Menu
Noorwegen

Mijn ervaring met een groepsreis in de winter

Afgelopen maand was ik voor de allereerste keer op groepsreis én zocht ik voor de allereerste keer bewust de kou op. Twee nieuwe ervaringen waarover ik je heel graag meer vertel. Ik vloog naar Noorwegen voor een week bomvol winterse activiteiten. Van cross country tot tobogannen en van een huskytocht tot een dagje skiën, ik deed het allemaal voor het eerst. Daarnaast was het ook totaal nieuw voor mij om een week lang met dezelfde groep op te trekken. Ik kan me voorstellen dat je je afvraagt of dit iets voor jou is. Daarom vertel ik je nu wat je van een winterse groepsreis kunt verwachten.  

 

Voor vertrek

Ik ging op groepsreis met noSun, een organisatie die zich richt op actieve groepsreizen. De reis naar Noorwegen heeft maximaal 8 deelnemers, wat ik een ontzettend prettig aantal vind. Niet te groot, niet te klein. Een week of 2 voor vertrek maakte de reisbegeleider een Whatsappgroep aan zodat we, in ieder geval vast digitaal, kennis met elkaar konden maken. Verder heeft noSun ook een afgesloten forumpagina op zijn eigen website. Mocht de reisleider dus geen app-groepje aanmaken, dan kun je ook via het forum verder kennis met elkaar maken. Als je voor het eerst op groepsreis gaat, kan dit heel handig zijn. Wij gaven elkaar tips en stemden af wat iedereen qua eten mee zou nemen. Noorwegen is namelijk hartstikke duur, dus uiteindelijk stond iedereen met pindakaas, havermout, koekjes en andere snacks op het vliegveld.

Een paar dagen voor vertrek ontving ik een mailtje van noSun met mijn inloggegevens voor KLM. Ik checkte zelf in en koos een stoel. Dit ging ontzettend gemakkelijk.

 

De accommodatie

We verblijven met z’n allen in een prachtige houten hytte, oftewel een houten huisje, met uitzicht over het bevroren meer. Er zijn 2 kamers op de bovenverdieping en 4 kamers beneden. De groep bestaat uit 8 mensen en de reisleider. De bovenverdieping wordt direct gereserveerd voor de 4 dames in de groep en de heren verblijven beneden. Je deelt dus met maximaal 1 persoon een kamer. Prima te doen!

In deze specifieke hytte zijn 2 badkamers, een sauna en een woonkamer met open haard.  Hier ga ik het wel een week volhouden.

Huisje in NoorwegenHuisje in NoorwegenHuisje Noorwegen

 

Echt samen op reis

Tijdens deze groepsreis doen we elke dag boodschappen en koken we samen. In het begin is het even wennen, maar al snel ontstaat er een natuurlijke rolverdeling. Degene die vroeg wakker zijn dekken de tafel, de rest ruimt af en we rouleren in wie de boodschappen doet. Bij aankomst in Noorwegen hebben we ieder 1000 Noorse Kroon (omgerekend 100 euro) ingelegd voor boodschappen en hier doen we de hele week mee. Er wordt nergens op bezuinigd en we kopen van dit bedrag alles wat we deze week nodig hebben. Voor Noorse begrippen is 100 euro voor een week een prima bedrag.

Cross Country in NoorwegenCross Country in Noorwegen

 

Vrije tijd

Als je vooraf naar het programma kijkt, verwacht je waarschijnlijk weinig vrije tijd te hebben. Dat valt uiteindelijk reuze mee. Veel activiteiten duren een dagdeel, waardoor je de tweede helft van de dag genoeg tijd hebt om iets voor jezelf te doen. Het prettige is dat de reisbegeleider wel regelmatig voorstellen doet om ook de rest van de dag actief bezig te zijn. Je hoeft nergens aan mee te doen, maar het kan wel. Wil je een paar uur met een boek op de bank zitten? Dan is dat geen probleem. Maak je liever nog een extra wandeling in de sneeuw? Dan gaat de reisbegeleider graag met je mee op pad.

Mijn Ervaring met een Groepsreis in Noorwegen

 

Welke houding heb je nodig tijdens een groepsreis?

Dit is wat mij betreft het belangrijkste wat je moet weten over een groepsreis in een kleine groep. Met een verkeerde houding kan het al heel snel heel vervelend worden, zowel voor jou als voor je reisgenoten. Ik heb tijdens de reis in Noorwegen aan mijn groepsgenoten gevraagd wat zij belangrijk vinden en daarmee kwamen we tot de volgende punten:

 

Wees flexibel

De groepsreizen van noSun zijn samengesteld met een flexibel programma. Dat moet ook wel, want het winterse weer laat zich niet sturen. Hierdoor kan het zijn dat er geschoven wordt in de planning of dat activiteiten zelfs helemaal vervangen worden. Het is belangrijk dat je hier van te voren rekening mee houdt. De reisbegeleider vertelt elke avond wat je de volgende dag met de groep gaat doen en in overleg bepaal je hoe de dag verder ingedeeld wordt. Staar je niet blind op de vooraf opgestelde planning en beweeg zo goed mogelijk mee met de groep en eventuele wijzigingen.

 

Plaats jezelf niet buiten de groep

Dit is echt iets waar je alert op moet zijn. Vooral als je met een kleine groep van maximaal 8 personen een week op reis gaat, is het voor jezelf en je reisgenoten niet prettig om jezelf buiten de groep te plaatsen. Ik bedoel hiermee niet dat je haantje de voorste moet zijn of aan elk gesprek deel hoeft te nemen. Het gaat erom dat je meedoet met de groep. Dek samen de tafel, doe met de activiteiten mee en heb wat voor elkaar over.  Je maakt deze vakantie echt samen en daarom is het voor iedereen leuk als je vanaf het begin af aan je steentje bijdraagt.

 

Pas je aan

Aansluitend op bovenstaand punt: pas je aan. Je gaat met een groep onbekenden op vakantie die ieder hun eigen gewoontes hebben. Niet alles zul je even leuk vinden of begrijpen, maar dat is helemaal niet erg. Laat mensen hun eigen ding doen en pas je waar nodig aan de rest van de groep aan.

 

Zit voor vertrek goed in je vel

Een groepsreis waarbij je elke dag een buitenactiviteit onderneemt, is heel intensief. Ik barstte al na 2 dagen in Noorwegen van de spierpijn en viel elke avond als een blok in slaap. Toch zat ik elke nieuwe dag weer vol energie en had ik zin om er met z’n allen weer iets moois van te maken. Als je je voor vertrek al niet helemaal goed voelt, mentaal of fysiek, dan kan een groepsreis een brug te ver zijn.

Tobogannen in Noorwegen

 

Is een groepsreis met noSun iets voor jou?

Als je kiest voor een groepsreis met noSun, moet je er absoluut op rekenen dat je samen met je groep de reis maakt. Je deelt waarschijnlijk een kamer met een reisgenoot, je kookt met elkaar en je ervaart samen nieuwe dingen. Of dit iets voor jou is, is heel persoonlijk. Ben je veel op jezelf, vind je het lastig om je aan een groep aan te passen en wil je zelf bepalen wat en wanneer je eet? Dan denk ik dat je beter voor een individuele reis kunt kiezen. Houd je van gezelligheid, deel je graag nieuwe ervaringen met andere mensen en ben je flexibel? Dan is een dit zeker een leuke optie voor jou.

Ik vond het een absolute meerwaarde om met een groep in Noorwegen te zijn. Niemand had ervaring in tobogannen, langlaufen en de andere activiteiten. Omdat je nieuwe ervaringen deelt, krijg je al snel een band met elkaar. Het is ontzettend leuk om na een spannende activiteit samen na te praten en te lachen om valpartijen en andere missers. Verder vond ik het heel fijn dat alles al geregeld was. Noorwegen in de winter is niet het makkelijkste land om zelf te bereizen. Het is prettig dat je hier zelf niet te veel over na hoeft te denken en je tijd maximaal kunt gebruiken voor leuke dingen.

Ben je benieuwd hoe deze actieve reis in Noorwegen precies ingevuld wordt? In dit artikel lees je precies hoe mijn dagen eruit zagen.

Ik ging naar Noorwegen op uitnodiging van noSun Groepsreizen.

2 Reacties

 • Wandelgek
  8 februari 2018 at 17:22

  Goede conclusies. Ik heb veel solo, met vrienden maar ook in groepen gereisd en je pikt precies de goede redenen op waarom een groepsreis leuk en ook handug kan zijn 😊

  Reageer
  • Kimber
   9 februari 2018 at 10:22

   Wat goed om te horen! Fijn dat jij als ervaringsdeskundige het er mee eens bent 🙂

   Reageer

Laat een reactie achter