Menu
Reisinspiratie / Reistips

Hoe ik mijn goede voornemen dit jaar wél volhield

Goede voornemens, ik had er nooit zo veel mee. Het klonk altijd als een hele opgave: minder snoepen, gezonder eten of meer sporten. Vaak houd je dit bovendien niet langer dan een maand vol, dus ik zag het nut er niet zo van in. Dit jaar besloot ik het anders te doen. Ik besloot geen voornemen te maken waar ik tegenop zou zien of een voornemen dat begint met ‘stoppen met’ of ‘minder’. Ik koos juist voor een voornemen waardoor mijn leven nóg leuker zou worden: dit jaar zou ik elke maand op reis gaan. Benieuwd hoe het me is bevallen en welke reacties ik kreeg?

 

Toen ik begin 2016 vol trots mijn goede voornemen voor dit jaar vertelde, begon vrijwel iedereen te lachen. De reacties die ik kreeg waren “je werkt toch gewoon fulltime?” en “heb je de loterij gewonnen dan?”. Gelukkig heb ik inderdaad nog steeds een erg leuke baan, maar die loterij heb ik helaas nog niet gewonnen. Maar, waar een wil is is een weg en het is me dit jaar eindelijk gelukt om mijn goede voornemen wél vol te houden. Nu, 17 vluchten en 11 bezochte landen verder, geef ik je graag antwoord op de meest gestelde vragen over mijn goede voornemen voor 2016.

 

Maar hoe betaal je dat dan?

Sinds ik niet meer studeer, ben ik niet meer aan schoolvakanties gebonden. Ik kan dus in principe weg wanneer ik wil en dit scheelt een hoop in de kosten. Ik check elke ochtend in de trein trouw de Skycanner app om te zien of er nog leuke vliegtickets zijn. Hierbij maakt de bestemming en periode me vaak niet eens zo veel uit. Er zijn nog zo veel mooie plekken op de wereld die ik niet gezien heb of waar ik juist graag eens terug zou willen. Ik boek mijn vliegtickets vaak ook ver van tevoren, wat met name bij verre bestemmingen behoorlijk scheelt in de prijs. We hebben onze tips voor het vinden van goedkope vliegtickets eerder al voor je op een rijtje gezet. Ook hebben we al onze tips voor het vinden van goedkope accommodaties op reis voor je verzameld.

Doen in Praag

 

Naast dat ik goedkope reizen boek, spaar ik veel om al mijn reizen te kunnen betalen. Natuurlijk heb ook ik vaste lasten, maar verder geef ik eigenlijk vrij weinig uit en probeer ik onnodige kosten te besparen. Het is voor een groot deel maar net waar je prioriteiten liggen en zelfs op je vaste lasten kun je veel besparen:

 • Bespaar op je dure telefoonrekening. Ik heb zelf een sim only abonnement van Simyo, waardoor ik nu 50% minder betaal dan bij mijn vorige telefoonabonnement.
 • Hoewel ik heel graag uit eten ga, organiseer ik ook regelmatig een etentje bij mij thuis. Het is vaak net zo gezellig en ook nog eens een stuk goedkoper. We hebben een aantal van onze favoriete wereldse recepten voor je verzameld, zodat je wat inspiratie op kunt doen.
 • Ga na of je je sportschoolabonnement of abonnement op een tijdschrift wel echt nodig hebt. Veel mensen hebben al maanden of zelfs jaren dezelfde abonnementen, maar gebruiken ze nog weinig.
 • Probeer zo min mogelijk snacks of drankjes op het station te kopen of uit automaten te halen. Een zak met zes marsen uit de supermarkt is vaak net zo duur als één snack op het station. Ik zorg er zelf altijd voor dat ik iets te eten in mijn tas heb zitten, zodat de verleiding om onderweg iets te kopen kleiner is.
 • Bespaar op je zorgverzekering. Ik stap zelf vrijwel elk jaar over van zorgverzekering en hier kun je al snel honderden euro’s per jaar mee besparen. Ook op andere verzekeringen zoals je autoverzekering, inboedelverzekering of reisverzekering kun je vaak veel besparen.
 • Doe één of twee keer per week boodschappen in plaats van elke dag. Zo koop je uiteindelijk veel minder onnodige dingen en door goed te plannen verspil je ook veel minder eten.

