Menu
Dominicaanse Republiek

Samaná, de meest gevarieerde regio van de Dominicaanse Republiek

Bacardi Island Samana Dominicaanse republiek

Tijdens mijn rondreis door de Dominicaanse Republiek doe ik ook de noordwestelijke regio Samaná aan. Na Punta Cana is dit de bekendste bestemming van het eiland en dat is niet zonder reden. In de wintermaanden kun je hier namelijk walvissen spotten! Helaas valt mijn bezoek niet in deze periode, maar gelukkig is Samaná ook een heerlijke bestemming zónder walvissen. De kleinschalige kustplaatsjes, nationaal park Los Haitises en ‘Bacardi Island’ maken dit een ideale plek waarin het beste van de Dominicaanse Republiek verenigd wordt.

 

Dolfijnen spotten in Los Haitises national park

In Samaná zijn diverse tourbureaus te vinden die excursies naar Los Haitises national park aanbieden. Bij de één ga je met een gecombineerde groep op pad, bij de ander boek je een privéboot. Betrouwbare touroperators in Samaná zijn Colonial Tours en Flora Tours. Allebei bieden zij diverse mooie (halve) dagtochten aan. Zelf ga ik, nogal decadent, mee op een speedboat. Stiekem vind ik het best wel spannend aangezien ik het niet zo op boten heb. Gelukkig schiet de speedboat over het water waardoor de vervelende deining waar ik altijd de kriebels van krijg, weg blijft.

 

Vanuit de bescheiden haven in Samaná varen we uit naar Los Haitises, een nationaal park dat wereldwijd aanzien geniet onder vogelspotters en -liefhebbers. Hier leven namelijk talloze unieke en zeldzame vogels. Toegegeven, ik ben geen echte vogelspotter, maar uiteraard ben ik wel enorm nieuwsgierig naar wat we onderweg gaan zien. Onze gids wijst continu allerlei vogels aan en aan de hand van een handig overzichtje laat hij zien naar welke vogel ik nu precies kijk. Heel leuk om te merken dat deze mensen zo veel kennis hebben van de dieren en de omgeving!

Los Haitises Los HaitisesLos Haitises

 

Terwijl we in de verte rotspartijen zien opdoemen die me een beetje doen denken aan Khao Sok in Thailand, legt de schipper ineens de boot stil. “Dolfins!” En vrijwel direct zien we een groep dolfijnen omhoog komen uit het water. Al snel blijkt dat het om 2 verschillende groepen gaat en ik kom werkelijk ogen tekort. Als de dolfijnen na zo’n 20 minuten ook nog rakelings langs de boot zwemmen, kan ik mijn geluk echt niet meer op. Wat is dit mooi!

Dolfijnen in Los Haitises Dolfijnen in Los HaitisesDolfijnen in Los Haitises

 

Grotten en mangroves

Dolfijnen en vogels zijn niet het enige wat er te zien is in dit natuurgebied. Sowieso zijn de rotspartijen prachtig mooi om te zien en zoals gezegd, waan ik me echt even in Azië. Er zijn in Los Haitises ook drie plaatsen waar je aan land kunt gaan om een aantal grotten te bewonderen. Om er te komen, varen we door de mangroves totdat we een kleine pier zien.

Los HaitisesLos Haitises Los Haitises

 

We betalen omgerekend een paar euro voor de entree en mogen dan naar binnen. De grotten an sich vond ik niet zo bijzonder, de duizenden jaren oude tekeningen die hier op de muren te zien zijn wel. Zo bijzonder om te beseffen dat deze afbeeldingen al eeuwen hier op de muren staan. Verwacht niet dat je hier uren zoet bent, maar het is wat mij betreft wel een must als je in dit gebied bent.

Grot in Los HaitisesGrot in Los Haitises

 

Piña Colada’s op Bacardi Island

Een tweede grote bezienswaardigheid in Samaná is Bacardi Island. De echte naam van dit eiland luidt Cayo Levantado, maar nadat hier in de jaren ’90 van de vorige eeuw een reclamespot voor Bacardi is opgenomen, heeft het deze bijnaam gekregen. Een geheugensteuntje nodig? Bekijk hem hieronder:

 

Ondanks dat Bacardi Island door veel dagjesmensen bezocht wordt, vind ik het hier nog heel rustig. Daardoor snap ik direct waarom Bacardi nou juist dit eiland uitgekozen heeft voor deze reclame. Het is namelijk wel echt een tropisch paradijsje. Bijna wit zand, metershoge palmbomen, een azuurblauwe zee en uiteraard Piña Colada’s in overvloed. Bacardi Island is de ideale bestemming voor een heerlijk luie middag in de zon. Wij varen vanaf Los Haitises rechtstreeks naar het eiland. Het is wat mij betreft echt een aanrader om een tour te boeken waarbij je beide bestemmingen met elkaar combineert. Eerst dieren spotten, daarna relaxen op een tropisch eiland, geen slechte combinatie.

Bacardi Island Bacardi Island Bacardi Island Bacardi Island

 

Jungle fever

In Samaná doe ik twee dingen voor de allereerste keer: ik slaap er in een boomhut én ik ga ziplinen. Het slapen in een boomhut middenin de jungle is een unieke ervaring die ik stiekem heel spannend vind. Ik lig hier namelijk in mijn uppie in een volledig open boomhut terwijl de regen met bakken uit de lucht komt. Dit is zo’n gekke ervaring! Toch had ik het absoluut niet willen missen want dit is zeker de één van de meest bijzondere overnachtingen ooit geweest. Daarnaast ga ik hier ook ziplinen. Als je niet te veel last van hoogtevrees hebt, zou ik je deze activiteit absoluut aanraden. Wat is het gaaf om in volle vaart over de Dominicaanse oerwouden heen te ziplinen! Meer weten? In dit artikel beschreef ik uitgebreid over beide ervaringen.

Dominican Tree House Village Dominican Tree House Village Zipline in de Dominicaanse Republiek

 

Dwalen door Las Terrenas

Las Terrenas is typisch zo’n dorpje waar je veel langer blijft hangen dan eigenlijk je bedoeling is. Ik vind dit de meeste relaxte plek die ik op de Dominicaanse Republiek bezocht en het is niet voor niets dat veel toeristen die Samaná bezoeken hier verblijven. Het schijnt zelfs zo te zijn dat de lange kuststrook bij Las Terrenas één van de weinig niet-bebouwde kuststroken van het hele Caribische gebied is. Naast een prachtig zandstrand heeft Las Terrenas ook verschillende goede restaurants, leuke winkeltjes en fijne cocktailbars. Ga je naar Samaná? Dan zou ik zeker eens kijken naar een fijne accommodatie in Las Terrenas. De prijzen zijn hier trouwens meer dan redelijk: er zijn al goede accommodaties te boeken vanaf €20 per nacht.

Las Terrenas

 

Hoe kom je in Samaná?

Samaná ligt in het oosten van de Dominicaanse Republiek en vanaf de hoofdstad Santo Domingo is het een kleine 3 uur rijden. Vlieg je met TUI Fly naar het eiland dan land je op Punta Cana of Puerto Plata. Vanaf beide strandbestemmingen is het zo’n 4 uur rijden. Allemaal dus prima te doen als je eigen vervoer hebt. In tegenstelling tot wat je misschien verwacht, kun je op de Dominicaanse Republiek prima zelf rijden. Ik zou je dan ook zeker aanraden om een huurauto van Sunny Cars te boeken om wat vrijheid te hebben en te kunnen gaan en staan waar je wilt.

Samaná is een klein paradijsje op de Dominicaanse Republiek wat je eigenlijk niet mag overslaan als je hier bent. Ga je in de winter die kant op? Dan is de kans dat je hier walvissen ziet vrijwel zeker. Hoe gaaf is dat? Als ik de kans krijg om eens terug te gaan naar dit fijne land, zorg ik er in ieder geval voor dat het in de winter is zodat ik de walvissen niet misloop. Meer weten over mijn rondreis over de Dominicaanse Republiek? Hier vind je alle artikelen over de Dominicaanse Republiek. 

Geen reacties

    Laat een reactie achter