Leguanen op Laguna de Oviedo

Jaragua National Park in de Dominicaanse Republiek

Home / Dominicaanse Republiek / Jaragua National Park in de Dominicaanse Republiek

Ga je roadtrippen op de Dominicaanse Republiek, dan mag je wat mij betreft het zuidwesten absoluut niet overslaan. Hier vind je namelijk Jaragua National Park, een prachtig veelzijdig natuurgebied. Ik bracht er 2 dagen door en genoot van elke seconde. Van tropische stranden tot droge gronden vol cactussen en van kamperen op het strand tot varen door de lagune, Jaruagua is een van de meest veelzijdige bestemmingen op de Dominicaanse Republiek.

Hoe kom je in Jaragua National Park?

Dit nationale park ligt vrij ver van alle bekende toeristische bestemmingen. Er gaat geen openbaar vervoer naartoe dus dit betekent dat je een huurauto nodig hebt. De kwaliteit van de wegen op de Dominicaanse Republiek is wisselend van kwaliteit maar zolang je rust rijdt is het allemaal prima te doen. Je kunt onderstaande stops allemaal met de auto bereiken. 

Wilde dieren spotten in Laguna de Oviedo

Laguna de Oviedo was toch wel dé verrassing van mijn reis door de Dominicaanse Republiek. Dit meer ligt in het westen van Jaragua National Park en is het op één na grootste meer van het land. Je kunt dit deel van het national park heel gemakkelijk zelfstandig bezoeken, ook als je de rest van het natuurgebied niet in gaat. Snelweg 44 (een relatief begrip op het eiland) loopt namelijk vlak langs het kleine haventje vanaf waar je het meer kunt verkennen. Een stop is dus zo gemaakt.

Bij aankomst in Laguna de Oviedo melden we ons eerst bij het kantoortje. Vanuit daar krijgen we een gids en een schipper toegewezen die ons in zo’n 2 uur tijd de hoogtepunten van dit stuk van het park laten zien. Je kunt niet op eigen gelegenheid een bootje huren en er gaat altijd een gids met je mee. Hierdoor zijn de kosten voor deze tour misschien wat hoger dan je zou verwachten: per bootje betaal je omgerekend zo’n €60. In een boot passen 6 mensen dus met hoe meer je bent, hoe voordeliger het wordt.

Laguna de OviedoLaguna de Oviedo

Leguaneneiland

We varen in een klein half uur naar de eerste stop: leguaneneiland. Het is niet moeilijk raden waarom dit eiland zo heet: hier leven talloze leguanen! Zodra we wat verder het eilandje oplopen zien we een stuk of tien leguanen rondscharrelen, zonnen en eten. Wat een uniek aangezicht. De dieren zijn totaal niet bang, maar houden ons wel in de gaten. De gids plukt wat groen fruit van de bomen en geeft aan dat ze dit graag eten. Inderdaad, zodra ik een handje van de groene bolletjes op de grond gooi duiken ze erop af. Ik vind het echt fascinerend om deze dieren van dichtbij te zien, maar tegelijkertijd vraag ik me af: hoe normaal is dit? De gids stelt me gerust. Dit is namelijk precies de reden waarom er áltijd een gids mee gaat. Hij houdt in de gaten dat er niks geks gebeurt en dat de dieren vooral met rust gelaten worden. Fijn om te weten!

Leguanen op Laguna de OviedoLeguanen op Laguna de OviedoLeguanen op Laguna de Oviedo

Amerikaanse flamingo’s

Na de stop op leguaneneiland varen we verder. We gaan op zoek naar overwinterende flamingo’s, origineel afkomstig uit Florida. Terwijl we over het water schieten, zie ik talloze andere vogels. Niet gek, aangezien hier maar liefst 60 verschillende vogelsoorten leven en de focus ook ligt op het behoud van deze soorten. Opvallend is dat we geen enkel ander bootje met toeristen tegenkomen. We zijn echt de enige op het water. Opeens roept de schipper: “Flamingo’s!” En inderdaad, in de verte zien we een groepje staan. Meteen zet hij de motor af om op een heel rustig tempo verder te varen. Flamingo’s zijn namelijk een stuk minder gesteld op menselijk bezoek en zullen wegvliegen zodra ze ons aan horen komen. Natuurlijk gebeurt dit uiteindelijk ook, maar stiekem vind ik dat ook het mooiste moment: die indrukwekkende dieren die als één geheel tegelijk het water uit vliegen. Prachtig!

Flamingo's in Laguna de OviedoFlamingo's in Laguna de OviedoFlamingo's in Laguna de OviedoFlamingo's in Laguna de Oviedo

Omdat we de flamingo’s zo dicht genaderd zijn, is de boot vastgelopen op een zandbank. Onze schipper toont zich een ware krachtpatser en duwt de boot zo’n 10 minuten lang voort, totdat we weer in dieper water liggen. Hierna varen we terug naar de kade en zit de tour erop. Wat mij betreft is de Laguna de Oviedo een absolute must als je naar het zuiden van de Dominicaanse Republiek afreist.

Tropisch strand Bahía de las Águilas

Naast Laguna de Oviedo is er nog veel meer moois te vinden in Jaragua NP. Zo kun je hier één van de mooiste stranden van heel de Dominicaanse Republiek bezoeken. Playa Bahía de las Águilas is een klein, onontdekt paradijsje waar je heerlijk een (mid)dag van de Dominicaanse zon kunt genieten. Er loopt een weg naar dit strand toe, maar het is veel leuker om via het water te komen. Je vaart namelijk langs unieke rotsformaties die bomvol cactussen staan. Heel indrukwekkend! Een boottochtje boek je voor zo’n €10 en je spreekt met de schipper een tijdstip af waarop hij je weer op komt halen. Je kunt er ook voor kiezen om een boottocht inclusief lunch te reserveren. In dat geval kost het je €20 en geniet je bij terugkomst van een super uitgebreide maaltijd. Dit regel je bij het restaurantje aan Playa Cabo Rojo.

Wil je Bahía de las Águilas als dagtour vanuit Barahona, Pedernales of Paraiso bezoeken? Dat is ook mogelijk! Je wordt in dat geval opgehaald bij je accommodatie en gaat een hele dag per boot op verkenningstocht. Je bezoekt onder andere Bahía de las Águilas, gaat zwemmen in één van de mooiste baaien ter wereld  en bewondert het prachtige water bij Cabo Rojo.

Jaragua National ParkBahias de las AguilasBahias de las AguilasBahias de las AguilasBahía de las Águilas

Kamperen op het strand bij Eco del Mar Glamping

Je kunt er natuurlijk voor kiezen om Jaragua National Park in één dag te bezoeken. Ik zou je echter aanraden om er zeker 2 dagen voor uit te trekken en dichtbij het park te blijven slapen. Zelf logeerde ik bij Eco del Mar Glamping, een camping/glamping op het strand. Van alle 7 accommodaties waar ik op de Dominicaanse Republiek verbleef, was dit toch wel mijn favoriet. Mijn tent had niet veel om het lijf: een nachtkastje en een tweepersoonsbed. Maar zeg nou zelf, meer heb je toch ook niet nodig? Lekker buiten douchen, in het zonnetje zitten voor je tent en een cocktail drinken met je voetjes in het zand. Beter wordt het volgens mij niet. Mocht je toch meer luxe willen, dan kun je een grote ’tent’ boeken. Deze is van alle gemakken voorzien en heeft plaats voor maar liefst 6 personen.

Eco del Mar Glamping PedernalesEco del Mar Glamping PedernalesEco del Mar Glamping Pedernales

Het fijnste aan het verblijf bij Eco del Mar Glamping vond ik de zonsondergang en de zonsopkomst. Heerlijk rustige momenten met prachtige kleuren. Zo werd ik om 6u wakker (hallo jetlag) en genoot ik voor mijn tentje van de lucht die elke 5 minuten van kleur veranderde. Als je de tijd hebt, zou ik je absoluut aanraden om zeker 2 nachten bij Eco del Mar Glamping te overnachten, zodat je ook gewoon een dagje hier in de hangmat kunt chillen en van de rust kunt genieten.

Eco del Mar Glamping PedernalesEco del Mar Glamping PedernalesEco del Mar Glamping PedernalesEco del Mar Glamping Pedernales

Een auto huren in de Dominicaanse Republiek

Vanaf Santo Domingo is het zo’n 4,5 uur rijden naar Pedernales, het plaatsje aan de rand van het national park.  Je kunt het zuidwesten van de Dominicaanse Republiek eigenlijk alleen goed met een eigen auto bereiken. Ik raad je aan om bij Sunny Cars een auto te huren. Saskia en ik huren altijd onze auto in het buitenland bij deze organisatie en we zijn er ontzettend tevreden over. Als je een auto huurt bij Sunny Cars, ben je standaard all-in verzekerd. Wel zo fijn!

Complete pakketreizen naar de Dominicaanse Republiek

Er zijn veel goede opties voor complete pakketreizen naar de Dominicaanse Republiek. Het voordeel hiervan is dat je vlucht en accommodatie inclusief zijn en dat er vaak voordelige aanbiedingen zijn. Je kunt de hele reis in dezelfde accommodatie verblijven en daardoor ultiem relaxen. Zin om het eiland te verkennen? Dan kan dat prima met een huurauto of verschillende dagtours.

TUI

Grootste aanbod in volledig verzorgde pakketreizen naar de Dominicaanse Republiek.

Meer informatie

Prijsvrij

Alle deals en acties voor een reis naar de Dominicaanse Republiek op één plek.

Meer informatie

D-Reizen

Heel compleet aanbod van vakantie naar de Dominicaanse Republiek, met een groot aanbod in goed beoordeelde accommodaties.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven