De voornaamste reden van ons bezoek aan Abu Dhabi was de Sheikh Zayed Moskee in het echt zien. Dit is één van de grootste moskeeën ter wereld en ook zeker één van de mooiste. Ik was enorm onder de indruk van dit immense bouwwerk. In dit artikel vertel ik je alles wat je moet weten als je de moskee in Abu Dhabi zelf graag wilt bezoeken en geef ik je een kijkje in en rondom dit prachtige gebouw.
Inhoudsopgave
Wanneer kan je de moskee bezoeken en hoeveel kost het?
De Sheikh Zayed moskee in Abu Dhabi is dagelijks geopend van 09:00u tot 22:00u. Op vrijdagochtend tijdens het gebed is de moskee gesloten. Het bezoeken van de moskee is helemaal gratis. Let er wel op dat je niet overal mag en kan komen. Zo mag je bijvoorbeeld niet over de binnenplaats zelf lopen en zijn er een aantal delen alleen toegankelijk voor mensen die daadwerkelijk komen bidden. Daarnaast zijn er nog bepaalde delen die of alleen voor mannen of alleen voor vrouwen toegankelijk zijn. Let hier dus goed op tijdens je bezoek.
Hoe moet je je kleden in de moskee?
Er zijn vrije strenge kledingvoorschriften voor het betreden van de moskee. Je dient je tot aan je polsen en enkels te bedekken. Ik had speciaal een lange rok gekocht die tot op mijn schoenen viel, maar zelfs die moest ik nog een stuk omlaag trekken van de bewaking. Vrouwen dienen bovendien een hoofddoek te dragen bij het betreden van de moskee. Indien je geen gepaste kleding bij je hebt, kun je kleding lenen bij binnenkomst. Wanneer je de gebedszaal binnengaat, dien je je schoenen uit te doen en achter te laten. Er zijn speciale kasten per schoenmaat, zodat je je schoenen redelijk makkelijk terug kunt vinden.
Hoe bezoek je de moskee in Abu Dhabi vanuit Dubai?
Een eerste optie is om met een huurauto of taxi naar Abu Dhabi gaan. Het is goed te rijden aangezien het slechts één lange rechte weg is. Een andere optie is het openbaar vervoer. Dit bespaart je een hoop kosten en als je weet waar je moet zijn, is het prima te doen. Met de bus ben je in anderhalf uur van Dubai in Abu Dhabi.
In Dubai pak je de metro naar de halte Ibn Battuta. Wanneer je het metrostation uitloopt, kom je aan bij het busstation. Hier gaat elk half uur een bus naar Abu Dhabi. Momenteel (januari, 2016) is dit busnummer E101. De rit van ongeveer anderhalf uur kost je 25 AED (zo’n 6 euro). Let op dat je in de bus zelf geen tickets kunt kopen en dat je alleen kunt betalen met een NOL kaart. Dit is een soort OV chipkaart die in heel Dubai gebruikt wordt. Je kunt deze kaart kopen bij alle metrostations in Dubai. Met deze kaart bespaar je ook een hoop kosten op de metro in Dubai, omdat je per rit een stuk minder betaalt dan wanneer je losse tickets koopt.
In Abu Dhabi kom je aan op het grootste busstation van de stad. Vanaf hier is het nog best een stukje rijden naar de moskee, omdat die wat buiten de stad gelegen is. Je kunt een taxi pakken, wat je ongeveer 25 AED kost, of met de bus gaan. Let op dat je in Abu Dhabi alleen op het grote busstation zelf bustickets kan kopen. Je kunt geen kaartjes kopen in de bus en de NOL kaart uit Dubai is hier niet geldig. Wanneer je dus geen bustickets koopt op het busstation, ben je genoodzaakt verder alles met de taxi te doen.
De bus van Abu Dhabi naar Dubai kun je in tegenstelling tot de heenweg juist niet met een NOL kaart betalen, omdat deze in Abu Dhabi niet geldig is. Je kunt je kaartjes alleen aan de balie op het busstation van Abu Dhabi kopen. Middenin de hal van het busstation zit een grote servicebalie, waar een speciale balie is voor kaartjes richting Dubai. Hier koop je voor 25 AED een papieren kaartje voor de terugweg. Elk half uur vertrekt er een bus terug naar Dubai.
Één laatste tip: door de airco is het heel erg koud in de bussen, dus zorg dat je een sjaal of een vestje bij je hebt.
Wat kan je verwachten van de moskee?
Ik was zelf erg onder de indruk van het de moskee. Het bevat zo veel details en de moskee is echt enorm groot. Er kunnen ruim 40.000 mensen in de grootste gebedzaal. Hieronder geef ik je een indruk van wat je kunt verwachten.
Het gebouw heeft maar liefst 82 koepels, die je vanuit de hele omgeving kunt zien.
Op elke hoek van het gebouw staat een minaret van maar liefst 107 meter hoog.
De binnenplaats is voor een groot deel bekleed met marmer waar bloemmotieven in zijn gemaakt.
De gehele moskee is omgeven door typisch Moorse zuilengangen, waarvan één deel alleen voor vrouwen toegankelijk is.
De grootste gebedsruimte is open voor publiek. Hier vind je ook de twee wereldrecords die de Sheikh Zayed moskee heeft behaald.
De moskee bezit namelijk het grootste tapijt ter wereld. Het gewicht van dit tapijt is meer dan 47 ton en er zitten circa 2.268.000.000 knopen in het tapijt.
Daarnaast heeft de moskee de grootste kroonluchter ter wereld. In totaal hangen er zeven kroonluchters in de gebedszaal, waarvan de grootste een diameter heeft van 10 meter en een hoogte van 15 meter. De kroonluchters zijn allemaal gemaakt van koper en goud.
Ik raad je aan om na afloop van je bezoek nog even om het gebouw heen te lopen. De ingang en taxi’s bevinden zich aan de zijkant van het gebouw, waardoor je het gebouw niet van voren kunt bekijken. Bewakers vertelden ons ook dat de voorkant van het gebouw gesloten was, maar we wilden toch graag even kijken. Het leverde ons een geweldig zicht over de hele moskee op. Hieronder zie je een korte impressie van ons bezoek aan de Sheikh Zayed moskee:
Heb je nog andere vragen over het bezoeken van de moskee in Abu Dhabi? Laat je vraag dan even achter in de reacties.
Zou jij deze moskee weleens in het echt willen bewonderen?
Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia
is het toegestaan voor een gehandicapte met 2 loopkrukken e schoenen aan de moskee te betreden?
Hi Lucie, dat is een hele goede vraag, maar daar durf ik helaas geen antwoord op te geven. Hopelijk kan iemand anders je verder helpen en lukt het om de moskee met eigen ogen te kunnen zien.
Mag je ook filmen in de moskee? Of alleen foto’s maken?
Hi Carin, ja hoor dat mag gewoon. Wij hebben zelf ook een filmpje gemaakt die je terug kunt vinden in het artikel. Mocht je echt met een professionele cameraploeg komen, dan moet je het wellicht wel even overleggen 😉
Mag je met een rolstoel naar binnen?
Hi Eva, ik weet dit niet 100% zeker, maar het lijkt me eigenlijk sterk dat dit niet mag. Voor zo ver ik me kan herinneren was alles ook gewoon gelijkvloers en waren er geen trapjes, dus het gebouw zelf is ook rolstoelvriendelijk. Je zou het voor de zekerheid nog even kunnen checken met het toerismebureau van Abu Dhabi of bij de moskee zelf.
Goedemorgen, moet je een bepaalde kleur aan in de moskee?
Ben heel benieuwd alvast bedankt Kim
Hi Kim, voor zo ver ik weet zijn er geen speciale voorschriften over de kleur van je kleding. Ik heb in ieder geval mensen in allerlei kleuren kleding gezien. Je dient wel je enkels en schouders te bedekken. Als vrouw moet je ook een hoofddoek dragen, maar dit mag ook een sjaal zijn die je om je hoofd doet.
Kasten bij de moskee zijn niet per schoenmaat, tenzij iedereen maar 45 tot 50 heeft. 🙂
Zijn kinderen ook welkom? En is er voor kids een dress code? Prachtige foto’s!!!!
Hi Kim, dankjewel! Kinderen zijn zeker welkom. Ik durf alleen niet te zeggen of er voor kinderen ook een speciale dresscode is. Ik denk dat dit ook een beetje aan de leeftijd ligt. Ik hoop dat je deze prachtige moskee samen met je kind(eren) kunt gaan bezoeken!
