Wat te doen in Cappadocië

Wat te doen in Cappadocië: 11 tips en bezienswaardigheden

Home / Turkije / Wat te doen in Cappadocië: 11 tips en bezienswaardigheden

Cappadocië in Turkije is één van de meest tot de verbeelding sprekende bestemmingen in Europa. Iedereen kent de beelden van de luchtballonnen die bij zonsondergang over een bijna buitenaards landschap vliegen wel. Maar daarnaast is er nog veel meer moois te zien en te doen in Cappadocië. Ben jij van plan om die kant op te gaan? Ik deel tips voor wat je zeker moet doen in Cappadocië!

Waar ligt Cappadocië?

Cappadocië is een regio in Centraal-Turkije, op zo’n 300 kilometer van Ankara, de hoofdstad van het land. Het bijna buitenaardse landschap van Cappadocië is ontstaan door een aantal vulkaanuitbarstingen, miljoenen jaren geleden. De gestolde lava en zachte zandstenen zijn door miljoenen jaren van erosie uitgesleten en hebben zo hun unieke vorm gekregen. 

Hoe kom je in Cappadocië?

De enige luchtvaartmaatschappij die vanuit Nederland rechtstreeks naar Cappadocië vliegt, is SunExpress. Een rechtstreekse vlucht duurt 4 tot 4,5 uur en je landt op Kayseri Airport, een vliegveld op een uur rijden van Cappadocië. Andere opties zijn vluchten met Turkish Airlines of Pegasus. Hierbij heb je wel een overstap op Istanbul, voordat je verder vliegt naar Kayseri. 

#1 Maak een luchtballonvaart

Cappadocië staat vooral bekend om de prachtige ballonvaart die je er kunt maken met zonsopkomst. Op mooie dagen zijn er wel 150 ballonnen tegelijk in de lucht en dit is absoluut een uniek schouwspel om te zien. Als je zelf een ballonvaart in Cappadocië wilt maken, raad ik je aan om minstens 2 maanden van tevoren te reserveren: daarna is de kans groot dat alles volgeboekt is. Houd er rekening mee dat je de luchtballon altijd met zo’n 20 andere mensen deelt. Geen romantisch vluchtje voor 2 dus. De vlucht duurt een uur en daarna heb je nog de hele dag om de rest van Cappadocië te verkennen. 

Voor een ballonvaart betaal je gemiddeld €250 per persoon. Als er niet gevlogen kan worden, proberen ze je vlucht om te boeken. Als er echt geen andere opties zijn, krijg je je geld terug. Dit is wel een tip die ik je graag mee wil geven: zorg dat je voldoende dagen in Cappadocië hebt. Het is absoluut niet altijd mooi weer en de kans dat je ballonvaart niet doorgaat is altijd aanwezig. Als je dan maar 1 of 2 dagen in de regio bent, heb je simpelweg pech. Ben je er een dag of 4 dan is de kans dat je toch nog een vlucht kunt maken veel groter.

Wat te dpen in Cappadocië
Ballonvaart Cappadocië
Ballonvaart Cappadocië
Wat te doen in Cappadocië

#2 Bewonder de luchtballonnen vanaf Lovers Hill

Vanaf Lovers Hill heb je misschien nog wel een mooier uitzicht op alle luchtballonnen dan wanneer je zelf in een ballon zit. Daarnaast is het een heel goed alternatief voor als je het spannend vindt om zelf in een ballon te stappen of als je het toch wat te prijzig vindt. Lovers Hill is gratis te bezoeken en de luchtballonnen komen vlak langs deze heuvel voorbij gevlogen. Houd er wel rekening mee dat dit de populairste plek is om de luchtballonnen te bewonderen dus zorg dat je op tijd bent voor een plekje vooraan. Je kunt niet parkeren bij Lovers Hill, dus het is het beste als je vanuit je accommodatie in Göreme er naartoe wandelt of een taxi pakt. Typ op Google Maps Sunset/Sunrise/Balloons Highest View point in Göreme in voor de route er naartoe.

Lovers Hill

#3 Wandel door de Love Valley (Aşıklar Valley) en bewonder de Fairy Chimneys

We blijven nog even in de ‘lovers’ sferen. De Love Valley ligt vlakbij de plek vanaf waar de luchtballonnen opstijgen en het is één van de mooiste gebieden van de regio. De vallei is bezaaid met langwerpige rotsformaties en als je ze ziet, snap je direct waar de naam Love Valley vandaan komt. Vanaf het Love Valley Panoramic View Café kun je onder het genot van een kopje goede koffie genieten van het uitzicht over de vallei. Dit is wel een heel druk bezochte plek, dus het kan zijn dat je even moet wachten op een tafeltje. Atay Panorama is een andere goede plek voor uitzicht over de vallei.

Er lopen verschillende paden door de vallei die tussen de bijzondere rotsformaties door slingeren. Wil je echt een mooie hike maken? Dan is deze route van bijna 12 kilometer een aanrader. Je loopt vanuit Göreme naar de Lovers Valley en het Uchisar castle. Trek voldoende tijd uit voor deze route: reken op zo’n 3,5 tot 4 uur.

Love Valley Cappadocië Love Valley Cappadocië

#4 Doe een fotoshoot bij tapijtwinkel Galerie Ikman

Je hebt ze vast wel eens gezien: foto’s gemaakt in overvolle tapijtwinkels. Eén van de populairste en bekendste winkels in Göreme om foto’s te maken is Galerie Ikman. Deze zaak is zo populair geworden dat ze tegenwoordig entreegeld vragen. Als je zelf foto’s maakt, betaal je €15. Voor een fotoshoot door hen georganiseerd betaal je €40. De reviews zijn heel wisselend: sommige mensen hebben een ontzettend leuke ervaring terwijl anderen aangeven dat de medewerkers heel onbeleefd zijn. Zelf hebben we een positieve ervaring gehad en wij vonden het een super fotogenieke plek. Maar bepaal vooral zelf of je dit het geld waard vindt. 

Galerie Ikman Galerie Ikman Galerie Ikman

#5 Bezoek het Göreme Openlucht Museum

Eén van de mooiste plekken in Cappadocië is het Göreme Openlucht Museum. Van de 10e tot de 12e eeuw woonden er veel Christenen in Göreme en die hebben tientallen kerken uitgehakt in de zachte rotsen. Deze kerkjes zijn goed bewaard gebleven en zijn nu te bewonderen in het openlucht museum. De Nunnery is één van de meest in het oog springende kerkjes. Deze kerk is 3 verdiepingen hoog en huisvest naast een kapel ook 2 kamers en een keuken. De Dark Church is volgende de meeste mensen de mooiste kerk. Je betaalt extra entree als je deze wilt bezoeken. Helaas mag je binnen nergens foto’s maken, dus je moet me op mijn woord geloven dat het absoluut de moeite waard is om deze kerken te bezoeken. Wil je meer leren over deze bijzondere plek? Dan is het een aanrader om een rondleiding met gids te boeken. In 1,5 uur tijd leidt die je rond en vertelt je alles over de kerken en omgeving.

Göreme Openlucht Museum
Göreme Openlucht Museum
Göreme Openlucht Museum

#6 Wijn proeven bij Gulor Cave House

Wist je dat er in Turkije wijn geproduceerd wordt? In Anatolië, de provincie waarin Cappadocië ligt, maken ze al meer dan 7000 jaar wijn. In de directe omgeving van Cappadocië zijn aardig wat wijngaarden te vinden en als je een wijnliefhebber bent is het heel leuk om een proeverij te doen. Bij Gulor Cave House schenken ze uitsluitend Turkse wijn uit de regio, veelal gemaakt van de Emir druif. Het is ontzettend leuk om in zo’n mooie omgeving wijn te proeven. De wijn is flink aan de prijs, dus houd daar rekening mee als je een flesje mee naar huis wilt nemen.

Gulor Winery
Gulor Winery
Gulor Winery

#7 Wandel door de Valley of Priests (Paşabağları Valley)

Een andere indrukwekkende vallei in Cappadocië die je niet mag missen is de Paşabağları Valley, oftewel de Valley of the Priests. Ook hier vind je lange gesteentes met een soort hoedje aan de bovenkant. De bijnaam van deze formaties is ‘paddenstoelenrotsen’. Als je ze ziet, snap je direct waarom ze zo genoemd worden. Lavastromen hebben de onderkant van deze rotsen uitgesleten. Dit zachte karstgesteente sleet helemaal weg en zal in de toekomst steeds verder verdwijnen tot deze rotsen over 10.000 jaar niet meer zullen bestaan en de bovenkanten er vanaf zullen vallen. Ook hier leefden zo’n 1000 jaar geleden Christelijke missionarissen en grotwoningen. Deze zijn nu nog te bezoeken.

Valley of the Priests
Valley of the Priests
Valley of the Priests
Wat te doen in Cappadocië

#8 Volg een kookworkshop bij Kings Valley

De Turkse keuken is wat mij betreft één van de beste keukens ter wereld. Veel kruiden, veel groentes en veel olijfolie maken van elk gerecht een waar feestje. Wil je nou zelf lekkere Turkse gerechten leren koken? Dan is een kookworkshop bij Kings Valley een dikke aanrader. Kings Valley is een eco farm verborgen tussen de rotsen van Cappadocië. Om er te komen word je eerst met een soort open huifkar vervoerd, om vervolgens via een lange trap af te dalen de vallei in. Hier volg je een kookworkshop bij één van de gezinsleden en ga je zelf aan de slag met bijvoorbeeld het maken van gevulde wijnbladeren, köfte en diverse mezze (kleine voorgerechtjes) Daarna is het natuurlijk tijd om al het lekkers wat je gemaakt hebt zelf op te eten. Leuk feitje: al eeuwenlang wordt eten hier diep in de grotten bewaard om het vers te houden. Tot op de dag van vandaag passen ze op veel plekken in Cappadocië deze manier van opslaan toe. 

Heb je wel zin in heerlijk eten op een bijzondere locatie, maar zie je het niet zo zitten om het zelf te bereiden? Dan kun je ook een ochtend hike met uitgebreid ontbijt bij ze boeken. Ook echt een aanrader!

Kings Valley Kings Valley Kings Valley Kings Valley

#9 Vergaap je aan het mooiste keramiek bij Chez Galip

Persoonlijk ben ik een groot liefhebber van mooie, handgemaakte producten en als jij dit herkent, ga je Chez Galip geweldig vinden. Deze keramist maakt al 59 jaar de mooiste keramieken creaties en verkoopt deze in zijn winkel. Alles wat je hier ziet is met de hand gemaakt en geglazuurd. Dit betekent dat er soms wel honderden uren in één schaal of vaas zitten. De keramieken werken bij Chez Galip zijn ontzettend sterk en duurzaam: hij liet zien dat je op een vaas kunt gaan staan (!) zonder dat deze breekt. Ongelooflijk om te zien.

De prijzen bij Chez Galip liggen dan ook vele malen hoger dan in toeristenwinkels. Het duurste potje wat hij ooit gemaakt heeft kostte maar liefst 85.000 euro. Gelukkig staan er ook veel beter betaalbare dingen in de winkel en ook als je niks koopt is het absoluut de moeite waard om hier binnen te kijken. Het is echt ongelooflijk om te bedenken dat dit allemaal handwerk is. Wil je zelf een poging wagen? Dan kun je ook een workshop keramiek volgen.

Chez Galip
Chez Galip
Chez Galip
Chez Galip

#10 Geniet van heel bijzonder eten bereid met enkel lokale ingrediënten bij Gault Millau restaurant The Revithia

Bij Hotel Kayakapi Premium Caves zit Gault Millau restaurant The Revithia. Dit restaurant staat bekend als één van de beste in de regio en dat is niet zonder reden. Ze koken hier uitsluitend met lokale ingrediënten en dat zorgt voor unieke en bijzondere gerechtjes. Wij schoven aan voor een 6-gangen diner waarbij we gerechtjes te proeven kregen zoals ingelegde koolraapschuim met gepekelde vis, pulled rundvlees met een kussentje van zoete geitenkaascrème en peperijs met koekjespoeder. Een diner bij The Revithia is niet voor iedereen, maar als je graag nieuwe gerechten probeert en bijzondere smaakcombinaties niet schuwt, mag je dit restaurant niet overslaan. 

The Revithia The Revithia The Revithia The Revithia

#11 Verblijf in het Yunak Evleri Cave Hotel in een echte grot

Wil je ervaren hoe het is om in een grot te slapen? Dat kan bij het Yunak Cave Hotel. Een deel van de hotelkamers zijn namelijk uitgehouwen in een rots, waardoor je echt in een grot overnacht. Als je claustrofobisch bent aangelegd raad ik je aan om een gewone hotelkamer te boeken: de grotten hebben namelijk geen ramen. Vind je dat niet erg? Dan is een verblijf in het Yunak Cave Hotel een onvergetelijke ervaring!

Yunak Evleri Cave Hotel Wat te doen in Cappadocië Yunak Evleri Cave HotelYunak Evleri Cave Hotel

Alle tips voor Cappadocië op de kaart

Op onderstaande kaart zie je precies waar alles wat ik in dit artikel beschrijf ligt. Het meeste ligt in en om de stad Göreme en is dus relatief snel en gemakkelijk te bereiken.

Complete pakketreizen naar Cappadocië

TUI

Boek een volledig verzorgde rondreis door Cappadocië via TUI.

Meer informatie

Corendon

Adult only rondreis door Cappadocië langs alle hoogtepunten.

Meer informatie

Cappadocia Travel

Zeer complete reis naar Cappadocië inclusief diverse excursies en eigen keuze voor een accommodatie.

Meer informatie

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven