Menu
Griekenland / Griekse vasteland

Metéora Kloosters in Griekenland

De Metéora Kloosters in Griekenland zouden niet misstaan op de lijst met nieuwe zeven wereldwonderen. Imposante rotsformaties zoals je ze nergens anders tegen komt, reizen op uit het verder vrij vlakke landschap. Bovenop bevinden zich de zes kloosters van Metéora, met in hun schaduw het plaatsje Kalambaka. Metéora betekent letterlijk in de hemel en dat is ook precies het gevoel dat het zicht op deze magistrale bouwwerken oproept: kloosters die reiken tot de hemel. Ik heb deze magistrale kloosters een aantal jaar geleden bezocht vanuit Volos, een grote plaats gelegen aan de kust van Griekenland. Ik vertel je graag meer over deze must see’s.

kalambaka

De Metéora Kloosters bevinden zich in de binnenlanden van Griekenland. Vanaf de plaats Kalambaka is het nog maar een klein stukje rijden naar deze imposante bouwwerken. Wij reden in zo’n 3 uur met een tourbus naar deze streek en de gids zorgde ervoor dat we werkelijk alles zagen wat er te zien was. Je kunt Metéora ook op eigen gelegenheid bezoeken. Let dan alleen wel op dat je niets mist. Zo is het aan te raden om onderweg naar de kloosters Doupiani, wat rots vol gaten betekent, te bezoeken: in deze rots zijn nog veel oude rotswoningen te vinden. Kluizenaars leefden hier een lange tijd geleden in totale afzondering en de woningen waren enkel te betreden via touwladders. Heel bijzonder is dat deze ladders nog steeds tegen de rotswanden hangen. De grotten zelf zijn helaas niet toegankelijk voor het grote publiek.

doupiani

Megalo Meteoro

Natuurlijk hadden we voor vertrek foto’s gezien van Metéora. Echter kon niets ons voorbereiden op het geweldige schouwspel dat zich voor onze ogen voltrok. Prachtige kloosters op bijzonder gevormde rotsen rezen statig boven ons uit. Het grootste klooster van Metéora, Megalo Meteoro is enorm imposant en je vraagt je continu af hoe ze dit ooit zo hebben kunnen bouwen. Via een smalle trap wordt je het enorme klooster ingeleid alwaar je heerlijk rond kunt dwalen in kleine steegjes, groene plantsoentjes en kerkelijke ruimtes. Op onderstaande foto’s zie je 2 touwen die vanaf een ander punt in Megalo Meteoro lopen: deze werden in vervlogen tijden gebruikt om voedsel en andere producten in binnen te krijgen zonder dat de bewoners het klooster hoefden te verlaten. In tijden van oorlog was dit vooral zeer handig en Metéora was dan ook een nagenoeg onneembare vesting.

megalo meteora

Praktische informatie Metéora Kloosters

De Metéora Kloosters zijn vanaf allerlei richtingen te bereiken, maar vanaf het vaste land is dit het makkelijkst. Vanuit de tweede stad van Griekenland, Volos, rijd je in dik 2 uur naar Metéora (als je met eigen vervoer gaat, per bus duurt het langer), terwijl je er vanaf Thessaloniki in 2 uur en 45 minuten bent. Vanaf Parga is Metéora in 2,5 uur te bereiken. Het enige Griekse eiland vanaf waar de kloosters binnen een fatsoenlijke tijd te bereiken zijn is Corfu. Vanaf Corfu doe je er, inclusief ferry oversteek, een kleine 3,5 uur over. Vanuit alle bovenstaande plaatsen worden tours georganiseerd, maar op eigen gelegenheid is Metéora met de auto ook prima te bereiken. Houd in dit geval wel rekening met tolwegen.

Op dinsdag is Metéora gesloten, houd hier dus rekening mee. Voor de entreeprijs hoef je een bezoek aan de Metéora Kloosters in ieder geval niet te laten: voor €2,- per klooster is dit één van die bezienswaardigheden waarbij je geen belachelijk hoge entreeprijs hoeft te betalen.

Heb jij de Metéora Kloosters wel eens bezocht?

