Menu
Reisinspiratie / Reistips

Reisfotografie: natuurlijk kader voor je foto’s

Waar ik ook ben, ik houd onbewust altijd mijn ogen open voor een goed fotomoment. Al bladerend (of scrollend) door mijn foto’s, kwam ik erachter dat ik vaak voor natuurlijke kaders kies. Onbewust zoek ik beelden op die door een mooi doorkijkje, bomen of andere objecten omlijst worden waardoor er een bijzonder effect ontstaat. Ik laat je graag mijn favoriete natuurlijke kaders zien en vertel je hoe je deze creëert!

 

Natuur

Veruit de meeste natuurlijke frames die ik gebruik zijn bomen en ander gewas. Vaak zorgt een dik pak bladeren voor een mooie, donkere kleur waardoor het contrast met het beeld erachter heel sprekend is. Grappig is dat ik lang niet altijd bewust voor een natuurlijk frame kies. Soms zie ik het pas als ik achteraf mijn foto’s bekijk. Als ik wél bewust voor een omlijsting van groen kies, is het meestal een dicht gewas en de natuurlijke frames die ik onbewust geschoten heb zijn juist minder opvallend.

Natuur op Corfu Moskee in Kuala Lumpur Uitzicht op YeliuSapi EilandDagoba in Anuradhapura

 

Naast bomen en struiken kunnen ook doorkijkjes in rotsen en bergen voor een leuk effect zorgen. Onderstaande foto’s zijn beide in Taiwan geschoten. De eerste is eigenlijk een heel klein doorkijkje, niet groter dan mijn hoofd. Toch oogt het alsof je er doorheen zou kunnen lopen, puur doordat het beeld omlijst wordt door steen.

Rotsen in Yeliu Uitzicht op Taroko Gorge

 

Deurtjes en poorten

Als ik door het centrum van een oude stad loop, wordt mijn blik bijna automatisch getrokken naar kleine deuren en poorten. Vrijwel altijd kijk ik er doorheen om te kijken of er iets moois te zien is. Ook is het soms juist leuk om er doorheen te lopen en dan een foto vanaf de andere kant te nemen. Terwijl foto’s met natuur als kader nog wel eens willen mislukken, slagen de afdrukken met deurtjes en poortjes meestal wel. Let bij het nemen van de foto op dat je niet te veel tegenlicht hebt. Hierdoor kan de doorkijk zelf te donker worden en de achtergrond juist te licht.

Station in PortoDoorkijk in Middelburg Doorkijkje in Middelburg

De laatste twee foto’s werden in Middelburg gemaakt. Liefhebbers van poortjes, steegjes en smalle straten mogen dit stadje zeker niet overslaan!

 

Onverwachte objecten

Soms zie ik iets opvallends en dan lijkt het me een leuk idee om daar een foto doorheen te nemen. Zo zag ik tijdens een fietstocht in Taiwan deze boei hangen en meteen wist ik dat ik hier een foto doorheen wilde nemen.

reddingsboei

 

Ook hekjes en frames doen het goed. Zo vind ik het leuk om gebruik te maken van een opengewerkt hek en kies ik er vaak voor om juist een deel van het ijzer op de foto te zetten. Dit zorgt voor een speelse foto.

Doorkijkje in Gent

 

Als je in de trein, bus of het vliegtuig zit, ben je geneigd om zo min mogelijk van het voertuig zelf te laten zien. Je zoomt in op wat je aan je voorbij ziet trekken en vermijdt hierbij waarschijnlijk het vervoersmiddel zelf. Soms kies ik er juist expres voor om dit wel te doen. Ten eerste is een raam natuurlijk het toppunt van een natuurlijk kader en ten tweede geeft het soms wat meer de condities weer waarin jij je bevindt. Zo nam ik deze foto vanuit de trein in Sri Lanka. Ik denk dat je hierbij een veel beter gevoel krijgt hoe reizen met de trein in Sri Lanka is, dan wanneer ik alleen het uitzicht had gefotografeerd.

Uitzicht in de trein in Sri Lanka

 

Bogen in architectuur

In veel oude architectuur spelen bogen een centrale rol. Deze zijn wat mij betreft uitermate geschikt om als natuurlijk kader te dienen. Door hun mooie vorm omlijsten ze een foto vaak perfect.

Doorkijk in Kek Lok Si Tempel Winkelgalerij in Bologna

 

Ik vind het ontzettend leuk om te spelen met natuurlijke kaders. Soms kan het een foto echt een stuk interessanter maken en je kunt echt veel meer natuurlijke kaders gebruiken dan dat je in de eerste instantie misschien zou denken. Let er maar eens op, je zult zien dat er zich genoeg mogelijkheden voordoen!

 

Gebruik jij wel eens een natuurlijk kader voor je foto’s?

6 Reacties

 • Sabine
  1 mei 2016 at 12:17

  Heel mooie foto’s en ja ik maak hier ook weleens gebruik van. Niet altijd, ligt aan wat ik wil fotograferen en soms is er ook geen kader mogelijk. Die foto van de trein in Sri Lanka geeft inderdaad een goed beeld en veel meer gevoel. Zonder dat kader kan de foto overal genomen zijn.

  Reageer
 • kristel
  2 mei 2016 at 10:18

  Wat een gave foto’s Kimber. Interessant artikel, ik ga dit zelf ook eens proberen!

  Reageer
 • Roëll
  23 mei 2016 at 19:05

  Leuke tips 😀 weer wat inspiratie op gedaan 🙂

  Reageer
 • Marcella
  1 juni 2016 at 15:36

  Mooie foto’s Kimber! Ik probeer ook zoveel mogelijk te spelen met kaders. Vooral de natuurlijke variant of de hekwerkjes gebruik ik regelmatig als kader. Je foto’s met de deuren vind ik ook gaaf!

  Reageer

Laat een reactie achter