vuurtoren op jersey

Kanaaleiland Jersey, een onontdekt eiland

Home / Groot-Brittannië / Kanaaleiland Jersey, een onontdekt eiland

Waar ligt Jersey?

Kanaaleiland Jersey ligt voor de kust van Normandië, Frankrijk. Jersey is een Brits kroonbezit, maar het is officieel geen onderdeel van Groot Brittannië. Door zijn ligging voor de Franse kust en zijn banden met Engeland vind je op Jersey een unieke mengeling van de Franse en Engelse cultuur.

 

Hoe kom je op Jersey?

Vanaf Saint Malo in Frankrijk gaat er meerdere malen per dag een ferry naar St. Helier, de hoofdstad van Jersey. Na een klein uurtje varen kom je aan op het eiland. Je kunt voor verschillende vertrektijden kiezen maar wij vonden 08.00u een mooi tijdstip: hierdoor heb je nog de hele dag op Jersey te besteden. Tip: breng de nacht van te voren door in een hotel in Saint Malo: binnen 10 minuten sta je vanaf hier in de vertrekhal van de ferry, ideaal. De ferry is trouwens niet heel goedkoop. Wij betaalden voor een retour (zonder auto) 70 euro p.p. Als we de auto mee hadden willen nemen had ons dat ongeveer 350 euro gekost.

Jersey is ook met het vliegtuig te bereiken. Als je daar voor kiest moet je altijd een overstap maken in Londen of in Gatwick.

 

Wat te doen op Jersey?

Een grote aanrader is om niet in een groot hotel aan de kust te verblijven maar om te kiezen voor een gezellig familiehotelletje. Zo leer je veel meer over het eilandleven dan in een onpersoonlijk megacomplex. Daarnaast is het handig om een auto te huren zodat je op eigen gelegenheid het eiland kunt verkennen. Voor 2 dagen betaalden wij slechts 45 euro. Natuurlijk kun je ook met je eigen auto komen, maar ten eerste is de ferry dan duur en ten tweede zit het stuur van je eigen auto aan de ‘verkeerde’ kant, aangezien men op Jersey links rijdt. Links rijden met het stuur aan de rechterkant is namelijk een stuk makkelijker dan met het stuur aan de linkerkant. Huur je liever een fiets? Ook dat is een prima optie op Jersey.

De natuur op dit eiland is prachtig en ongerept, dus het is heerlijk om op je gemakje over het eiland toeren. Daarnaast is de grillige kustlijn ook een plaatje. Stop onderweg voor een hapje en drankje en maak een praatje met de ontzettend aardige locals van Jersey. De mensen zijn warm en gastvrij en zullen je graag meer vertellen over het eiland en de geschiedenis ervan.

jersey strand

 
Breng zeker een bezoek aan Durrell. Durrell is niet zomaar een dierentuin, maar een Wildlife Conservation Trust. Dit betekent dat Durrell zich actief inzet voor het behoud van diersoorten die met uitsterven bedreigd worden. Mooi om te zien!

Ook St. Matthews glass church in Millbrook is een bezoekje waard. De kerk is klein, maar door de prachtige glazen kunstwerken van René Lalique maakt deze als nog een enorme indruk.

Voor de kust van de hoofdstad, St. Helier, ligt Elizabeth Castle. Door het immense verschil in eb en vloed ligt deze het ene moment midden in zee, terwijl je er een paar uur later gewoon naartoe kan rijden met de Puddle Duck (amfibievoertuig). Elizabeth Castle is zeker een bezoekje waard en het is helemaal leuk als je er de heenweg over land naartoe gaat met de Puddle Duck en datzelfde voertuig je op de terugweg over moet varen omdat het water zo gestegen is.

puddle duck 2

 

Eten en drinken

Het feit dat Jersey zowel door Engeland als Frankrijk beïnvloed wordt is duidelijk terug te zien in de lokale cuisine. Zo word je meestal getrakteerd op een full English breakfast, terwijl je ’s avonds verse oesters met een heerlijk glas wijn geserveerd kunt krijgen. Er zijn veel pubs op het eiland, maar daarnaast vind je er ook verfijnde restaurants. Deze tegenstellingen maken Jersey een feest voor ware foodies en het is mooi om te zien hoe twee eetculturen hier samen komen.

Jersey staat bekend om zijn melkproducten. De melk op Jersey schijnt de beste ter wereld te zijn vanwege de schone lucht, omdat er geen industrie op dit eiland is. Probeer dus zeker een lokaal geproduceerde chocoladereep of een lekker bakje yoghurt. Daarnaast moet je ook Black Butter geproefd hebben, een zwarte appeljam die op het eiland gemaakt wordt.

 

Jersey is een uniek en authentiek eiland dat je gezien moet hebben. De combinatie van de warme, hartelijk mensen, betoverend mooie natuur en het lekkere eten maakt dit wat ons betreft een topbestemming binnen Europa.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

3 reacties op “Kanaaleiland Jersey, een onontdekt eiland”

 1. Een minder bekend plaats/land verkennen is mijn ding 😛
  Leuk dat je Jersey op dat kaart zet! Jammer dat de
  ferry niet goedkoop is. De hotels zijn gelukkig wel te doen!
  Ik hou van Nederlandse zuivel! Ben nu wel extra benieuwd
  naar die van Jersey 😛
  Xx

  1. Dankjewel voor je reactie Dan word het echt tijd om naar Jersey te gaan om daar de zuivel uit te proberen :). Wij vinden minder bekende plaatsen ook heel leuk om te verkennen, al moet je dan vaak wel wat meer research doen. Gelukkig draagt dat alleen maar bij aan de voorpret.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven