treasure junk

Halong Bay op de Treasure Junk

Home / Vietnam / Halong Bay op de Treasure Junk

In 2013 bezocht ik Halong Bay met de Treasure Junk.  Deze prachtige baai vol karstbergen bevindt zich aan de noordoost-kust van Vietnam en is een ware trekpleister. Er worden talloze tours naar Halong Bay aangeboden, waarbij de prijzen nogal uiteen kunnen lopen: bij de één betaal je zo’n 30 euro voor een tour van 24 uur, terwijl de ander maar liefst 300 euro voor een etmaal vraagt. Flinke verschillen! De Treasure Junk is een wat luxere tour van omgerekend 200 euro voor 3 dagen en 2 nachten. Ik vertel je graag over mijn ervaringen op de Halong Bay Treasure Junk!

 

Waarom prijsverschillen?

De prijsverschillen worden door verschillende factoren bepaald, maar één belangrijk verschil zit hem in de vaarroute. De luxe boten (junks genoemd) betalen extra aan de overheid om in een speciaal, exclusief gebied te mogen varen. Hier mogen verkopers, dagjesboten en goedkope tourboten dus niet komen. Dit heeft als grote voordeel dat je je in een redelijk ongerept gebied waant en dat je nergens lastig gevallen wordt door mensen die je iets willen verkopen. We hebben verhalen gehoord van mensen die zich onbespied waanden en na het douchen door hun kajuit liepen, waarna vervolgens een verkoper onder het raam hing. Niet prettig. Een tweede belangrijke factor is het verschil in luxe: op een dure tour betaal je natuurlijk ook gewoon voor de luxe aan boord. Ten slotte zit er in de tours ook een verschil in wat er bij inbegrepen is. Op een luxe junk is alles behalve de drank inclusief, terwijl je op een goedkope boot vaak nog voor je kajak (voor een kajaktocht), je eten en je handdoeken moet betalen. Let op: bij een luxe tour is ook vrijwel altijd het transport van Hanoi naar Halong Bay en terug inbegrepen. Dit scheelt je een hoop gedoe aangezien Halong Bay nog zo’n 4 uur rijden vanaf Hanoi is.

 

Halong Bay op de Treasure Junk

Wij hadden een basis kajuit (superior room), wat betekent dat je geen eigen terras hebt. Is ook niet nodig, aangezien de junk zelf over een prachtig zonnedek met zitjes beschikt. De kajuit is, net als de rest van het interieur, ingericht met donker hout waardoor het geheel meteen een luxueuze uitstraling krijgt. De hele junk is super schoon en door de crew van 25 personen wordt er uitstekend voor je gezorgd. Grappig feitje: er kunnen maximaal 25 toeristen mee, wat dus neerkomt op één personeelslid per persoon.

halong bay

 

Activiteiten in Halong Bay

Vanuit Hanoi rijdt je in 4 uur naar Hai Phong, het kustplaatsje voor Halong Bay. Je komt rond lunchtijd op de junk aan en wordt opgewacht met een lekker fruitsapje. Vervolgens mag je meteen aanschuiven voor een lunch van 6 (!) gangen. Verwacht niet dat je hier lang mee bezig bent aangezien het eten in moordend tempo uitgeserveerd wordt. De gerechtjes smaken goed en de verse fruitsappen, die je dus wel zelf betaalt, zijn heerlijk. Na de lunch ga je, onder begeleiding van een gids, kajakken in een duo kajak. Je krijgt een flesje water en een handdoek mee zodat je je na de zwemstop kunt drogen. De kajaktocht is prachtig en terwijl je tussen de karstrotsen door peddelt hoor je apen brullen en zeearenden krassen. De zonsondergang vanaf het water is werkelijk adembenemend mooi. In de avond wordt er een kleine kookworkshop verzorgd waarna je vervolgens aan mag schuiven voor een lekker diner. Tussen 21 en 22u is het happy hour waarbij alle cocktails 1+1 gratis zijn. Daarnaast is er de mogelijkheid om te gaan inktvis-vissen. Wij vonden dit niet heel uitdagend aangezien inktvis zich niet bepaald makkelijk laat vangen.

halong bay

 

De volgende ochtend is het mogelijk om je dag met een les Tai Chi te beginnen op het dek. Na het ontbijt wordt er weer gekajakt en gezwommen. Daarnaast bezoek je twee grotten en lunch je op een aparte boot. In de avond herhaalt het programma van avond 1 zich, met natuurlijk wel een andere kookworkshop.

kajak halong bay

 

Op dag 3 is het tijd om te vertrekken. Na een smakelijk ontbijt vaar je naar een traditioneel vissersdorp midden in Halong Bay. Op weg hier naartoe stop je bij een parelkwekerij en zie je hoe kweekparels tot stand komen. In het vissersdorpje krijg je de gelegenheid om even rond te kijken en wat foto’s te maken. Leuk om te zien, maar je bent hier vrij snel uitgekeken. Daarna vaar je terug naar het vaste land om vervolgens in de bus terug naar Hanoi te stappen.

halog bay dorp

 

Is de Treasure Junk zijn geld waard?

Om maar met de deur in huis te vallen: een cruise op de Treasure Junk is geweldig. Decadent? Ja. Overdadig? Ja. Is het zijn geld waard? Volmondig ja. Als je wat ruimte in je budget hebt of als je wat extra’s wilt doen, kies dan voor een luxe Halong Bay cruise. Het is heerlijk om je backpack af te kunnen gooien en 3 dagen volledig verzorgd door te brengen. Het enige minpunt wat we kunnen noemen is de nederigheid van het personeel. We voelden ons er vaak wat ongemakkelijk onder dat de personeelsleden zo gedienstig waren. Buiten dat is het een heerlijke ervaring die we iedereen aan zouden raden.

 

Hoe te boeken?

De Treasure Junk is voor twee dagen en één nacht, of voor drie dagen en twee nachten te boeken. Wij raden aan om voor de laatste optie te kiezen. Je komt pas in de middag aan en vertrekt ’s ochtends weer vroeg, waardoor je dus nog geen 24 uur op de junk bent als je voor de eerste optie kiest. Zonde! Dus mocht je het geld en de tijd hebben, kies dan voor twee nachten in plaats van één. Je boekt een tocht met de Treasure Junk bij Handspan, een betrouwbare en deskundige organisatie. Het kantoor bevindt zich midden in de Old Quarter in Hanoi, waardoor je dus makkelijk even binnen loopt om een tour te boeken.

Deel dit artikel

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in dit artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

7 reacties op “Halong Bay op de Treasure Junk”

  1. Super, bedankt voor je reactie. Ben al helemaal in de stemming gekomen door jouw verhalen over Vietnam!

  2. Ik ben heel benieuwd naar Halong bay! Bedankt voor je leuke verhaal.
    Heb je ook malaria pillen genomen toevallig? Ik twijfel…

    Groetjes!

    1. Halong Bay is echt prachtig, Saskia! Ik heb geen Malariapillen genomen. De GGD gaf aan dat Malaria alleen in het grensgebied met Laos voor komt en dat het in de rest van Vietnam niet nodig is. Goed insprayen met DEET, zowel ’s ochtends als ’s avonds en het zou helemaal goed moeten komen. Mocht je twijfelen, neem dan even contact op met de GGD.

    1. Dat snap ik! Ik keek zelf ook het meeste uit naar Halong Bay en het heeft mijn verwachtingen zels overtroffen. Ik moet wel zeggen dat het weer ontzettend goed was dus daarmee hadden we echt geluk. Maar goed, in zo’n mooie omgeving is het altijd wel genieten :).

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven