Menu
Maleisië

Live vanuit Maleisië #2

Dit tweede liveverslag uit Maleisië staat volledig in het teken van Chinees Nieuwjaar. Zodra we ontdekten dat we tijdens Chinees Nieuwjaar in Maleisië zouden zijn, wist ik dat we moesten zorgen dat we in de stad Georgetown op het eiland Penang moesten zitten. Hier bestaat de bevolking voor maar liefst 70% uit Chinese-Maleisiërs, waardoor we een flink spektakel tijdens de jaarwisseling verwachtten. Of deze verwacht is uitgekomen? Dat lees je hieronder.

 

Aankomst op Penang

Na een busrit van 3 uur komen we rond 23.00u in de haven van Butterworth aan, nog net op tijd om de laatste veerboot van 24.00u naar Penang te nemen. Dwalend door de donkere, verlaten binnenstad worden we direct getrakteerd op tal van verlichte Chinese lampions, dat belooft veel goeds! De volgende dag zien we overal altaartjes vol wierrook, planten volgehangen met rode enveloppen en rijkelijk versierde voordeuren. Jep, hier zitten we goed voor Chinees Nieuwjaar.

chinese-tempel-penang rode-enveloppe-chinees-nieuwjaar

We besteden onze eerste dag in Georgetown met het doen van de hoognodige was en het zoeken naar de wereldberoemde muurschilderingen. Overal in het centrum van deze UNESCO Werelderfgoedstad zijn prachtige muurschilderingen gemaakt en het is zo leuk om steeds opnieuw getrakteerd te worden op een mooi kunstwerk. Het centrum is rustig, aangezien veel winkels dicht zijn voor het naderende nieuwjaar. Voor ons is dit geen probleem, we dwalen rustig verder. We genieten vooral van al het heerlijke eten dat Georgetown te bieden heeft en lachen om de enorme hoeveelheid Chinese toeristen die er op de fiets op uit trekken.

muurschildering-penangchinese-toeristenkokosijs in maleisie

 

Oudjaarsdag op Penang

Op oudjaarsdag verkassen we naar een nieuwe Airbnb homestay. Dit is werkelijk één van de meest bijzondere huizen waar we ooit geslapen hebben. Midden in de Chew Jetty, dé Chinese wijk van Georgetown, verblijven we bij de geweldig lieve Siew, die ons uitgenodigd had om Chinees Nieuwjaar met hen te vieren. Zodra we binnenkomen, mogen we aanschuiven om mee te genieten van een uitgebreide hotpot-lunch. Wat een feest! Helaas blijkt de rest van de dag niet zo spectaculair te zijn: er loopt wat familie in en uit en er wordt veel gegeten, maar verder is het eigenlijk heel rustig.

straatje in chew jetty in georgetown uitzicht vanaf my chew jetty homestay

 

We besluiten ’s avonds het centrum van Georgetown in te gaan en daar het nieuwe jaar in te luiden. Onze gastvrouw is zelf op pad naar familie, dus het heeft weinig zin om thuis rond te hangen. Om 24.00u stipt beginnen de knallen en aanschouwen we een traditionele drakendans. Happy Chinese New Year! Er wordt bij lange na niet zo veel vuurwerk afgestoken als in Nederland, en wat er afgestoken wordt is vooral knalvuurwerk. Dit is bedoeld om kwade geesten te verdrijven en niet voor de show, zoals het thuis natuurlijk wel is. We lopen ook nog even naar een kleine Chinese tempel waar de sfeer super indrukwekkend is. Een plein bezaaid met mensen, overal wierrook, kaarsjes en rode envelopjes met geld die uitgedeeld worden. Bijzonder!

vuurwerk met chinees nieuwjaar in georgetown rode lampionnen met chinees nieuwjaar

 