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

17 Reacties

 • Robert | Traveljunks
  4 oktober 2014 at 14:15

  Dit vind ik zo’n fotogeniek gebied. Ik zag het laatst ook op een motorforum voorbij komen, wat mijn nieuwsgierigheid wekte. Mooi!

  Reageer
  • reisgenie
   4 oktober 2014 at 19:36

   Metéora is echt machtig mooi! Ik wil er graag nog eens naar terug, vooral aangezien het relatief gezien zo makkelijk te bereiken is.

   Reageer
 • Tikva
  9 december 2014 at 06:15

  Hej Reisgenie. Volgens mij heb je een kloosters gemist want er zijn zes bekende kloosters op de rotsen (plus nog een handvol “geheime” kloosters die niet regulier open zijn). Ben het met je eens dat het echt een prachtig gebied is. Ik was er zelf maar 24 uur en dat was veel te weinig.

  Reageer
  • reisgenie
   9 december 2014 at 09:51

   Je hebt helemaal gelijk! Ik heb het meteen aangepast, dankjewel! Je zou zo een week in deze streek door kunnen brengen hè? Ik wil zelf ook graag nog eens terug.

   Reageer
 • famke
  12 december 2014 at 09:35

  Tip: ga vooral ’s ochtends heel vroeg of aan het eind van de middag. Dan mis je de kilometer aan geparkeerde toerbussen met de hordes. Special!

  Reageer
  • reisgenie
   12 december 2014 at 14:55

   Goede aanvulling! Klopt zeker! Of ga in het voor- of naseizoen, dat wil ook nogal eens schelen.

   Reageer
 • Carla
  9 januari 2015 at 10:57

  Houd er rekening mee dat Megalo Meteora op dinsdag gesloten is. En zorg ervoor dat je kleding draagt die je knieen en schouders bedekken. Het is geen ramp als je toch toevallig een korte broek aan hebt, je krijgt dan namelijk bij de ingang van het klooster een heel “charmante” rok. Toch Kimber?

  Reageer
  • Kimber
   10 januari 2015 at 15:54

   Dankjewel voor de aanvulling! En dat klopt inderdaad helemaal. Super charmant ;).

   Reageer
 • Sheelagh
  30 januari 2015 at 10:57

  Dit staat ZO hoog op mijn lijstje. Echt sprookjesachtig. Ik ben meerdere malen in Griekenland geweest maar heb het vasteland op Athene na tot nu toe altijd over geslagen. Tijd om daar verandering in te brengen 🙂

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   30 januari 2015 at 15:47

   Zeker eens die kant op gaan, Sheelagh! Het is zo indrukwekkend, alsof je op een filmset terecht gekomen bent. Misschien leuk om eens te combineren met dit gebied: https://reisgenie.nl/pilion-het-andere-griekenland/!

   Reageer
   • Rien van Loon
    14 juni 2016 at 22:30

    kun je mij svp vertellen of je veel trappen op en af moet? Mijn vrouw heeft COPD en zeer kortademig.
    Dank voor je reactie.

    Reageer
  • Robert
   20 december 2016 at 18:29

   Doen Sheelagh, wij zijn ook altijd naar de eilanden geweest (10x) en dit jaar naar Athene.
   Nu is Meteora en Chalkidiki aan de beurt, combi van cultuur, historie en strand

   Reageer
 • Heidi
  9 maart 2018 at 21:25

  Mag je je hond meenemen? Wij willen dit voorjaar naar meteora bezoeken maar reizen samen met onze hond

  Reageer
  • Kimber
   9 maart 2018 at 23:42

   Hoi Heidi, honden mogen helaas niet mee naar binnen.

   Reageer
 • Bram
  1 augustus 2022 at 11:38

  4 jaar gelden hier de kloosters bezocht indrukwekkend om te zien we gaan september a.s. weer terug ook wandelen in deze omgeving vanaf de camping is een aanrader

  Reageer
  • Kimber
   25 augustus 2022 at 10:01

   Hoi Bram, wat heerlijk dat jullie in september weer naar Metéora gaan. Alvast heel veel plezier gewenst!

   Reageer

Laat een reactie achter