Menu
Porto / Portugal

Foodtour in Porto met Withlocals: maak kennis met de beste zaakjes

Als er iets is waar je me op reis blij mee kunt maken, dan is het wel een goede foodtour. Het is zo leuk om met een local op pad te gaan en zaakjes te ontdekken waar je zelf nooit naar binnen zou zijn gestapt. In Porto deed ik een foodtour met Withlocals. Het leuke is dat ik zelf de local kon kiezen die mij het meeste aansprak. Het enthousiasme van Teresa op haar introductievideo werkte aanstekelijk en dus was de knoop zo doorgehakt: we deden een foodtour in Porto met Teresa! 

 

Traditionele kruidenier

We ontmoeten Teresa op een centraal punt in de stad. Er is wat verwarring over de exacte plek, maar na een telefoontje weten we elkaar dan toch te vinden. Teresa is precies zo enthousiast als op haar video op de site van Withlocals en ik heb zin om met haar het beste van Porto te proeven.

De eerste stop is misschien wel meteen mijn favoriete zaakje. Deze oude kruidenierswinkel ademt geschiedenis en ik heb bijna het gevoel alsof ik even terug in de tijd ben gestapt. Kruiden, snoepjes en andere producten zitten in lades waar je zelf uit kunt scheppen wat je nodig hebt. We proeven hier een gedroogde vijg met walnoot. Simpel, maar heerlijk.

Foodtour in Porto Foodtour in Porto Foodtour in Porto

 

Kaas en marmelade

We dalen verder af richting de binnenstad en onderweg vertelt Teresa honderduit over ‘haar’ Porto. Al snel volgt de tweede stop. De zaak waar we nu binnen gaan had ik zelf absoluut nooit overwogen. Het ziet eruit als een heel grote cafetaria of bakker en ik vraag me af wat we hier gaan eten. Al snel krijg ik het antwoord in de vorm van een bord lokale kaas met marmelade. Lekker en onverwachts goed!

Foodtour in Porto

 

Markthal met een treurig verhaal

De derde stop is een wat treurige: we bezoeken namelijk Mercado do Bolhão. Tenminste, de alternatieve versie. De originele markthal wordt namelijk al 2 jaar verbouwd en het einde lijkt nog lang niet in zicht. De ondernemers die een marktkraam in deze eeuwenoude hal hadden, hebben ondergronds een alternatieve plek toegewezen gekregen. In plaats van in een prachtige markthal staan ze nu in een ruimte die me meer doet denken aan een parkeergarage dan een markt, qua sfeer dan in ieder geval. Ik vind het goed dat Teresa dit ook laat zien en het achterliggende verhaal aan ons vertelt. Anders zou je hier echt straal voorbij zijn gelopen. We proeven hier allerlei verschillende olijven en kopen als souvenir wat sardines in blik.

Foodtour in Porto Foodtour in Porto

 

Pastéis de Nata en Pastéis de Bacalhau

Er zijn mensen die vinden dat je de wereldberoemde Portugese eiertaartjes alleen in Belém mag eten, op de plaats waar ze vandaan komen. Ik ben het daar hartgrondig mee oneens: deze gebakjes worden namelijk ook op andere plekken zeer smakelijk bereid! Wij proeven de lekkerste Pastéis de Nata van Porto en kregen er een glaasje port bij. Een hemelse combinatie waar ik nu nog van droom.

Foodtour in Porto Foodtour in Porto

 

Er is nog een tweede beroemde pastéis die je niet mag missen als je in Porto bent. Ik heb het over de Pastéis de Bacalhau, oftewel, een vispasteitje met kabeljauw. Teresa neemt ons mee naar een super klassieke zaak waar we, aldus Teresa, de beste Pastéis de Bacalhau van de hele stad kunnen proeven. Ik heb weinig vergelijkingsmateriaal maar ook dit pasteitje smaakt meer dan prima.

Foodtour in Porto Foodtour in Porto

 

Overschot aan eigeel

Heel vroeger werd eiwit in Portugal gebruikt om kleding mee te stijven (wat moet dat vies geroken hebben!). Hierdoor ontstond er een enorm overschot aan eigeel. Natuurlijk was het zonde om dit zomaar weg te gooien en dus werd er volop geëxperimenteerd met recepten. In het laatste zaakje waar we wat te eten krijgen, proeven we een marsepeinen snack met een wat zachtere inhoud. Ik vond het een vreemd hapje omdat je het eigeel wel proeft, maar de combinatie met marsepein werkt wonderwel goed.

Foodtour in Porto

 

Proosten op het goede leven

De allerlaatste stop is een klein kroegje aan één van de hoofdstraten van Porto. We drinken een Superbock, hét lokale biermerk in het noorden van Portugal. We proosten met Teresa op het goede leven en kijken samen terug op een ontzettend leuke foodtour in Porto.

Foodtour in Porto

 

Wil jij ook al etende het fijne Porto verkennen en heb je nog nooit een tour met Withlocals gedaan? Registreer je dan via deze link en ontvang €15 korting op je eerste tour. Meer weten over Porto? Bekijk hier al onze artikelen over Porto.

Deze foodtour werd ons aangeboden door Withlocals en Teresa. We werken alleen samen met partijen waar we volledig achter staan en waarbij we altijd onze eerlijke mening mogen geven.

9 Reacties

 • Mirjam
  30 juni 2019 at 17:49

  Super leuke artikelen!!

  Reageer
 • Joyce
  1 juli 2019 at 17:22

  Ah ik ben vorig jaar al naar Porto geweest! Jammer die kruidenier ziet er tof uit!

  Reageer
  • Kimber
   9 juli 2019 at 12:04

   Was ook echt een ontzettend leuk zaakje. Echt even terug in de tijd :).

   Reageer
 • Eva
  3 juli 2019 at 08:39

  Dit is fantastisch! 🙂

  Reageer
 • Lesly
  31 januari 2020 at 07:53

  Erg leuk artikel! Ik ga volgende week naar Porto en ben nu aan het kijken of ik een tour bij Teresa kan boeken. Dank je wel voor deze leuke tip!

  Reageer
 • Lesly
  1 februari 2020 at 10:05

  Inmiddels heb ik een tour bij Teresa geboekt. Ze vond het ontzettend leuk om te horen dat ik haar gevonden had via jouw blog. Bedankt voor deze top tip! Ik kijk er al helemaal naar uit.

  Reageer
  • Kimber
   1 februari 2020 at 11:39

   Hoi Lesly, Dat vind ik echt super tof om te horen! Ik wens je heel veel plezier maar dat gaat zeker goed komen als je met Teresa op stap gaat. Geniet ervan!

   Reageer

Laat een reactie achter