Menu
België / Brugge

Touren met een vintage Fiat 500 in Brugge en het Brugse Ommeland

Edit: helaas is dit bedrijf ermee gestopt en is deze tour niet meer te boeken.

Brugge is een fantastisch leuke bestemming voor een weekend weg. De binnenstad is compact en je kunt eigenlijk alles wel te voet zien. Wil je nou wat verder buiten de gebaande paden gaan? Dan is een tour in een vintage Fiat 500 een dikke aanrader. Ik verkende het Brugse Ommeland een dag lang in deze klassieker en vond het een fantastische ervaring. Ten eerste kom je zo op plekken die je anders echt niet gezien zou hebben en ten tweede is het natuurlijk een unieke kans om eens in een oldtimer te rijden. Nieuwsgierig geworden? Kijk mee naar mijn ervaringen met een Fiat 500 in Brugge en het Brugse Ommeland!

Ontmoeting in hartje Brugge

De Fiat 500 tour begint in hartje Brugge, op een parkeerterrein net naast de Oude Sint Jan. Handig, want we logeren in een prachtig kasteeltje net buiten Brugge, dus we komen met de auto. Ik reken erop dat ik wel wat geld kwijt ga zijn aan het parkeren zo in het centrum van Brugge, maar bij aankomst horen we dat we na afloop van de tour een gratis uitrijkaartje krijgen. Fijn!

Zodra we het parkeerterrein oprijden, stralen 2 Fiat 500’s ons tegemoet: een zwarte en een gouden. Het zijn net speelgoedautootjes, zo klein! Ik hoop dat wij de gouden auto toegewezen krijgen en als de gids zegt dat die inderdaad voor ons is, is de glimlach niet meer van mijn gezicht te slaan.

Fiat 500 Tour in Brugge

Oefenen op de parkeerplaats met onze Fiat 500

Na de nodige uitleg over het besturen van de Fiat 500 is het tijd om in te stappen en een oefenrondje te maken over de parkeerplaats. Dat is maar goed ook, want zodra ik wegrijd, laat ik hem al afslaan. Best lastig, zo’n oldtimer! Sleutel omdraaien, aan het pookje trekken om hem te laten starten, niet te veel gas geven, maar ook niet te weinig, koppeling tot op de bodem intrappen om te schakelen. Wel even wat anders dan mijn eigen Opel. Al snel vindt de gids het goed genoeg en gaan we op pad. Spannend, vooral omdat we eerst het centrum van Brugge door moeten voordat we op rustigere wegen komen.

Vintage Fiat 500

Door de stad naar het Brugse Ommeland

Met horten en stoten rijd ik het terrein af en vriendin Jessica probeert me gerust te stellen: “Je kunt dit, het gaat hartstikke goed!” En inderdaad, we rijden redelijk soepel het centrum uit. Mijn auto slaat wel een keer af, maar dat gebeurt de beste, aldus de gids. Hij rijdt voor ons uit en waar nodig geeft hij instructies via een walkie talkie. In het centrum trekken we veel bekijks en meer dan eens wordt ons gouden autootje op de foto gezet. Ik snap het helemaal, want het is natuurlijk ook een fantastisch ding en het valt nogal op als je met zo’n oude Fiat 500 door Brugge rijdt.

Fiat 500 Tour in Brugge

Met een Fiat 500 in het Brugse Ommeland

Gelukkig komen we al snel op de landwegen buiten Brugge uit en hier is het rijden ook een stuk relaxter. Geen overstekende voetgangers, geen talloze stoplichten en weinig ander verkeer op de weg. Veel fijner om zo te rijden. Ook het landschap leent zich veel beter voor deze tour. We rijden door weilanden, door bossen en langs dorpjes en we genieten volop. Het is hier echt veel mooier dan ik me van tevoren voor had kunnen stellen.

Fiat 500 Tour in Brugge Fiat 500 Tour in BruggeFiat 500 Tour

Koffie in Damme

Na zo’n uurtje rijden, is het tijd voor pauze. Tijdens een reguliere Fiat 500 tour ga je in Damme lunchen. Omdat wij vandaag de enige zijn op de tour, staat er voor ons ergens anders een lunch op het programma. We stoppen wel in het schattige Damme, maar dan voor een kopje koffie en een wandeling. Damme is een prachtig dorpje en ik snap helemaal waarom hier een langere stop gemaakt wordt.

Damme

Op pad naar Loppem

Na Damme rijden we verder door het Brugse Ommeland. Deze regio staat bekend om haar vele kastelen en een deel daarvan heb ik zelf al verkend. Daarover volgt in een andere blog meer. Hier en daar maken we een extra stop om een kerk of ander bouwwerk te bewonderen, waardoor de regio nog meer een gezicht krijgt. De gids is hier opgegroeid en kan echt overal wat over vertellen. Wat mij betreft echt van toegevoegde waarde!

Het gebied rondom het Kasteel van Loppem staat voor deze tour op het programma en speciaal voor ons is er een lunch geregeld op een bijzondere locatie. In de bossen van Loppem ligt namelijk de Klokhof verborgen, een prachtige feestlocatie waar ze in de zomer ook dagelijks lunches op het terras serveren. Een fantastische plek waar ik met gemak de hele middag had kunnen zitten. Vooral het hondje-des-huizes wint mijn hart, maar ook de eigenaar is ontzettend vriendelijk.

Klokhof in LoppemKlokhofKlokhof in Loppem

Het Kasteel van Loppem

Als één van de weinige kastelen in de regio is het Kasteel van Loppem ook van binnen te bewonderen. De entreeprijs vind ik met €7 aan de hoge kant, maar als je een liefhebber bent is het zeker leuk om ook de binnenkant te zien. Mocht je al meer kastelen gezien hebben of er weinig mee hebben, dan zou ik lekker de buitenkant bekijken en je geld gebruiken voor drankjes op één van de terrasjes in dit gebied. Wij wandelen wat rond en genieten van het mooie weer en de groene omgeving. Het is wel lekker om na zo’n dag in een klein autootje de benen even te kunnen strekken.

Het Kasteel van Loppem Het Kasteel van Loppem

Terug naar Brugge

Na zo’n 3,5 uur toeren, is het dan toch tijd geworden om terug te keren naar Brugge. Jammer, want het was echt geweldig leuk om rond te rijden in een echte Fiat 500 door het Brugse Ommeland. Het Brugse Ommeland is een pareltje en leent zich perfect voor een tour als dit. We parkeren de auto weer netjes waar we begonnen waren en besluiten daarna nog even Brugge in te gaan. De stad doet meteen chaotisch en druk aan na de rust van deze dag. Stiekem ben ik blij dat ik Brugge al eens eerder bezocht heb en ik me dus zonder schuldgevoel terug naar ons kasteeltje buiten de stad kunnen.

Hotel Fleur de Lys in Zedelgem

Ga je naar Brugge en heb je een paar dagen te besteden? Denk dan zeker eens aan een tour met een echte Fiat 500. Meer weten? Hier vind je alle informatie over deze unieke Fiat 500 tour door Brugge en het Brugse Ommeland. Wil je meer lezen over het Brugse Ommeland? Alle informatie over de kastelen, wandelroutes en meer lees je hier.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

Geen reacties

    Laat een reactie achter