Voorbereiding wintersport

Voorbereiding voor je vakantie in de winter

Home / Reistips / Reisvoorbereiding / Voorbereiding voor je vakantie in de winter

Afgelopen maand ging ik samen met noSun voor het eerst van mijn leven op wintersport. Tenminste, ik vloog naar Noorwegen om hier een aantal fantastische wintersportactiviteiten te ondernemen. Het was dus niet bepaald een wintersport in de traditionele zin van het woord, maar ik ben wel minstens net zo intensief in de kou bezig geweest. Van tevoren vond ik het best lastig om te bepalen wat ik nou echt moest meenemen op wintersport. Ik kan me voorstellen dat meer mensen hiermee worstelen, dus ik help je een handje met de voorbereiding van je vakantie in de winter.

Regelen voor vertrek

Verzekeringen

Je voorbereiding voor je wintersport of wintervakantie begint met het nalopen van je verzekeringen. Zorg ervoor dat je een goede zorgverzekering hebt die ook dekking in het buitenland biedt. Uiteraard moet je voor elke reis zorgen dat je goed verzekerd bent. Maar eerlijk is eerlijk, de kans op een ongeluk is een stuk groter als je elke dag een activiteit in de sneeuw onderneemt dan wanneer je een week op het strand doorbrengt. Het is daarom ook slim om te bekijken of je reisverzekering wintersport dekt. Daarnaast is het goed om stil te staan bij een annuleringsverzekering. Vooral bij reizen die je ver van tevoren boekt kan dit het geld waard zijn. Je weet immers nooit wat er in de tussenliggende maanden nog gebeurt.

Extra batterijen

Batterijen lopen ontzettend snel leeg in de kou. Het grappige is dat dit niet betekent dat ze echt leeg zijn. Wanneer je telefoon uitvalt door de kou, kun je deze een tijdje in je binnenzak stoppen. Je zult zien dat hij na een kwartiertje opwarmen weer aangaat. Of je een extra batterij voor je telefoon of camera mee moet nemen, is helemaal afhankelijk van het apparaat. Mijn camera trok de temperaturen van rond de -10 prima. Zelfs na een hele dag buiten gaf mijn display nog 3 streepjes batterij aan. Mijn telefoon daarentegen, viel na een half uurtje buiten al uit. Uiteindelijk kreeg ik hem met bovengenoemde techniek elke keer wel aan de praat, maar handig is natuurlijk anders.

Batterij in de kou

3 lagen kleding

Het belangrijkste wat je moet meenemen op wintersport is goede kleding. Ga hierbij uit van het 3-lagen principe.

Thermokleding

Je begint met de basis, die bestaat uit thermokleding of -ondergoed. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn. Zo verkoopt de Lidl regelmatig thermokleding voor een prikkie. Ik betaalde €4 voor mijn shirt en broek en deze waren heerlijk warm. Voor een vakantie van een week zou ik je aanraden om 3 setjes mee te nemen. Mocht iets toch nat worden, dan heb je altijd voldoende reservekleding bij je.

Warme tussenlaag

De tweede laag is de tussenlaag. Deze bestaat uit een lekker warm vest of een dikke trui. Kies voor fleece of iets met een dikke voering zodat de wind er niet doorheen komt. Een andere optie is een softshelljas, oftewel een zachte en dunne jas die geen wind doorlaat. Dit is vooral fijn als je verwacht grote temperatuursverschillen mee te maken of als je denkt dat je het warm gaat krijgen. In dat geval kun je namelijk je dikke jas uitdoen en verder gaan in de softshell. Voor je benen zou je een extra broek aan kunnen trekken, maar in feite is je thermolegging voldoende bij temperaturen van rond de -10 tot -15.

Skibroek en – jas

Als laatste komt de buitenlaag. Ik raad je aan om een skibroek en -jas te dragen als je op vakantie naar de kou gaat. Let er bij de aanschaf op dat deze volledig waterdicht zijn. Ikzelf had een skibroek geleend en ontdekte tijdens de reis dat deze niet helemaal waterdicht was. Laat je dus zeker goed adviseren in de winkel.

Voorbereiding wintersport

Sneeuwschoenen

Iets waar je absoluut niet op moet bezuinigen zijn goede sneeuwschoenen. Tijdens mijn reis door Noorwegen liep ik vrijwel de hele dag buiten. Op sommige plekken stond de sneeuw wel kniehoog en het overgrote deel van de tijd stond ik er minimaal tot aan mijn enkels in. Toch heb ik geen natte voeten gekregen en dit is volledig te danken aan mijn goede sneeuwschoenen. Ik koos niet voor de duurste exemplaren, maar ging ook niet voor de allergoedkoopste varianten. Mijn snowboots van €65 voldeden prima tijdens deze week in de sneeuw.

SneeuwschoenenSneeuwschoenen

Overige kleding

Verder had ik een hoofdband, muts, 3 paar handschoenen, 2 sjaals en een losse col bij me. Dit klinkt misschien wat overdreven, maar je spullen worden nou eenmaal nat. Daarom vond ik het wel zo prettig om extra exemplaren mee te nemen. Qua handschoenen droeg ik elke dag een paar dunne handschoentjes met daaroverheen dikke, waterdichte handschoenen.

Wat betreft overige kleding heb je verder heel weinig nodig. Tijdens mijn voorbereiding op deze winterse reis bedacht ik me dat ik voor ’s avonds in het huisje wel ‘normale’ kleren mee wilde nemen. Uiteindelijk heb ik elke avond in een joggingbroek en thermoshirt rondgelopen. Pak dus zeker niet te veel gewone kleren in. Hier heb je helemaal geen behoefte aan na een dag in de kou.

Handige spullen

Inpakken voor een zonvakantie of een wintervakantie is heel wat anders. Je moet aan dingen denken waar je normaal gesproken totaal niet bij stil staat. Zo raad ik je aan om een thermosfles mee te nemen zodat je overdag altijd een lekker warm kopje thee of koffie binnen handbereik hebt. Daarop aansluitend kan een broodtrommeltje van pas komen. Als je van plan bent om een lange dagtocht te maken, is het wel zo fijn om wat te eten bij je te hebben.

Neem zeker ook een skibril mee, zelfs als je niet de piste opgaat. Als het sneeuwt en hard waait is een skibril echt wel nodig. Ook tijdens bijvoorbeeld een huskytocht is een skibril een heel fijn accessoire om bij je te hebben. Gek genoeg is een zonnebril minstens zo belangrijk. De zon kan heel fel schijnen in het hoge noorden en de weerkaatsing op de witte sneeuw kan letterlijk oogverblindend zijn. Ik was tijdens zonnige momenten ontzettend blij dat ik een zonnebril had ingepakt. 

SkibrilZon in NoorwegenZon in Noorwegen

Voor je gezicht is het wel fijn om een tubetje zonnebrand mee te nemen. Zelfs bij temperaturen onder nul kun je prima verbranden, zo heb ik zelf ondervonden.

Hiermee heb ik alle belangrijkste dingen die je mee moet nemen naar de kou wel genoemd. Het scheelt zo ontzettend veel als je goede spullen bij je hebt. Ik heb amper last van de kou gehad en keek er elke dag opnieuw naar uit om lekker naar buiten te gaan. Ik kan je zeggen, daar denk ik in Nederland heel anders over.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven