Menu
Reisinspiratie / Reisproducten / Reistips

Mijn favoriete boeken over reizen

Reizen is mijn grote passie en als ik niet op reis ben lees ik graag inspirerende boeken over reizen. Tijdens het opstellen van mijn lijstje met favorieten viel me op dat het type boek wat ik de laatste tijd graag lees, van het observerende soort is. Geen romans die zich in het buitenland afspelen (al heb ik die ook tientallen gelezen), maar verhalen van doorgewinterde reizigers. Mijn favoriete boeken over reizen zijn volgens mij stuk voor stuk ook zeer geschikt om cadeau te geven aan reisliefhebbers.

Wie niet reist is gek – Ap Dijksterhuis

Ap Dijksterhuis is een succesvol psycholoog die gek is op reizen. Wie niet reist is gek, is een lofzang op het reizen en vol humor vertelt Ap waarom reizen zo goed voor een mens is. Uiteraard is het boek doorspekt met eigen anekdotes en ik heb regelmatig hardop gelachen om zijn verhalen. Het leuke is dat Ap hier en daar wetenschappelijke kennis en feiten gebruikt om aan te tonen dat reizen gezond is. Een fijn boek voor een kleine prijs.

Wie niet reist is gek paperback
Wie niet reist is gek ebook

Wie niet Reist is Gek van Ap Dijksterhuis

Het bitterzoete paradijs – Iris Hannema

Iris Hannema leeft al jaren uit haar backpack. Ze is rusteloos en kan niet te lang op één plek blijven. In Het bitterzoete paradijs beschrijft ze haar zoektocht naar het paradijs op aarde. Van Vanuatu naar Fiji en van Bora Bora naar Fakarava, alle paradijselijke eilanden in de Stille Oceaan bezoekt ze tijdens deze queeste. Alles oogt even idyllisch, maar is dit wel zo? En bestaat het paradijs eigenlijk wel? Ik vind dit boek een prachtige observatie van een rusteloze ziel en ik houd van de schrijfstijl van Iris. Het bitterzoete paradijs is dan ook één van mijn favoriete boeken over reizen van de laatste tijd.

Het bitterzoete paradijs paperback
Het bitterzoeke paradijs ebook

Mooiste treinreizen – Lonely Planet

Reizen met de trein in het buitenland is altijd een ervaring op zich. In Sri Lanka reisde ik het hele land door in een boemeltreintje dat niet harder dan 50 kilometer per uur ging terwijl de trein in Italië in 30 minuten de 80 kilometer van Bologna naar Florence aflegde. In Lonely Planets Mooiste treinreizen vind je een overweldigende hoeveelheid prachtige ritten, variërend van slechts een half uur tot bijna een week. Na het lezen van dit boek had ik meteen zin om een lange treinreis te gaan maken. Vooral de routes door Canada, Zwitserland en de VS trokken mijn aandacht. Wie weet, in de toekomst…

Mooiste treinreizen hardcover

Reizen met de trein van Lonely Planet

Verliefd op Europa – Roëll de Ram

Zoek je inspiratie voor een vakantie in Europa? Dan is het boek Verliefd op Europa het ideale naslagwerk. Roëll de Ram is eigenaar van het reisplatform WeareTravellers en zij verzamelde de beste tips van haarzelf en mede-reizigers in dit boek. De mooiste eilanden van Griekenland, de tofste plekken in Portugal of unieke natuur in Duitsland, het staat er allemaal in. Sowieso is dit een mooi boek om regelmatig even doorheen te bladeren. Mijn lijstje met bestemmingen waar ik nog naartoe wil is in ieder geval flink gegroeid.

Koop hier Verliefd op Europa

Verliefd op Europa

Pinnen in Mongolië – Liesbeth Rasker

Liesbeth reist de hele wereld over met haar backpack. Haar allereerste reis was meteen een echte vuurdoop: ze deed een paardentrekking in Mongolië. Hierna is ze verkocht en reist ze zo veel mogelijk. Altijd alleen, altijd zonder volledig uitgestippeld plan. Ondertussen kan ze je alles vertellen over backpacken en in dit boek laat ze je precies zien hoe je een backpackreis aanpakt. Hoeveel zoek je van tevoren uit, wat moet je altijd meenemen, waar slaap je en hoe ontmoet je nieuwe mensen, het komt allemaal voorbij . Een absolute aanrader voor iedereen die wil gaan backpacken maar niet goed weet hoe je dat aan moet pakken. Trouwens, het is ook een heel leuk boek als je wel al met een rugzak rondgereisd hebt: dan is dit hele boek een feest van herkenning.

Pinnen in Mongolië paperback
Pinnen in Mongolië ebook

Pinnen in Mongolië

Universele reisgids voor moeilijke landen – Jelle Brandt Corstius

Waarschijnlijk ken je Jelle Brandt Corstius vooral van zijn tv-programma’s over reizen. Zijn boeken zijn wat mij betreft minstens zo goed, zo niet beter. Universele reisgids voor moeilijke landen is een heerlijk boek waar ik vaak om heb zitten lachen. Zijn onbevooroordeelde kijk op andere landen, culturen en gebruiken maken dat hij heel droog en vol humor over de gekste ervaringen kan vertellen. Tijdens het lezen van dit boek dacht ik regelmatig: “dit kan toch niet echt zijn?” Zo absurd en hilarisch zijn Jelles ervaringen in ‘moeilijke landen’.

Universele reisgids voor moeilijke landen paperback
Universele reisgids voor moeilijke landen ebook

Backpack bestemmingen – Roëll de Ram

Over dit boek ben ik een beetje bevooroordeeld: Röell is namelijk een vriendin van ons dus we zijn ontzettend trots dat zij een boek uitgegeven heeft. Gelukkig stelt de inhoud niet teleur. Roëll is eigenaar van reisblog Wearetravellers.nl en reist hiervoor de hele wereld rond. In dit boek bundelt ze haar ultieme backpack bestemmingen. Dit is het ideale boek voor iedere backbacker die op zoek is naar inspiratie. Gegarandeerd dat hier een land tussen staat waar je nog niet geweest bent.

Backpack bestemmingen hardcover

Backpack Bestemmingen van Roëll de Ram

Ultimate Eatlist – Lonely Planet

Voordat ik op reis ga, check ik altijd eerst welke lokale gerechten ik niet mag overslaan en waar ik moet zijn voor het lekkerste eten. De Lonely Planet Ultimate Eatlist neemt je mee langs de 500 lekkerste gerechten over de hele wereld. Per gerecht wordt er verteld waar deze vandaan komt, waarom het zo speciaal is én waar je de lekkerste variant kunt proeven. Een absolute must have voor reizende foodies dus.

Ultimate Eatlist hardcover

Ultimate Eatlist van Lonely Planet

Reizen volgens Hannema – Iris Hannema

Nog een boek van Iris Hannema in dit lijstje. Reizen volgens Hannema is haar nieuwste werk en qua thema sluit het heel mooi aan op Het bitterzoete paradijs. Iris heeft de liefde van haar leven gevonden op één van de tropische eilanden in de Stille Oceaan en reflecteert in dit boek op haar rusteloze persoonlijkheid en haar drang om zo veel op pad te zijn. Qua schrijfstijl is dit boek wel wat anders als zijn voorgangers: Iris schrijft meer in metaforen en bijna poëtische zinnen. Dat vond ik even wennen, maar zodra je er goed in zit, leest het heerlijk weg.

Reizen volgens Hannema paperback
Reizen volgens Hannema ebook

Reizen volgens Hannema van Iris Hannema

Reisfotografie – Laura Vink

Een wat vreemde eend in de bijt misschien, maar Reisfotografie van Laura Vink mocht niet in dit lijstje ontbreken. Laura is een getalenteerde fotografe die ik al heel lang volg. Ik deed een online fotografiecursus bij haar en leer nog steeds veel van haar webinars en blogs over fotografie. Het boek Reisfotografie gaat, uiteraard, over foto’s maken op reis. Laura geeft je talloze adviezen en handige tips. Meer weten? Ik schreef al eens een uitgebreide review over Reisfotografie.

Reisfotografie hardcover
Reisfotografie ebook

Reisfotografie van Laura Vink

Dat waren ze! Mijn favoriete boeken over reizen! Ik vond dit stuk voor stuk heerlijke boeken om weer even mee weg te dromen. Zoek je een origineel december cadeau voor een reisliefhebber? Dan denk ik dat dit lijstje je wel een stukje op weg kan helpen. Zelf ga ik in ieder geval weer op zoek naar wat nieuwe boeken voor op mijn verlanglijstje. Mocht je nog tips hebben, laat het me dan weten in de comments.

4 Reacties

 • Jan
  6 november 2018 at 09:22

  wat een mooie boeken.

  Reisfotografie van Laura Vink staat in mijn boekenkast.
  echt een super boek waar ik veel uit geleerd heb.

  backpack bestemmingen ga ik zeker cheken , gezien mijn goal voor 2019 backpacken is.

  Reageer
  • Kimber
   7 november 2018 at 09:01

   Wat leuk dat je Reisfotografie ook hebt. Inderdaad een heel leerzaam, fijn boek 🙂

   Reageer
 • Eva
  6 november 2018 at 11:29

  Mooie boeken! Het reisfotografie boek vind ik ook zo’n topper, staan zulke mooie foto’s in. Het is al wat ouder maar het boek ‘Mijn Berlijn’ vind ik ook zo’n aanrader (van Marjolein van Berlijn-blog).

  Het boek van LP met de mooiste treinreizen lijkt me ook wel wat, hou zo van reizen per trein <3

  Reageer
  • Kimber
   7 november 2018 at 09:01

   Mijn Berlijn kende ik nog niet! Die ga ik onthouden, dankjewel!

   Reageer

Laat een reactie achter