Zuid-Afrika verslag

Tot slot heb ik natuurlijk het voordeel dat er vanuit onze blog soms leuke samenwerkingen ontstaan, waardoor bijvoorbeeld (een deel van) mijn ticket, autohuur, excursie of verblijf gesponsord is. Dit geef ik overigens altijd aan in de artikelen die ik hierover schrijf.

 

Maar je hebt toch een baan, hoe kun je dan zo vaak weg?

Ik heb inderdaad nog steeds een erg toffe baan bij het leukste online marketingbureau van Nederland. Doordat ik 32 uur per week werk, heb ik ‘slechts’ 20 vakantiedagen per jaar. De ergste nachtmerrie voor een reisblogger, maar het is helaas niet anders. Gelukkig zijn ze op mijn werk erg flexibel, waardoor ik mijn vaste vrije woensdag ook eens mag omruilen voor een maandag of vrijdag. Op die manier kan ik gemakkelijk een lang weekend weg zonder dat het me een vakantiedag kost. Bovendien werk ik op slechts een kwartiertje rijden van Eindhoven Airport. Hierdoor ben ik het afgelopen jaar ook vaak ‘s middags of ‘s avonds na het werk nog ergens heen gevlogen, waardoor het me geen extra vakantiedag kostte.

Dubai Marina

 

Verder maak ik goed gebruik van de standaard feestdagen. Dit jaar vielen er zes feestdagen doordeweeks. Zo kon ik in de week van Pinksteren bijvoorbeeld 9 dagen aan één stuk weg, terwijl het me maar 3 vakantiedagen kostte. De maandag is iedereen namelijk vrij vanwege Tweede Pinksterdag en de woensdag is mijn vaste vrije dag. Reizen met een vaste baan is dus zeker niet onmogelijk, maar je moet er wel wat voor over hebben. Ik heb bijvoorbeeld nog nooit een vrije dag opgenomen die ik niet voor reizen heb gebruikt. Ik ken ook mensen die een contract van 36 uur hebben, maar elke week 40 uur werken, waardoor ze zo’n 9 weken vakantie hebben per jaar. Bespreek je wensen eens met je werkgever.

Doen in Reykjavik- Kerio Golden Circle

 

Maar vond je dat dan echt leuk élke maand op reis?

Ja, dat vond ik zeker leuk! Reizen is niet voor niets mijn grootste hobby. Natuurlijk is het af en toe wel eens vermoeiend en ik had op veel plekken waar ik dit jaar ben geweest wel wat langer willen blijven, maar dat is meer een luxe probleem. Ook kost het erg veel tijd om alle reizen uit te zoeken en te plannen, maar ik vind dit zelf juist heel leuk om te doen. Ik heb er dan ook vooral enorm van genoten.

Het zijn bovendien niet alleen de reizen zelf die voor geweldige ervaringen hebben gezorgd. Door het reizen bracht ik ook veel tijd door met de mensen die ik lief heb. Ik ging vaak samen met mijn vriend weg, maar ben ook met vrienden, mijn broertje en mijn ouders weg geweest. De tijd die we samen door hebben gebracht en de bijzondere ervaringen die we hebben opgedaan, zijn me zo veel waard. Dus of ik uiteindelijk echt gelukkiger ben geworden van elke maand reizen? Ja, ik heb echt het beste jaar van mijn leven gehad. Mijn vriend en ik hebben het nog bijna dagelijks over één van onze reizen en alle geweldige herinneringen zullen me nog de rest van mijn leven bijblijven. Dat is me veel meer waard dan nieuwe schoenen of een dure auto.

Blue Lagoon IJsland

 

Ik zou dat ook wel willen, maar…

Dit was de reactie die ik veruit het meeste kreeg. Veel mensen lijken ook vaker op reis te willen, maar doen het vaak toch niet. Natuurlijk snap ik dat ik redelijk makkelijk praten heb. Ik heb bijvoorbeeld nog geen koophuis of kinderen en ik mag zelf mijn vakantiedagen indelen. Toch kun je ook met minder geld, minder vakantiedagen en met kinderen vaker op reis, als je maar echt wilt. Het leven is te kort om straks terug te kijken en te denken ‘had ik maar’. Natuurlijk heb ik ook andere dingen moeten laten om elke maand op reis te kunnen, maar de mooie herinneringen van alle reizen zijn dat helemaal waard.