Wat een plaatje zeg! Als ik ooit een keer in Dubai beland ga ik hier zeker langs! Wel fijn dat je trouwens kleding kunt lenen bij de ingang. 🙂
Ja zeker doen hoor Jessica, het is zo’n mooi en indrukwekkend gebouw! Inderdaad erg handig dat je kleding kunt lenen. Het kan in Abu Dhabi gerust 45 graden worden en dan denk je niet meteen aan lange mouwen 😉
Wat is dit toch een geweldig gebouw. Als ik die kant uitga ga ik hem ZEKER bezoeken. Prachtige foto’s!
Ja zeker doen Ivonne! Ik vond het de reis vanuit Dubai meer dan waard. Het is echt ene heel indrukwekkend gebouw!
Wauw. Heel mooi! Dit is het enige dat ik echt nog graag had willen doen tijdens onze dagen in Dubai. Helaas hadden we daar geen tijd meer voor. Gaaf dat jullie wel zijn geweest!
Ja, mooi he! Wij waren ook diep onder de indruk. En dat wordt op de terugweg dan maar met Etihad vliegen, zodat je nog even een tussenstop in Abu Dhabi kan maken hihi. Je komt er vast nog wel eens, dat weet ik zeker. Gelukkig hebben jullie nog een geweldige reis voor de boeg en zul je daar ook geweldig mooie dingen gaan zien. Heel veel plezier nog in India en geniet van jullie wereldreis!
Een auto huren in Dubai is ook heel goedkoop. Wij betaalden 40 Euro voor 2 dagen met een beetje zoeken op internet en het gaf ons heel veel vrijheid. Parkeren is eigenlijk overal gratis en ja, benzine is erg goedkoop!
Wauw dat is zeker niet duur Daphne! Al moet ik eerlijk zeggen dat ik niet weet of ik auto zou durven rijden in Dubai. Echte verkeersregels lijken ze niet te kennen en je wordt van alle kanten hard ingehaald. Hoe heb jij dit toen ervaren? Voor de kosten hoef je het in ieder geval niet te laten. Goed om te weten, bedankt voor de tip!
Wow wat een prachtig gebouw, zeg! Dat tapijt lijkt me ook wel bijzonder om te zien! Vaak mogen niet-moslims niet eens binnen in moskeeën, ten minste waar ik tot nu toe was. Gaaf!
Het klopt inderdaad dat je in veel moskeeën niet naar binnen mag. Ook in de rest van de Verenigde Arabische Emiraten is dit het geval. Ik vond het dan ook erg bijzonder dat deze moskee wel was opengesteld voor niet-moslims, al waren er bepaalde delen wel gesloten, zodat mensen toch in alle rust konden bidden. Ik vond deze moskee zeker een aanrader. Het is echt een heel mooi en indrukwekkend gebouw!
Wat een prachtige foto’s en hoe indrukwekkend! Ik zou er zeker weleens naartoe willen, alhoewel ik daar dan wel met gemengde gevoelens rond zou lopen. Zóveel pracht en praal, zóveel geld wat daar in is gestoken, dat klopt eigenlijk niet…
Hi Japke, ik begrijp je gemengde gevoelens goed hoor! Dat geldt eigenlijk een beetje voor de hele Verenigde Arabische Emiraten, alles is groot, groter, grootst (vanwege de enorme opbrengsten van de olie), maar er leven natuurlijk ook arme mensen. Ik vond het ondanks de gemengde gevoelens wel heel erg indrukwekkend. Mocht je er eens in de buurt zijn, dan raad ik je zeker aan om er naartoe te gaan!
Wauw wat prachtig! Ik vind moskeeën altijd heel mooi en bijzonder en probeer er altijd binnen te komen. In Maleisië moest ik destijds een hele blauwe jurk aan. Zag er toen niet meer zo mooi uit als jij op de foto hahaha. Ik vind kroonluchters ook altijd heel mooi, maak er altijd foto’s van haha
Dankjewel Sabine! Ik vond het ook erg bijzonder. Wat apart dat je per se een blauwe jurk moest dragen in Maleisië, dat heb ik nog niet eerder gehoord. Ik vond de outfit vooral erg warm en dan was het nu nog ‘winter’ daar. Ik heb diep respect voor de vrouwen die daar met 50 graden elke dag zo rondlopen. En je liefde voor kroonluchters herken ik helemaal haha. Ik moet wel zeggen dat dit echt de mooiste waren die ik ooit gezien heb!