Menu
Nederland / Noord-Brabant

Het mooiste natuurgebied van Brabant: De Loonse en Drunense duinen

De Loonse en Drunense Duinen zijn een uniek Nationaal Park in hartje Brabant. Voor mij is dit praktisch mijn achtertuin en eigenlijk besef ik pas sinds een paar jaar hoe bijzonder dit duingebied is. Van uitgestrekte zandvlaktes tot diepblauwe meren en van paars-kleurende heide tot naaldbossen, je vindt het hier allemaal. Ik vertel je graag meer over mijn favoriete nationale park in Nederland. 

Op slechts een steenworp afstand van mijn woonplaats ligt Nationaal park de Loonse en Drunense duinen. Een park waar we vroeger met school letterlijk elk jaar naartoe gingen. Na 8 jaar lang schoolreisjes vol hutten bouwen, schatten zoeken en boterhammen vol zand eten, had ik eigenlijk wel even genoeg van de duinen. Het duurde dan ook zeker een jaar of 10 voordat ik er weer naar terug keerde en wat werd ik ineens betoverd door dit mooie landschap! Nu kom ik er regelmatig en ik neem je graag even mee naar dit prachtige nationale park.

Loonse en Drunense Duinen

Wat zijn de Loonse en Drunense duinen?

Bij duinen denk je waarschijnlijk vooral aan een heleboel zand. Logisch, en inderdaad, de Loonse en Drunense duinen bestaan voor een groot deel uit enorme zandvlaktes. Maar wist je dat je er ook zompige moerassen, uitgestrekte weilanden en prachtige bossen kunt vinden? Door de verscheidenheid in landschappen leven hier veel verschillende dieren en groeien er allerlei bijzondere planten. Er staan veel naaldbomen waardoor je af en toe het gevoel hebt dat je in een bos in het buitenland rondloopt. Als je goed oplet, kun je er dassen en zelfs haviken spotten! Best bijzonder voor Nederlandse begrippen, toch?

Loonse en Drunense Duinen Loonsche en Drunense Duinen

Voor wie zijn de Loonse en Drunense duinen leuk?

Voor vrijwel iedereen die van bewegen houdt! Ik ga er graag met mijn hond naartoe om een flinke wandeling te maken. Er is namelijk een speciaal hondenloslooppad wat een kleine 5 kilometer lang is. Je loopt door de bossen, langs het water en uiteraard over de duinen. De ideale weg wat mij betreft om in korte tijd de diversiteit van dit Nationale Park te zien.

Naast wandelen komen hier veel mensen paardrijden, mountainbiken of een GPS-tour doen. Check zeker ook even de site van Natuurmonumenten voor unieke activiteiten in de duinen . Natuurlijk is het ook heerlijk om een kleed mee te nemen en ergens neer te strijken voor een uitgebreide picknick en een middagje relaxen in de zon.

Loonsche en Drunense DuinenLoonse en Drunense DuinenLoonse en Drunense Duinen

Praktische informatie

De Loonse en Drunense duinen liggen tussen Tilburg, Waalwijk en Den Bosch en ze zijn vanuit alle drie de richtingen prima te bereiken. De duinen zijn via tal van wegen te betreden, maar er zijn zes hoofdingangen via recreatieve ondernemingen. Hier vind je vrijwel altijd een restaurant en je kunt er informatie ophalen over verschillende routes en het park zelf. Sowieso is het een aanrader om hier te parkeren omdat je dan na je tocht door de duinen nog even lekker wat kunt eten of drinken. Dit kan bij De Roestelberg, De Drie Linden, Duinoord, de Rustende Jager, Bos en Duin en de Klinkert bijvoorbeeld. De entree tot de Loonse en Drunense Duinen is gratis.kaartje-loonse-drunense-duinen

Wil je graag overnachten vlakbij de Loonse en Drunense Duinen? Dan is Kaatsheuvel, inderdaad, waar de Efteling ook ligt, een heel goede optie. Vanaf hier sta je in 5 minuten in de duinen. Bekijk hier de accommodaties in de buurt.

Ikzelf vind de Loonse en Drunense duinen een heerlijke plek om te wandelen en ik ben blij dat ik dit nationale park na al die jaren weer herontdekt heb. Wil je meer Nationale Parken zien? Bezoek dan ook zeker eens de Biesbosch

11 Reacties

 • Sabine
  3 februari 2016 at 15:52

  Wat leuk om te lezen zeg! Ik vind Nederland ontdekken nu opeens veel leuker dan toen ik er nog woonde. Gek eigenlijk hè? Na ons Zaanse Schans uitje wil ik de volgende keer echt meer gaan zien en dit vind ik ook een heel fijne tip!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   4 februari 2016 at 14:25

   Heel herkenbaar! Hoe meer ik reis, hoe meer ik me besef dat Nederland ook zo veel moois te bieden heeft. Alleen maar leuk. Ik wil dit jaar graag eens naar Kinderdijk :D.

   Reageer
 • Maris
  4 februari 2016 at 09:16

  Bij nationale parken denk ik altijd aan tropische verre bestemmingen, helemaal niet gedacht dat we die ook gewoon in Nederland hebben :’)

  Reageer
 • Simone | Paper Travels
  4 februari 2016 at 10:53

  Dat klinkt als een hele fijne plek. Volgens mij ben ik er nog nooit geweest dus zeker tijd om daar eens verandering in te brengen.

  Reageer
 • Jessica
  7 februari 2016 at 20:32

  Dit is ook zo’n beetje bij mij om de hoek haha! Heerlijke plek om te wandelen. Vroeger combineerden we de natuur altijd met een bezoek aan Duinoord (ken je dan misschien ook wel haha) voor minigolf en knuffelen met de geitjes. :p

  Reageer
 • ivonne
  8 februari 2016 at 11:35

  Gek hoe wij wereldreizigers ons eigen land minder goed (lijken te) kennen dan sommige andere landen, terwijl het er eigenlijk heel mooi is (Als het weer een beetje meewerkt 😉 ). Wij woonden een tijdje in Den Bosch en bezochten het park toen geregeld, heerlijk wandelen daar. Pas heb ik er met een vriendin nog een keer gefietst.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   9 februari 2016 at 03:32

   Klopt helemaal Ivonne! We gaan echt proberen om meer aandacht aan Nederland te geven op Reisgenie, want ons eigen landje heeft genoeg moois te bieden!

   Reageer
 • Rowan
  13 februari 2016 at 10:00

  Wauw, mooi zeg! Hier ben ik nog nooit geweest. Zo zie je maar dat Nederland echt hele mooie plekjes heeft. Hoef je niet eens voor naar het buitenland.

  Reageer

Laat een reactie achter