hanoi vs hcmc

Hanoi versus Ho Chi Minh City, de verschillen

Home / Vietnam / Hanoi versus Ho Chi Minh City, de verschillen

Vietnam, een land dat door zijn langgerekte vorm eigenlijk maar op één manier logisch te bereizen is: van zuid naar noord of van noord naar zuid. Meestal start de reis óf in noordelijk gelegen Hanoi, de officiële hoofdstad, óf in het zuidelijke Ho Chi Minh City, het financiële hart van het land. Wij begonnen in Hanoi (met een lus naar boven richting Sapa) om te eindigen in het zuiden in de Mekong Delta. Van te voren hadden we geluiden gehoord dat we óf helemaal weg zouden zijn van Hanoi, óf dat we juist verliefd zouden worden op Ho Chi Minh City (Saigon). Volgens velen bestond hier geen middenweg in. Wij vonden dit een gek idee, maar achteraf gezien klopt het wel: we verlieten Hanoi met pijn in ons hart, terwijl we na 4 dagen in HCMC wel klaar waren om te gaan. Waar dit aan lag? Dat vertel ik je graag!

Achtergrondinformatie

Tijdens de twintig jaar durende Vietnamoorlog vocht, kort door de bocht, Noord-Vietnam tegen Zuid-Vietnam. Het noorden vocht samen met de Sovjet Unie tegen het opkomende kapitalisme van het westers georiënteerde zuiden. De Amerikanen vochten op hun beurt weer tegen het communisme in het noorden. Veertig jaar na het einde van deze oorlog zijn de verschillen tussen noord en zuid en Hanoi en HCMC nog steeds zeer duidelijk aanwezig.

Eerste indruk

Wij startten onze reis in Hanoi en werden meteen betoverd door deze stad. Het unieke straatbeeld met veel Franse gevels, het lekkere eten met Chinese invloeden en terughoudende maar vriendelijke mensen zorgden ervoor dat Hanoi meteen ons hart stal en het niet meer teruggegeven heeft. Hanoi heeft een Aziatische charme die zich niet zomaar weg laat vagen door westerse invloeden. Je ziet in deze stad weinig grote winkelketens, foodhallen of andere Euro-Amerikaanse invloeden.

In HCMC arriveerden we per bus. Deze stopte naast een groot park en een winkelboulevard, omgeven door hoge flats en gebouwen. In vergelijking met Hanoi was het alsof we in een ander land waren uitgestapt. Het backpackers district, Pham Ngu Lao Street, voelde als niet-Vietnamees. Waar de mensen in Hanoi vaak een stuk conservatiever gekleed waren, liepen hier de vrouwen volledig opgemaakt in minuscule rokjes over straat. Na 500 meter gelopen te hebben stonden we prompt bij Starbucks op de stoep. Tot aan dat moment hadden we nog vrijwel geen Amerikaanse ketens gezien. De eerste indruk van HCMC was dus heel anders dan die van Hanoi.

hanoi hcmc1

De hotels

In Hanoi hadden we een overvloed aan goede, betaalbare hotels om uit te kiezen. Uiteindelijk kozen we voor het Symphony Hotel, gelegen op een steenworp afstand van Hoan Kiem Lake. Hier werden we door een ontzettend lieve, vriendelijke jongen ontvangen alsof we familie waren. De kamers waren netjes, het eten was lekker en ’s nachts was het er heerlijk rustig. Na 3 nachten wilden we deze fijne plek eigenlijk niet verlaten.

Voor HCMC was de keuze voor een betaalbaar hotel een stuk beperkter. We zijn uitgekomen bij het Gia Vien hotel, gelegen in het backpackers district. Het hotel was zeer netjes, maar ook heel klinisch en afstandelijk. Hetzelfde gold voor het personeel: correct maar wat kil. Het ontbijt bij Gia Vien was vergelijkbaar met het ontbijt in het Symphony Hotel en dat was prima. Het grote nadeel van dit hotel was de geluidsoverlast: het was ’s nachts alsof je boven een discotheek sliep zo lawaaiig. Na 4 nachten waren we dan ook echt klaar om te vertrekken.

Het eten

Oké, oké, hier wint HCMC het van Hanoi en dat is te danken aan twee dingen. Ten eerste ben ik groot fan van pittig eten en het eten in Zuid-Vietnam is veelal wat heter dan het eten in het noorden. Ten tweede hebben we in HCMC in de allerleukste pho (Vietnams nationale soepje) zaak ooit gegeten. Dit betekent overigens niet dat het eten in Hanoi niet ook overheerlijk was. Vietnam heeft, wat mij betreft, een van de beste keukens ter wereld. Vers, fris, gezond en veel groentes, love it!

