Menu
België / Leuven

Levendig Leuven, een bijzonder leuke stad in centraal België

Bij een stedentrip aan België denk je al snel aan Antwerpen, Gent of Brugge. Misschien komt Brussel ook nog in je op, maar veel creatiever dan dat wordt het vaak niet. Jammer! Want België heeft veel meer leuks te bieden, waaronder de levendige stad Leuven. Ik ging onverwachts 2 dagen die kant op en heb een ontzettend leuke tijd gehad. Leuven biedt geen grote toeristische trekpleisters, maar juist daarom is het heerlijk om hier een dagje rond te dwalen. Dwaal je mee?

 

Monseigneur Ladeuzeplein

Omdat we nogal ongepland naar Leuven gingen had ik van te voren geen tijd gehad om uit te zoeken wat er te zien of te doen was. Nadat we de auto geparkeerd hadden slenterden we richting de binnenstad op zoek naar een leuk lunchzaakje. Zo stuitten we al snel op het Monseigneur Ladeuzeplein, één van de centrale pleinen van Leuven. We zagen een terras vol studenten en bedachten ons dat dit vast een goed teken moest zijn. Zo schoven we aan bij Cafe Commerce, waar we een simpel maar dik belegd stokbroodje met gerookte zalm en mozzarella aten voor slechts €3,80. Voor deze prijs is dit echt een aanrader! Op het Monseigneur Ladeuzeplein bevindt zich één bezienswaardigheid, namelijk de Universiteitsbibliotheek. Als je hier langs loopt zie je aan de zijkant nog een tof kunstwerk genaamd De Ballon van de Vriendschap. Dit is in 1988 neergezet ter ere van de Leuvense Mannen.

herbert hooverplein leuvenballon van de vriendschap

 

Universiteit van Leuven

Leuven is een echte universiteitsstad en dat merk je aan alles: veel studenten, veel cafés en veel universiteitsgebouwen verspreidt door de stad. Al slenterend over straat zagen we her en der subtiele bordjes die vermelden dat achter deze muren zich een campus van een specifieke faculteit bevond. Nieuwsgierig liepen we zo een aantal toegangspoorten door en we werden steeds getrakteerd op schattige, oude binnenplaatsen en sfeervolle gebouwen. Let dus op als je door de binnenstad van Leuven loopt, door hun kleine formaat zijn de bordjes makkelijk te missen.

KU leuvenku leuven2

 

Het stadhuis

Het stadhuis van Leuven is een enorm groot, Gotisch gebouw waar je niet omheen kunt. Het is enorm over de top maar juist daardoor is het zo bijzonder. Tegenover het stadhuis bevindt zich de Sint Pieterskerk. Let vooral even op het gouden mannetje naast de klok, deze lijkt net echt. ’s Avonds worden het stadhuis en de kerk prachtig verlicht dus het is zeker een aanrader om hier na het eten even langs te wandelen.

stadhuis leuvensint pieter leuven

 

Speciaalbiertjes bij The Capital

Op hetzelfde plein als waar de kerk en het stadhuis liggen, de Grote markt, bevindt zich biercafé The Capital. De bierkaart bevat hier maar liefst 200 soorten biertjes en zelfs een niet-bierdrinker als ikzelf slaagt er hier in iets te vinden wat ze lekker vindt. Ik koos als eerste voor een biertje wat ik gewoon een leuke naam vond hebben en wat volgens de kaart naar perzik zou smaken. Helaas was dit nogal een tegenvaller. Daarna bestelde ik een zoete, fruitige kriek terwijl mijn vriend zich tegoed deed aan Kasteelbier van de tap. Dat was wel een schot in de roos. Het is echt heel leuk om gewoon eens experimenteel wat van de kaart te bestellen, wie weet ontdek je wel je nieuwe favoriete biertje!

the capital leuven

 

Leuven is een ontzettend leuke stad om je een dag of twee te vermaken. Er zijn geen grote must see’s, maar dat is totaal niet erg. De binnenstad is een plaatje en er zijn terrasjes in overvloed om rustig neer te strijken. Musea zijn er ook voldoende, al zijn wij daar tijdens ons flitsbezoek niet aan toe gekomen. Wil je er een paar dagen tussenuit zonder lang te hoeven reizen? Denk dan zeker even aan Leuven! Ik schreef ook een handige looproute voor als je maar één dag in Leuven bent. Zo hoef je niks te missen.

 

Ben jij wel eens in Leuven geweest en wat vond je van deze stad?

7 Reacties

 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  6 augustus 2015 at 08:32

  Het is echt ongelofelijk hoeveel ik nog heb te ontdekken bij onze buren! Ook nog nooit in Leuven geweest. Shame on me..

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   8 augustus 2015 at 15:26

   Herkenbaar hoor! Wij gingen tot dit jaar enkel naar Antwerpen maar na Gent waren we om en nu willen we alle grote steden zien :D.

   Reageer
 • Vetexbart
  10 augustus 2015 at 09:49

  Was onlangs ook op bezoek in Leuven voor een weekend! Echt een aan te raden stad met bijzonder veel resto’s en cafeetjes.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   11 augustus 2015 at 09:22

   Ja he? Sowieso kun je in België je hart ophalen als je van het bourgondische leven houdt, maar voor mijn gevoel doet Leuven daar nog een schepje bovenop. Heel gezellig!

   Reageer
 • Dirk
  26 augustus 2015 at 14:58

  Ik ben er nooit geweest. Ik ben het met Stéphanie eens; er zijn zo veel leuke plekken in Belgie die wij nederlanders niet kennen!

  Reageer
 • Jan Fransen
  13 januari 2016 at 20:51

  Als inwoner van Leuven geef ik jou gelijk. Een aanrader. En je kan er nog veel meer vinden dan je beschrijft. Zeker nog eens terugkomen 😉 België is vaak teveel vereenzelvigd met Brugge, Gent en bij veel Nederlanders de Ardennen. Dat gezegd zijnde moet ik toegeven dat ik als Belg die intussen 50 landen heeft bereisd schandelijk weinig weet van… Nederland. Amsterdam een paar keer, Utrecht een keertje voor het werk. 25 jaar geleden Groningen op schoolreis. En dan hebben we het gehad. Ik wil dat wel eens beginnen goedmaken. Tips voor een gezellig uitje in Nederland, leuke, rustige stadjes?

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   14 januari 2016 at 10:39

   Leuk om te horen, Jan! Ik ga je eventjes een mail sturen over Leuven en Nederland!

   Reageer

Laat een reactie achter