Nieuwjaarsdag op Penang

Op nieuwjaardag huren we een scooter om het eiland verder te verkennen. Het hele centrum is gesloten, dus in Georgetown is niets te doen. Per scooter komen we in mooie dorpjes, verdwalen we een beetje op een junglepad en bezoeken we de prachtige Kek Lok Si Tempel. Tot nu toe zijn we in Maleisië totaal geen bezienswaardigheid, maar op deze dag was dat een ander verhaal. De vele Chinese toeristen op Penang vinden ons heel interessant en we worden regelmatige gevraagd en ongevraagd op de foto gezet. Bij een lokale bakkerij komt zelfs de hele keukenstaf naar voren om met ons op de foto te gaan. Natuurlijk wilde ik in ruil hiervoor zelf ook een foto. Later, toen we genoten van ons broodje, werden we ook tijdens het eten op de foto gezet. Ik denk dat de nieuwe reclameposters met onze foto’s erop ondertussen gedrukt zijn ;).

bakkerij in Penangverborgen-strand-penang

 

Kek Lok Si Tempel

De Kek Lok Si Tempel is een verhaal apart. We arriveren hier rond 16.00u en gaan pas tegen 20.30u weer weg. Het is een enorm grote tempel bovenop een heuvel waar je heerlijk kunt dwalen door allerlei ruimtes en gangetjes. ’s Avonds wordt de tempel speciaal voor Chinees Nieuwjaar volledig verlicht en dat willen we natuurlijk niet missen. Gelukkig werd ons geduld beloond: wat een geweldig schouwspel! Super kitch en volledig over de top, maar juist daarom zo mooi. Ik schrijf later nog een uitgebreid artikel over deze geweldige bezienswaardigheid.

kek lok si tempelstandbeeld bij kek lok si tempelchinees-jongetje-peace-tekenKek Lok Si Tempel verlicht met Chinees Nieuwjaar

 

Malakka

Na 5 nachten in het geweldige Georgetown te hebben geslapen is het toch echt tijd om verder te gaan. Met pijn in mijn hart, dat wel, want Penang was een heerlijk eiland waar ik zo nog weken had kunnen doorbrengen. Maar het is tijd voor iets nieuws. Na een busreis van zo’n 10u arriveren we in Malakka, Georgetowns zusterstad gelegen onder KL. Vriendlief heeft onderweg een flinke verkoudheid te pakken gekregen en dus brengen we de eerste dag in Malakka rondom onze heerlijke homestay door. We hebben een gloednieuw huis helemaal voor onszelf en ’s ochtends komt de eigenaar een ontbijtje brengen. Ideaal als je een zieke bij je hebt! Eigenlijk waren we van plan om vandaag, zaterdag, naar Singapore door te reizen, maar we hebben besloten om dit door te schuiven naar zondag.

We ontdekken steeds meer dat het echt prima is om tijdens een lange(re) reis vaker rust te nemen en niet aan een stuk door bezig te zijn. Dit tempo bevalt ons goed: we zien veel, doen leuke dingen en nemen genoeg tijd om op adem te komen. Komende week vliegen we naar Borneo. Vandaag gaan we eerst  Malakka nog verder ontdekken en morgen stappen we in de bus op weg naar wereldstad Singapore! Op naar een nieuwe avonturen!

 

Ben je benieuwd naar de andere live-artikelen vanuit Maleisië? Je leest ze hier: 

Live vanuit Maleisië #1

Live vanuit Maleisië #3

Live vanuit Maleisië #4

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

26 Reacties

 • Marlies
  13 februari 2016 at 08:58

  Wauw. Mooi. Ik wil ook!

  Reageer
 • Sigrid | My Travel Secret
  13 februari 2016 at 09:08

  Wat een bijzondere reis zeg!! En die foto’s…echt prachtig!! Als ik dit allemaal zie, krijg ik zo’n ontzettende heimwee naar Azië 🙁 Nog heel veel plezier!!

  Reageer
 • Margot
  13 februari 2016 at 09:50

  Wat een prachtige foto’s inderdaad! Zo tof om zo snel al mee te kunnen lezen over wat jullie allemaal gezien en beleefd hebben 🙂 En goed om ook nog een beetje te ontspannen tussendoor inderdaad. Het is tenslotte ook een vakantie, toch? Beterschap voor Frank en veel plezier komende week! 🙂

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   15 februari 2016 at 02:30

   Helemaal mee eens! Al blijf ik dat lastig vinden. Wil altijd zo veel mogelijk doen en zien maar soms moet je gewoon even helemaal niks plannen ;).

   Reageer
 • Rowan
  13 februari 2016 at 10:58

  Wat een prachtige foto’s! Leuk om op deze manier met je mee te reizen!

