Menu
Italië / Venetië

Mijn ervaringen met Venetië

Venetië was eerlijk gezegd geen stad die ik per se wilde bezoeken. Wat zeg ik, van alle Italiaanse steden trok Venetië me misschien wel het minst. Toch besloot ik dat ik Venetië een kans moest geven en toen er een goedkoop ticket voorbij kwam, was de keuze snel gemaakt. Samen met Saskia stapte ik in het vliegtuig om 3 dagen op verkenningstocht te gaan. Mijn verwachtingen kwamen deels uit, maar Venetië verraste me ook op sommige vlakken.

Prachtige architectuur

Venetië is één groot openluchtmuseum. Er zijn in vergelijking met steden als Rome en Florence niet zo veel bezienswaardigheden, maar dat is helemaal niet erg. De stad zelf is namelijk de bezienswaardigheid. Ik kan met mijn hand op mijn hart zeggen dat ik niet één lelijk gebouw gezien heb. Alles is even mooi, elke hoek die je om gaat verrast je opnieuw en overal hangt een gemoedelijke sfeer. De huizen zijn veelal drie verdiepingen hoog en voor bijna elke woning ligt een bootje in het water te dobberen.

Restaurant in VenetiëArchitectuur Venetië

Alles per boot

Hierop aansluitend werd ik enorm enthousiast bij de aanblik van alle bedrijfsboten die door het Grand Canal voeren. Ik stond er totaal niet bij stil dat ook pakketjes, vuilnis en meubels natuurlijk over het water verplaatst moeten worden. Venetië is volledig autovrij, waardoor de boot de enige handige optie is. Op maandagochtend is de vaarroute voor het centraal station dé plek om dit soort bijzondere boten te spotten.

Drijvende Groentekraam in VenetiëHond in Boot in VenetiëPakketboot in Venetië

Geen stank van het water

Voordat ik naar Venetië ging, verwachtte ik dat het er zou stinken, of dat je ten minste af en toe een beetje een rioollucht zou ruiken. Na mijn lange weekend, besefte ik dat ik niet één keer iets vies geroken had. Sowieso is heel Venetië ontzettend schoon: er ligt amper rommel op straat. Ik heb begrepen dat dit een jaar of 10 geleden wel anders was, dus blijkbaar heeft de gemeente hier flink in geïnvesteerd.

Grand Canal in VenetiëGrand Canal in Venetië

Ook nog niet-toeristische stukken

Een tweede ding waar ik me over verbaasde, was het feit dat er ook nog voldoende niet-toeristische plekjes in Venetië te vinden zijn. Ik ontdekte met de Venice Free Walking Tour dat er nog wel wat plaatsen over zijn waar je niet struikelt over de toeristen. Eerlijk is eerlijk, een volledig toeristenvrij gebied is er niet, maar het is wel degelijk mogelijk om je wat meer onder de locals te begeven. In dit artikel over de wandeltour lees je hier meer over.

Lu van Venice Free Walking TourStraatje in Venetië

Maar ook héél toeristische stukken

Tegenover de minder toeristische stukken, staan minstens net zo veel super toeristische stukken. Zeker wanneer je met de trein komt, is het even slikken als je de mensenmeute ziet. De bruggen staan vol met selfie-nemende toeristen, het San Marcoplein ziet zwart van de mensen en de straten rondom de Rialtobrug zijn amper door te komen. Venetië leeft van het toerisme en dat is in het centrum helaas ontzettend te zien.

Drukte op het San MarcopleinDrukte op het San Marcoplein

Benauwende stad

Venetië voelde een beetje benauwend en het duurde even voordat ik kon plaatsen waar dit gevoel vandaan kwam. Uiteindelijk viel het kwartje: de meeste huizen zijn drie verdiepingen hoog en staan dicht op elkaar. De straten worden hierdoor vrij donker. Daarnaast miste ik het groen enorm. In Venetië is vrijwel geen ruimte voor grote parken of grasveldjes. Zelfs bomen zijn er schaars. Deze twee factoren zorgden ervoor dat ik het soms letterlijk wat benauwend vond.

Steegje in VenetiëVenetië

De stad raakt me niet

Het belangrijkste punt heb ik voor het laatst bewaard. Ik vind het bijna erg om dit te zeggen, maar Venetië doet me niet genoeg. Het is enorm raar, want tegelijkertijd is het absoluut één van de mooiste steden die ik ooit gezien heb. Toch bleef de stad aan de oppervlakte van mijn gevoel. Ik werd er niet door ontroerd of geraakt en ik fantaseerde niet over het idee om hier ooit te gaan wonen, iets wat ik normaal wel vaak doe in nieuwe steden. Sterker nog, aan het einde van de dag was ik zelfs blij dat ik terug ging naar Mestre, een plaatsje buiten Venetië waar ons hotel zich bevond.

Venetië

Na enige overpeinzingen kom ik tot de conclusie dat ik Venetië te nep vond. Het is een echte stad, er wonen echte mensen, maar het is overduidelijk helemaal overgenomen voor en door toeristen. Hierdoor had ik steeds een beetje het gevoel in Disneyland te zijn, in plaats van één van de oudste steden van Europa. Ik vond het triest om te merken dat ik meer Chinees en Amerikaans hoorde dan Italiaans. Je struikelt er over de “Italiaanse” restaurants, maar authentiek Italiaans of typisch Venetiaans eten moet je echt met een zaklamp zoeken.

Hondjes raken me altijd 😉

Venetië is een adembenemend mooie stad waarvan ik nog steeds vind dat je hem eens in je leven gezien moet hebben. Wil je meer lezen over Venetië en omgeving? Bekijk hier al onze artikelen met tips voor een bezoek aan Venetië.

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

9 Reacties

 • Shirley
  15 november 2017 at 09:44

  Ik ben twintig jaar geleden in Venetië geweest. Als kind vond ik het heel erg leuk. Ik zou nog wel eens een dag terug willen om te ontdekken wat ik er nu van vind. Ik kan me goed voorstellen dat het erg toeristisch aanvoelt. Rome had ik ook toeristisch verwacht, maar dat vond ik uiteindelijk meevallen. Nu is Rome natuurlijk ook een stuk groter en dat maakt het makkelijker om de minder toeristische plekken op te zoeken.

  Reageer
  • Kimber
   15 november 2017 at 15:32

   Grappig dat Rome zo meeviel. Ik ben er zelf een jaar of 4 geleden voor het laatst geweest en ben heel benieuwd of het de afgelopen jaren een stuk drukker geworden is.

   Reageer
 • Stephanie
  15 november 2017 at 09:48

  Nooit in Venetië geweest, dus daar kan ik niet over oordelen, maar ik herken je gevoel uit Florence. Ben daar 2 keer in hartje zomer geweest en vond het een ontzettende tegenvaller. Zo jammer dat veel Italiaanse steden compleet zijn overspoeld door toeristen.

  Reageer
  • Kimber
   15 november 2017 at 15:32

   Precies dat inderdaad. Ik had het bij Florence wat minder, maar ik was er dan ook eind oktober.

   Reageer
 • Jessica
  18 november 2017 at 13:09

  Ik had van tevoren ook een beetje dezelfde verwachtingen van Venetië, maar ik was juist positief verrast hoe leuk ik het er vond. Ik overnachtte wel op een van de andere eilanden ipv in de stad, dat scheelt denk ik ook. In februari ben ik waarschijnlijk in Italië en hoop ik ook nog een dagje van het carnaval mee te ‘pakken’. 🙂

  Reageer
  • Kimber
   19 november 2017 at 16:38

   Ik vond het inderdaad ook een stuk fijner en beter dan ik verwacht had, maar alsnog is het niet ‘mijn ‘ stad. Het carnaval lijkt me wel echt fantastisch om mee te maken. Ben heel benieuwd hoe je dat gaat vinden!

   Reageer
 • Paulien
  18 maart 2018 at 14:17

  Afgelopen oktober was ik voor de 2e keer in Venetië. De eerste keer was ruim 25 jaar geleden…. Ik vond het fantastisch, maar wij waren ook blij dat we logeerden op het totaal niet-toeriste eiland Sant Erasmo. Ik herken wel je gevoel over het toeristische, maar ik vond het heerlijk om te lopen in de stad en te genieten van de overal aanwezige geschiedenis.

  Reageer
  • Kimber
   20 maart 2018 at 03:29

   Dat is ook zeker waar! De stad is een en al geschiedenis en daarom vind ik Venetië sowieso de moeite waard!

   Reageer
 • Gijsbertus M.
  25 januari 2019 at 03:04

  ik ben een paar keer in venetie geweest, toen was het ook druk maar op een of andere manier had ik daar niet zon last van want ik herriner me dat niet eens ik keek er doorheen denk ik, ofg ik was overweldigd door alle pracht, een van mijn aller mooiste reis ervaringen. Wat ik pas echt teleurstellend vond waren de schofterige prijzen, met name voor een gondel of een rondrit met een motorboot ik geloof dat het 1988 was vroegen ze gerust 500 dollar of een eqiuvalent, wat zou dat dan nu moeten kosten? nee ik heb het niet gedaan, maar mooi was het wel

  Reageer

Laat een reactie achter