Menu
Oman

De highlights van Al Wusta in Oman: wat te zien en te doen

Het sultanaat Oman is een veelzijdige vakantiebestemming. Je vindt hier prachtige dorpen en stadjes, uitgestrekte stranden en unieke natuurgebieden. De regio Al Wusta is centraal gelegen in Oman en nog vrijwel onontdekt door toeristen. Al Wusta is een paradijs voor natuurliefhebbers en mensen die op zoek zijn naar rust en ruimte. Grote steden vind je er niet: de meeste plaatsen zijn slechts kleine nederzettingen. Kies je voor een reis naar Oman, sla dan zeker Al Wusta niet over. Wij delen graag de highlights van deze bijzondere regio met je. 

Rub’al-Khali (Lege Kwartier)

Eén van de meest kenmerkende plekken van Al Wusta is Rub’al-Khali, oftewel, het Lege Kwartier. Aan de naam kun je waarschijnlijk al wel wat afleiden: Rub’al-Khali is een woestijn met een oppervlakte van maar liefst 65.000 km2. Aan de rand van de woestijn ligt Umm al Samim, een uniek zoutmoeras met drijfzand. Deze plek is nog maar door weinig toeristen bezocht en je hebt hier echt het gevoel aan het einde van de wereld terecht te zijn gekomen. Als je Umm Al Samim en Rub’al-Khali wilt bezoeken is het noodzakelijk om dit onder begeleiding van een gids te doen. De gids weet welke plekken veilig zijn en zorgt ervoor dat je dus niet per ongeluk het drijfzand in rijdt. Een unieke plek die je wat mij betreft echt moet zien als je in Oman bent.

Lege Kwartier OmanLege Kwartier in Oman

De witte suikerduinen van Al Khaluf

De duinen van het badplaatsje Al Khaluf staan ook wel bekend als ‘de suikerduinen’. Deze bijnaam dankt het landschap aan de witte kleur van de duinen. Waar de meeste duinen geel gekleurd zijn, zie je hier kilometers en kilometers parelwit zand. Omdat de duinen niet heel hoog zijn, lenen ze zich perfect voor een potje ‘dune boarding’, oftewel, met een matje of board van de duinen af glijden. De Duinen van Al Khaluf liggen direct aan één van de mooiste stranden van Oman en je kunt je hier gemakkelijk een dag vermaken.

Credit: iStock EleSi via Experience Oman

Roze lagunes van Al Kahil en Al Jazir

In Oman zijn er twee roze meren te vinden. De eerste ligt bij Al Suwaih in het zuiden en de tweede ligt middenin Al Wusta bij het plaatsje Al Jazir. De lagunes zitten vol algen die ervoor zorgen dat het water een prachtige roze kleur krijgt. Je moet wel een beetje geluk hebben als je de roze lagune van Al Jazir bezoekt. De zee is namelijk dichtbij en soms loopt het meer vol met zeewater. Hierdoor verdwijnt de roze kleur tijdelijk. Roze flamingo’s gebruiken dit meer als tussenstop tijdens hun migratievlucht. Dit maakt het sprookjesachtige plaatje natuurlijk wel compleet.

Credit: Experience Oman

De Rotstuinen van Duqm

Middenin het plaatsje Duqm ligt een bijzondere bezienswaardigheid. Je kunt hier namelijk een rotstuin bezoeken die al miljoenen jaren oud is. Bij aankomst heb je echt het gevoel op een andere planeet terecht te zijn gekomen: de vlaktes zijn enorm uitgestrekt en de rotsformaties doen vervreemdend aan. Deze kalksteenrotsen zijn in de loop van miljoenen jaren door wind en erosie gevormd en je loopt hier dus letterlijk door de geschiedenis. Vooral de unieke sfeer die hier hangt maakt de Rotstuinen van Duqm de moeite van een bezoek waard.

Duqm

Kamperen bij Ras Madrakah

Denk je aan Oman, dan denk je waarschijnlijk niet meteen aan kamperen. Toch leent dit land zich uitermate goed voor een campingvakantie. Je mag namelijk overal kamperen, zolang het niet in een stad of dorp is. Eén van de mooiste plekken om je tent op te zetten is Ras Madrakah. Deze plek ligt op een uurtje rijden van bovenstaande rotstuinen dus je kunt na je bezoek aan Duqm mooi je tentje opzetten in Ras Madrakah. Je vindt hier uitgestrekte, witte stranden met op de achtergrond dramatisch, zwart vulkaangesteente. Een unieke plek in Oman die je, ook als je niet gaat kamperen, gezien wilt hebben.

Credit: Experience Oman

Al Wusta Wildlife Reserve

Al Wusta Wildlife Reserve is opgericht ter bescherming van de Arabische oryx. Deze antiloop is een inheemse soort die enkel voorkomt in dit woestijnlandschap op het Arabisch schiereiland. Ondertussen leven er zo’n 600 oryxen en het is werkelijk spectaculair om deze dieren middenin de woestijn te aanschouwen. Andere soorten in het reservaat zijn onder meer de Nubische steenbok, Arabische wolf en de farasangazelle. Je kunt deze opvang alleen met een 4×4 bereiken en je doet dit op eigen gelegenheid. In het park kun je met een gids op pad. Houd er wel rekening mee dat de gids waarschijnlijk geen Engels spreekt.

Hoe kom je in Al Wusta in Oman?

Als je naar Oman gaat, vlieg je op Oman Muscat Airport. Ik raad je zeker aan om hier ook wat tijd te spenderen, aangezien Muscat ook veel moois te bieden heeft. Bezoek in ieder geval de Sultan Qaboes Moskee en Mutrah Souq. Daarnaast is het heel tof om een dagtrip naar Whadi Sab en de Bimmah Sinkhole te maken en om te gaan snorkelen bij de Dimaniyat eilanden. Voor meer inspiratie en informatie over alle bezienswaardigheden neem je een kijkje op www.experienceoman.com. Hier vind je werkelijk alles wat je wilt weten voor je reis naar Oman.

KLM vliegt via Dammam in Saoedi-Arabië naar Muscat International Airport in Oman. De totale reistijd bedraagt zo’n 9 uur. Kijk voor meer informatie op de website van KLM. Vanaf Muscat reis je in 5 uur naar de regio Al Wusta. De beste manier om in Al Wusta te komen én om de regio te verkennen, is met een huurauto. Hiermee kun je gaan en staan waar je wilt en heb je de kortste reistijd.

Ga je naar Oman, sla dan zeker de highlights in de regio Al Wusta niet over. Dit gebied is nog niet ontdekt door het toerisme en dat maakt het extra bijzonder.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Muscat International Airport en Zapper PR.

1 Reactie

  • Isa
    4 juli 2022 at 03:44

    Eerste keer dat ik dit land voorbij zie komen! Ziet er prachtig uit :).

    Reageer

Laat een reactie achter