Menu
Persoonlijk / Zuid-Afrika

Mijn Zuid-Afrika bucketlist

Een langgekoesterde droom wordt volgend jaar werkelijkheid: ik ga naar Zuid-Afrika! Helaas moet ik nog wel even geduld hebben, want we vertrekken pas in september. Tot nu toe zijn alleen de vliegtickets geboekt. We vliegen heen op Johannesburg en terug op Kaapstad. Tussendoor hebben we drie weken de tijd om dit geweldige land te verkennen. Ik heb nu al meer dan eens de vraag gekregen waarom ik eigenlijk zo graag naar Zuid-Afrika wil. Dus voor iedereen die het zich afvraagt, vertel ik graag wat er op mijn bucketlist voor Zuid-Afrika staat. 

 

De Blyde River Canyon met eigen ogen zien

Iedereen heeft het altijd over de Grand Canyon, maar de Zuid-Afrikaanse variant lijkt me minstens zo mooi. De Blyde River Canyon is de op drie na grootste canyon ter wereld. Deze canyon is onderdeel van de beroemde Panorama route, die je langs meerdere indrukwekkende natuurwonderen leidt, zoals God’s window, Bourke’s Luck Potholes en de Lisbon watervallen. Ik denk dat deze canyon in het echt nog duizend keer mooier is dan op de foto’s en ik kan dan ook niet wachten om de Blyde River Canyon zelf te aanschouwen.

Zuid-Afrika - blyde river canyon 2

 

De Big Five spotten in het Krugerpark

Een bezoek aan Zuid-Afrika is wat mij betreft niet compleet zonder een safari en waar kan je beter op safari gaan dan in het wereldberoemde Krugerpark. Net als zo’n beetje iedereen die naar Zuid-Afrika gaat, hoop ik natuurlijk de Big Five te spotten, maar ook andere dieren zoals zebra’s of giraffen lijken me super gaaf om in het echt te zien. We willen waarschijnlijk een combinatie maken van een verblijf in het Krugerpark zelf en in een nabijgelegen private game reserve, om zo zo veel mogelijk verschillende dieren te kunnen zien. Als we ze hier niet vinden, hebben we gelukkig ook nog wat opties in andere wildparken op onze route. Spreid je winkansen zullen we maar zeggen.

Zuid-Afrika - Kruger big 5

 

Ziplinen in buurland Swaziland

Vanuit het Krugerpark willen we doorrijden naar het koninkrijk Swaziland, wat tussen Zuid-Afrika en Mozambique in ligt. We gaan hier het Malolotja natuurreservaat bezoeken, waar een aantal grote ziplines zijn aangelegd. In Chiang Mai in Thailand hebben we al eens eerder een zipline tour gedaan. Ondanks dat ik het af en toe doodeng vond, was het wel heel erg gaaf en ik wil het absoluut nog eens doen. De zipline in het Malolotja natuurreservaat in Swaziland, die dwars door het bos en langs enorme rotsformaties en kliffen loopt, staat dan ook hoog op mijn bucketlist.

Zuid-Afrika - Ziplinen

 

Boottocht St. Lucia

Vanuit Swaziland zijn we van plan om door te rijden naar St. Lucia, een plaatsje aan de oostkust van Zuid-Afrika. Recht aan de oceaan ligt hier het iSimangaliso Wetland Park, een grote lagune met mangrovebossen waarin nijlpaarden en krokodillen leven. Het lijkt me geweldig om hier een boottocht te maken en de dieren op deze manier van dichtbij te kunnen bekijken. Ook willen we vanuit St. Lucia een uitstapje maken naar het nabijgelegen Hluhluwe park, wat ook een geweldige plek voor een safari blijkt te zijn.

Zuid-Afrika - St Lucia

 

Lokale marktjes bezoeken

Iets wat ik ook zeker wil doen in Zuid-Afrika is een aantal lokale marktjes bezoeken. Ik vind het altijd erg leuk om buitenlandse markten te bezoeken en om de typische producten van een land te bekijken. Ik wil graag een aantal mooie souvenirs kopen voor familie en vrienden en ik hoop ook iets moois te vinden voor onze collectie souvenirs in huis.

