Nederland

Dit is Parkstad Nacht: een geweldige avond op pad in Zuid-Limburg

Mural in Heerlen

We zijn zo druk met het verkennen van de wereld, dat we wel eens vergeten dat er in Nederland ook zo veel leuks te doen is. Een mooi voorbeeld hiervan is ‘Dit is Parkstad Nacht’. Een avond waarop maar liefst 20 attracties in de Zuid-Limburgse regio Parkstad hun deuren openen. Om jullie vast een inkijkje te geven in wat je kunt verwachten, kreeg ik afgelopen week een exclusieve preview. Kijk maar eens mee naar al het moois dat op 7 april gaat gebeuren!

 

De regio Parkstad

Parkstad heeft afgelopen jaar de prestigieuze toerismeprijs Tourism For Tomorrow in het Amerikaanse Dallas gewonnen. De regio heeft zich in 15 jaar tijd ontwikkeld van een verlaten mijnregio tot een bloeiend toeristisch centrum. Deze inspanningen zijn afgelopen jaar dus beloond en de regio heeft hierdoor veel internationale aandacht gekregen. Op 7 april draagt Parkstad de award over aan de nieuwe winnaar. Ter afsluiting van een geweldig mooi jaar, is Dit is Parkstad Nacht in het leven geroepen. Een nacht waarin deuren geopend worden die anders gesloten zouden blijven. Een nacht waarbij je op verkenningstocht mag door de beste attracties van de regio en een nacht waarin je betoverd gaat worden.

 

Attracties tijdens Dit is Parkstad Nacht

Tijdens Dit is Parkstad Nacht blijven maar liefst 20 attracties langer geopend. De meeste attracties organiseren zelfs een speciaal evenement, enkel te beleven tijdens deze nacht. Zo kun je in de award-winnende Gaia Zoo deelnemen aan de Avondexpeditie Taiga waarbij je met een zaklamp op verkenningstocht gaat. Een grote aanrader voor natuurliefhebbers is ‘Ruisend door de Schinveldse Bossen’. Onder leiding van een boswachter van Natuurmonumenten ga je in complete stilte, zonder zaklamp, tijdens de schemer op avontuur. De kans bestaat dat je wilde dieren als reeën, dassen en bosuilen tegen het lijf loopt.

Ook aan cultuurliefhebbers is gedacht. Tijdens de preview kreeg ik twee voorproefjes van ontzettend leuke culturele activiteiten. Ten eerste maakte ik een stadswandeling langs de Murals in Heerlen. Deze muurschilderingen zijn wereldberoemd en Heerlen wordt de mural capital van Europa genoemd. Onder leiding van een gids loop je tijdens de murals wandeling langs de mooiste werken, groot en klein. De gids weet hier enorm veel over te vertellen en met zijn zaklamp beschijnt hij de belangrijkste stukken. Ontzettend leuk om te doen!

Mural in HeerlenMural in HeerlenMural in Heerlen

 

Daarnaast bezocht ik het Museumplein in Kerkrade. Hier bevinden zich het Continium Discovery Center, het Columbus Earth Center en Cube Design Museum. Alle drie deze attracties openen hun deuren tijdens Dit is Parkstad Nacht en wat ik tijdens de preview gezien heb smaakte naar meer! De preview van de film over onze aarde die tijdens deze nacht in het Columbus Earth Center vertoond wordt, was adembenemend mooi. Het Continium is vooral een aanrader voor gezinnen: heel de avond spelen met de LEGO in World of Bricks. Daarnaast worden er speciale rondleidingen achter de schermen georganiseerd. Let op: je moet je hiervoor aanmelden via de website. In Cube mag je alle lopende tentoonstellingen bezoeken en wordt de bijzondere documentaire Design Disruptors getoond.

Columbus Earth Center
Still van de film in Columbus Earth Center

 

Meat of the Future in Cube
Tentoonstelling ‘Meat of the Future’ in Cube

 

3D geprinte Jurk in Cube
Tentoonstelling over 3D-geprinte objecten in Cube.

 

Praktische informatie

Dit is Parkstad Nacht wordt georganiseerd op vrijdag 7 april op verschillende locaties in de regio Parkstad. Hierboven benoem ik slechts het topje van de ijsberg en ik raad je zeker aan om een kijkje te nemen op Dit is Parkstad Nacht voor een volledig overzicht. De prijzen van de activiteiten variëren van 1 euro voor een rondleiding achter de schermen bij Snowworld, tot 125 euro voor een exclusief diner in het SCHUNK*Museum. Er zijn activiteiten die ook leuk zijn met kinderen en er zijn activiteiten die beter geschikt zijn voor volwassenen.

Aangezien Zuid-Limburg voor de meeste mensen een aardig eindje rijden is, is het een aanrader om er echt een weekendje uit van te maken. Zelf sliep ik in het Hotel van Snowworld, een centraal in de regio gelegen 4-sterren hotel waar het je aan niets ontbreekt. Een aanrader dus!

Hotelkamer in Snowworld

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Nicole
  4 april 2017 op 15:13

  Leuk evenement zeg!
  Alleen 7 april dan ga ik naar Waylon….ook leuk!
  Heerlijke site hebben jullie met fijne tips.

  • Reageer
   Kimber
   5 april 2017 op 08:20

   Dat is zeker ook leuk! 😀 Als het event een succes is, komt het volgend jaar waarschijnlijk terug, dus wie weet…
   Dankjewel voor het mooie compliment! Dat vinden we super om te horen.

 • Reageer
  CARO
  20 april 2018 op 06:31

  woow mooie foto’s heb je, welk fototoestel gebruik je? Heb je ook een speciale filter gebruikt (zoja welke?) ik wil dit ook kunnen.

  groetjes

  Caro

  • Reageer
   Kimber
   20 april 2018 op 07:57

   Hoi Caro, dankjewel voor het toffe compliment! Deze foto’s zijn geschoten met de Nikon D3200. Geen filter gebruikt, wel nabewerking in Lightroom :).

Reageer