Tampere Finland

Tampere: tips voor een originele stedentrip in Finland

Home / Finland / Tampere: tips voor een originele stedentrip in Finland

Vorig jaar reisde ik af naar Finland om een goede vriend te bezoeken. Ik combineerde in deze trip hoofdstad Helsinki met Tampere, de derde stad van het land. Dit bleek een gouden combinatie te zijn, want vooral Tampere heeft me echt ontzettend verrast. Wát een fijne stad is dit en wat een verschil met Helsinki. Ik vond de sfeer in Tampere heel relaxt en omdat de stad aan twee kanten omgeven is door meren, is het water nooit ver weg. Ik deel mijn beste tips voor een bezoek aan Tampere met je.

Hoe kom je in Tampere?

Om Tampere te bezoeken, kun je het beste naar Helsinki vliegen. Je stedentrip naar Helsinki kun je namelijk prima combineren met een bezoek aan Tampere. Het is een aanrader om hier een auto voor te huren, zodat je onderweg ook nog wat stops kunt maken. De totale route duurt zo’n 2,5 uur, dus je hebt tijd genoeg om het rustig aan te doen. Zo reden wij via Aulanko om een bezoekje te brengen aan Aulangon Näkötorni, een uitkijktoren die stamt uit 1906. Het hele gebied hier is prachtig en vanaf de uitkijktoren heb je een geweldig zicht over de bossen en meren. Pas als je zo hoog staat, zie je hoe groen alles om je heen is. Aulangon Näkötorni is van begin mei tot eind september open van 08.00 tot 19.00 uur. Je mag gratis naar boven. Er bevindt zich onder de toren ook een restaurant waar je terecht kunt voor een prima kop koffie en een broodje.

Tip: huur je auto via Sunny Cars en je gaat altijd all inclusive verzekerd op pad.

NakotorniNakotorni FinlandNakotorni Finland

Een oude industriestad omgeven door water

Normaal gesproken ben ik geen fan van (voormalige) industriesteden, maar de oude fabrieksgebouwen doen Tampere juist veel goed. Waar in Helsinki veel historische gebouwen gesloopt zijn om plaats te maken voor typische Oostblokflats, is er in Tampere juist relatief veel bewaard gebleven. Dit, in combinatie met het water wat dwars door de binnenstad stroomt, zorgt voor een bijzondere sfeer.

TampereTampere Tampere

Tips voor eten in Tampere

Ben je met mooi weer in Tampere, dan moet je absoluut gaan lunchen op Laukontori, een straatje langs het water middenin het centrum. Van mei tot september staan hier diverse kraampjes waar je terecht kunt voor diverse lekkernijen. Voor een uitgebreide maaltijdsalade betaal je hier zo’n €10, een koopje voor Finse begrippen. Als je gek bent op chicken wings mag je Ravintola Hook niet overslaan. Het schijnt dat mensen van heinde en verre hier naartoe komen om chicken wings te eten. Zelf eet ik geen vlees, maar daar hadden ze een prima oplossing voor: gefrituurde halloumi strips. Heel fout, maar o zo lekker en ook weer heel betaalbaar.

Laukontori Laukontori

Wandelen in Atlaspuisto

Ook in de omgeving van Tampere kun je heerlijk wandelen. Vanuit het centrum loop je zo de natuur in en voelt het alsof je in de Scandinavische wildernis terecht bent gekomen. Wil je een wandeling maken, loop dan in de richting van Atlaspuisto, een natuurgebied aan het water. In de zomer worden er optredens gegeven in het openluchttheater. Ook zijn er diverse stranden te vinden die in de zomer bomvol liggen met locals.

TampereTampere

Loop door naar de Pyynikki oberservatietoren voor een uitzicht over de stad en de natuur. Ook onder deze toren is een restaurantje gevestigd. Tip: eet hier een munkki, de Finse versie van een donut. Ben je net als ik een echte zoetekauw, dan mag je deze snack niet missen.

Uitzicht over TampereTampere

Stomen in de Kapinojan Sauna

Een saunabezoek mag je wat mij betreft echt niet overslaan als je in Finland bent. Onze vriend Jelle nam ons mee naar zijn favoriete sauna, net buiten Tampere. De Kapinojan Sauna bevindt zich middenin de natuur, pal aan een meer. De sauna in Finland is echt wat anders dan in Nederland. Deze sauna bestond namelijk uit één ruimte die stikheet gestookt werd door de bezoekers zelf. Het grappige is dat hier hele gezinnen gezellig samen naar de sauna gaan. Het is echt heel normaal dat je in de sauna kleine kinderen rond ziet lopen. Wel gaat iedereen in badkleding trouwens.

Nadat je helemaal heet gestoomd bent, kun je in het ijskoude meer een plons nemen om af te koelen. Daarna is het tijd voor een biertje of een worstje van de barbecue. Dit mag je allemaal zelf meenemen. Super leuk en ontspannend! De entree voor Kapinojan Sauna bedraagt €6,- en hiervoor mag je zo lang blijven als je wilt.

Wandelen in de wijk Pispala

De buitenwijken van Tampere zijn stiekem misschien wel mooier dan de binnenstad. Zo is het leuk om een uurtje te gaan wandelen in de wijk Pispala. De huizen hier zijn namelijk nog in traditionele bouwstijl en al wandelend droomde ik al weg bij een vakantiehuisje aan het meer. Uiteraard ziet het er hier in de winter heel anders uit, maar ook met een dik pak sneeuw is dit volgens mij een bijzonder mooie omgeving om in te wonen.

TampereTampere

Voor een eerste bezoek aan Finland kan ik je een combi-trip Helsinki en Tampere absoluut aanraden. De twee steden verschillen flink van elkaar en beide hebben ze zo hun charme, al moet ik bekennen dat ik Tampere wel echt een stuk leuker vond dan Helsinki. Ik vind het fantastisch dat de natuur nooit ver weg is en dat je zo gemakkelijk de stad uit kunt. Ik vind Finland een originele bestemming, zeker in de zomer, en ik hoop dat ik er snel weer naar terug kan keren. 

Lees hier al onze tips voor een reis naar Finland.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven