Menu
Reisinspiratie / Reisproducten / Reistips

Boeken waarvan ik zin krijg om te reizen!

Naast reizen ben ik gek op lezen. Ik vind het heerlijk om te verdwalen in de pagina’s van een nieuw boek, om nieuwe karakters te leren kennen en om op een denkbeeldige reis te worden meegenomen. Het zal niemand verbazen als ik zeg dat ik vooral graag boeken lees die in het buitenland plaatsvinden. Dit zijn geen letterlijke reisboeken, maar puur het feit dat een verhaal zich in een ander land afspeelt is vaak al voldoende om mij enthousiast te krijgen. Omdat ik vermoed dat er meer fans zijn van boeken die zich in het buitenland afspelen, geef ik je graag mijn favoriete boeken waarvan ik zin krijg om te reizen!

 

Inferno – Dan Brown

Eerdere boeken van Dan Brown inspireerde mij niet tot reizen. Natuurlijk vond ik het leuk om over Rome, Antartica, Zwitserland en wat al niet meer te lezen, maar uiteindelijk dacht ik niet: deze plaatsen moet ik bezoeken. Hoe anders was het met Inferno? Ik werd vanaf de eerste bladzijde meegezogen in Robert Langdons avonturen die zich grotendeels in Florence afspeelden. Florence was geen stad die ik per se wilde bezoeken, totdat ik dit boek las. Grappig feit dus dat ik dit jaar deze prachtige stad bezocht heb! Ook Istanbul wordt in Inferno heerlijk omschreven. In februari bezoek in Istanbuls vliegveld tijdens een stop over. Wie weet zie ik volgend jaar de hele stad…

Bill_bryson_klein_eiland

 

Een klein eiland – Bill Bryson

Bill Bryson is een van mijn persoonlijke helden. Zijn een kleine geschiedenis van bijna alles is wat mij betreft één van de beste boeken ooit. Naast pseudo-wetenschappelijke boeken schrijft hij ook veel over andere landen. In het boek Een klein eiland schrijft hij over zijn eigen ervaringen in Groot-Brittannië. Tijdens het lezen kreeg ik ontzettend veel zin om zelf Groot-Brittannië te gaan ontdekken. Een boek vol humor en een kritische noot, heerlijk geschreven.

geluks_koekje_boek

 

Gelukskoekje – Ann Mah

Het verhaal van Gelukskoekje is gebaseerd op de avonturen die de schrijfster zelf heeft meegemaakt. Ann verruilt New York voor het Aziatische Beijing en het is heerlijk om haar avonturen in deze volledig nieuwe stad te volgen. Door dit boek krijg ik spontaan zin om ook als expat naar Azië te vertrekken. Het is leuk hoe Ann vertelt over de verschillen in culturen en de misverstanden die hieruit voortkomen. Eten heeft trouwens ook een grote rol in de boek. Aanrader!

shopaholic_boek

 

Shopaholic! – Sophie Kinsella

Wie heeft Shopaholic! nou niet gelezen? Het boek zelf heeft natuurlijk niet bijster veel inhoud, maar oh, wat is New York, haar inwoners en haar winkels fijn beschreven. New York staat sowieso hoog op mijn wish list, maar na het lezen van de Shopaholic! boeken wil ik meteen een ticket naar de Big Apple boeken.

huis_in_havana_boek

 

Een huis in Havana – Isadora Tattlin

Een huis in Havana speelt zich af in het Havana van de jaren ’90. De Amerikaanse Isodora vertrekt voor onbepaalde tijd met haar man naar Cuba en ze beschrijft al haar observaties en belevenissen in dit boek. Soms wat taai om door te komen, maar in het algemeen een heel fijn boek wat je veel leert over Cuba, haar geschiedenis en haar inwoners.

