Met de Auto naar Slovenië

Met de auto naar Slovenië: tips voor de voorbereiding en onderweg

Home / Slovenië / Met de auto naar Slovenië: tips voor de voorbereiding en onderweg

Ondanks dat ik bijna maandelijks op reis ben, had ik tot afgelopen zomer nog nooit een roadtrip gemaakt. Het werd hoog tijd dat hier verandering in gebracht werd en daarom besloot ik om met de auto naar Slovenië te gaan. Ik vond het in één woord geweldig. Het geeft zo veel vrijheid om met je eigen auto te reizen. Zowel onderweg als in Slovenië zelf vond ik het ideaal. Ik vertel je meer over de rit naar Slovenië en geef je tips voor je voorbereiding en onderweg. 

Regelen voor vertrek

Check-up van de auto

Voor vertrek besloot ik de auto volledig na te laten kijken en waar nodig te laten repareren. Zo ging ik met een gerust hart op pad.  Uiteraard blijft er altijd een risico dat er onderweg iets gebeurt. Daarom raad ik je aan om in ieder geval een goede autoverzekering af te sluiten. Kies voor WA met beperkt- of volledig casco en je krijgt ook in het buitenland uitgebreide hulp bij een ongeval. Wil je helemaal zeker zijn en geen risico lopen? Ga dan voor een aanvullende dekking.

Auto naar Slovenië

Milieusticker voor Duitsland

Wanneer je naar Slovenië rijdt, doorkruis je Duitsland en Oostenrijk. Voor Duitsland heb je op dit moment (zomer 2022) geen vignet nodig. Er wordt wel al een paar jaar over gesproken dat dit er in de toekomst gaat komen. Goed om nog even te checken voor vertrek dus. Ik kan me voorstellen dat je in Duitsland wilt overnachten. Zo ligt München mooi op ongeveer de helft van de hele rit. Voor veel grote steden, waaronder München, heb je een milieusticker nodig. Kies je voor een overnachting in een dorp? Dan hoef je deze niet te hebben. Op deze site vind je een lijst met steden waarvoor de sticker verplicht is. Als je op de plek waar jij overnacht inderdaad een milieusticker nodig is kun je die of thuis al bestellen en op je auto plakken of deze ter plekke bij een tankstation aanschaffen.

Vignet voor Oostenrijk

Voor Oostenrijk heb je sowieso een vignet nodig. Je kunt alleen kiezen uit een vignet voor 10 dagen of 2 maanden. Aangezien de meeste mensen langer op vakantie gaan dan 10 dagen, lijkt 2 maanden de beste optie. Dit is het echter niet. Als je bij één van de tankstations voor de grens een vignet koopt, kun je ook 2x 10 dagen kopen, waarbij ze de 2e pas  in laten gaan na de 10 dagen van de eerste pas. Dit scheelt bijna 10 euro met een vignet van 2 maanden. Je kunt trouwens beide vignetten meteen al op je ruit plakken. Zo weet je zeker dat je de tweede niet vergeet op te plakken als de eerste verloopt.

Autorijden in Oostenrijk

Vignet voor Slovenië

Het laatste wat je nodig hebt voor deze route met de auto naar Slovenië, is een verplicht vignet voor Slovenië. Deze is alleen verplicht als je over de hoofdwegen rijdt, maar aangezien je via een hoofdweg het land binnenkomt, zal je dit vignet sowieso moeten aanschaffen. Voor een maand-vignet betaal je 30 euro. Ga je korter dan 7 dagen? Dan kost het je 15 euro. Een vignet voor Slovenië kun je gemakkelijk online aanvragen voorafgaand aan je reis. Ben je dit vergeten? Dan kun je hem ook kopen bij tankstations in heel Slovenië en in de grensgebieden van de omliggende landen. Daarnaast is een vignet ook te koop in Sloveense supermarkten.

Verplicht meenemen in de auto

In de landen waar je doorheen rijdt op weg naar Slovenië is het verplicht om onderstaande spullen in je auto te hebben:

 • Verbanddoos
 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshesje

Daarnaast is het raadzaam om, als je een bril draagt, een reservebril in de auto te leggen. Mocht er iets met je bril gebeuren, dan heb je in ieder geval altijd nog een extra exemplaar achter de hand.

Tanken, toilet en eten onderweg

Je denkt misschien voor vertrek dat je beter met tanken kunt wachten tot je in Duitsland bent. Tenminste, ik dacht dit wel. Helaas bleek onderweg dat de benzine langs de hoofdwegen in Duitsland duurder was dan in Nederland. Ik had me daar echt op verkeken maar achteraf gezien is het natuurlijk wel logisch. Deze route is dé weg naar Oostenrijk, Italië en andere populaire vakantielanden. Hierdoor is de benzine onderweg een stuk duurder dan in Nederland.

Langs de Duitse snelwegen zijn talloze gratis toiletten te vinden. Als je stopt bij een benzinepomp met restaurant erbij, betaal je €0,50 voor je toiletbezoek. Je krijgt wel een tegoedbon ter waarde van 50 cent om te besteden in de winkel of het restaurant. Mocht je dus ook wat willen kopen dan kun je beter eerst naar het toilet gaan zodat je dit tegoed kunt gebruiken.

Ook voor het eten en drinken in deze eetgelegenheden betaal je de hoofdprijs. Ik raad je aan om een goedgevulde koelbox mee te nemen. Dat scheelt je zeker een paar tientjes aan eten en drinken.

Onderweg naar Slovenië

Hoe lang is het rijden naar Slovenië?

Vanaf Utrecht is het in totaal zo’n 11 uur rijden naar Slovenië. Dit is exclusief stops en zonder file. Ons plan was om tot Salzburg te rijden en daar te overnachten. Echter hadden we weinig stops onderweg gemaakt, waardoor we rond 19u bij Salzburg reden. Vanaf hier is het nog maar 2,5 tot 3 uur naar Ljubljana. Daarom besloten we uiteindelijk dit laatste stuk ook maar meteen te rijden. We overnachtten vlak voor Ljubljana, zodat we de volgende dag binnen 15 minuten in de stad zouden zijn.

Ook de terugweg hebben we in één dag gereden. Uiteindelijk is dit niet de meest relaxte optie, maar wel de snelste natuurlijk. Als je optimaal gebruik wilt maken van je vrije dagen, kun je dus prima in één dag naar Slovenië rijden.

Vind je het toch te ver om naar Slovenië te rijden? Het is uiteraard ook mogelijk om vanuit Nederland naar Slovenië te vliegen en ter plekke een auto te huren. Je kunt vanaf Amsterdam rechtstreeks naar Ljubljana vliegen. Kijk hier voor de actuele ticketprijzen naar Ljubljana. Wil je vanaf daar gaan roadtrippen dan kan kan ik je voor een huurauto de Nederlandse maatschappij Sunny Cars van harte aanbevelen.

Autorijden in Slovenië

Autorijden in Slovenië is heel gevarieerd. De wegen rondom Ljubljana en in het Zuidoosten zijn vrij vlak waardoor rijden hier een eitje is. In de bergachtige gebieden rondom de Soča Vallei en de Julische Alpen daarentegen, kan het af en toe best spannend zijn. De wegen zijn vaak te smal voor twee auto’s, waardoor je vooral in de bochten rustig aan moet doen.

Wij reden het stuk van de Soča Vallei naar Brda en net toen we in de bergen waren brak er een enorm onweer los. De ruitenwissers hielden de regen niet bij en het donderde aan één stuk door. Het weer in Slovenië kan heel snel veranderen, waardoor je er soms echt door wordt overvallen. Ben hierop bedacht en rijd niet te hard over de smalle bergpassen.

Julische AlpenJulische Alpen

Parkeren in Slovenië

Parkeren in Slovenië kan soms knap lastig zijn. Vooral in Ljubljana is goedkoop parkeren een uitdaging. Gelukkig ontdekten we dat je bij het Tivolipark slechts €0,60 per uur betaald. Dit is een schijntje in vergelijking met parkeergarages. Daar betaal je namelijk al gauw €2 per uur. Vanaf het  Tivolipark loop je in 20 minuten naar het centrum. Als je veel bagage mee hebt kun je natuurlijk ook eerst inchecken in je hotel en vervolgens de auto wegbrengen. Prima te doen op die manier. Een andere optie is om een hotel met gratis parkeergelegenheid te boeken.

Bij toeristische bestemmingen als het meer van Bled en Bohinj is parkeren een regelrecht probleem in het hoogseizoen. Bij de grootste toeristische bestemmingen zijn enkel betaalde parkeerplekken te vinden en ik raad je aan om een hotel te boeken met eigen parkeerplaats. Heb je dit niet, dan gaat het parkeren je flink wat geld kosten én gaat het lastig zijn om überhaupt een parkeerplek te vinden.

Meer van BohinjMeer van Bohinj

De afstanden in Slovenië

Slovenië is geen groot land. ter illustratie: wij reden van Kočevje in het uiterste zuidoosten naar Bohinj in het noorden in 3 uur tijd. Het land is dus in 3 tot 4 uur te doorkruisen. Dit maakt het voor mij de ideale bestemming voor een roadtrip. Je kun zo in relatief korte tijd namelijk ontzettend veel doen en ondernemen. Bekijk hier de mooiste route door Slovenië in twee weken. In totaal zit je voor deze route zo’n 10 uur in de auto, exclusief eventuele reistijd vanuit Nederland.

Slovenië

Met de auto naar Slovenië is wat mij betreft echt een aanrader. Het is heerlijk om het landschap te zien veranderen van het vlakke Nederland tot de majestueuze bergen van Oostenrijk en Slovenië. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

8 reacties op “Met de auto naar Slovenië: tips voor de voorbereiding en onderweg”

 1. Hey super leuk om te lezen ik word enthousiast. Wij willen een auto huren en op pad, moet je dan alsnog een vignet kopen? En de bergpassen zijn deze wel verhard?

  1. Hoi Mirjam, wat leuk om te horen! Als je een auto huurt heb je geen vignet nodig. Deze wordt verzorgd door de verhuurder. De bergpassen waar wij over gereden hebben zijn inderdaad verhard. Het enige waar je rekening mee moet houden is dat ze wat smal kunnen zijn. Alvast heel veel plezier in het prachtige Slovenië gewenst!

 2. Handige informatie! Weten jullie ook het zit met infrastructuur voor elektrische wagens? Laadpalen en kostprijzen?

  1. Hoi Jeroen, daar kan ik je helaas niks over zeggen. De ANWB heeft hier ongetwijfeld informatie over online staan. Heel fijne vakantie gewenst!

 3. Wat een geweldig reisverslag! Ik ben helemaal enthousiast en was allemaal aantekeningen aan het maken. Ik zou het super vinden als ik campings kan vinden waar wij met onze caravan kunnen staan. Vanaf Tolmin naar de Soca rivier en dan door naar Brda en naar Kroatie. Ik heb nu alleen mijn twijfels gekregen vanwege de smalle bergpassen die jij beschrijft. Die zijn wellicht met een caravan dan helemaal niet te doen? (voor ons dan).

  1. Hoi Rianne, dankjewel voor het compliment, super leuk om te horen! Helaas heb ik zelf nog nooit met een caravan gereden en ik heb hier helemaal geen ervaring mee. Ik durf je er dus ook geen advies over te geven. Waarschijnlijk kunnen ze bij de ANWB er wel meer over zeggen! In ieder geval alvast heel veel plezier gewenst, jullie gaan een fantastische vakantie beleven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven