Menu
Maleisië / Reisroutes

Rondreis Maleisië : mijn route in 4 weken

Als je kiest voor een rondreis door Maleisië, ben je gegarandeerd van flink wat diversiteit. Van wereldstad Kuala Lumpur tot de oeroude jungle in Bako National Park en van moskeeën tot Chinese tempels, zowel op wat betreft cultuur als omgeving is Maleisië super afwisselend. Ik maakte een rondreid van 4 weken door Maleisië en bezocht zowel het vasteland als Borneo. Kijk mee naar mijn route en tips.

Start in Kuala Lumpur (2 nachten)

Onze reis startte in de hoofdstad Kuala Lumpur. Van te voren had ik al zó veel goede verhalen over deze stad gehoord dat ik bang was dat het tegen zou vallen. Gelukkig stelde Kuala Lumpur niet teleur: ik vond het geweldig! De verschillende culturen, de levendigheid, de vriendelijke mensen, alles was even leuk. Desondanks verbleven we hier maar 2 nachten. De reden hiervoor was dat we aan het einde van onze reis nog 2,5 dag in Kuala Lumpur zouden hebben. Mocht jij hier geen ruimte voor hebben in je planning, dan zou ik je aanraden om minimaal 3 nachten in de Maleisische hoofdstad te verblijven. Benieuwd wat je hier zoal kunt zien en ondernemen? Je leest hier mijn tips voor wat te doen in Kuala Lumpur.

Tip: kies voor een hotel met zwembad. Het kan namelijk aardig benauwd zijn in de binnenstad.

Bekijk hier hotels met zwembad in Kuala Lumpur.

Kuala Lumpur I Love KL Kuala Lumpur 's avondsmerdaka plein in kuala lumpur

Ipoh en Gopeng (2 nachten)

Vanuit Kuala Lumpur reisden we per trein in zo’n 2,5 uur naar het noordelijker gelegen Ipoh. Ipoh zelf is niet per se een aanrader. Het is een wat nietszeggend stadje waar je binnen een middag wel uitgekeken bent. Wij waren hier alleen omdat het een handige uitvalsbasis naar Gopeng is. Gopeng staat bekend om zijn white water rafting mogelijkheden. Vanuit huis had ik bij Nomad Adventure al twee activiteiten en een overnachting geboekt. Na een nacht in Ipoh vertrokken we met de taxi naar Gopeng. Dit had ook wel met de bus gekund, maar aangezien het bijna Chinees Nieuwjaar was, werd ons dat afgeraden. De kans was groot dat de bussen overvol zouden zijn en dat we niet op tijd bij het base camp zouden arriveren. Na twee ontzettend toffe dagen in de natuur gingen we met de taxi terug naar Ipoh, om vanaf daar de bus en veerboot naar Penang te nemen.

Verblijf in Ipoh: Pi Ipoh

Raften in Gopeng Ipohmuurschildering in Ipoh

Penang (5 nachten)

We reisden in 3 uur tijd per bus naar het eiland Penang in het noorden van Maleisië. De tickets boekten we via www.easybook.com. Hier zie je precies welke kaartjes er voor welke bus of trein nog beschikbaar zijn en deze zijn rechtstreeks te boeken. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is een Paypal account of een creditcard. Ik heb bijna al onze trein- en buskaartjes via deze website geboekt.

In Ipoh heb je twee busstations. Let dus op vanaf waar je bus vertrekt. Wij stonden namelijk al bij het verkeerde busstation. Je kunt met de bus naar Butterworth, vanaf waar de ferry’s naar George Town op het eiland Penang vertrekken. De laatste ferry gaat tegen 24.00u. Als je net als wij een avondbus pakt is het dus wel slim om van tevoren te checken of deze op tijd aankomt voor de laatste overtocht.

Om in George Town te komen kun je ook via Sungai Nibong reizen. Voor deze optie hoef je geen veerboot te pakken, omdat je via een brug naar het eiland Penang rijdt. Wanneer je met de veerboot gaat, kom je echter in het hart van George Town aan en kun je lopend naar je hotel. Vanaf Sungai Nibong is dit veel te ver en dus zul je nog een taxi moeten nemen. Onder de streep denk ik dat beide opties even duur zijn en evenveel tijd in beslag nemen. Zelf vind ik de veerboot veel leuker: het is super leuk om in het donker de lichtjes van Penang op te zien doemen aan de overkant en even lekker uit te waaien. Wat er allemaal op Penang te doen is lees je in dit artikel.

Verblijf in Penang: Jazz Hotel Penang

Streetart in Georgetown Streetart in Georgetownbinnenstad van george town in penang

Malakka (3 nachten)

Het was een last minute beslissing om naar Malakka te gaan. Eigenlijk wilden we terug naar het zuiden reizen om daar een paar dagen te relaxen op Pulau Pankor. Helaas bleek het eiland vanwege de feestdagen vrijwel volledig volgeboekt te zijn. We durfden de gok niet aan om ter plaatse te kijken of er misschien toch nog een fatsoenlijke hotelkamer beschikbaar was en dus besloten we om vrijwel de hele westkust af te reizen naar het zuidelijk gelegen Malakka. Normaal gesproken duurt dit met de bus een uur of 6, maar vanwege Chinees Nieuwjaar was het heel druk op de weg en deden wij er uiteindelijk bijna 9 uur over. We verbleven in een Airbnb buiten het centrum, vlakbij Malakka Sentral. In de eerste instantie vond ik het jammer dat we niet dichterbij de gezellige drukte zitten. Later, als vriendlief ziek wordt, zijn we blij dat we voor deze Airbnb gekozen hebben. We hebben een heel huis voor onszelf en met een grote supermarkt om de hoek weten we ons goed te redden. Omdat mijn vriend echt goed ziek is, ga ik uiteindelijk slechts een middag Malakka in. Ik vond het een sfeervolle, meer drukke stad. Veel geschiedenis en cultuur, veel lekker eten en veel mede toeristen vatten het wat mij betreft goed samen.

Melakka waterkant in Malakka

Singapore (2 nachten)

Vanaf Malakka reis je met de bus heel makkelijk naar Singapore. Je gaat hier natuurlijk de grens over en hierbij is het net alsof je het vliegtuig in stapt: alle tassen moeten worden gescand, je moet een formulier met vragen over jezelf en je verblijf invullen en je gaat langs de douane. In Malakka zijn we één nacht extra gebleven vanwege mijn zieke vriend. Hierdoor hebben we maar één volle dag in Singapore. In de eerste instantie balen we daarvan en we spreken af dat we altijd later nog terug kunnen komen, als we het echt heel leuk blijken te vinden. Deze belofte bleek nergens voor nodig, aangezien we Singapore nogal tegen vonden vallen. Later volgt er een uitgebreide blog over deze stad.

Singapore tijdens Chinees Nieuwjaar

Kuching (4 nachten)

Vanuit Singapore vliegen we met AirAsia naar Kuching op Maleisisch Borneo. De vlucht duurt 1,5 uur en is echt prima te doen. Voordat we het weten hebben we weer vaste grond aan onze voeten. De belangrijkste reden voor ons om naar Kuching te gaan, is Bako National Park. Later blijkt ook Kuching zelf heel leuk te zijn. Er is niets bijzonders te doen, maar de sfeer is goed en je kunt er heerlijk eten. In Kuching slapen we 3 nachten en daarnaast brengen we een nacht door in Bako National Park. De Bako headquarters zijn per bus ontzettend makkelijk te bereiken. Vanaf hier moet je per boot verder omdat er geen wegen naar Bako National Park gaan. Na twee dagen in de vrije natuur keren we terug naar Kuching, vanaf waar we ook nog een bezoekje brengen aan Semenggoh Forestry. Hier zie je oerang oetans in het wild, heel bijzonder!

Verblijf in Kuching: Imperial Hotel Kuching

Neusaap in Bako National Park Bako National ParkMelakka

Kota Kinabalu (7 nachten)

Na Kuching is het tijd om door te vliegen naar Kota Kinabalu. We overwegen nog even om te kijken of we ook over land naar het noorden van Borneo kunnen komen. Zodra we horen dat dit maar liefst 3 dagen gaat duren, boeken we snel een vliegticket. We verlaten Kuching in de stromende regen en ondanks dat het al donker is als we landen, voelen we meteen dat het klimaat in Kota Kinabalu een stuk aangenamer is. In het kader van ‘elkaar halverwege ontmoeten’, komt onze Australische vriendin Kathy speciaal voor ons 4 nachten naar Kota Kinabalu. De dagen met Kathy staan in het teken van zon, zwembad en lekker eten. Na haar vertrek besluiten we om nog 3 nachten langer te blijven zodat we ook vanaf hier kunnen gaan white water raften en Sapi eiland kunnen bezoeken.

Verblijf Kota Kinabalu: Le Meridien en C’Haya Hotel

zonondergang met vissersboot op borneo

Kuala Lumpur (1 nacht)

We vliegen vanaf Kota Kinabalu terug naar Kuala Lumpur omdat vanaf hier onze vlucht naar Taipei gaat. We landen pas eind van de middag in KL, waardoor er van sight seeing geen sprake is. We zien het zwembad van onze Airbnb en het winkelcentrum om de hoek, meer tijd is er niet. Gelukkig komen we na Taiwan nog terug in deze fijne stad.

Wil jij ook eens kennismaken met Airbnb? Wij mogen je €30 korting geven op je eerste boeking!

De route van mijn rondreis door Maleisië zat prima in elkaar en omdat we op veel plaatsen vrij lang verbleven was er ook genoeg ruimte om even echt goed tot rust te komen. Bij een volgende bezoek zou ik proberen om ook één of meerdere eilanden te bezoeken want daar was nu geen ruimte voor.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

8 Reacties

 • kristel
  4 april 2016 at 12:36

  Wauw ik heb vooral genoten van de geweldige foto’s in dit artikel. Maar de info is ook erg nuttig voor iedereen die inspiratie zoekt voor een leuke route of vervoer.

  Reageer
 • Sabine
  4 april 2016 at 14:04

  Leuke rondreis! Wij zijn toen naar een aantal van deze plekken gegaan, maar hebben ook het noordoosten meegepakt. Singapore is ook leuk!!!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   5 april 2016 at 14:25

   Het noord-oosten stond ook heel hoog op mijn wishlist, maar door tijdgebrek heb ik het helaas moeten schrappen!

   Reageer
 • Yvonne
  4 april 2016 at 19:37

  Wat een fijne route, Maleisië lijkt me een heerlijk land. Prachtige foto’s!! En wat leuk dat je dan die vriendin nog kon ontmoeten. Wij hebben ook een paar keer vrienden ontmoet op reis, is toch wel speciaal.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   5 april 2016 at 14:25

   Leuk is dat he? Ik vind het ook zo bijzonder om vrienden aan de andere kant van de wereld te hebben :).

   Reageer
 • ivonne
  14 april 2016 at 07:40

  Het is vaak best nog lastig om vanuit je luie stoel een route in elkaar te flansen, zo stoeien wij op dit moment met een logische route door Amerika, maar wel fijn als blijkt dat al het voorbereiden goed uitpakt. Ik ben benieuwd naar de groene stukjes van Maleisië die je hebt gezien, want dit lijken wel veel steden (en strand) . Grappig, wij vonden Singapore juist heel erg leuk, ik ben benieuwd waarom jullie het vonden tegenvallen!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   14 april 2016 at 08:15

   Dat is het zeker! Klopt, we hebben ook wel veel steden gezien hoor. We hebben in dik 4 weken tijd maar 2 dagen strand gehad, dus dat klopt niet ;). Voor de uitleg van de route ben ik verder expres niet zo ingegaan op wat we overal gedaan en gezien hebben, dus dat groene volgt nog!

   Reageer

Laat een reactie achter