Live vanuit Zuid-Afrika

 

Jouw goede voornemen voor 2017

Ik hoop van harte dat ook jij komend jaar kiest voor een goed voornemen wat niet begint met ‘stoppen met’ of ‘minder’. Ga voor een goed voornemen om je leven leuker te maken, iets waar jij oprecht gelukkig van wordt en wat je altijd al hebt willen doen, maar waar je misschien niet de tijd of het geld voor had. Of dat nou reizen is of iets totaal anders. Misschien houd jij wel enorm van concerten of musicals, ga je graag uit eten, kom je maar niet toe aan het lezen van boeken of wil je graag je vriendin die ver weg woont wat vaker zien. Neem jezelf dan eens voor om elke maand naar een nieuwe musical te gaan, een nieuw restaurant uit te proberen, een nieuw boek te kopen of die lieve vriendin op te zoeken. Als je elke maand iets hebt om naartoe te leven, dan ga ook jij dit jaar je goede voornemen zeker weten volhouden. Bovendien heb je aan het eind van het jaar twaalf geweldige ervaringen om op terug te kijken!

Zuid-Afrika verslag

Ben je benieuwd geworden naar de bestemmingen waar ik dit jaar allemaal geweest ben? Bekijk de terugblik op al mijn reizen in 2016.

 

Wat zou jij in 2017 elke maand wel willen doen?

7 Reacties

 • Kirsten | Travelaar.nl
  17 december 2016 at 11:07

  Wat een goes voornemen Saksia! En wat gaaf dat je zoveel bestemmingen hebt bezocht dit jaar. Volgend jaar weer? 😉 Ik zag al 2 te gekkw bestemmingen staan!

  Reageer
 • Eva
  17 december 2016 at 12:07

  Zelfs met een koophuis is het mogelijk 😉 ik werk ook 4 dgn per week en de mogelijkheden die dat geeft.. zo fijn! Komt er nog een overzichtje van alle bestemmingen? 🙂

  Reageer
 • Shirley
  17 december 2016 at 12:51

  Dat is nou eens een leuk voornemen. Ik doe niet aan goede voornemens, maar voor deze zou ik absoluut een uitzondering maken. Ik ben dit jaar in 8 maanden op vakantie geweest, waaronder veel stedentrips. Misschien kan ik dat in 2017 ook wel uitbreiden tot iedere maand!

  Reageer
 • Jessica
  18 december 2016 at 22:06

  Heel erg tof! Ik moest even in de sidebar kijken waar je nou precies allemaal was geweest dit jaar, want het is amper bij te houden haha! Maar zoals je zelf al zegt: als mensen het écht willen is het vaak echt wel mogelijk 🙂 Al leuke plannen voor 2017? 😉

  Reageer
 • Narelle | wegvanhetnoorden.nl
  19 december 2016 at 09:19

  Tof dat je je goede voornemen waargemaakt hebt! Ik denk inderdaad dat als je het écht wil, heel veel mogelijk is, en dat bewijs jij maar weer eens 😉 Wat is je goede voornemen voor 2017? 🙂

  Reageer
 • Sabine
  19 december 2016 at 16:40

  Wat tof zeg!! Je hebt ook echt zulke mooie reizen gemaakt! Mijn goede voornemen is meer slapen en rusten. Zo saai, ik weet het, maar echt nodig. En genieten natuurlijk! 😀

  Reageer
 • Marcella
  7 januari 2017 at 16:09

  Reizen is zelf mogelijk met hypotheek. 4 dagen per week werken is ideaal, het maakt je flexibel. Zo waren we van donderdag t/m dinsdag in de Dolomieten. Was goed te doen, en koste ons bijna geen verlof. Op naar een nieuw fijn reisjaar lady!

  Reageer

Laat een reactie achter