Menu
Slovenië

Piran, tips voor de mooiste stad aan de kust van Slovenië

Aan de kust van Slovenië ligt één van de mooiste stadjes die ik ooit gezien heb. Piran stond eeuwenlang onder Venetiaans bestuur en dat is te zien aan de bezienswaardigheden.  Deze stad is door haar geschiedenis en ligging de perfecte mix tussen Slovenië, Kroatië en Italië. Het ene moment voelt het alsof je je in het hart van een Italiaanse stad bevindt en het volgende moment ben je ervan overtuigd dat je door een Kroatische stad ronddwaalt. Benieuwd geworden? Kijk mee naar mijn tips voor Piran aan de kust van Slovenië.

Stadswandeling door Piran met gids 

Omdat we maar een nachtje in de omgeving van Piran verblijven kiezen we ervoor om dit kustplaatsje met een gids te verkennen. Zo zien we in ieder geval de plekken die we niet mogen missen en leren we ook meteen een hoop over Piran. Zoals gezegd is de afstand tussen de stadjes prima te lopen, maar omdat we wat laat zijn voor de stadstour, besluiten we de bus te pakken. Deze brengt ons in zo’n tien minuten naar de rand van Piran. Al meteen bij mijn eerste aanblik ben ik verliefd: het haventje, de statige gebouwen, de pastelkleuren, het is allemaal even mooi.

Haven van Piran

Bezienswaardigheden in Piran

Dwalen door de nauwe steegjes van Piran

Gids Kristina staat ons al breed glimlachend op te wachten bij het station. We wandelen rustig naar de haven en slaan meteen een steegje in. Tenminste, ik zou dit een steegje noemen, maar al snel ontdek ik dat alle straten van Piran zo smal zijn. Kristina legt uit dat Piran in de dertiende eeuw onder Venetiaans bewind een heel welvarende havenstad werd. Hierdoor was er standaard sprake van ruimtegebrek, tot op het punt waar ze zelfs steegjes tussen huizen dicht bouwden met nieuwe huizen. Je kunt je vast voorstellen dat deze woningen ontzettend smal en langgerekt waren. Nadat Kristina dit verteld heeft, zie ik ineens overal deze smalle woningen.

Straatje in Piran

Steegje in Piran

Stadswandeling door Piran

Flaneren op Tartini Square

Het beroemdste plein in Piran is Tartini Square. Je kunt het bijna niet missen want vanaf de haven wandel je er automatisch langs. Kirstina vertelt dat de naam afkomstig is van een beroemd violist en het was in vroegere tijden een haven. Er werden steeds meer belangrijke gebouwen om de haven heen gebouwd en daardoor werd eind negentiende eeuw besloten om de haven droog te leggen en er een statig plein van te maken. Sindsdien is één van de bekendste plekken van Piran.
 
Centraal Plein in Piran
 
Tartini Square

Uitzicht vanaf de kathedraal van Sint Joris

We wandelen verder richting de grootste kathedraal van de stad. Dit bouwwerk staat op een heuvel, waardoor je vanaf hier een fantastisch uitzicht over de zee en de stad Piran hebt. Piran is op een uitstekend stuk land gebouwd waardoor je  op een mooie dag uitzicht hebt op Slovenië, Italië, Kroatië en Oostenrijk. Een unieke plek dus! Helaas voor ons zien wij vooral een flink pak woeste wolken boven zee en Kristina geeft aan dat dit hier wel vaker voor komt. Gelukkig komen deze zeestormen niet vaak aan land. De kathedraal zelf kun je voor een paar euro ook bezoeken. Deze stamt uit de 16e eeuw en is gebouwd op een Romeins fundament wat nog veel ouder is. 

Tip: beklim de kloktoren voor een prachtig uitzicht over de stad.

Kerk in Piran

Kloktoren van Piran

Uitzicht over Piran

We vragen Kirstina naar de geschiedenis van dit puntje van Slovenië, aangezien dit letterlijk het enige stuk kust is die het land rijk is. De rest behoort tot Italië, terwijl het achterland Sloveens is. We leren dat de situatie niet altijd zo was. Piran heeft eeuwenlang als zelfstandige stad onder Venetiaans bewind gestaan en kwam daarna in handen van Oostenrijk en Italië. De kuststrook is herverdeeld na het uiteenvallen van Joegoslavië. Ik bespeur iets van teleurstelling in haar stem. Als ik hier naar vraag, bevestigt ze dit: “We zijn nu wel vrij en zelfstandig, maar er is hier niets voor onze kinderen. De jeugd trekt weg, op zoek naar werk. Vroeger was er tenminste gewoon altijd werk voor wie wilde.” Dit is één van de vele verhelderende momenten die reizen zo mooi maakt. Wij denken dat er niets boven onze vrijheid gaat, maar dit blijkt toch een stuk genuanceerder te liggen.

Piran

We dalen weer af naar de stad en worden getrakteerd op een fantastisch mooi schouwspel. De storm heeft zich vlak voor de kust gemanifesteerd, waardoor de zee enorm wild is. Dit leverde natuurlijk ontzettend mooie plaatsjes en een unieke sfeer op. Het is ondertussen ook tijd geworden om afscheid te nemen van Kristina en één van de beste tips voor Piran die ik je kan geven is om de stad met een gids te verkennen. We hebben tijdens deze stadswandeling zo veel geleerd over de geschiedenis en het leven in Piran. Hierdoor begrijpen we deze een plek veel beter en daarnaast ontdek je op deze manier natuurlijk ook de mooiste bezienswaardigheden die je anders misschien gemist zou hebben. 

Wil je ook een wandeling met gids maken in Piran? Bekijk en boek hier verschillende mooie wandeltours door Piran. Verblijf je in Koper? Dan kun je ook een dagtour langs de kust maken waarbij je Piran bezoekt.

Storm boven Piran

de Kust van Piran

Eten bij Cantina Klet

Nadat we genoten hebben van dit natuurgeweld, schuiven we aan bij Cantina Klet. Dit zaakje maakt een leuke combinatie tussen self service en bediening. Een serveerster komt aan tafel onze drankbestelling opnemen. Daarna wijst ze op een uitgifteloket een stukje verderop en ze vertelt ons dat we daar het eten mogen bestellen. Na onze bestelling krijgen we een nummer, wat vervolgens aan de waslijn komt te hangen als het eten klaar is. Geen zorgen, je hoeft niet steeds zelf te kijken of je nummer er hangt. De koks bellen met een ouderwetse scheepsbel om te laten weten dat er een visje aan de waslijn hangt. Wat een leuk systeem! Wij genieten van gegratineerde mosselen en inktvis op drie manieren bereid. Het smaakt allemaal even lekker en vers. 

Mosselen

Cantina Klet in Piran

Extra tips Piran

Bezoek de zoutpannen

Net buiten Piran liggen grote velden vol zout. Deze zogenaamde zoutpannen kun je ook als toerist bezoeken en dat is verrassend leuk! Hier produceren ze namelijk al eeuwenlang op dezelfde manier zout. Geen machines of praktische hulpmiddelen maar gewoon met de hand en simpel gereedschap. Hierdoor is de kwaliteit van het zout uit Piran heel hoog en behoort het tot het beste zout van de wereld. Heel leuk om hier een kijkje te nemen. In dit artikel lees je alles over mijn bezoek aan de zoutpannen van Piran. 

Zoutpannen van Piran
 
Zoutpannen in Piran

Lepa Vida Spa

Ga je de zoutpannen bezoeken dan raad ik je absoluut aan om ook een paar uur in De Lepa Vida Spa door te brengen. Deze spa staat midden tussen de zoutpannen en uiteraard maken ze hier zo veel mogelijk gebruik van alle goede eigenschappen van zout. Er zijn verschillende behandelingen en massages te boeken maar je kunt ook gewoon lekker genieten van het zoutwaterzwembad en de verschillende dompelbaden. Voor 20 euro mag je 2 uur in de spa doorbrengen. Het is niet heel groot dus voor mij was dit lang genoeg. Voor 35 euro heb je 4 uur lang toegang. Lees hier meer over de Lepa Vida Spa.