Zuid-Afrika - Markt

 

Olifanten spotten in Addo Elephant Park

Drie maal is scheepsrecht, want naast het Krugerpark en het Hluhluwe park gaan we waarschijnlijk ook het Addo Elephant Park in de buurt van Port Elizabeth bezoeken. Zoals de naam al doet vermoeden, leven er grote kuddes olifanten in dit park. Ik kan dan ook niet wachten om de Afrikaanse olifanten in het echt te zien.

Zuid-Afrika - Addo elephant park

 

De Tsitsikamma brug oversteken

Vanuit Addo Elephant Park vervolgen we onze weg via de garden route, één van de bekendste autoroutes van heel Afrika. We willen een tussenstop maken bij het Tsitsikamma National Park wat recht aan de kust van de Indische Oceaan ligt. Vanaf de grote hangbrug in dit park heb je een panoramisch uitzicht over de zee omgeven door ruige berglandschappen.

Zuid-Afrika brug

 

Walvissen, dolfijnen en haaien spotten in Hermanus en Gansbaai

Hoewel ik het best lastig vind dat we nog tot september moeten wachten, heeft het ook wel weer een voordeel. September schijnt namelijk de perfecte maand te zijn om walvissen te spotten in het kustplaatsje Hermanus. Deze Southern Right Whales kunnen wel 17 meter lang worden, dus het lijkt me erg indrukwekkend om ze met eigen ogen te zien. Nog niet spannend genoeg? Op een kwartiertje rijden van Hermanus vind je Gansbaai, waar je levensgevaarlijke witte haaien kunt zien.

Zuid-Afrika Hermanus

 

Kookcursus in Bo-kaap

Het schilderachtige Bo-Kaap is één van de vrolijkste wijken van Kaapstad. De hele wijk bestaat uit vrolijk gekleurde huisjes en ik denk dat mijn camera hier dan ook overuren zal draaien. Dit is echter niet het enige wat me zo trekt aan deze wijk. Doordat dit een grotendeels Maleisische buurt is, schijn je er geweldige kookworkshops te kunnen volgen waar je een combinatie van Aziatisch en Afrikaans eten leert bereiden.

Zuid-Afrika Bo Kaap

 

De Tafelberg beklimmen

Een bezoek aan Kaapstad is natuurlijk niet compleet zonder het beklimmen van de Tafelberg. Vanaf deze berg heb je een prachtig uitzicht over Kaapstad en de omgeving. De berg dankt zijn naam aan de platte bovenkant van maar liefst drie kilometer breed. Via een kabelbaan ben je in een paar minuten boven, maar je kunt er ook voor kiezen om de berg te voet te beklimmen. Ik denk dat wij toch voor de eerste optie gaan.

Zuid-Afrika uitzicht tafelberg

 

Victoria & Albert Waterfront

Op één van onze laatste dagen in Kaapstad wil ik graag het Victoria & Albert Waterfront bezoeken. Met meer dan 400 winkels kan ik hier vast slagen voor wat laatste souvenirs. Daarnaast zijn er een hoop kraampjes waar lokale producten en gerechten verkocht worden. Ik vind het gebied rondom de haven meestal erg gezellig in andere steden en ik ben dan ook erg benieuwd naar de haven van Kaapstad.

Zuid-Afrika V&A Waterfront

 

Pinguïns spotten op Boulders Beach

Hoewel heel Zuid-Afrika me geweldig lijkt, is dit stiekem toch wel datgene waar ik het allermeest naar uitkijk. Toen ik onderstaande foto bij een vriendin zag, was ik gelijk verkocht. Hoe gaaf is dat, pinguins op het strand! Ik vind pinguins zo’n geweldig leuke en grappige dieren en dan de combinatie met zo’n prachtig wit strand en turquoise zee. Was het maar vast september.

Zuid-Afrika - Boulders beach

 

Wil jij bovenstaande plekken ook graag zien? Peri Peri Reizen biedt goedkope reizen door Zuidelijk en Oostelijk Afrika aan. Wat dacht je bijvoorbeeld van onderstaande rondreis van Johannesburg naar Kaapstad, waarin je alle plekken op mijn bucketlist voor Zuid-Afrika ziet?

route zuid-afrika

 

Staat Zuid-Afrika bij jou ook op je bucketlist of heb jij al het geluk gehad om dit mooie land te bezoeken? Mocht je nog tips hebben voor Zuid-Afrika dan zou ik het super leuk vinden als je ze hieronder in een reactie achterlaat!

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Peri Peri Reizen. De foto’s in dit artikel zijn gemaakt door Valerie de Rooij en Karin Vos.

26 Reacties

 • Kirsten | Travelaar.nl
  2 december 2015 at 09:55

  Wat een heerlijk vooruitzicht Saskia! Lekker ook, lange voorpret! 😀 Veel plezier!

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   2 december 2015 at 10:33

   Dankjewel Kirsten! Inderdaad een heerlijk vooruitzicht, al duurt het nog wel lang hoor. Maar zoals je al zegt, lekker lange voorpret. Gelukkig komt het voor jou nu wel heel dichtbij, zo gaaf!

   Reageer
 • Mellisa - Grenzeloosreizen
  2 december 2015 at 09:57

  Wat een leuk vooruitzicht! Voor je het weet is het 10 maanden verder 😉 Zuid-Afrika lijkt mij een prachtig land! Gaan jullie met een huurauto door het land crossen?

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   2 december 2015 at 10:35

   Oeh 10 maanden, dat klinkt zo wel erg lang haha. Gelukkig geniet ik ook al van de voorbereiding. We zijn inderdaad van plan om een auto te huren. De precieze route weten we nog niet, maar we beginnen in ieder geval in Johannesburg en we eindigen in Kaapstad. Misschien dat we in het midden een stukje vliegen van Durban naar Port Elizabeth, zodat we overal wat langer kunnen blijven. Zuid-Afrika lijkt mij ook echt een prachtig land. Ik ben heel erg benieuwd!

   Reageer
 • Shamira
  2 december 2015 at 10:03

  Wat een leuk vooruitzicht en wat een toffe route/planning ook. Ik wil zelf ook graag een keer naar Zuid-Afrika en je blog geeft mij weer wat nieuwe inspiratie! Alvast veel plezier!

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   2 december 2015 at 10:37

   Dankjewel Shamira! Dat moet wel goed komen. Leuk om te horen dat je weer nieuwe inspiratie krijgt van deze blog. Ik hoop dat jij Zuid-Afrika binnenkort ook van je bucketlist kunt afstrepen!

   Reageer
 • rudi brons
  2 december 2015 at 11:36

  SA is bijna mijn tweede huis. Je mag me gerust gerichte vragen stellen. 3 weken is best krap voor je route. Heb je hulp gehad om afstanden en reisdagen in te schatten?
  Kijk gerust ter inspiratie ook op mijn website. ( sorry, ik blog (nog) niet.

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:55

   Wat ontzettend tof dat Zuid-Afrika voor jouw een tweede thuis is. Ik zag al prachtige foto’s op je website. We gaan waarschijnlijk niet de hele route doen die hierboven staat afgebeeld. We zijn er nog niet helemaal uit, maar voor nu is de planning dat we vanuit Johannesburg de Panoramaroute rijden, het Krugerpark bezoeken, via Swaziland naar St Lucia gaan en dan door naar Durban. Vanuit Durban vliegen we waarschijnlijk naar Port-Elizabeth. Daar bezoeken we Addo Elephant Park en rijden we via de tuinroute en the karoo naar Kaapstad. Alsnog een vrije pittige route misschien, maar we zijn van andere reizen wel gewend om veel te zien en te doen op een dag en we willen zo veel mogelijk uit onze reis door Zuid-Afrika halen. De Drakensbergen en Lesotho bewaren we denk ik voor een (hopelijk) volgende keer. Als ik tijdens het plannen wat gerichtere vragen heb, klop ik zeker even bij je aan. Bedankt voor het aanbod!

