Menu
Reistips / Reisvoorbereiding

Reizen met de trein naar het buitenland, dit zijn de voordelen!

De trein is met stip mijn favoriete vervoersmiddel. Uiteraard wordt het lastig om naar intercontinentale bestemmingen af te reizen met de trein, maar binnen Europa is dit wel degelijk een goede optie. Vorige week ging ik voor het eerst in lange tijd weer écht op reis met de trein. De afgelopen jaren was ik niet verder gekomen dan Antwerpen en Mechelen. Nu koos ik ervoor om met de trein naar Berlijn te gaan en ik voelde meteen weer waarom ik zo’n fan van de trein ben. Dit zijn wat mij betreft de voordelen van reizen met de trein naar het buitenland.

Geen gedoe bij de douane

Dit is voor mij het grootste pluspunt aan reizen met de trein. Je stapt vanuit je woonplaats in de trein en pakt aan de grens de internationale verbinding. Geen gehannes met elektronica die uit je rugzak gehaald moet worden en geen ellenlange wachtrijen. Je staat 5 minuten voor vertrek klaar op het perron en stapt zo in. Heerlijk!

Zo veel bagage als je wilt

Hierop aansluitend kun je lekker veel bagage meenemen als je naar het buitenland reist met de trein. Er zijn altijd rekken boven je hoofd waar je tassen en zelfs trolleys in kwijt kunt. Ook een grote koffer meenemen is geen probleem. In de trein naar Berlijn zag ik een grote koffer gewoon op de gang staan, buiten de cabines. Een prima optie zonder dat iemand er last van heeft. Verder mag je natuurlijk zo veel kilo’s meenemen als je wilt. Fijn, vooral als je in het buitenland gaat shoppen en extra spulletjes mee terugbrengt. Zelf zag ik op de markt in Berlijn een gave lamp. Uiteindelijk heb ik hem niet gekocht, maar deze had makkelijk mee gekund.

Lekker eten en drinken

Met de trein reizen voelt voor mij altijd wat luxe. Ik probeerde me te bedenken waarom en ontdekte dat dit vooral te maken heeft met het onbeperkte eten en drinken dat ik onderweg kan pakken. Onderweg naar Berlijn snoepten we van stukken taart, lekkere crackertjes en broodjes. Daarnaast kun je ook in de trein zelf eten en drinken kopen. Echt genieten als je zo ontspannen onderweg bent.

Eten in de Trein

Veel beenruimte 

Nog een belangrijk punt waardoor ik reizen naar het buitenland met de trein zo prettig vind: de beenruimte. Mijn huidige rit was eersteklas en ik kon, bij wijze van spreken, languit onderuitgezakt in mijn stoel gaan liggen. Daarnaast is er in de trein alle ruimte om even lekker op en neer te lopen. Mijn reis naar Berlijn nam in totaal 7 uur in beslag. Toch vond ik het totaal niet erg om zo lang op een stoel te zitten. Dankzij de bewegingsruimte was het meer dan prima.

Beenruimte NS International

Een veranderend landschap

Als je met de trein reist, zie je het landschap langzaam veranderen. Zelfs vlak nadat je de grens van Nederland naar, in ons geval, Duitsland overgaat, zie je al verschil in bouwstijl, verkeersborden en wegen. Toegegeven, de weilanden ogen vrijwel hetzelfde als onze Nederlandse varianten, maar de rest is toch echt anders. Ikzelf vind dit fascinerend om te zien en heb dan ook lekker veel naar buiten gekeken tijdens onze reis.

Geen wachttijden en arriveren in het centrum

Het laatste punt sluit eigenlijk aan op mijn allereerste punt. Wanneer je met de trein reist, kun je natuurlijk wel eens een half uurtje op een volgende trein moeten wachten. Maar veel meer dan dat zal het niet zijn. Je komt vlak voor vertrek op het station, koopt nog een kop koffie en begint aan je trip. Daarnaast stap je bij aankomst op je bestemming middenin de stad uit. Veel hotels bevinden zich natuurlijk in het centrum, waardoor je in sommige gevallen letterlijk 30 minuten na aankomst aan je vakantie kunt beginnen.

Station in Berlijn

Reizen met de trein is echt heerlijk ontspannen. Ik merkte aan mijzelf dat ik ontzettend relaxt in Berlijn aankwam, zonder dat ik het gevoel had 7 uur onderweg te zijn geweest. Heel fijn en zeker een aanrader! Wil jij ook met de trein naar het buitenland? Tickets koop je online via NS International. Ben je op zoek naar een compleet verzorgde stedentrip of treinrondreis? Dan kun je ook terecht op treinrondreis.nl.

Mijn treinkaartjes naar Berlijn waren gesponsord door NS International.

2 Reacties

 • Marlou
  25 juni 2018 at 13:48

  Wij gaan eigenlijk altijd met de auto of het vliegtuig naar onze vakantiebestemming, maar als ik dit zo lees lijkt het me ook best leuk om eens een keer met de trein op reis te gaan. Leuke blog om te lezen Saskia & Kimber!

  Reageer
  • Kimber
   27 juni 2018 at 07:51

   Bedankt voor je leuke reactie Marlou!

   Reageer

Laat een reactie achter