Menu
Slovenië

Wondermooi Piran, een plaatje van een stad

Centraal Plein in Piran

In het zuiden van Slovenië ligt één van de mooiste stadjes die ik ooit gezien heb. Piran, een plaatje van een stad, stond eeuwenlang onder Venetiaans bestuur en ligt op slechts 30 minuten rijden van de Kroatische grens. Deze stad is door haar geschiedenis en ligging de perfecte mix tussen Slovenië, Kroatië en Italië. Het ene moment voelt het alsof je je in het hart van een Italiaanse stad bevindt en het volgende moment ben je ervan overtuigd dat je door een Kroatische stad ronddwaalt. Gelukkig steekt de Sloveense identiteit er wel bovenuit en ik voel me hier meteen thuis. Kijk mee naar wondermooi Piran.

 

Ik verblijf in Portorož, het stadje naast Piran. De afstand tussen de steden is prima te lopen, maar omdat ik wat laat ben voor mijn afspraak met de stadsgids, besluit ik de bus te pakken. Deze brengt me in zo’n 10 minuten naar de rand van Piran. Er zijn geen auto’s in de stad toegestaan. Hierdoor mag ook de bus niet verder rijden. Al meteen bij mijn eerste aanblik ben ik verliefd: het haventje, de statige gebouwen, de pastelkleuren, het is allemaal even mooi.

Kust van Slovenië

 

Dwalen door de nauwe steegjes van Piran

Gids Kristina staat ons al breed glimlachend op te wachten bij het station. We wandelen rustig naar de haven en slaan meteen een steegje in. Tenminste, ik zou dit een steegje noemen, maar al snel ontdek ik dat alle straten van Piran zo smal zijn. Kristina legt uit dat Piran in de 13e eeuw onder Venetiaans bewind een heel welvarende havenstad werd. Hierdoor was er standaard sprake van ruimtegebrek, tot op het punt waar ze zelfs steegjes tussen huizen dicht bouwden met nieuwe huizen. Je kunt je vast voorstellen dat deze woningen ontzettend smal en langgerekt waren. Nadat Kristina dit verteld heeft, zie ik ineens overal deze smalle woningen.

Straatje in PiranSteegje in PiranCentraal Plein in Piran

 

Uitzicht vanaf de kerk

We wandelen verder richting de grootste kerk van de stad. Dit bouwwerk staat op een heuvel, waardoor je vanaf hier een fantastisch uitzicht over de zee en de stad Piran hebt. We zien een flink pak woeste wolken boven zee en Kristina geeft aan dat dit hier wel vaker voor komt. Gelukkig komen deze zeestormen niet vaak aan land.

Kerk in Piran

 

Vanaf dit punt zien we ook nog iets anders: Italië en Kroatië. We vragen naar de geschiedenis van dit puntje van Slovenië, aangezien dit letterlijk het enige stuk kust is die het land rijk is. De rest behoort tot Italië, terwijl het achterland Sloveens is. We leren dat de situatie niet altijd zo was. Piran heeft eeuwenlang als zelfstandige stad onder Venetiaans bewind gestaan en kwam daarna in handen van Oostenrijk en Italië. De kuststrook is herverdeeld na het uiteenvallen van Joegoslavië. Ik bespeur iets van teleurstelling in haar stem. Als ik hier naar vraag, bevestigt ze dit: “We zijn nu wel vrij en zelfstandig, maar er is hier niets voor onze kinderen. De jeugd trekt weg, op zoek naar werk. Vroeger was er tenminste gewoon altijd werk voor wie wilde.” Dit is één van de vele verhelderende momenten die reizen zo mooi maakt. Wij denken dat er niets boven onze vrijheid gaat, maar dit blijkt toch een stuk genuanceerder te liggen.

Piran

 

We dalen weer af naar de stad en worden getrakteerd op een fantastisch mooi schouwspel. De storm heeft zich vlak voor de kust gemanifesteerd, waardoor de zee enorm wild is. Dit leverde natuurlijk ontzettend mooie plaatsjes en een unieke sfeer op.

Storm boven Pirande Kust van Piran

 

Eten bij Cantina Klet

Nadat we genoten hebben van dit natuurgeweld, schuiven we aan bij Cantina Klet. Dit zaakje maakt een leuke combinatie tussen self service en bediening. Een serveerster komt aan tafel onze drankbestelling opnemen. Daarna wijst ze op een uitgifteloket een stukje verderop en ze vertelt ons dat we daar het eten mogen bestellen. Na onze bestelling krijgen we een nummer, wat vervolgens aan de waslijn komt te hangen als het eten klaar is. Geen zorgen, je hoeft niet steeds zelf te kijken of je nummer er hangt. De koks bellen met een ouderwetse scheepsbel om te laten weten dat er een visje aan de waslijn hangt. Wat een leuk systeem! Wij genieten van gegratineerde mosselen en inktvis op drie manieren bereid. Het smaakt allemaal even lekker en vers.

Mosselen Cantina Klet in Piran

 

Verblijf in Piran of Portorož?

Piran ligt in het uiterst zuidelijke puntje van Slovenië. Pal ernaast ligt Portorož, een toeristische badplaats met een stukje strand. Als je met de auto komt, is het slim om voor een hotel in Portorož te kiezen. Hier kun je namelijk bij de grotere hotels gratis parkeren, terwijl je Piran niet eens in mag met de auto. Betaald parkeren wordt een duur grapje voor een paar dagen en vanaf Portorož loop je in 25 minuten naar Piran. Ik vond het zelfs wel lekker om ’s avonds na het eten een wandeling terug naar het hotel te maken. Verblijven in Portorož is dus een prima alternatief wat mij betreft! Ik sliep in het centraal gelegen, statige Grand Hotel Portorož.

Zonsondergang in Piran

 

Wanneer je Slovenië bezoekt mag je Piran eigenlijk niet overslaan. Dit stadje is niet heel groot, dus ook met slechts 1 dag te besteden kun je een groot deel zien. Kom je met de auto? Kies dan voor een verblijf in Portorož. Als je wat meer tijd in de regio te besteden hebt, is het een aanrader om de Zoutpannen van Piran te bezoeken. 

2 Reacties

 • Janet
  12 oktober 2017 at 19:28

  Heerlijk die knusse steegjes! Mooie foto’s!

  Reageer
  • Kimber
   13 oktober 2017 at 08:55

   Leuk is dat he? Ik kan daar ook enorm van genieten.

   Reageer

Laat een reactie achter