Bovengenoemde pho-zaak in HCMC bevindt zich op de Pasteur Street en onderscheidt zich door het feit dat het gebouw maar liefst 3 verdiepingen met eetzalen telt. De zaak ziet er echt niet uit, alsof je in een of andere aftandse, rommelige bedrijfskantine terecht bent gekomen. Grappig is dan ook om te zien dat half zakelijk HCMC hier zijn bordje pho komt eten. Op tafel staan allerlei smakelijke dingen die je zelf aan je pho toe kunt voegen: limoen, kruiden, sambal, vissaus, chilisaus en ga zo maar door. De pho zelf is heerlijk, met en zonder toevoegingen. Als je uitgegeten bent gooi je volgens Vietnamees gebruik je afval gewoon op de grond, waardoor de zaak er na een uur uitzag alsof het een vuilstort was. Geweldig leuk!

In Hanoi hebben we het lekkerst gegeten bij Bun Bo Nam Bo, een klein zaakje waar ze slechts één gerecht serveren, Bun Bo Nam Bo! Heerlijke glasnoodles met een topping van rundvlees, krokant gebakken uitjes, tropisch fruit, taugé, pinda’s en verse groentes. Zeer smakelijk! Het recept voor een soortgelijke salade vindt je hier.

hanoi hcmc2

De bezienswaardigheden

In Hanoi vind je veel monumentale bezienswaardigheden zoals de Temple of Literature, de gehele Old Quarter, de tempel op Hoan Kiem Lake en tal van andere bouwwerken. We houden ervan om ons even in een andere wereld dan het heden te begeven en wij zijn dan ook gek op dit soort bezienswaardigheden. Hanoi ademt geschiedenis en mede hierdoor hadden we hier nog weken kunnen blijven.

Hoe anders is het in HCMC, waar veel oude gebouwen plaats hebben gemaakt voor moderne wolkenkrabbers en dure shopping malls. Natuurlijk, er zijn heus wel oude delen in HCMC, maar in de bekendste districten is hier weinig van terug te vinden. Typisch is dat je in deze stad een aantal kerken kunt bezichtigen. Iets wat wel veel indruk gemaakt heeft in deze miljoenenstad is het War Remnants Museum. Hier wordt op zeer grafische en expliciete wijze getoond welk leed er in de Vietnamoorlog (in Vietnam zelf de Amerikaoorlog genoemd) veroorzaakt is onder de lokale bevolking. De plaatjes zijn niet mooi, vaak zelfs ronduit afgrijselijk, maar voor je historisch besef is dit een echte must visit wat ons betreft.

hanoi hmc 3

Hanoi heeft mijn hart gestolen en ik heb soms heimwee naar deze bijzondere plaats. HCMC was leuk, maar niet een stad waar ik volledig verliefd op ben geworden.

 

Welke van deze twee steden trekt jou het meest?

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

14 reacties op “Hanoi versus Ho Chi Minh City, de verschillen”

    1. Hoi Thea,
      Halong Bay ligt zo’n 4 uur rijden vanaf Hanoi. Er zijn ontzettend veel touroperators die een pakket inclusief vervoer aanbieden. Dit zou ik ook wel aanraden. Op eigen gelegenheid is het ook wel mogelijk, maar dat zal meer tijd in beslag nemen omdat je met het openbaar vervoer moet.

  1. Haha wat grappig.. Ik zie dit artikel voor het eerst! En net vd week een zelfde artikel geschreven, maar dan met een andere uitkomst. Ik vond HCM juist leuker dan Hanoi! Grappig dat dat zo kan verschillen 😀

  2. Ik ben net terug en dub nog welke mij beter is bevallen. Ik denk als ik er een langere tijd zou verblijven Ho Chi Minh mijn voorkeur zou hebben, maar toeristisch is Hanoi toch echt wel de charmantere van de twee. Laat ik het daar maar op houden 😉

    1. Ik kan me daar wel iets bij voorstellen, Robert. HCMC is wat ´meer als thuis´ denk ik. Toch zou ik zelf ook voor een langer verblijf voor Hanoi kiezen.

  3. Leuk om te lezen, is vaker zo he dat je óf fan van de ene stad bent óf van de ander. In Australië is dat met Melbourne en Sydney (ik ben Sydney fan!).. Toch jammer dat ik Hanoi niet ga bekijken dit keer;)

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven