Menu
Madeira / Portugal

Wat te doen op Madeira: tips en de mooiste plekken

Madeira, een Portugees eiland in de Atlantische Oceaan, wordt ook wel het Hawaï van Europa genoemd. Woeste kustlijnen, veel unieke bloemen en planten en een aangenaam klimaat het hele jaar door maken dit inderdaad een tropische bestemming relatief dichtbij huis. Ik ontdekte de mooiste plekken van Madeira en laat je in dit artikel heel graag zien wat er te doen Madeira. Kijk mee naar mijn tips voor Madeira!

Wandelen langs de Levada’s

Madeira is een populaire bestemming onder wandelaars en dat is mede te danken aan het eeuwenoude afwateringssysteem van het eiland. In de zestiende eeuw zijn er irrigatiekanalen aangelegd om regenwater vanuit de ‘natte’ delen van het eiland naar de drogere delen te transporteren. In totaal ligt er bijna 3000 kilometer aan kanaaltjes op het eiland en een groot gedeelte hiervan vormen ideale wandelroutes.

Op heel Madeira is zo’n 8000 kilometer aan wandelpaden te vinden. Bizar veel als je je bedenkt dat het eiland slechts 800 vierkante kilometer groot is. Houd er wel rekening mee dat een Levada vaak heen en terug is en je dus geen mooie ronde kunt lopen. Logisch ook wel natuurlijk, maar ik vond het zelf wel jammer dat je hierdoor twee keer hetzelfde stuk aflegt. Meer weten? Hier vind je een uitgebreid overzicht van Levada wandelingen. Ik kan je sowieso aanraden om ook een wandeling met een gids te maken zodat deze je alles over de omgeving kan vertellen én je de mooiste plekken kan laten zien. Hoe dan ook, als je je afvraagt wat te doen op Madeira, dan is het maken van een Levada wandeling een absolute must wat mij betreft.

Levada Wandeling Levada Wandeling Levada WandelingLevada Wandeling

Op ontdekkingstocht door Funchal

Funchal, de hoofdstad van Madeira, was voor mij echt de grootste verrassing van de hele reis. Het deed me op veel plekken absoluut denken aan Lissabon, maar dan een stukje kleiner. Er zijn geen enorme bezienswaardigheden, maar eigenlijk vind ik dat juist wel leuk. Pak de kabelbaan naar het dorpje Monte, suis vervolgens in een slee (ja echt!) door de straten van Funchal naar beneden en drink een wijntje op een prachtig dakterras. Je vermaakt je gemakkelijk een dag of twee in deze gezellige stad. In dit artikel lees je al mijn tips voor Funchal.

Story Centre in Funchal Monte Palace Tropical Garden

Bewonder de grillige kustlijn in het oosten

Het oosten van Madeira lijkt totaal niet op de rest van het eiland. Het is hier veel droger en het landschap bestaat voornamelijk uit kale rotsen. Klinkt misschien niet zo aantrekkelijk, is het zeker wel. Ik vond het uitzicht vanaf Ponta do Rosto één van de mooiste van het hele eiland. Het deed mij enorm denken aan de Great Ocean Road in Australië, terwijl ik van anderen hoorde dat het ook wel leek op Zuid-Engeland. Heel bijzonder dus om dit landschap ook op Madeira te zien. Er zijn in het oostelijkste puntje van Madeira een stuk of 10 uitzichtpunten te vinden dus als je een huurauto hebt is het zeker de moeite waard om deze kant op te rijden. Houd je van wandelen? Neem dan goede wandelschoenen mee en loop de 7 kilometer lange Sao Lourenco wandeling.

Ponta do Rosto Ponta do Rosto

Begeef je in oerbos Laurissilva

Wist je dat het op Madeira barst van de unieke natuurfenomenen? In het noorden van het eiland ligt Laurissilva, een sprookjesachtig laurierbos. Sinds 1999 staat dit bos op de UNESCO Werelderfgoedlijst omdat Laurierbossen op de meeste plekken in de wereld zijn verdwenen. Eén van de dingen die je zeker moet doen op Madeira is het bezoeken van een Laurierbos. Niet alleen de bomen zelf zijn de moeite waard, ook de rest van de natuur is prachtig. Zo groeien hier verschillende planten en bomen die alleen op Madeira voorkomen. Ik zou je dan ook zeker aanraden om Laurissilva met een gids te bezoeken zodat hij of zij je alles kan vertellen over de omgeving.

LarissilvaLarissilva

Ga dolfijnen en walvissen spotten

Ik vind het spotten van wilde dieren één van de allerleukste activiteiten op reis. Je kunt je dan ook mijn blijdschap wel voorstellen toen ik hoorde dat je voor de kust van Madeira goed dolfijnen en walvissen kunt spotten. Iets wat je, wat mij betreft, echt moet doen op Madeira is een dolfijnen- en walvissentour. Je gaat met een supersnelle boot de oceaan op en dankzij spotters bovenop de rotsen van Madeira weet de kapitein waar hij naartoe moet. Uiteindelijk zag ik tijdens mijn tour geen walvissen, maar het aantal dolfijnen maakten dit meer dan goed. Sowieso een heel toffe ervaring! In dit artikel lees je alles over deze dolfijnen- en walvissentour. 

Dolfijnen spotten op MadeiraDolfijnen spotten op Madeira

Bewonder de grillige kustlijn bij Miradouro do Guindaste

Miradouro do Guindaste, ook wel Crane Viewpoint genoemd, geeft een fantastisch uitzicht op de kliffen van Madeira. Je kent ze vast wel: van die plaatsen waar je je heel klein en nietig voelt. Miradouro do Guindaste wekte bij mij precies dit gevoel op. Eigenlijk stopten we hier alleen om even te kijken en foto’s te maken maar uiteindelijk zijn we er een dik uur blijven hangen. Het is namelijk echt een indrukwekkende plek. Meer zien? Hier vertel ik je alles over de mooiste uitzichtpunten van Madeira.

Miradouro do GuindasteMiradouro do GuindasteMiradouro do Guindaste

Als je hier uitgekeken bent raad ik je aan om de weg verder naar het oosten te vervolgen. Je rijdt dan vanzelf op de North Mills Distillery. De distilleerderij zelf vond ik niet zo interessant, maar de omgeving is wel prachtig. Het dorpje Porto da Cruz leent zich op zonnige dagen prima voor een uurtje op het terras en de langs de kust kun je een mooi stukje wandelen.

Porto da CruzPorto da CruzPorto da Cruz

Zwem in de Porto Moniz natuurlijke baden

De natuurlijke baden van Porto Moniz zijn ontstaan uit vulkanische stromingen. Je baadt hier dus in een pool van gestolde lava. Super bijzonder en heel mooi om te zien. De baden die je op de eerste twee foto’s ziet zijn gratis. Voor de baden op de laatste foto moet je wel entree betalen. Op de dag dag ik de baden bezocht, was het helaas geen zwemweer waardoor ik je niet kan vertellen hoe koud het water is. In de zomer kan het overdag heel druk zijn, dus als je de baden voor jezelf wil hebben raad ik je aan om vroeg te gaan.

Natural Pools op MadeiraNatural Pools op MadeiraNatural Pools op Madeira

Ga ondergronds in de grotten van São Vicente

De grotten van São Vicente zijn lang geleden ontstaan door vulkaanuitbarstingen. Dit zie je in de grotten ook nog wel terug aan bijvoorbeeld de gestolde lava. Je betreedt de grotten altijd onder leiding van een gids die je alles kan vertellen over hun historie. Na de wandeling door de grotten kom je uit in het informatiecentrum waar je nog veel meer te weten komt over dit natuurfenomeen. Je kunt zelf naar de grotten toe rijden of, als je geen vervoer hebt, een tour boeken waarbij je wordt opgehaald bij je hotel.

Sao Vicente op MadeiraSao Vicente op MadeiraFoto’s van de grotten door Denise van Inhetvliegtuig.nl

Praktische informatie

Hoe kom je op Madeira?

Vanaf Nederland is TUI Fly de enige aanbieder die rechtstreeks naar Madeira vliegt. De totale vliegtijd bedraagt 4,5 uur, wat ik echt niet lang vindt voor zo’n tropische on-Europese bestemming. Boek hier je vliegtickets naar Madeira.

Vervoer op Madeira

Zoals je in dit artikel wel gezien hebt zijn er talloze mooie plekken op Madeira. Ik zou je dan ook zeker willen aanraden om een huurauto te boeken zodat je gemakkelijk overal kunt komen. Boek je huurauto via Sunny Cars en je gaat all-in verzekerd op pad. Het openbaar vervoer werkt ook prima, alleen zal je dan wel meer tijd uit moeten trekken voor alle bezienswaardigheden en vooral de uitkijkpunten zijn minder gemakkelijk te bereiken.

Verblijf op Madeira

Ik verbleef in de hoofdstad Funchal en ik vind dat echt een aanrader voor iedereen die ook ’s avonds wat gezelligheid en levendigheid om zich heen wil. Mijn hotel was het Sensimar Savoy Gardens, gelegen tegen de heuvels van Funchal. Een heel fijne plek waar ik met veel plezier gelogeerd heb. Wil je er een rondreis van maken en op verschillende plaatsen verblijven dan vind je de beste hotels via Booking.com.

Madeira is het hele jaar door een fijne bestemming. Het is er eigenlijk altijd warmer dan 20 graden en je kunt er zo veel mooie plekken ontdekken. Wil je meer lezen over Portugal? Bekijk hier al onze artikelen. Wil je meer weten over Madeira? Op de site van Visit Madeira staat meer informatie.

Ik bezocht Madeira op uitnodiging van Visit Portugal

1 Reactie

  • Evert
    26 februari 2020 at 17:04

    Dit ziet er echt uit als een heerlijke plek om even echt uit te kunnen rusten! De natuurlijke baden wil ik ook een keer uitproberen!

    Reageer

Laat een reactie achter