Kohtuotsa Uitzichtpunt in Tallinn

Wat te doen in Tallinn: de beste tips en de mooiste plekjes

Home / Estland / Tallinn / Wat te doen in Tallinn: de beste tips en de mooiste plekjes

Tallinn, de hoofdstad van Estland, is een sprookje. Er is wat mij betreft geen woord wat de sfeer van deze stad beter samenvat. Tenminste, de oude stad dan. De ‘nieuwe’ stad is hip en origineel met een rauw randje. Dat maakt dat er veel te doen is in Tallinn en dat er voor ieder wat wils is. Een stedentrip naar Tallinn is dan ook absoluut de moeite waard. Ik struinde er een dag of 3 rond en had er zo nog een paar dagen achteraan kunnen plakken. 

Zonsondergang vanaf uitzichtpunt Patkuli

Toen ik Tallinn bezocht, was het overdag zo’n 26 graden. De zon stond hoog aan de hemel en dat zorgde voor harde schaduwen en fletse foto’s. Ik kon dan ook niet wachten tot de zon onder zou gaan en ik de stad op haar mooist zou kunnen aanschouwen. Vanaf uitzichtpunt Patkuli zag ik hoe adembenemend mooi de oude stad van Tallinn is terwijl de zon achter de horizon verdween. Overdag was het hier best wel druk en opvallend genoeg waren er tijdens zonsondergang slechts een paar andere toeristen. Aanrader dus!

Patkuli Patkuli

Telliskivi Creative City

Dé verrassing van mijn bezoek aan Tallinn was Telliskivi Creative City. De naam verklapt al een beetje wat je hier kunt verwachten: veel creatieve winkeltjes, gezellige horecagelegenheden en indrukwekkende street art. Het is allemaal wat alternatief, maar juist daarom vormt het zo’n leuke aanvulling op de traditionele binnenstad. Het contrast tussen beide kan bijna niet groter en dat maakt Tallinn voor mij zo gaaf. Neem een paar uur de tijd om Telliskivi te verkennen en neem op een warme dag plaats op één van de terrassen.

Telliskivi Creative City Telliskivi Creative City Telliskivi Creative City

Borrelen en eten bij Depoo

Ik dacht eerst dat Depoo onderdeel was van Telliskivi, maar later bleek dit toch echt een opzichzelfstaand gebied te zijn. Bij Depoo draait het allemaal om lekker eten en drinken. Er staat een wagon die omgetoverd is tot café, je kunt er heerlijk Vietnamees eten en bij crêperie Margot kun je terecht voor de lekkerste dunne pannenkoekjes.

Depoo in Tallinn Depoo in Tallinn

Dwalen door de oude binnenstad

Uiteraard mag de oude binnenstad van Tallinn niet op dit lijstje ontbreken. Ik denk niet dat ik ooit een binnenstad gezien heb die zo prachtig onderhouden is als het centrum van Tallinn. Werkelijk elk gebouw is fotogeniek en om iedere hoek wacht je een nieuwe verassing. Qua eten en drinken vond ik de binnenstad niet zo interessant, maar qua architectuur en originele winkeltjes is het werkelijk fantastisch. Je kunt hier gemakkelijk een dag ronddwalen zonder je te vervelen. Neem dus zeker genoeg de tijd om alle verborgen plekjes te ontdekken.

Tallinn Tallinn TallinnTallinn TallinnTallinn

Eten bij Vegan Restaurant V

Als je, net als ik, graag vegetarisch eet, is eten bij Vegan Restaurant V iets wat je absoluut moet doen in Tallinn. Niet voor niets staat deze zaak aangeschreven als één van de beste restaurants van de stad. Wij reserveerden een tafeltje voor onze laatste avond (je moet op tijd reserveren, want ze zitten snel vol) en genoten van een vegan driegangendiner. Ik durf wel te stellen dat zelfs verstokte carnivoren hier heerlijk kunnen eten, zó goed was alles bereid. Meer weten? Lees dan dit artikel over eten in Tallinn.

Ceasar Salad bij Vegan Restaurant V Chocoladetaart bij Vegan Restaurant V

Zonsondergang vanaf uitzichtpunt Kohtuotsa

Nog een uitzichtpunt in het lijstje! Kohtuotsa ligt op zo’n 100 meter afstand van Patkuli, maar geeft je toch een heel ander uitzicht over de stad. Daarom raad ik je aan om beide uitzichtpunten te combineren op dezelfde avond.