Bovenstaande boeken zijn lekker luchtig en lezen makkelijk weg. Ik wil graag nog drie boeken noemen die niet per se mijn reislust aanwakkeren, maar die wel hebben bijgedragen aan een beredere kijk op de wereld. De verhalen die hierin verteld worden zijn niet leuk, ze zijn zelfs gruwelijk ernstig, maar juist daarom is het zo belangrijk dat ze wel gelezen worden. Dit zijn dus drie tips die niet inspelen op je zin om te reizen, maar die je wel met een breder wereldbeeld achterlaten.

eiland_onder_de_zee_boek

 

Het eiland onder de zee – Isabel Allende

Het eiland onder de zee is één van mijn favoriete boeken. Het verhaal speelt zich af in het Haïti van de achttiende eeuw, tijdens de hoogtijdagen van de slavernij. Je volgt het leven van de Caribische Zarité die als slavin op een suikerplantage terechtkomt. Ik vond het een enorm indrukwekkend, indringend boek en nee, ik kreeg na het lezen ervan niet spontaan zin om naar Haïti af te reizen. Toch vind ik het een enorme aanrader, aangezien je kennis van de wereldgeschiedenis via dit boek weer even bijgespijkerd wordt.

tranen_in_de_woestijn

 

Tranen van de woestijn – Halima Bashir

Nog zo’n boek dat een flinke indruk heeft achtergelaten. Halima is geboren in Sundan en volgt na een gelukkige jeugd een opleiding tot arts. In haar volwassen jaren wordt haar dorp overvallen door Arabische krijgers en de verschrikkingen die zij in de tijd hierna moet doormaken zijn onbeschrijfelijk. Tranen van de woestijn doet je hart breken en laat je achter met een brok in je keel. Opnieuw een boek wat niet leuk is, maar waarvan de inhoud zo belangrijk is.

duizend_schitterende_zonnen

 

Duizend schitterende zonnen – Khaled Hosseini

Ik moet bekennen dat De Vliegeraar niet zo’n indruk op mij gemaakt had. Gek, want toen dit boek uitkwam was iedereen er werkelijk lyrisch over. Natuurlijk, het was een mooi boek, maar ik heb het niet ademloos zitten lezen. Hoe anders was het met Duizend schitterende zonnen. Dit boek vertelt het verhaal van de horror die veel Afghaanse vrouwen dag in dag uit moeten doorstaan. Zeer indrukwekkend geschreven.

boeken

 

Via boeken leer je zo veel over de wereld. Je leert over prachtige plaatsen, bijzondere mensen en interessante geschiedenissen. Daarnaast leer je ook veel over de minder mooie kant van de wereld en het leven. Voor mij is dit even waardevol. Lezen verruimd in ieder geval mijn blik en zorgt ervoor dat ik steeds weer verrast wordt door wat onze wereld te bieden heeft.

 

Welk boek wakkert jouw reiskriebels aan? En lees jij het liefst op je ereader of mobiele telefoon of geef je toch de voorkeur aan echte boeken?

8 Reacties

 • Jessica
  6 december 2015 at 14:28

  Oewh als ik weer thuis ben duik ik gelijk de bibliotheek in, er staan een hoop leuke boeken tussen! Het eiland onder de zee heb ik echt al 2 jaar thuis liggen, maar ik moet er nog steeds aan beginnen (schaam, schaam)..

  Reageer
 • Patje
  6 december 2015 at 17:29

  Als duiker ga ik ook wel eens op reis om de onderwaterwereld te leren kennen, en op die reizen is mij tweede voornaamste bezigheid lezen .
  Niet alleen op reis trouwens ik lees elke moment dat ik kans zie gaande van waargebeurd over avonturen en thrillers met Stephen King als favoriet.
  In de avonturenklasse graag de boeken van Clive Cussler die zich over heel de wereld afspelen boven en vooral onderwater.

  Reageer
 • Kim
  11 december 2015 at 15:34

  Wat leuk! Khaled Hosseini en Isabelle Allende zijn echt twee van mijn favoriete schrijvers!

  Reageer
 • Iris - Meet You at the Bridge
  12 december 2015 at 05:03

  Fijne tips voor tijdens het reizen! Een aantal oude bekenden maar ook nieuwe titels voor mij, thanks! 🙂

  Reageer
  • Kimber
   14 december 2015 at 14:19

   Leuk om te horen, Iris!

   Reageer
 • Catherine
  15 december 2015 at 12:55

  Shopaholic wakkert ook niet meteen mijn reislust aan maar het doet mij wel herinneren aan mijn kampeervakantie’s van vroeger. Wij gingen altijd voor 2 weken met de camper door Frankrijk trekken. In die tijd bestonden er nog geen tablets of E-readers dus ging ik altijd naar de bibliotheek en leende altijd “makkelijke” boeken uit. Zo heb ik de hele serie van shopaholic uitgelezen vroeger! Kan ik aanraden om mee te nemen en lekker op het strand te gaan lezen.

  Reageer

Laat een reactie achter