Estland Tallinn

Wat te doen in Tallinn: de beste tips en de mooiste plekjes

Kohtuotsa Uitzichtpunt in Tallinn

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een sprookje. Er is wat mij betreft geen woord wat de sfeer van deze stad beter samenvat. Tenminste, de oude stad dan. De ‘nieuwe’ stad is hip en origineel met een rauw randje. Dat maakt dat er veel te doen is in Tallinn en dat er voor ieder wat wils is. Een stedentrip naar Tallinn is dan ook absoluut de moeite waard. Ik struinde er een dag of 3 rond en had er zo nog een paar dagen achteraan kunnen plakken. 

 

Zonsondergang vanaf uitzichtpunt Patkuli

Toen ik Tallinn bezocht, was het overdag zo’n 26 graden. De zon stond hoog aan de hemel en dat zorgde voor harde schaduwen en fletse foto’s. Ik kon dan ook niet wachten tot de zon onder zou gaan en ik de stad op haar mooist zou kunnen aanschouwen. Vanaf uitzichtpunt Patkuli zag ik hoe adembenemend mooi de oude stad van Tallinn is terwijl de zon achter de horizon verdween. Overdag was het hier best wel druk en opvallend genoeg waren er tijdens zonsondergang slechts een paar andere toeristen. Aanrader dus!

Patkuli Patkuli

 

Telliskivi Creative City

Dé verrassing van mijn bezoek aan Tallinn was Telliskivi Creative City. De naam verklapt al een beetje wat je hier kunt verwachten: veel creatieve winkeltjes, gezellige horecagelegenheden en indrukwekkende street art. Het is allemaal wat alternatief, maar juist daarom vormt het zo’n leuke aanvulling op de traditionele binnenstad. Het contrast tussen beide kan bijna niet groter en dat maakt Tallinn voor mij zo gaaf. Neem een paar uur de tijd om Telliskivi te verkennen en neem op een warme dag plaats op één van de terrassen.

Telliskivi Creative City Telliskivi Creative City Telliskivi Creative City

 

Borrelen en eten bij Depoo

Ik dacht eerst dat Depoo onderdeel was van Telliskivi, maar later bleek dit toch echt een opzichzelfstaand gebied te zijn. Bij Depoo draait het allemaal om lekker eten en drinken. Er staat een wagon die omgetoverd is tot café, je kunt er heerlijk Vietnamees eten en bij crêperie Margot kun je terecht voor de lekkerste dunne pannenkoekjes.

Depoo in Tallinn Depoo in Tallinn

 

Dwalen door de oude binnenstad

Uiteraard mag de oude binnenstad van Tallinn niet op dit lijstje ontbreken. Ik denk niet dat ik ooit een binnenstad gezien heb die zo prachtig onderhouden is als het centrum van Tallinn. Werkelijk elk gebouw is fotogeniek en om iedere hoek wacht je een nieuwe verassing. Qua eten en drinken vond ik de binnenstad niet zo interessant, maar qua architectuur en originele winkeltjes is het werkelijk fantastisch. Je kunt hier gemakkelijk een dag ronddwalen zonder je te vervelen. Neem dus zeker genoeg de tijd om alle verborgen plekjes te ontdekken.

Tallinn Tallinn TallinnTallinn TallinnTallinn

 

Eten bij Vegan Restaurant V

Als je, net als ik, graag vegetarisch eet, is eten bij Vegan Restaurant V iets wat je absoluut moet doen in Tallinn. Niet voor niets staat deze zaak aangeschreven als één van de beste restaurants van de stad. Wij reserveerden een tafeltje voor onze laatste avond (je moet op tijd reserveren, want ze zitten snel vol) en genoten van een vegan driegangendiner. Ik durf wel te stellen dat zelfs verstokte carnivoren hier heerlijk kunnen eten, zó goed was alles bereid. Meer weten? Lees dan dit artikel over eten in Tallinn.

Ceasar Salad bij Vegan Restaurant V Chocoladetaart bij Vegan Restaurant V

 

Zonsondergang vanaf uitzichtpunt Kohtuotsa

Nog een uitzichtpunt in het lijstje! Kohtuotsa ligt op zo’n 100 meter afstand van Patkuli, maar geeft je toch een heel ander uitzicht over de stad. Daarom raad ik je aan om beide uitzichtpunten te combineren op dezelfde avond.

Kohthotsa

 

Houten huizen in Kalamadja

Kalamadja was vroeger een echte arbeiderswijk, veelal bevolkt door vissers. Tegenwoordig is Kalamadja steeds meer in opkomst en zie je hier en daar hippe zaakjes openen. Er is verder niet zo veel te doen, maar ik vond het ontzettend leuk om door deze wijk te wandelen. Bijna alle huizen zijn hier van hout, waardoor ze een totaal andere uitstraling hebben dan de rest van Tallinn. Heb je voldoende tijd te besteden in deze stad, sla dan zeker Kalamadja niet over.

Kalamadja Kalamadja Kalamadja

 

Terrasje pikken op het Town Hall Square

Voordat ik naar Tallinn ging, verbleef ik een paar dagen in Finland. De Finnen vertelden me dat het in Tallinn bijna altijd mooi weer is. Nu vind ik dat wat lastig te geloven, maar schijnbaar laat het zonnetje zich in de Estse hoofdstad wel degelijk vaker zien dan in Helsinki. Wij waren midden mei in Tallinn en inderdaad, het was elke dag zeker 25 graden. Heerlijk! De beste plek in de binnenstad om een terrasje te pikken, is wat mij betreft het Stadhuisplein. Alles komt op dit punt samen en er trekt een bonte stoet toeristen aan je voorbij. Bestel een Aperol Spritz of een lokaal biertje en geniet van alles om je heen.

Town Hall Square in TallinnTown Hall Square in Tallinn

Markthal Balti Jaama Turg

Vrijwel naast Depoo ligt een enorme markthal bomvol leuke winkeltjes. Op de bovenste verdieping vind je tientallen originele souvenirshops, terwijl locals beneden hun dagelijkse inkopen doen. Ik vind die combinatie heel leuk. Vaak is zoiets óf volledig voor toeristen óf je kunt er alleen groente en fruit kopen. Zelf kocht ik er trouwens een prachtige print van alle landen ter wereld gesorteerd op oppervlakte. Een geschikt souvenir toch?

Balti Jaama Turg Balti Jaama Turg

 

Tallinn is een heerlijke stad waar geen grote bezienswaardigheden te vinden zijn. In plaats daarvan is werkelijk elke straat een bezienswaardigheid op zich. Ik vond het er fantastisch en denk dat ik er ooit nog wel eens terug zal keren. Ik hoop dat jij er ook eens voor kiest om een stedentrip naar Tallinn te maken en dat bovenstaande tips je dan goed van pas zullen komen. Bekijk hier al onze tips voor een bezoek aan Estland.

Dit vind je misschien ook leuk

2 Reacties

  • Reageer
    Wendy (B)
    17 september 2018 op 14:50

    Ik denk dat er in landen zoals Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, en Rusland best wel verrassende steden te vinden zijn als ik het zo zie!

Reageer