  Reageer
 • Marijke
  13 februari 2016 at 11:14

  Wat geweldig dat jullie Chinees nieuwjaar hebben kunnen meevieren! Die lampions zijn zo mooi! Haha, en die mensen bij de bakker zijn zo grappig. Wat gek dat jullie nu plots een bezienswaardigheid zijn 😉 Benieuwd naar de reclameposters 😉

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   15 februari 2016 at 02:32

   Hahahaha ja ik heb er ook echt om moeten lachen. Wat betreft die lampions: ik vind ze ook geweldig. Misschien kopen we er wel een voor thuis.

   Reageer
 • Lotte - scratchingmymap
  13 februari 2016 at 16:13

  Het lijkt me wel bijzonder om Chinees nieuwjaar in Azië te vieren! Grappig van de reclameposters en heel grappig om te zien dat jouw vriend echt wel 2 “koppen” boven iedereen uitsteekt 😀

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   15 februari 2016 at 02:39

   Haha, ja, dat is echt altijd in Azië. In Nederland trouwens vaak ook al hahaha.

   Reageer
 • Corne Roovers
  14 februari 2016 at 17:46

  Schitterend tot zover, geniet er lekker van saampjes.
  Ik blijf jullie volgen.
  Wens je vriend Frank beterschap en geniet er saampjes verder van,
  P/s ben een van de begeleiders van je vriend nu in Roosendaal van BLAUW.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   15 februari 2016 at 02:37

   Wat leuk dat je ons volgt! Hartstikke tof om te lezen. Frank is nog steeds niet helemaal lekker dus we doen het rustig aan. Ik zal het hem doorgeven. Bedankt voor je reactie!

   Reageer
 • Sabine
  15 februari 2016 at 01:47

  Heel mooi! Lijkt me heel bijzonder ook. Nog nooit meegemaakt dit. Leuke ervaring op reis!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   15 februari 2016 at 02:38

   Het was echt bijzonder om mee te maken inderdaad :).

   Reageer
  • Corne Roovers
   23 februari 2016 at 11:15

   Toppie, bedankt.

   Geniet van de reis verder, blog 3 ook al gelezen.
   Mooi hoor enjoy .

   Reageer
 • Kristel
  15 februari 2016 at 09:27

  Wauw wat een bijzondere dingen zien en doen jullie weer. Leuk dat je airbnb host zo gastvrij was en wat een mooie en kleurrijke foto’s, om blij van te worden. Veel plezier in Singapore!!

  Reageer
 • Kimber - Reisgenie
  16 februari 2016 at 00:27

  Dankjewel!

  Reageer
 • ruedi oet
  16 februari 2016 at 00:51

  Het is een leuk berichtje wat je schrijft over Penang , het enige wat niet klopt is het vuurwerk.
  Het vuurwerk heeft een heel andere bedoeling , het is meer om de boze geesten te laten verdwijnen.
  Zo is het zelfde met de Lion dance waar ook rotjes worden aangestoken.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   16 februari 2016 at 04:13

   Dat klopt inderdaad :). Ik weet dat het daarvoor bedoeld is. Ik zal het er voor de duidelijkheid even bijzetten.

   Reageer
 • Maris
  17 februari 2016 at 19:34

  Prachtig! Ik heb geen chinees nieuwjaar in Azie gevierd, maar laatst wel Loi Kratong in Thailand <3 Was ook heel mooi en bijzonder.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   19 februari 2016 at 08:26

   Het is altijd zo leuk om nationale feestdagen in het buitenland mee te maken he? Het kan soms wat onhandig zijn (lees : heel druk op de weg en het ov) maar het is zó leuk!

   Reageer
 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  19 februari 2016 at 16:14

  Aah Penang, zo jammer dat ik daar niet aan toe ben gekomen afgelopen zomer :(. Ik herken trouwens wat je zegt in je laatste alinea, vond dat ook zo fijn toen ik met mijn vriend 5 weken weg was. Lekker af en toe een dagje nietsen, heerlijk!

  Reageer
 • tea
  2 maart 2016 at 22:36

  Leuk verslag weer! Die street-art <3. En wat tof dat jullie Chinees nieuwjaar hebben kunnen meevieren.

  Reageer

Laat een reactie achter