Griekenland Persoonlijk

Waarom de Griekse crisis mij zo aan het hart gaat

griekse vlag

Op Reisgenie vertellen we je veel over onze reizen. Veelal is dit leuk, grappig of informatief. Nu denk ik er al een tijdje over om iets te schrijven over Griekenland. Mijn geliefde Griekenland. Maar ik loop steeds tegen de crisis aan. Want de Griekse crisis, tja, die is werkelijk overal. Zet de tv aan, open nu.nl of lees de krant, standaard opent het nieuws met grote, Griekse problemen. Als ik dat zie, huilt mijn hart omdat ik weet wat voor fijn land dit is. Daarom voel ik me nu toch geroepen om te vertellen waarom ik zo van Griekenland houd.

 

Mijn Griekse geschiedenis

Als vijfjarige stapte ik voor het eerst in het vliegtuig. Alle vriendjes en vriendinnetjes gingen naar de camping in Frankrijk waarbij enkele uitschieters doorreden naar Spanje. Wij gingen vliegen naar een ver, exotisch land wat ik niet kende: Griekenland. Sinds die eerste vakantie ben ik nog zo’n 14 keer teruggeweest. De eerste keren met mijn ouders, daarna samen met mijn vriend. Ik ben van het super toeristische Chersonissos naar het onbekende Afitos geweest en van het vaste land naar de eilanden. Elke keer was een feest en nog steeds ben ik blij als ik weer terug mag. Het voelt na al die jaren als thuiskomen. Voor wie nieuwsgierig is naar de bezochte plaatsen: Rhodos, Kos, Karphatos, Corfu (2x), Samos (2x), Thassos (4x), Kreta, Lesbos, Chalkidiki en Pilion.

zonsondergang griekenland

 

Warme, vriendelijke mensen

Grieken zijn de liefste, warmste en vriendelijkste mensen die ik ken. In al die jaren heb ik amper iets naars meegemaakt. De mensen zijn trots op hun land en zijn blij dat jij ervoor gekozen hebt om dit te bezoeken. Tekenend voor de Grieken is hun gulheid. Kijk alleen al naar het eten: voor het eten krijg je normaal gesproken een glaasje ouzo (of andere sterke drank) en na het eten wordt je standaard getrakteerd op een toetje in de vorm van watermeloen, een zoet gebakje of ijs. Heb je hulp nodig? Geen probleem, ze helpen je met liefde en plezier. Leuke anekdote: we waren tijdens mijn verjaardag op Thassos. Mijn vriend is voor dag en dauw opgestaan om voor mij als verrassing een taart te kopen. De bakker was zo vroeg in de morgen nog gesloten. Toen de zoon van de eigenaar mijn vriend voor de deur zag staan, riep hij: “Kom mee! Stap in! Ik rijd met je naar de bakkerij waar de taarten gemaakt worden en dan mag je daar alvast een taart uitzoeken.” Samen reden ze naar de andere kant van het dorp en daar mocht hij om 7 uur ’s ochtends een taart uitzoeken. Geweldig leuk en tekenend voor de vriendelijkheid van deze mensen. Grieken zijn hartelijk, trots en ontzettend hulpvaardig en ik voel me altijd meer dan welkom.

taart

 

Prachtige natuur

De Griekse natuur is enorm veelzijdig. Sommige eilanden zijn dor en droog, maar andere plaatsen zijn enorm groen en weelderig. Op een groot eiland als Kreta komen deze beide landschappen voor en het is dan ook geweldig om deze diversiteit op één eiland tegen te komen. De Griekse stranden behoren tot de schoonste ter wereld. Ze worden goed bijgehouden en op sommige plaatsen is het zand parelwit. Naast grote, brede stranden vol ligbedjes houden de Griekse eilanden ook tal van kleine strandjes verborgen. Als wij met de scooter een tocht maken, zien we ze vaak al van een afstandje liggen. We nemen ons voor om daar te stoppen voor een frisse duik. Vaak blijkt dat je er amper kunt komen maar soms heb je geluk: dan loopt er één of ander verborgen pad naar het strand waardoor je het al schuivend over de steile weg toch kunt bereiken. Het is heerlijk dat je, als je je op de juiste plaats bevindt, niet struikelt over massatoerisme en dat er nog volop onontdekte plaatsjes te vinden zijn.

paleokastritsa corfu kreta natuur

 

Lekker eten

Zoals het in vrijwel elk land rond de Middelandse zee betaamd, wordt hier ook veel, lang en lekker gegeten. De inwoners van Kreta behoren tot de gezondste mensen van de wereld en dit is niet zonder reden. Grieken bereiden alles in olijfolie, eten veelal vers en nemen de tijd voor het verorberen van hun maaltijd. Bij Grieks denk je waarschijnlijk meteen aan souvlaki en een bord mixed grill. Gelukkig heeft de Griekse keuken nog veel meer te bieden en wordt er ook veel gebruik gemaakt van lekkere groentes en verse kaas.

grieks eten

 

Voor elk wat wils

Ben je op zoek naar een luie strandvakantie? Dan is Griekenland een prima bestemming. Er zijn meer dan genoeg eilanden die prachtige stranden bieden. Denk bijvoorbeeld aan Thassos met haar enorm brede Golden Beach, Corfu met prachtige ministrandjes in Paleokastritsa en Glyfada of de streek Pilion, wiens parelwitte stranden het decor voor de film Mama Mia vormden. Liever iets actievers? Ook dat is geen probleem. In Griekenland kunnen wandelaars hun hart ophalen. Ook mensen die liever willen hiken hebben hier voldoende mogelijkheden. Watersport wordt in de meer toeristische plaatsen veel beoefend dus recreatief bezig zijn is ook geen probleem. Al met al is dit een enorm veelzijdig land waar tal van activiteiten mogelijk zijn.

golden beach thassos

Golden Beach Thassos

 

Griekenland heeft 23 jaar geleden mijn hart gestolen en het niet meer teruggegeven. Ik hoop dat ze haar oude glorie in de toekomst terugvindt, want het is en blijft een heerlijk land met de allerliefste mensen die ik me maar voor kan stellen.

Dit vind je misschien ook leuk

11 Reacties

 • Reageer
  Margot
  8 juli 2015 op 09:57

  Wat een mooie ode aan Griekenland! Ik hoopte al een beetje dat je daar nog over ging schrijven 🙂

 • Reageer
  Jessica
  8 juli 2015 op 11:39

  Wat ontzettend mooi geschreven! Je voelt de passie voor dit land.

 • Reageer
  carla
  8 juli 2015 op 15:41

  Mooi!! Helemaal mee eens.
  Fijn dat je moeder jou haar liefde voor Griekenland gegeven heeft 🙂

 • Reageer
  Sieds | Sieds My Travels
  9 juli 2015 op 07:50

  Mooi geschreven Kimber! Griekenland is prachtig. Ik was er in 2004 voor het eerst en heb toen veel plekken op het vaste land bezocht, o.a. Athene, Delphi, Olympia, Nafplion en Sparta. Ik vond het prachtig en bestempelde Griekenland toen al als een land wat ik iedereen kan aanraden. Jammer dat het land nu in zwaar weer zit en op de rand van een faillissement staat. Hopelijk komt het goed en verliest het niet haar toeristen, want daarvoor is het land veel te mooi!

  • Reageer
   Kimber - Reisgenie
   9 juli 2015 op 15:05

   Wat tof dat jij ook zo’n Griekenlandfan bent, Sieds! Ik hoop het ook van harte, dat verdient de gewone bevolking zeker.

 • Reageer
  Rosanne
  9 juli 2015 op 15:19

  Ik herken je gevoel zo goed! Ik ben ook helemaal verkocht aan Griekenland. Toen ik 8 maanden was zat ik al in het vliegtuig naar Kos, en samen met mijn ouders ben ik daar nog zo’n 5 keer geweest. Nu ik ouder ben wil ik zoveel mogelijk eilanden en het vaste land ontdekken, ik hou zo van dat land!! Ik zit er serieus over te denken om er later, rond mijn 50e te gaan wonen 🙂

 • Reageer
  Jessica
  9 juli 2015 op 22:35

  Mooi geschreven! Griekenland is inderdaad heerlijk en prachtig, jammer dat het eigenlijk de laatste jaren zelfs al in een negatief daglicht staat. De journalist in mij vindt de discussies rondom Griekenland ontzettend interessant om te volgen en te bespreken, maar de reiziger in mij huilt van binnen om deze situatie.

 • Reageer
  L Blok
  6 juni 2016 op 18:11

  Ook ik herken dit gevoel, toen ik in 2002 voet op Griekse bodem zette, was ik direct verliefd zonder maar iets te hebben gezien, de jaren daarna altijd naar Griekenland, de mensen wat een geschenk is dat, je heb mensen en mensen maar de Grieken daar kan je alleen maar van houden, bij elk afscheid staan de tranen in mijn ogen echt dit land (wat mooi toch ) en zijn mensen hebben ook mijn hart gestolen en daar ben ik zeer gelukkig mee.
  De crisis deed ook bij mijn heel veel pijn, en ik hoop en bid dat het allemaal goed komt, want de Grieken verdienen dit echt, ik zal de Grieken altijd steunen en verheug me al weer op dit jaar dan 2 x op vakantie naar Griekenland, voelt als me geboorte land echt ik kan hier niets aan doen.

  • Reageer
   Kimber - Reisgenie
   7 juni 2016 op 10:22

   Wat een mooie reactie en wat heerlijk dat je dit jaar 2 keer naar Griekenland gaat. Ik voel me er ook zo ontzettend thuis en ik durf ook niet precies te zeggen waar het aan ligt. het is gewoon het totaalplaatje denk ik :). Heel fijne vakanties gewenst en ik vertrouw erop dat het goed komt met de Grieken!

Reageer