Menu
België / Mechelen

Originele citytrip naar Mechelen: Bier in vrouwenhanden

Denk je aan België, dan denk je waarschijnlijk aan Vlaamse friet en zwaar bier. Beide zijn ondertussen wereldberoemd, alleen is het bier toch vooral nog favoriet onder mannen. Vrouwen denken vaak dat bier drinken niet charmant staat en kiezen daarom liever voor een glas wijn. Toerisme Mechelen wil dit verkeerde beeld voor eens en voor altijd aanpakken en heeft de ambitie om hun stad op de kaart te zetten als culinaire bestemming. Mannen en vrouwen samen aan het streekbier, gecombineerd met lekkere, lokale hapjes, dat is het doel. Ik deed mee aan de workshop ‘Bier, vrouwen weten waarom’ en ben heel wat te weten gekomen over deze eeuwenoude drank.

 

Bier drinken bij het eten

Bij Cosma weten ze wat er nodig is om Mechelen op de culinaire kaart te zetten. Via een mooie delicatessenwinkel loop ik de moderne brasserie binnen. Hier koop je lokale producten in hip vormgegeven verpakkingen. We nemen plaats aan een lange tafel, waarna Sofie Vanrafelghem, de enige fulltime biersommelier van België, haar verhaal begint. Ze vertelt dat ze tot zo’n 7 jaar geleden een echte WWW, een Witte Wijn Wijf, was en dat ze zich nu volledig gericht heeft op bier. Haar verhaal begint in de middeleeuwen, toen het water zo verontreinigd was, dat mensen liever bier dronken. Omdat er zo veel vraag was naar dit goudgele drankje, behoorde bier brouwen tot de huishoudelijke taken van de vrouw. Niet voor niets bestond vroeger het woord brewer helemaal niet. Toen sprak men over brewsters.

Sofie Vanrafelghem Biersommelier

 

Ondertussen krijgen we het voorgerecht geserveerd. Bij de gerookte zalm en carpaccio drinken we een Witte Lambic. Een heerlijk fris biertje wat perfect past bij de lichte smaak van de voorgerechten. Sofie vertelt dat er in België maar liefst 2000 brouwerijen zijn, waarvan Het Anker in Mechelen één van de meest toegankelijke voor het gewone publiek is.

Gerookte Zalm

 

Terwijl Sofie uitweidt over de ingrediënten van bier en wil beginnen aan haar verhaal over vrouwen en vooroordelen, krijg ik het hoofdgerecht voorgeschoteld. Een enorm stuk kabeljauw met een krokant jasje en allerlei heerlijke bijgerechtjes, worden vergezeld door een glas Affligem. Van oorsprong een echt Belgisch biertje, ondertussen overgenomen door het oer-Hollandse Heineken. Affligem wordt gebrouwen in de oudste brouwerij van België en bevat aroma’s van overrijpe banaan. Eerlijk gezegd proef ik er dat niet in terug, maar ik kan wel zeggen dat dit een heerlijk verfrissend, fruitig biertje is.

Kabeljauw

 

Vol passie hervat Sofie haar betoog over de vooroordelen die over bier bestaan. Zo blijkt bier een bron van anti-oxidanten te zijn en bevat het lang niet zo veel calorieën als wij denken. Een flink glas bruin bier bevat zo’n 90 calorieën, terwijl eenzelfde hoeveelheid appelsap richting de 125 calorieën gaat. Daarnaast versterkt bier je botten en kun je er lekker van slapen.

Als dessert eten we een flinke portie tiramisu met speculoosbodem. Erbij drinken we een glas Gouden Carolus Classic, een awardwinnend biertje dat over de hele wereld mateloos populair is. Sofie vraagt of we een karamelsmaak herkennen en inderdaad, in combinatie met de tiramisu proef ik een vleugel karamel. Grappig, want een dag later drink ik dit biertje bij een stoofpotje en dan herken ik er totaal geen karamel meer in. Zo zie je maar weer hoe belangrijk het is om je drank af te stemmen op je eten. Dit is ook één van Sofies speerpunten: via foodpairing wil ze aantonen dat bier echt wel bij het diner gedronken kan worden. Het is puur een kwestie van mooie combinaties maken.

Tiramisu

 

Na deze heerlijke maaltijd bomvol informatie ga ik moe maar voldaan richting mijn hotelkamer. Ik kan oprecht zeggen dat Sofies enthousiasme aanstekelijk werkt en ik kan niet wachten tot ik meer Belgische biertjes mag proeven. Snel maar weer eens op citytrip naar Mechelen dus!

 

Wil jij ook eens deelnemen aan de workshop ‘Bier, vrouwen weten waarom’? Check dan even de website van Toerisme Mechelen voor meer informatie. Je kunt Mechelen vanuit Nederland gemakkelijk bereiken met de treinen van NS International.

 

Wist jij dat bierbrouwen eigenlijk een echt vrouwenberoep was?

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

4 Reacties

 • kristel
  15 juni 2016 at 21:05

  Ha, tof dat dat ene biertje juist bij je toetje een vleugje caramel heeft maar bij je stoofpotje weer niet. Klinkt als een leuke workshop!

  Reageer
 • Maris
  16 juni 2016 at 16:04

  Ik las te snel, dat mogen duidelijk zijn, maar ik dacht serieus dat er stond ” Bier en vrouwenhandel” :’)

  Reageer
 • Wouter
  27 januari 2020 at 10:48

  Tof ik was dit weekend in Mechelen om het street art project Mechelen Muurt te bekijken, leuke murals ! Te ontdekken, zelfs in eigen land.

  gr
  Wouter

  Reageer

Laat een reactie achter