Menu
Zuid-Afrika

Live vanuit Zuid-Afrika #1

Wauw… heel veel meer dan dat kan ik hier het grootste deel van de tijd niet uitbrengen. Natuurlijk hoorde ik al van alle kanten dat Zuid-Afrika een mooi land was, maar het overtreft echt al mijn verwachtingen. Wat een vriendelijke en vrolijke mensen en wat een adembenemend mooie natuur! Ik laat je zien hoe onze eerste dagen in Zuid-Afrika eruit zagen, waarbij we onder andere de mooie panoramaroute reden en een dag doorbrachten in het Krugerpark op zoek naar de Big Five.

 

Van Johannesburg naar Graskop

Na een lange vlucht landen we om 10 uur ’s avonds veilig in Johannesburg. Het leek ons niet verstandig om na een lange vlucht in het donker voor het eerst links te rijden, dus we slapen eerst een nachtje in Johannesburg. De volgende ochtend halen we de huurauto op en kan onze reis echt beginnen. Het rijden in een automaat en het links rijden went gelukkig snel, alleen zetten we af en toe nog de ruitenwisser aan als we richting aan willen geven. We hebben een flinke rit voor de boeg van bijna 400 km, maar gelukkig is het landschap onderweg erg mooi. Het doet ons af en toe een beetje denken aan Toscane.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We maken een korte tussenstop in Middelburg, waar we in een supermarkt wat te eten en drinken inslaan. Het is zo grappig om overal Nederlandse plaatsnamen te zien. Zo zien we naast Middelburg onder andere de plaatsjes Alkmaar en Schagen liggen, maar ook andere Europese steden zoals Belfast, Lissabon en Berlijn. Na twee uurtjes rijden, stoppen we bij de Sudwala caves, één van de oudste grotten ter wereld.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We krijgen een rondleiding van een erg leuke gids die ons constant laat lachen. Het valt ons sowieso op dat alle mensen in Zuid-Afrika enorm vriendelijk zijn en vol humor zitten. Iedereen is zo vrolijk en relaxed. Hakuna matata wordt hier heel serieus genomen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

De grotten zelf zijn erg groot en bestaan uit verschillende kamers. Er is zelfs een soort amfitheater in de grotten gebouwd, wat af en toe nog gebruikt wordt voor optredens.

Live vanuit Zuid-Afrika 

Het laatste deel van de grotten is prachtig verlicht, heel bijzonder om te zien.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Toen we eenmaal buiten kwamen, begon het al wat te schemeren, dus we vervolgen snel onze weg naar Graskop. Naarmate we dichterbij Graskop komen, wordt de omgeving steeds groener.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We komen al snel aan bij Havana Nights, waar we welkom worden geheten door de lieve eigenaresse die ons van alles vertelt over de regio. We slapen de komende drie nachten in dit super schattig huisje.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

De Panoramaroute

De volgende ochtend staan we vroeg op om de Panoramaroute te rijden. Dit is één van de mooiste autoroutes van Zuid-Afrika en misschien wel van de hele wereld. Onze eerste stop is God’s Window, een uitzichtpunt waar je honderden meters naar beneden kan kijken en een geweldig uitzicht hebt over de omgeving.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Vanuit God’s Window lopen we door naar Rainforest, een mooie route dwars door de bossen op weg naar een nog hoger gelegen uitzichtpunt.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Hier genieten we in alle rust van het geweldige uitzicht.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Er is verder helemaal niemand te zien. Sowieso is het ’s ochtends nog erg rustig langs de panoramaroute.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We wandelen terug naar onze auto en vervolgen onze weg naar de Lisbon en Berlin falls, twee prachtige watervallen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Met name de Berlin falls zijn erg fotogeniek. Het water valt hier maar liefst 80 meter naar beneden. Vanwege lange periodes van droogte in de provincie, zijn de watervallen op dit moment niet zo sterk, maar nog steeds wel erg mooi en indrukwekkend.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Bij elke stop staan er een ook hoop kraampjes met handgemaakte souvenirs. Anders dan in Azië zijn ze hier gelukkig totaal niet opdringerig en ook onderhandelen is niet nodig.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

We vervolgen onze weg naar Potluck Boskombuis en lunchen in dit bijzondere restaurant middenin de natuur. Met zo’n uitzicht wil ik elke dag wel lunchen.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Onze volgende stop zijn de Bourke’s Luck Potholes. Door de sterke stroming van de rivier is er hier een uniek landschap ontstaan. Het is een super mooi gebied, waar je prima een uur of langer kunt rondwandelen. Wij waren erg onder de indruk.

Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika

 

Onze volgende stop is Lowveld View, waar we opnieuw genieten van een geweldig uitzicht en veel kleurrijke salamanders spotten.

Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika

 

We rijden door naar de laatste stop van de panoramaroute: het uitzichtpunt bij de three rondavels.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Vanuit hier hebben we ook een geweldig uitzicht op de Blyde River Canyon, de groenste canyon van de wereld. Enorm indrukwekkend en een perfecte afsluiting van de Panoramaroute. Wil je meer lezen over deze bijzondere route? Ik heb inmiddels een uitgebreid artikel geschreven over de Panoramaroute en de verschillende stops.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Op de terugweg naar Graskop komen we regelmatig mensen of koeien tegen die gewoon over de snelweg lopen. De koeien kijken ook echt niet meer op of om van een auto en blijven gerust op hun gemak op de weg staan. Gelukkig kunnen we er wel om lachen en hebben we geen haast.

Live vanuit Zuid-Afrika

Afgezien van een paar koeien en schapen, hebben we echter nog geen wilde dieren gezien. Gelukkig komt daar snel verandering in, want we gaan de volgende dag doorbrengen in het Krugerpark.

 

Het Krugerpark

We staan vroeg op om op tijd bij de gate van het Krugerpark te zijn. Vandaag gaan we met onze huurauto door het Krugerpark rijden, op zoek naar de big five en andere mooie dieren. In het begin hebben we nog wat moeite met het spotten van dieren en we roepen vaak heel enthousiast dat we iets gespot hebben, wat dan achteraf een rots of een boomstam blijkt te zijn. Uiteindelijk krijgen we de smaak te pakken en zien we verschillende dieren op een steenworp afstand. Met name rondom de rivier zijn veel dieren te zien, vanwege de droogte in het park. We moeten ook meer dan eens stoppen voor apen, giraffen of olifanten die de weg oversteken, echt een geweldig gezicht. We spotten op onze eerste dag al drie dieren van de big five: de olifant, de leeuw en de buffel. Hieronder alvast een kleine impressie van de dieren die we gezien hebben tijdens onze eerste dag in het Krugerpark.

Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika Live vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-AfrikaLive vanuit Zuid-Afrika

 

We hebben enorm genoten van onze eerste dag in het Krugerpark. Het is zo enorm bijzonder om deze mooie dieren in hun eigen omgeving te zien en het is elke keer weer spannend welke dieren we gaan tegenkomen. Gelukkig zit onze safari er nog lang niet op. Vandaag vertrekken we naar het Klaserie Game Reserve, een onderdeel van het Krugerpark, waar we twee nachten slapen bij Africa on Foot en nThambo. Samen met een ranger gaan we verschillende game drives maken door het park, op zoek naar de ontbrekende dieren om onze big five compleet te maken. En zoals de naam Africa on Foot al doet vermoeden, zullen we ook een wandeling gaan maken door het Krugerpark.

 

Wil je live op de hoogte blijven van onze avonturen in Zuid-Afrika? Volg ons dan op Twitter, Facebook en Instagram.

 

Bekijk alle live-verslagen vanuit Zuid-Afrika:

Live vanuit Zuid-Afrika #1

Live vanuit Zuid-Afrika en Swaziland #2

Live vanuit Zuid-Afrika #3

Live vanuit Zuid-Afrika #4

Live vanuit Zuid-Afrika #5

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

10 Reacties

 • Eva
  7 september 2016 at 06:56

  Wat een geweldige dingen hebben jullie al gezien; die uitzichten… wauw!

  Reageer
 • Stephanie | Expeditie Aardbol
  7 september 2016 at 08:26

  Geweldige natuur, jullie maken een prachtige reis! Panoramaroute lijkt me prachtig en Kruger <3!

  Reageer
 • Sabine
  7 september 2016 at 17:06

  Wat prachtig zeg! Jullie hebben echt al megaveel gezien! Fantastische foto´s ook, vind die met de salamander ook echt prachtig!

  Reageer
 • Lotte - scratchingmymap
  7 september 2016 at 18:02

  Prachtige foto’s! Ik kijk al uit naar de rest van je verhalen.

  Reageer
 • ivonne
  7 september 2016 at 20:28

  Prachtig daar! Ik was er lang geleden met een groepsreis en wil nog heel graag een keer zelf naar het oosten. Handig he zo’n automaat, dat scheelt een hoop tijdens het rijden aan de linkerkant. Ik moest lachen om die ruitenwisser/knipperlicht actie, dat gebeure ons ook weleens in Australië. Enne, ben je al eens aan de verkeerde kant van e auto ingestapt?
  Hele mooie foto’s, heel veel plezier verer!

  Reageer
 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  8 september 2016 at 07:59

  Wauw, wat een gave dingen hebben jullie al gedaan, geweldige reis, nu al! Ik kijk uit naar de rest!

  Reageer
 • Malou
  8 september 2016 at 21:28

  Wauw, wat geweldig! Echt zo mooi daar!

  Reageer
 • Rowan
  9 september 2016 at 08:29

  Wat een prachtige reis! De panorama route lijkt mij echt adembenemend mooi!

  Reageer
 • Romy
  28 juni 2018 at 20:10

  Wauw, wauw, wauw! Wat heb je een prachtige site! In onze zoektocht naar een vakantiebestemming voor december twijfelen tussen Cuba en Zuid-Afrika, maar na het zien van jouw informatie en foto’s van Zuid-Afrika weet ik zeker dat we daar heen gaan! En dan niet 2 weekjes Westkaap maar gewoon een halfjaar extra goed sparen en 4 weken er op uit! Dank je wel voor het delen van al jouw info en fotos

  Reageer
  • Saskia
   1 juli 2018 at 12:36

   Wat een super lieve reactie Romy, dankjewel! Ik ben blij dat je iets aan onze tips hebt en ik weet zeker dat je Zuid-Afrika helemaal geweldig gaat vinden. Super gaaf dat jullie 4 weken gaan!! Echt heel tof. Alvast een hele fijne reis gewenst!

   Reageer

Laat een reactie achter