gerechten uit de Griekse keuken, is Gigantes. Dit is niet meer en niet minder dan een reuzenbonenschotel in tomatensaus. Uiteraard worden er veel lekkere, lokale kruiden en specerijen gebruikt waardoor dit gerecht echt veel lekkerder is dan je op basis van deze omschrijving zou verwachten. Zeker ook een goede optie voor mensen die volledig vegan eten!

Extra tip: Café Frappe

Niets is zo verfrissend tijdens een warme zomerdag dan een lekkere ijskoffie en de Grieken weten precies hoe je deze het beste kan maken. Bestel een café frappe skéto als je van puur zwarte koffie houdt. Mag het voor jou wat minder sterk zijn? Bestel hem dan me ghála, oftewel, met melk. Liever suiker en melk? Dan luidt de bestelling metrio me ghála en als je nou een echte zoetekauw bent vraag je om een café frappe me krema, met slagroom/ijs. Bij een goede Griekse zaak krijg je er ook een koud glas water bij. Dit kun je gewoon veilig drinken, want dit is vrijwel altijd fleswater.

Café Frappe

Er zijn echt meer dan genoeg lekkere, vegetarische opties te vinden in de Griekse keuken. Lang niet alle bovenstaande gerechten zijn op elke menukaart te vinden, maar nu weet je wel waar je naar moet kijken als je vegetarisch wil eten in Griekenland. Vraag ook gerust of ze één van deze gerechten hebben. De kans is aanwezig dat ze daar ja op antwoorden, ondanks dat het gerecht niet op de kaart staat. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

6 reacties op “Vegetarische gerechten uit de Griekse keuken: dit moet je proeven”

  1. Mmmm… Ik mis in het stuk de heerlijke geitenkaas en -wat ik in Griekenland vaak at- de taramosalata. Lekker dipje met brood. (Viskuit is het, van die ‘eitjes’, maar echt lekker!)

    1. Bedankt voor je reactie, leuk! Taramosalata is inderdaad ook een typisch Grieks dipje. Vooraf een bordje tzaziki, taramosalata, olijfjes en vers brood, heerlijk!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven