Menu
Persoonlijk

Mijn favoriete pleinen in 5 foto’s

Elke zichzelf respecterende stad heeft minimaal één kenmerkend plein. In Nederland zijn er vaak winkels gevestigd aan de rand van een plein, terwijl ze in Mediterraanse landen juist veelal recreatief gebruikt worden. Er wordt gegeten, er wordt rondgehangen en mensen gebruiken ze als ontmoetingsplek. Ik vind de dynamiek vaak geweldig en kan dan ook gerust een avond lang met een drankje in de hand de levendigheid op een plein observeren. In deze editie van ‘mijn favorieten’ laat ik je dan ook graag mijn 5 favoriete pleinen zien.

 

#1 Aristotelous Square – Thessaloniki

Ik houd van Griekenland en haar pleinen. Vaak zijn de pleintjes in Griekenland heel klein en worden ze volledig in beslag genomen door een terras. In eerste instantie wilde ik ook zo’n soort pleintje kiezen, maar dat vind ik een beetje vals spelen: het zijn meer terrassen dan pleinen. Dus heb ik gekozen voor Aristotelous square in Thessaloniki. Dit imposante plein is door haar U-vorm aan één zijde open met zicht op de zee. De overige drie kanten worden mooi omvat door groene graslanen met daarachter tal van terrassen. Hier is het op een snikhete Griekse zomerdag heerlijk toeven. Het plein heet trouwens Aristotelous square omdat er een standbeeld van deze filosoof staat.

aristotelous square

 

#2 Piazza del Popolo – Rome

Hier heb ik getwijfeld of ik Piazza del Popolo of Piazza Navona zou noemen. Beide Romeinse pleinen vind ik enorm mooi. Toch heb ik gekozen voor Piazza del Popolo omdat dit voor mijn gevoel meer een plein is. De prachtige ronde vorm, de obelisk in het midden en de fontein aan de rand: Piazza del Popolo heeft alles wat een Romeins plein kan bieden. Daarnaast is Piazza Navona tegenwoordig meer een toeristische attractie dan een plein waar locals samenkomen. Op Piazza del Popolo zie je tegen zonsondergang genoeg Romeinen dieelkaar hier ontmoeten om een praatje te maken alvorens ze door gaan naar hun favoriete restaurant of café.

piazza del popolo

 

#3 Vrijdagmarkt – Gent

In Gent barst het van de leuke, kleine pleintjes. Daarnaast vind je in deze Belgische stad ook de nodige grote pleinen, waarvan de Vrijdagmarkt de leukste is. Het hele plein wordt omgeven door horecagelegenheden en met mooi weer zit je hier heerlijk op het terras. Zoals de naam al impliceert is hier elke vrijdag (en zaterdag) een grote markt.

vrijdagmarkt gent

 

#4 Plaza de la constitution – Malaga

Er zijn vast genoeg mensen die dit plein niets speciaals vinden, maar bij mij heeft het een bijzonder plekje in mijn hart. Saskia en ik waren samen met 2 andere vriendinnen op stedentrip naar Malaga en elke ochtend ontbeten we bij een bakker gelegen aan Plaza de la constitution. Vanaf het inimini-balkon hadden we uitzicht over het plein en onder het genot van een kop koffie, een glas verse jus en een heerlijk zoet broodje genoten we elke ochtend van deze locatie.

plaza de la constitution

 

#5 Plaza de España – Sevilla

Dit is wat mij betreft het plein der pleinen. Plaza de España is groots, pompeus en statig. Het is geen plein waar geleefd wordt: je komt hier vooral om je ogen uit te kijken en je eventjes heel klein te voelen. Het plein is gebouwd in de tijd dat Sevilla een machtige, zeer rijke stad was. In de zomer is het hier werkelijk om te stikken zo warm en de overdekte gallerij geeft de hoognodige schaduw. Plaza de España is geen plein waar je uren verblijft, maar wat mij betreft hoort deze zeker in dit rijtje thuis.

plaza de espana

 

Ik vind pleinen altijd een leuke graadmeter voor lokale gebruiken en culturen. Zoals je merkt ben ik vooral fan van pleinen in Mediterrane landen: hier vindt het leven werkelijk op straat plaats, waardoor er altijd veel drukte en levendigheid is.

 

Wat is jouw favoriete plein?

3 Reacties

 • Sandra
  22 juli 2015 at 10:54

  Plaza de España is inderdaad bijzonder, heb ook mijn ogen uitgekeken daar. Het wordt ook gebruikt als decor voor Star Wars hè? Best cool! Ik vond die mozaïek ook zo mooi daar… Het grappige is dus dat ik over het algemeen van pleinen hou met terrasjes, daar maak je mij echt het gelukkigste mee. Nu moet ik wel zeggen dat Plaza de España daar wel een uitzondering op is!

  Reageer
 • Simone
  22 juli 2015 at 21:37

  Ooo, wat erg… Ik ken alleen het plein in Gent van jouw top vijf… Sjonge jonge… dat kan toch echt niet. haha… Mmm, wat is mijn favoriete plein… Ik weet het eigenlijk niet precies zo te zeggen. Ik hou ook wel van pleinen met terrasjes, net als Sandra. Ik kan daar uren rondhangen met een drankje en dan mensen kijken. Heerlijk!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   28 juli 2015 at 07:39

   Grappig! Dan heb je nog flink wat te bekijken, Simone ;). Ik sluit me trouwens volledig aan bij de voorkeur voor terrassen. Ik vind mensen kijken met een drankje in de hand ook heerlijk.

   Reageer

Laat een reactie achter