it dreamlan

De Nationale parken van Nederland: Liefde voor Lauwersmeer

Home / Nederland / De Nationale parken van Nederland: Liefde voor Lauwersmeer

Afgelopen weekend bracht ik voor het eerst in mijn leven een bezoek aan het hoge noorden van Nederland. Ik bezocht de regio Lauwersmeer, bovenaan in Friesland. Voor vertrek wist ik niet goed wat ik er van moest verwachten. Friesland was niet bepaald een regio die hoog bovenaan mijn reis-wishlist stond. How wrong was I?! Nu kan ik niet wachten tot ik weer terug mag keren naar de regio Lauwersmeer. In twee dagen tijd ben ik volledig verliefd geworden op dit mooie stukje Nederland. Hier lees je waarom ik vind dat iedereen dit gebied een keertje moet bezoeken.

 

De mensen

Ben jij ook bekend met het gezegde dat Friezen nogal stug en op zichzelf zijn? Ik had dit idee voordat ik naar Lauwersmeer ging namelijk heel sterk. Het vooroordeel over Friezen is vaak dat ze onvriendelijk en ongastvrij zijn. Bij deze wil ik dit beeld de wereld uit helpen. De Friezen in de regio Lauwersmeer zijn de meest vriendelijke, warme en hartelijke mensen die ik in lange tijd ontmoet heb. Bij aankomst bij It Dreamlân, onze verblijfplaats voor het weekend, werden we ontzettend hartelijk ontvangen. Eigenaren Minke en Robert zorgden ervoor dat het ons aan niets ontbrak en het was duidelijk dat we meer dan welkom waren. Dit warme onthaal herhaalde zich gedurende het weekend werkelijk overal.

 

De rust

Ik woon zelf in een stad met ruim 200.000 inwoners. De drukte grijpt me soms naar de keel en rust is vrijwel nergens te vinden. In Noord-Friesland vind je het tegenovergestelde: rust, rust en nog eens rust. Geen verkeersdrukte, geen mensenmassa’s en geen gevoel alsof je continue iets ‘moet’. Gewoon even niets, dat is het gevoel wat ik hier had. Het is werkelijk een verademing om bij het opstaan uit je raam te kijken en enkel uitgestrekte weilanden te zien, om vervolgens te ontbijten met hetzelfde uitzicht en daarna met je regenlaarzen aan dit landschap in te kunnen wandelen. Gewoon genieten.

 

lauwersmeer_rust

 

De natuur

Dit sluit naadloos aan op bovenstaand punt. Friesland is zo mooi. Het Lauwersmeer zelf is een prachtig natuurgebied dat we al zeilend verkend hebben. De pittoreske dorpjes in de omgeving vallen bijna weg in het landschap vol grazende koeien en schapen. Wist je dat ze in deze regio zelfs wilde paarden hebben? Prachtig om te zien!

 

it_dreamlan2

it_dreamlan3

Bovenstaande natuurfoto’s en de hoofdfoto zijn gemaakt bij It Dreamlân. 

 

Het eten

In Friesland is het eten lekker en vooral ook heel veel. Om een beeld te schetsen van hoeveel precies, vertel ik je graag wat ik enkel op zaterdag gegeten heb:

09.00u Ontbijt met brood, suikerbrood, eitjes en verschillende soorten beleg bij It Dreamlân.

10.00u Traditionele Friese Oranjekoek (wat meer een enorm stuk taart met slagroom was) bij De Oudheidkamer.

13.00u Lunch met harde broodjes belegd met lekkere dingen als makreelsalade en verschillende soorten kaas. Natuurlijk kwam ook hier een stuk suikerbrood bij. Dit aten we bij Jachthaven Lunegat.

16.00u Borrelen met een plank vol kaas, bitterballen, haring, carpacciobroodjes en olijven bij Het Booze Wijf.

18.00u 3-gangendiner met uiensoep, scholfilet en dame blanche bij Het Raadsel van de Wadden.

21.30u Stoofpeertje met blauwe kaas en een enorme chocoladetruffel tijdens de wiskeyproeverij bij Logement Doosje.

Snap je wat ik bedoel met veel eten? Al onze gastheren en –vrouwen hadden enorm hun best gedaan om het ons goed naar de zin te maken. Eten speelde hierin een heel belangrijke rol!

 

friese_oranje_koek

Suikerzoete Friese Oranjekoek

 

Het Lauwersmeergebied heeft ontzettend veel te bieden en na dit weekend ben ik groot fan. Het is echt niet nodig om voor een weekend weg altijd naar het buitenland te gaan. Ons eigen land heeft zo veel moois te bieden en daar is Noord-Friesland het perfecte voorbeeld van. Ik kan niet wachten tot ik weer die kant op mag en ik raad het iedereen aan om zelf deze regio te gaan ontdekken!

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

16 reacties op “De Nationale parken van Nederland: Liefde voor Lauwersmeer”

  1. Haha, dat is véél eten 😀 Heb zo veel leuke foto’s en blogs van de bende voorbij zien komen, zag er echt gezellig uit! Ik mag morgen die kant uit, maar wel voor het werk dus veel ga ik niet kunnen genieten van de natuur/eten. 🙂

  2. Zag zowel op Twitter als op Instagram al de nodige mooie foto’s voorbij komen. Leuk om er nu ook de verslagen erachter te lezen! Toevallig zijn we laatst zelf ook naar Nationaal Park Lauwersmeer geweest om te wandelen en het is zeker een gebied waar we nog wel een keer naar terug zullen gaan.

  3. Wauw, jouw foto’s!! 😉 Haha, ik vond ook wel dat het eten een héle grote rol speelde! Vooral die Friese verleiding tijdens de bloggersbattle was héérlijk! Ik vond de rust die er heerste ook zalig! Ik denk zeker dat ik hier nog eens terugkom!

  4. Ik vond het ook een geslaagde weekend!! Ik moest maandag voor een controle naar de dokter een de waag heeft het ook gezegd, wij hebben heel goed en veel gegeten de hele weekend!

    Tot de volgende keer,
    Shere

  5. Ik zag op twitter al de nodige foto’s voorbij komen. Ziet er allemaal dik in orde uit! Ik houd er zelf ook van om de stad te ontvluchten en even tot rust te komen. Mijn favoriete plek daarvoor is Zeeland. Ik ben nog nooit in Friesland geweest, maar ik zal er eens over nadenken!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven