Menu
Maleisië / Singapore

Live vanuit Maleisië en Singapore #3

Wat vliegt de tijd! Ondertussen zijn we al bijna 3 weken op reis en we hebben al zo veel gezien en meegemaakt, dat ik blij ben dat ik alles in blogs opschrijf. Zo gaan er in ieder geval geen herinneringen verloren. De vorige blog eindigde op onze laatste dag in Malakka. Sindsdien hebben we een nieuw land én een nieuw eiland bezocht. Ga je weer met me mee op reis?

Laatste dag in Malakka

Helaas bleek vriendlief zich nog steeds niet lekker te voelen, waardoor ik besluit om er een dagje alleen op uit te trekken. Mijn bus stopt midden in het toeristisch epicentrum van Malakka: grote groepen Aziatische toeristen, overal waar ik kijk. Op elke straathoek en bij elke bezienswaardigheid staan mensen selfies te nemen of elkaar op de foto te zetten. Gooi hier tientallen tuktuks versierd met Hello Kitty en Frozen decoraties bij en de chaos is compleet. Toch geniet ik van dit dagje, waarbij ik lekker rondstruin en een rondleiding door het Baba & Nyonya Museum krijg. Echt een aanrader! Hier leer je heel veel over de geschiedenis van de inwoners van Malakka en hun gebruiken.

tuktuk-malakkacentrum-malakka

’s Avonds besluiten we met z’n tweeën terug te gaan voor de night market. Deze vindt elke vrijdag, zaterdag en zondag plaats vanaf 18.00u. Jonker street, de hoofdstraat van Malakka, is dan omgetoverd tot één grote marktkraam vol leuke hebbedingetjes en heel veel lekker eten. Zeker naartoe gaan als je in Malakka bent!

Singapore

De volgende dag gaan we per bus naar Singapore, waar we aan het eind van de middag arriveren. Wat een verschil met het ietwat rommelige Malakka! In Singapore zie je overal brede voetpaden, torenhoge gebouwen en letterlijk overal zijn regeltjes voor. In de metro mag niet gegeten of gedronken worden, je mag niet zomaar op de grond gaan zitten en zo kan ik nog wel even doorgaan. De eerste avond gaan we op aanraden van een local richting Marina Bay Sands. Hier wordt voor de laatste keer vuurwerk voor het Chinees Nieuwjaar afgestoken. Dat willen we niet missen! Vanaf onze Airbnb is het een flinke klus om er te komen, maar onze inspanningen worden dik beloond. We komen net op tijd aan om een geweldig mooie vuurwerkshow te aanschouwen. Daarna lopen we nog naar de Gardens by the Bay en genieten we van de prachtige skyline van Singapore.

vuurwerk bij marina bay sands in singapore

De volgende dag bezoeken we de Botanical Gardens. Een must visit wat mij betreft. Hier vind je prachtige tuinen vol tropische planten en zeer fotogenieke plekjes. Na een ochtend in de natuur te hebben doorgebracht, zoeken we de drukte van de stad weer op. Helaas vinden we downtown Singapore een beetje tegenvallen. Het is allemaal wat stijf en er is niet bijzonder veel te zien. ’s Avonds spreken we af met Tessa, een Nederlandse dierenarts die sinds vorig jaar in Singapore woont. Ze neemt ons mee naar Clark Quay, hét uitgaansgebied van de stad. Ontzettend leuk en heel interessant om van haar meer te leren over dit bijzondere landje!

botanical garden in singaporebotanical-garden-singapore2

Op naar Kuching – Borneo

Na 1,5 dag in Singapore verlaten we het vaste land. Eindbestemming: Kuching op Maleisisch Borneo! In Kuching verblijven we de eerste nacht in het ‘vakantie-appartement’ van een arts. Wij zijn zijn eerste gasten via Airbnb en hij doet er werkelijk alles aan om het ons naar de zin te maken. Hij haalt ons op van het vliegveld, neemt ons mee uit lunchen en is bijna teleurgesteld als hij hoort dat we gewoon de bus naar het centrum gepakt hebben. Hij had ons graag willen brengen. Ook nu we al 3 nachten niet meer in zijn appartement verblijven, appt hij nog regelmatig om te vragen of alles goed gaat.

state capital building kuching

Overheidsgebouw in Kuching

Bako National Park

We zijn natuurlijk niet op Borneo om alleen maar in een luxe appartement te verblijven. Daarom vertrekken we na één nacht in Kuching naar Bako National Park. Een nationaal park waar je alleen per motorboot kunt komen, omdat er geen wegen naartoe leiden. Ondanks dat je gewoon in huisjes slaapt en er een kantine is, had ik er steeds een Expeditie Robinson gevoel. Een beetje afgesloten van de wereld, midden in de natuur. Wilde zwijnen, Langour apen en Proboscis apen (neusapen) maken hier de dienst uit. ’s Avonds proberen de Pumba’s de kantinedeuren te rammen op zoek naar eten en ’s nachts spelen de apen op het dak van de huisjes. Vanuit het base camp kun je tal van trails volgen, variërend van 45 minuten tot 8 uur. De eerste dag doen we een korte, aangezien we pas laat in het kamp aankomen. Helaas slaat ’s nachts het weer volledig om en komt het met bakken uit de hemel. De volgende ochtend blijft het gieten en het terrein is één grote vijver geworden. Hierdoor verlaten we dit kleine paradijs veel vroeger dan gewenst. Helaas heb je het weer nou eenmaal niet in de hand.

baby langour aap in bako national parkwild zwijn in bako national parkaapje Bako national park

Semenggoh National Park

De volgende dag is het tijd voor National Park nummer 2: Semenggoh. Dit park staat bekend om haar Oeran Oetang opvang en trekt jaarlijks vele bezoekers. Wij stappen om 07.00u in de bus, zodat we op tijd zijn voor het voederen om 09.00u. De apen leven vrij in de natuur en de verzorgers leggen op strategische plekken bananen en kokosnoten neer. Op dit moment is het fruitseizoen in volle gang, wat betekent dat de apen dit eten eigenlijk niet nodig hebben. Ze kunnen zelf in het wild genoeg vinden. Daarom bestaat de kans dat de Oeran Oetangs zich niet laten, maar we hebben geluk! Twee Oeran Oetangs vinden hun weg naar het fruit en komen zeer dichtbij. Wat geweldig om dit mee te maken! Het is heel bijzonder om deze unieke dieren in de vrije natuur te aanschouwen.

oeran-oetang-semenggoh

Vanavond vliegen we door naar Kota Kinabalu, waar we onze Australische vriendin Kathy ontmoeten. Er staat weinig op de planning, omdat zij vooral wil relaxen en bij wil kletsen. Wat we na 3 dagen rust gaan doen? Dat weten we nog niet precies, maar nieuwe avonturen gaan sowieso volgen!

 

Ben je benieuwd naar de andere live-artikelen vanuit Maleisië? Je leest ze hier: 

Live vanuit Maleisië #1

Live vanuit Maleisië #2

Live vanuit Maleisië #4

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

16 Reacties

 • Carolien | Dream the World
  20 februari 2016 at 09:51

  Wat leuk, jullie volgen dezelfde route min of meer als wij hebben gedaan lang geleden (2001). Wat ziet Malakka er anders uit. Toen wij er waren geen Chinezen en geen hello Kitty’s, alleen maar locals. En veel Nederlandse historie. Singapore konden wij ook niet aan wennen haha. Bako np vond ik ook mooi! Wij hadden mooi weer. Als ik het zo lees is daar gelukkig weinig veranderd! En die oerang oetans, gaaf hé!! Die staan me nog goed bij. Koppensnellersroute doen jullie niet hé? Benieuwd waar jullie nog allemaal heen gaan. Brengt bij mij weer leuke herinneringen boven (behalve dat ik ziek was en daarom Mount kinabalu niet kon beklimmen). Nog veel plezier!!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   23 februari 2016 at 06:59

   Wat leuk om te lezen! Ik geloof meteen dat er in 15 jaar tijd heel veel veranderd is! Maar als nog is Maleisië echt een heerlijk land. Ben er iig enorm door verrast!

   Reageer
 • Kirsten | Travelaar.nl
  20 februari 2016 at 11:35

  Wauw!! Heeel mooi.. Al die prachtige dieren ook! Miss moeten we Borneo ook maar gaan overwegen.. Heel veel plezier de komende tijd. Ik zie uit naar het volgende verslag!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   23 februari 2016 at 07:00

   Zeker doen! Wel even rekening houden met het regenseizoen. In Kuching heeft het veel geregend maar hier in KK is het stralend weer.

   Reageer
 • Margot
  20 februari 2016 at 12:08

  Wow, die tuktuks! Goed om te lezen allemaal weer. Veel plezier met Kathy! 🙂

  Reageer
 • Simone | Simone's Kitchen
  22 februari 2016 at 08:45

  Zo grappig dat jullie nagenoeg dezelfde route volgen als wij toen deden! Het enige – grote – verschil is dat wij in Maleisie waren net na de SARS epidemie. Het gevolg was dat onder andere Malakka volledig uitgestorven was. Geen toeristen. Bizar denk ik, maar voor ons niet meteen slecht. Voor de locals wel natuurlijk. Ben blij dat het weer aangetrokken is. Kota Kinabalu was voor ons het eindpunt… Nog heel veel plezier daar!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   23 februari 2016 at 07:02

   Oh wow, dat moet een aparte ervaring zijn geweest zeg! Kan me voorstellen dat dat niet per se negatief is geweest voor jullie. KK is ook ons Maleisisch eindpunt!

   Reageer
 • Kristel
  22 februari 2016 at 14:41

  Wow wat een gave week hebben jullie achter de rug met die prachtige natuur en dieren. Het is een veelzijdige reis, super leuk! Veel plezier nog samen. Heb net even de google afbeeldingen van Kota Kinabalu bekeken, dat belooft weer prachtige foto’s voor volgende week 😉

  Reageer
 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  23 februari 2016 at 21:35

  Gaaaaf! En dat gevoel over Singapore herken ik, leuk om een dagje doorheen te lopen, maar lang niet zo boeiend als andere Aziatische steden 🙂

  Reageer
 • Jessica
  27 februari 2016 at 01:37

  Die Hello Kitty tuktuks, geweldig! Botanische tuinen zijn inderdaad een heerlijke plek om aan de vaak drukke stad te ontsnappen :p Hopelijk heb je lekker kunnen bijkletsen met jullie Australische vriendin 🙂

  Reageer
 • Mellisa - Grenzeloosreizen
  10 maart 2016 at 16:14

  Ik lees het nu even terug 🙂 Die Hello Kitty wagentjes gaan wel erg ver haha! Wat leuk dat jullie veel aan het AirBnB’en zijn. Lijkt me ook leuk om eens met een arts daar te babbelen. Mocht ik een keer die kant op gaan, wil ik daar wel logeren 😉

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   11 maart 2016 at 03:14

   Airbnb in Azië is echt top, al moet ik wel zeggen dat het vaak wat duurder is dan de goedkopere hotels. Maar je krijgt er wel te gekke ervaringen voor terug :).

   Reageer

Laat een reactie achter