   Reageer
 • Mirna
  2 december 2015 at 12:21

  Hee Saskia, wat leuk!

  Wij willen daar ook naar toe in dezelfde periode ongeveer. Ik denk oktober, omdat het dan weer lente wordt ;-). Ik gebruik jouw route zeker als inspiratie! Heb je toevallig al uitgezocht hoe je er makkelijk een auto kunt huren? Ze zeggen wel dat dat inderdaad goed te doen is, maar wel spannend om links te rijden.

  Heel veel plezier alvast!

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:52

   Wat tof dat jullie ook willen gaan Mirna! Ik heb nog niet precies uitgezocht waar we de auto gaan huren, maar ik heb wel al van verschillende mensen gehoord dat het erg makkelijk is om een auto te huren en dat de wegen inderdaad heel goed zijn. Al lijkt het mij ook wel lastig in het begin om links te rijden hoor! Zeker als het stuur dan ook nog eens aan de ‘verkeerde’ kant zit en je met je andere hand moet schakelen. Maar gaat vast goed komen. Hoe lang gaan jullie en wat wordt ongeveer jullie route? Ik ben heel erg benieuwd! Als ik nog leuke tips tegenkom, laat ik het je weten. Jullie ook alvast heel veel plezier! Wat een heerlijk vooruitzicht.

   Reageer
 • Daphne | LiveTheLifeYouLove
  2 december 2015 at 13:21

  Jeeeeej Zuid Afrika! Zo ontzettend gaaf dat je die kant op gaat! Drakensbergen, Hogsback en de wijnroute. Skydiven, de Panoramaroute, Kaap de Goede Hoop! Allemaal zo ontzettend mooi! Als je tips wil, let me know! Heb er een tijdje gewoond! Ik wil terug 😉

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:50

   Ja, tips zijn heel welkom! Ik heb heel je blog al goed door gepluist, want ik wist dat jij zo’n fan was van Zuid-Afrika en dat je er een tijdje gewoond had. Wat een gave verhalen en foto’s! Alle plekken die je noemt staan op het lijstje, maar ik vrees dat er nog flink wat geschrapt zal moeten worden, aangezien we er ‘maar’ drie weken zijn. Skydiven sla ik wel even over 😉 Dat soort stoere fratsen laat ik liever aan jou over haha.

   Reageer
 • Sabine
  2 december 2015 at 13:21

  Wauw wat een geweldig vooruitzicht zeg! Die big-five wil ik ook ooit nog wel eens zien, lijkt me heel bijzonder 🙂

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:48

   Het lijkt mij ook super bijzonder om de big five eens in het echt te zien. Natuurlijk heb ik ze weleens in de dierentuin gezien, maar zo in het wild in hun eigen leefomgeving lijkt me wel heel speciaal. Ik ben heel erg benieuwd!

   Reageer
 • Jessica
  2 december 2015 at 19:40

  Wat een mooie reis zeg! Ik krijg er ook al helemaal kriebels van als ik de foto’s zie en de verhaaltjes lees ;p

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:47

   Wat leuk om te horen Jessica, dankjewel! Ik vind het zelf ook heerlijk om nu al van alles te lezen over Zuid-Afrika en foto’s van andere mensen te bekijken. De voorpret is minstens even leuk.