Kohthotsa

Houten huizen in Kalamadja

Kalamadja was vroeger een echte arbeiderswijk, veelal bevolkt door vissers. Tegenwoordig is Kalamadja steeds meer in opkomst en zie je hier en daar hippe zaakjes openen. Er is verder niet zo veel te doen, maar ik vond het ontzettend leuk om door deze wijk te wandelen. Bijna alle huizen zijn hier van hout, waardoor ze een totaal andere uitstraling hebben dan de rest van Tallinn. Heb je voldoende tijd te besteden in deze stad, sla dan zeker Kalamadja niet over.

Kalamadja Kalamadja Kalamadja

Terrasje pikken op het Town Hall Square

Voordat ik naar Tallinn ging, verbleef ik een paar dagen in Finland. De Finnen vertelden me dat het in Tallinn bijna altijd mooi weer is. Nu vind ik dat wat lastig te geloven, maar schijnbaar laat het zonnetje zich in de Estse hoofdstad wel degelijk vaker zien dan in Helsinki. Wij waren midden mei in Tallinn en inderdaad, het was elke dag zeker 25 graden. Heerlijk! De beste plek in de binnenstad om een terrasje te pikken, is wat mij betreft het Stadhuisplein. Alles komt op dit punt samen en er trekt een bonte stoet toeristen aan je voorbij. Bestel een Aperol Spritz of een lokaal biertje en geniet van alles om je heen.

Town Hall Square in TallinnTown Hall Square in Tallinn

Markthal Balti Jaama Turg

Vrijwel naast Depoo ligt een enorme markthal bomvol leuke winkeltjes. Op de bovenste verdieping vind je tientallen originele souvenirshops, terwijl locals beneden hun dagelijkse inkopen doen. Ik vind die combinatie heel leuk. Vaak is zoiets óf volledig voor toeristen óf je kunt er alleen groente en fruit kopen. Zelf kocht ik er trouwens een prachtige print van alle landen ter wereld gesorteerd op oppervlakte. Een geschikt souvenir toch?

Balti Jaama Turg Balti Jaama Turg

Wandeltour met gids door Tallinn

Vind je het leuk om meer te leren over het leven in Tallinn, dan is het een goed idee om een wandeltour met een local te doen! Samen met een inwoner van Tallinn ga je op pad en bezoek je al zijn of haar favoriete plekken. Je stemt van tevoren de route met je gids af en je kunt ook aangeven waar je interesses liggen. Zo heb je echt een tour die volledig op maat gemaakt is naar jouw wensen. 

Fietsen in Tallinn

Tallinn op de fiets verkennen is ook heel leuk om te doen. Onder begeleiding van een ervaren gids fiets je langs de mooiste plekken van de stad. Uiteraard vertelt de gids je onderweg van alles over de bezienswaardigheden. Het is heel leuk om op deze manier kennis te maken met Tallinn!

Fietsen in Tallinn

Dagtrip naar Helsinki

Wist je dat je vanuit Tallinn heel gemakkelijk naar Helsinki kunt? Er varen dagelijks ferry’s op en neer tussen beide hoofdsteden. Zelf heb ik deze overtocht ook gemaakt en ik kan je zeggen dat dit ontzettend leuk is om te doen. Je vaart in slechts 2 uur naar Helsinki en als je één van de laatste ferry’s terug pakt heb je maar liefst 10 uur in de Finse hoofdstad te besteden. Als je meerdere dagen in Tallinn te besteden hebt raad ik je zeker aan om ook een dag naar Helsinki te gaan. 
Helsinki

Tip: de Tallinn Card

Met de Tallinn Card mag je gratis gebruik maken van het openbaar vervoer. Daarnaast heb je met de card gratis toegang tot meer dan 40 musea en bezienswaardigheden. Op deze manier weet je zeker dat je het maximale uit je stedentrip naar Tallinn gaat halen!

Tallinn is een heerlijke stad waar geen grote bezienswaardigheden te vinden zijn. In plaats daarvan is werkelijk elke straat een bezienswaardigheid op zich. Ik vond het er fantastisch en denk dat ik er ooit nog wel eens terug zal keren. Ik hoop dat jij er ook eens voor kiest om een stedentrip naar Tallinn te maken en dat bovenstaande tips je dan goed van pas zullen komen. 

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 reacties op “Wat te doen in Tallinn: de beste tips en de mooiste plekjes”

  1. Ik denk dat er in landen zoals Estland, Letland, Litouwen, Wit-Rusland, Oekraïne, en Rusland best wel verrassende steden te vinden zijn als ik het zo zie!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven