Menu
Swaziland / Zuid-Afrika

Live vanuit Zuid-Afrika en Swaziland #2

We zijn inmiddels alweer een week in Zuid-Afrika en we hebben al zoveel gezien en gedaan dat het voelt alsof we hier al weken zijn. Het is zo’n mooi en gevarieerd land en we genieten volop. Deze keer vertel ik je over onze bijzondere safaridagen in het Klaserie Game Reserve en onze reis door Swaziland.

 

Africa on Foot

Na onze eerste dag in het Krugerpark kunnen we niet wachten om meer dieren te spotten. We nemen afscheid van de lieve eigenaresse van ons verblijf in Graskop en gaan op weg naar Africa on Foot. Deze game lodge ligt middenin het Klaserie Game Reserve, dat onderdeel is van het Greater Krugerpark. We rijden via de Timbavati gate het park binnen en we zien al gelijk verschillende giraffen en apen lopen. De 20 kilometer daaropvolgend zien we niets anders dan prachtige natuur en dieren.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Het is wel oppassen geblazen op de hobbelige zandweg vol kuilen, maar na een tijdje zien we Africa on Foot in zicht komen. Deze lodge ligt echt in de middle of nowhere, middenin de natuur en tussen de dieren.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na een warm welkom en een heerlijk welkomstdrankje worden we naar ons huisje gebracht. Overdag kunnen we hier prima zelf heen lopen, het is immers maar een paar meter lopen, maar in het donker gaat er altijd een ranger mee vanwege de dieren die in de avond graag een kijkje komen nemen. Rondom de lodge zijn namelijks nergens hekken, dus de dieren kunnen overal vrij rondlopen. Gisterennacht liepen er bijvoorbeeld olifanten en leeuwen door het kamp heen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Ons huisje is van binnen erg mooi ingericht en er is gewoon stromend water en zelfs draadloos internet. En dat alles middenin de natuur, afgezonderd van de buitenwereld.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer je liever nóg wat avontuurlijk overnacht, kun je ook een nachtje in de boomhut van Africa on Foot slapen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We relaxen nog wat bij het zwembad in de hoop dat er olifanten langs komen. Omdat het de afgelopen maanden extreem droog is in het Krugerpark, willen de olifanten hier nog weleens wat komen drinken uit het zwembad. Helaas is dat vandaag niet het geval, maar alsnog is dit een prachtige plek om even bij te komen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Aangezien er geen restaurants of winkels zijn zo middenin het game reserve, zitten alle maaltijden bij ons verblijf inbegrepen. Elke dag wordt er heerlijk voor ons gekookt. Aan de grote tafel staat een lekkere lunch en high tea klaar voor ons en de andere gasten.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na de lunch is het dan toch echt tijd om te doen waar we voor gekomen zijn: we gaan op zoek naar dieren. We maken een game drive van ongeveer drie uur en kijken onze ogen uit.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We vonden het al geweldig om zelf door het Krugerpark te rijden, maar we merken al snel dat een game drive veel voordelen heeft. De rangers zijn erg goed in het spotten van de dieren en met de jeep mogen we van de gebaande paden af, waardoor je erg dichtbij kan komen. We spotten al vrij snel deze prachtige leeuwen. Zo bijzonder om ze van zo dichtbij te zien.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Deze gieren deden ons heel erg aan een scene uit Jungle Book denken.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na zo’n anderhalf uur dieren spotten, stoppen we middenin het park voor een sundowner: een drankje en wat lekkers bij een ondergaande zon.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Hier kunnen we wel aan wennen. Afrikaanse zonsondergangen lijken wel nog mooier dan in Europa.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na de sundowner rijden we nog zo’n 1,5 uur door het park op zoek naar nachtdieren. Helaas laten de meeste nachtdieren zich niet zo heel goed fotograferen, maar het was wel heel gaaf om ze te zien. Net voor we terug gaan, komen we nog een leeuw tegen die heerlijk ligt te slapen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer we terugkomen in de lodge, wacht er een heerlijk driegangendiner op ons. We sluiten het diner af met een heerlijk melktaartje, een typisch Zuid-Afrikaans dessert wat nog het meeste weg heeft van custard. We zitten nog even bij het kampvuur en gaan daarna vroeg slapen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

De volgende ochtend worden we om 05:30u gewekt voor een ochtendwandeling door het Krugerpark. De zonsopkomst is hier al net zo mooi als de zonsondergang.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Samen met een ranger en vier andere gasten lopen we zo’n drie uur door het park.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We leren enorm veel over de natuur en het zoeken en volgen van verschillende sporen, zodat we weten hoe we dieren kunnen spotten.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Naast de big five, vind je hier ook erg grote spinnen, brr… Ik ben meteen erg blij dat ik een lange broek aan heb gedaan.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We wandelen vlak langs giraffen, zo’n mooi gezicht en zo bijzonder om er gewoon tussen te lopen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Als we terugkomen bij de lodge is de tafel al voor ons gedekt en genieten we van een heerlijk ontbijt met vers fruit, yoghurt en muffins.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer we al goed vol zitten, vertellen ze ons dat nu het warme ontbijt nog komt en dat dit enkel het koude ontbijt was. Het motto bij Africa on Foot is zorgen dat gasten goed volgepropt worden met lekker eten (zodat de rangers altijd sneller weg kunnen rennen dan de gasten zeggen ze haha) en daar kan ik me helemaal in vinden. Helaas zit ons verblijf bij Africa on Foot er na dit heerlijke ontbijt alweer op. Wat hebben we genoten!

Live vanuit Zuid-Afrika

 

nThambo Tree Camp

Vanuit Africa on Foot rijden we in vijf minuten naar nThambo Tree Camp, wat net als Africa on Foot onderdeel is van Sun Destinations. Deze twee lodges liggen dichtbij elkaar in het Klaserie Game Reserve en de rangers hebben ook veel contact met elkaar via de porto om bijvoorbeeld te vertellen waar ze bepaalde dieren voor het laatst gespot hebben.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We genieten van een welkomstdrankje in de gezellige bar en we maken kennis met een deel van de andere gasten.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We slapen vannacht in deze boomhut, hoe tof!

Live vanuit Zuid-Afrika

 

De boomhut is van binnen prachtig ingericht en van alle gemakken voorzien. Er is een mooie douche, een wc, verschillende stopcontacten, lichten, wifi, alles wat je je maar kan bedenken. Mocht je nog een bestemming voor je huwelijksreis zoeken dan is dit zeker een goede optie, wauw!

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Maar het allermooiste: vanaf het balkon heb je een geweldig uitzicht op de savanne en hier lopen regelmatig verschillende dieren voorbij.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We zijn nog maar net geïnstalleerd of we zien al een hele kudde olifanten aan komen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

De olifanten blijken flink dorstig en besluiten een groot deel van ons zwembad leeg te drinken.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Dit is zo geweldig om te zien, echt een once in a lifetime momentje, wauw!

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer de olifanten weer weg zijn, genieten wij van een heerlijke lunch.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Even later komen een aantal olifanten toch nog even wat extra drinken, maar nu is het zwembad na afloop wel echt leeg.

Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na ons avontuur met de olifanten, vertrekken we opnieuw op een game drive. We zien onder andere apen, verschillende vogels, zebra’s, leeuwen en opnieuw een prachtige zonsondergang tijdens de sundowner.

Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer we terugkomen, staat er weer een heerlijk driegangenmenu op ons te wachten, wat een luxe!

Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika

 

De volgende ochtend gaat onze wekker weer vroeg voor een laatste game drive door het park. Deze keer zien we nog meer dieren dan de keren daarvoor. We zien twee leeuwen die vlak langs ons lopen, verschillende buffels, zwijnen, kudu’s, impala’s, giraffes en een neushoorn. We zijn dolblij dat we maar liefst vier dieren van de beroemde big five gezien hebben in zo’n korte tijd. En dan ook nog zo ontzettend dichtbij!

Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika

 

Wanneer we terugkomen, wacht er weer een heerlijk ontbijt op ons. Na onderstaand breakfast in a glass, krijgen we ook weer een uitgebreid warm ontbijt. Misschien is het maar goed dat we vandaag weer vertrekken, want ik denk dat we hier kilo’s aan zouden komen van al dat lekkere eten.

Live vanuit Zuid-Afrika

Na het ontbijt is het helaas echt tijd om afscheid te nemen van de rangers, de andere gasten en het lieve personeel bij nThambo. We hebben zo genoten van onze tijd in het Klaserie Game Reserve bij Africa on Foot en nThambo. Het was echt een bijzondere ervaring om zo dichtbij de dieren te slapen en drie dagen middenin de natuur te zijn. We zijn heel blij dat we later ook nog naar Hluhluwe en Addo Elephant Park gaan, want we zijn nog lang niet klaar met op safari gaan. Wat is dit gaaf zeg! Maar eerst op naar Swaziland.

 

Swaziland

Vanuit nThambo moeten we nog ruim 5 uur rijden naar Swaziland, maar gelukkig hebben we nog de hele dag de tijd. Ik heb onderweg weinig foto’s gemaakt, maar we rijden langs prachtige landschappen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Na een lange reis komen we aan bij de grensovergang met Swaziland. We moeten erg lachen om hoe enorm inefficiënt het overgaan van de grens geregeld is. We krijgen eerst een papiertje waarna we de auto moeten parkeren. Daarna moeten we aansluiten in een lange rij om een stempel te halen voor op dit papiertje. Wanneer we eindelijk aan de beurt zijn, blijkt dat we eerst ook nog ergens anders een stempel moeten halen. Wanneer beide stempels uiteindelijk binnen zijn (zonder enkele controle van documenten), krijgen we ook nog een stempel in ons paspoort. Het papiertje met de twee stempels moeten we vervolgens weer bij iemand anders inleveren. We zijn blij als we er eindelijk doorheen zijn, maar realiseren ons dan pas dat we dit hele circus nogmaals moeten doorlopen als we weer een nieuw papiertje krijgen. Het eerste deel was alleen nog maar het formeel verlaten van Zuid-Afrika, maar we moeten uiteraard ook Swaziland nog in komen en daarvoor moeten we hetzelfde proces doorlopen. Voor het inkomen van Swaziland zijn er alleen balies voor mensen met een paspoort uit Swaziland, diplomaten en VIP’s. Uiteindelijk gaan we maar bij de VIP’s staan en daar worden we goed geholpen, waardoor we toch vrij snel Swaziland binnen mogen rijden. We kunnen haast niet geloven dat er mensen zijn die dit proces elke dag moeten doorlopen wanneer ze bijvoorbeeld in Swaziland wonen en in Zuid-Afrika werken. Zelf kunnen we er gelukkig wel om lachen en ons paspoort heeft er weer wat mooie stempels bij.

Live vanuit Swaziland

 

De wegen in Swaziland zijn erg goed en het lijkt hier op het eerste gezicht beter ontwikkeld dan Zuid-Afrika. Ondanks de regen, of misschien juist dankzij de regen, is het landschap waar we doorheen rijden adembenemend mooi. Na een half uurtje rijden, komen aan bij Mvubu Falls Lodge, een prachtig verblijf middenin de natuur, net buiten de hoofdstad Mbabane. Na het eten gaan we vroeg slapen, want we zijn toch wel moe van de lange reis. Ik neem me voor om de volgende ochtend in dit mooie zwembad te plonsen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Helaas komt de regen echter met bakken uit de hemel de volgende ochtend. In het Krugerpark hoorden we dat dit de droogste periode in 70 jaar was en ook in Swaziland zien we dat alle rivieren compleet droog staan. Ze zijn hier dus erg blij met de regen, maar wij besluiten zelf om vroeg te vertrekken, op weg naar het dorpje St Lucia aan de oostkust van Zuid-Afrika.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

In St Lucia gaan we onder andere het iSimangaliso Wetland Park bezoeken, een cruise maken over het meer van St Lucia tussen de nijlpaarden en krokodillen en een safaritocht maken in het Hluhluwe-Imfolozi Park.

 

Bekijk alle andere live-verslagen:

Live vanuit Zuid-Afrika #1

Live vanuit Zuid-Afrika en Swaziland #2

Live vanuit Zuid-Afrika #3

Live vanuit Zuid-Afrika #4

Live vanuit Zuid-Afrika #5

 

Wil je live op de hoogte blijven van onze avonturen in Zuid-Afrika? Volg ons dan op Twitter, Facebook en Instagram.

Wij verbleven bij Africa on Foot en nThambo Tree Camp op uitnodiging van Sun Destinations en Nicky Arthur PR.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

5 Reacties

 • Rianne van Baarsen
  13 september 2016 at 17:21

  Ik mag in december dit deel ook doorreizen en ik word echt superstoked als ik dit zo lees! Hoe heb jij het gedaan met malariapillen rondom Kruger & wat adviseer je voor kleding tijdens safari’s?

  Reageer
  • Saskia | Reisgenie
   13 september 2016 at 18:43

   Hi Rianne, wat super tof dat je ook naar Zuid-Afrika gaat! Ik weet zeker dat je het geweldig zult vinden. Het is zo’n ontzettend mooi land. Op dit moment begint de lente hier net, dus het is nog geen malariaseizoen. Ik heb er daarom zelf bewust voor gekozen om geen malariapillen te slikken, vooral omdat ik persoonlijk slecht tegen dit soort pillen kan. Ik had wel een sterke DEET bij me (neem die met het hoogste percentage) en ik had tijdens de safari altijd een vestje bij me die ik na zonsondergang aan deed. De rest van de dag had ik een t-shirtje en korte broek of jurkje aan (het was overdag 37 graden). Ik heb zelf geen enkele mug gezien, maar ik kan me voorstellen dat de situatie in december totaal anders is, omdat het dan zomer is in Zuid-Afrika. Ik vind het dus lastig om advies te geven over het wel of niet slikken van malariapillen. Ik heb ze zelf bewuwt niet geslikt vanwege de bijwerkingen en het lage risico in dit seizoen, maar ik denk dat de GGD zal adviseren om het in december misschien wel te doen. Ik zou voor de zekerheid ook nog even daar informeren. Ik wens je in ieder geval alvast een hele fijne vakantie in Zuid-Afrika!

   Reageer
 • Anne - Ditisanne.nl
  24 oktober 2016 at 15:34

  Oeff, wat gaaf! Wij willen volgend jaar augustus die kant op dus ik geniet enorm van je verslag! Kan nu al niet meer wachten tot het zover is! 🙂

  Reageer
  • Saskia
   26 oktober 2016 at 08:15

   Wat tof dat jullie volgend jaar naar Zuid-Afrika gaan, echt super leuk! Ik kan me voorstellen dat je niet meer kunt wachten, maar gelukkig is de voorpret bijna even leuk. Alvast heel veel plezier! Ik weet zeker dat je het geweldig gaat vinden.

   Reageer
 • Patricia
  8 maart 2017 at 12:14

  Wat een geweldige accomodaties zijn dit! Bij het lezen van de verhalen en het zien van de foto’s stast die op mijn bucketlist voor onze reis in september. De kosten ervan zullen alleen niet echt binnen ons budget passen ben ik bang voor.

  Reageer

Laat een reactie achter