Lepa Vida in Piran

Praktische informatie

Hoe kom je in Piran?

Vanaf Ljubljana, de hoofdstad van Slovenië, rijdt je in een kleine anderhalf uur naar Piran. Hierdoor zou je Piran zelfs als dagtocht tijdens een stedentrip kunnen bezoeken. In Ljubljana vertrekt vanaf de wijk Tobačna een bus naar Piran. Deze doet er zo’n 2 uur over en brengt je tot vlak voor de haven. Niet alleen vanuit bestemmingen in Slovenië zelf is Piran makkelijk te bezoeken, ook vanuit het Italiaanse Venetië kun je zo een dagje op en neer. Vanaf Venetië is het namelijk ook maar 2 uur rijden naar deze kustplaats in Slovenië. Je hebt hiervoor wel eigen vervoer nodig omdat het met het openbaar vervoer niet haalbaar is om in een dag op en neer te reizen.  

Verblijf in Piran of Portorož?

Piran ligt in het uiterst zuidelijke puntje van Slovenië. Pal ernaast ligt Portorož, een toeristische badplaats met een stukje strand. Als je met de auto komt, is het slim om voor een hotel in Portorož te kiezen. Hier kun je namelijk bij de grotere hotels gratis parkeren, terwijl je Piran niet eens in mag met de auto. Betaald parkeren wordt een duur grapje voor een paar dagen en vanaf Portorož loop je in 25 minuten naar Piran. Ik vond het zelfs wel lekker om ’s avonds na het eten een wandeling terug naar het hotel te maken. Het enige minpunt is dat Portorož niets van de charme van Piran heeft, maar persoonlijk vond ik dat niet erg. Wij verbleven gewoon de hele dag in Piran en wandelden ’s avonds na het eten pas weer terug naar ons hotel. Er is ook een pendelbus die je in 10 minuten op en neer rijdt, mocht je niet meer willen lopen. Ik sliep in Portorož in het centraal gelegen, statige Grand Hotel Portorož.

Tips voor accommodaties in Piran

Appartement

Guest House Rosemary

Volledig appartement op 400 meter van het Tartini-plein.

B&B

MEMENTO B&B Piran

Heerlijke B&B met kamers met terras of balkon.

Hotel

Hotel Piran

Super centraal gelegen hotel aan de boulevard van Piran.

Strand in Piran

Je kunt naar het strand in Piran maar persoonlijk zou ik je aanraden om naar het strand van Portorož uit te wijken. In Piran zijn drie strandjes te vinden en twee van de drie zijn kiezelstranden. Daarnaast zijn ze klein en smal waardoor ze in de zomermaanden snel vol zijn. Voor een ruimer en mooier stand kun je beter naar Portorož. Hier staan ook strandbedjes en is een pier waar je vanaf kunt springen. Mocht je het fijn vinden om wat tijd aan het strand door te brengen dan is Portorož een betere keuze voor je verblijf aan de kust van Slovenië dan Piran. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om vanaf Piran naar het strand in Portorož te wandelen.

Zonsondergang in Piran

Wanneer je Slovenië bezoekt mag je Piran eigenlijk niet overslaan. Dit stadje is niet heel groot, dus ook met slechts 1 dag te besteden kun je een groot deel zien. Met deze tips voor Piran weet je zeker dat je het optimale uit je dag haalt. 

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

2 Reacties

 • Janet
  12 oktober 2017 at 19:28

  Heerlijk die knusse steegjes! Mooie foto’s!

  Reageer
  • Kimber
   13 oktober 2017 at 08:55

   Leuk is dat he? Ik kan daar ook enorm van genieten.

   Reageer

Laat een reactie achter