   Reageer
 • Lotte - scratchingmymap
  2 december 2015 at 20:28

  Wat een prachtig vooruitzicht! En. WAT. EEN.REIS. Heerlijke planning seg! Een aftelkalender maken voor 10 maanden gaat er misschien nog nét over zeker? 😉

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:44

   Dankjewel Lotte! Ik vind het zelf ook zo gaaf. Ik kan niet wachten tot het zo ver is En ik heb al wel een aftel-app op mijn telefoon geïnstalleerd hoor haha. Nog maar 269 dagen te gaan… 😉

   Reageer
 • Linda | Meisje van de Wereld
  4 december 2015 at 07:03

  Wat leuk! Wij zijn net een paar dagen terug en ik vond het fantastisch! Wij gingen via de Drakensbergen en Lesotho, dus hebben niet gevlogen, maar locals vertelden dat het zo zonde is dat iedereen gaat vliegen. Het stuk tussen Durban en Port Elizabeth schijnt namelijk ook heel mooi te zijn! Als je nog tips wilt, laat maar weten:-).

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   9 december 2015 at 18:47

   Jaaa ik heb jouw avonturen op de voet gevolgd. Wat een geweldige foto’s op instagram en op je blog! Ik vind het ergens ook wel heel erg zonde om te vliegen, maar aangezien we ‘maar’ drie weken gaan en ik al zó veel wil zien, hebben we denk ik niet echt een andere optie. Ik vind het ook heel erg zonde om overal heel snel doorheen te reizen en ik blijf dan liever iets langer op één plek dan dat we alleen maar in de auto zitten. Maar het blijft nog steeds een lastig dilemma en we zijn er nog niet helemaal uit wat we doen. De Drakensbergen en Lesotho lijken me namelijk ook heel mooi. Gelukkig hebben we nog even om te beslissen. En tips zijn zeker welkom! Ik kijk heel erg uit naar de blogposts over Zuid-Afrika die nog op Meisje van de Wereld gaan verschijnen!

   Reageer
 • Marcella
  25 december 2015 at 21:55

  Wat ga je ontzettend veel moooois zien zeg! Zuid-Afrika lijkt me echt geweldig. Mijn ouders zijn er jaren geleden geweest en kwamen onwijs enthousiast terug. Ik wil er ook ooit heen, lijkt me te gek. Jouw route klinkt top, vol mooie hoogtepunten! Ik heb in Nieuw-Zeeland pinguïns gezien. Gave beestjes!!

  Reageer
  • Saskia
   13 juli 2016 at 14:25

   Wat tof dat je in Nieuw-Zeeland pinguins gezien hebt! Ik wist helemaal niet dat die daar leefden, maar dat wist ik eigenlijk bij Zuid-Afrika ook niet. Erg leuk om te horen dat jouw ouders zo enthousiast terug kwamen van Zuid-Afrika. Voor ons duurt het gelukkig ook niet lang meer, ik ben zo benieuwd naar dit land. Ik hoop dat jij het ook eens met eigen ogen kunt zien Marcella!

   Reageer
 • Kim
  10 juli 2016 at 11:14

  Dat ik jullie blog nu pas ontdek! Ik ben jullie meteen gaan volgen 🙂 Ik ga waarschijnlijk dit jaar ook naar Zuid Afrika, dus super leuk om deze bucketlist punten te lezen.

  Reageer
  • Saskia
   13 juli 2016 at 14:26

   Wat leuk dat je ons volgt Kim, dankjewel! En super tof om te horen dat je Zuid-Afrika dit jaar ook wilt gaan bezoeken. Wij vertrekken in september, dus hopelijk kan ik voor je bezoek nog wat tips met je delen.

   Reageer
 • Luc Meex
  30 juli 2016 at 09:00

  De Drakensbergen en Royal natal zijn ook zeker de moeite waard. Het isamangaliso wetland park in st. Lucia is ook heel erg mooi! Wij hebben ook gevlogen van Durban naar port Elizabeth en dan is deze route goed te doen in drie weken.

  Reageer
  • Saskia
   13 augustus 2016 at 07:16

   Hi Luc, bedankt voor je reactie! Goed om te horen. Helaas moeten we de Drakensbergen en Royal Natal toch bewaren voor de volgende keer, maar St Lucia gaan we over een paar weken bezoeken! Ik hoop dat je een hele fijne tijd hebt gehad in Zuid-Afrika.

   Reageer

Laat een reactie achter