Menu
Schotland

Doen op Isle of Skye: deze plekken mag je niet missen

Isle of Skye in Schotland is veruit de meest bijzondere plek die ik de afgelopen jaren bezocht heb. De natuur is hier overweldigend mooi en volgens mij is er geen lelijk stukje op het hele eiland te vinden. Isle of Skye is qua oppervlakte te vergelijken met de provincie Zeeland. Niet eens zo heel groot dus. Ik besteedde er 2 dagen en laat je graag zien wat je absoluut moet doen als je op Isle of Skye bent.

 

Hike de Quiraing

Mijn absolute nummer 1 ervaring in Schotland, was de Quiraing hike. De route beslaat 6,8 kilometer door één van de mooiste landschappen van heel het land. Van tevoren had ik gelezen dat je deze hike enkel met mooi weer moet maken, omdat je nogal eens langs steile kliffen loopt. En inderdaad, ik was ontzettend blij met het stralend mooie weer dat we op de dag van onze wandeling hadden. De Quiraing is goed te doen, maar enige conditie en goede schoenen zijn wel vereist. Uiteindelijk deden wij zo’n 3 uur over de route, inclusief de nodige fotostops. Ben je op Isle of Skye en schijnt de zon? Dan is de Quiraing hike iets wat je absoluut moet doen.

Quiraing Quiraing Quiraing

 

Bezoek the Old Man of Storr

Eigenlijk hadden we the Old Man of Storr niet op de planning staan, simpelweg omdat dit één van de drukste plekken op Skye is. Het was ontzettend slecht weer op onze eerste dag op het eiland, waardoor we toch besloten voor deze relatief gemakkelijke hike te kiezen. Achteraf gezien was ik hier heel blij mee, aangezien the Old Man of Storr iets prachtig mysterieus krijgt in slecht weer. Heb je genoeg tijd, bezoek dan zeker deze ‘oude man’. Ik vond het heel mooi en uiteindelijk viel het ook wel mee met de drukte.

the Old Man of Stor the Old Man of Storthe Old Man of Stor

 

Rijd over de binnenwegen

Er loopt ruwweg van zuid naar noord een tweebaansweg over Isle of Skye. Deze hoofdweg is de snelste route om van A naar B te komen en voor bijvoorbeeld the Old Man of Storr is het vrijwel onvermijdelijk om hier te rijden. Toch zou ik je willen aanraden om ook zeker de kleinere (binnen)wegen te pakken. Wij kwamen hier amper iemand tegen waardoor het heel relaxt rijden is en de omgeving is prachtig.

Isle of Skye Isle of Skye Isle of Skye

 

Waan je op een filmset in de Fairy Glen

Ik weet dat je in Nieuw-Zeeland de ‘echte’ Shire uit Lord of the Rings kunt bezoeken, maar mocht je liever wat dichterbij huis een soortgelijk landschap bewonderen, dan is de Fairy Glen de place to be. Het is er niet groot, er is niet veel te doen, maar het is wel super leuk om hier een kijkje te nemen. Ik had echt het gevoel dat ik in Hobbit-land terecht was gekomen, zo popperig ziet het landschap er hier uit. Mocht je je afvragen wat die stenen cirkels betekenen, dan heb ik een ontnuchterend antwoord voor je: helemaal niks. Het schijnt dat tourguides ermee begonnen zijn om deze cirkels te leggen zodat deze plek interessanter zou worden voor toeristen. Onzin wat mij betreft, Fairy Glen is ook zonder stenen cirkels de moeite van een stop waard.

Fairy GlenFairy Glen op Isle of Skye

 

Slaap in een pod

Ik schreef het al eerder: de pod op Isle of Skye is één van de leukste Airbnb’s waar ik ooit ben verbleven. Tijdens het touren over het eiland zag ik veel meer van dit soort schattige huisjes. Een pod is heel praktisch ingericht en je hebt alles wat je nodig hebt bij de hand. Daarnaast vind ik deze huisjes perfect opgaan in het landschap van Skye.

Airbnb Pod Airbnb Pod

 

Jaag regenbogen na

Het wispelturige Schotse weer brengt een groot voordeel met zich mee: ik heb nog nooit van mijn leven zo veel regenbogen achter elkaar gezien als op Isle of Skye. Zoals gezegd was het een dag slecht weer tijdens ons verblijf op het eiland. Toch zat ik regelmatig stuiterend in de auto als ik weer een regenboog zag. Dit heb je natuurlijk zelf totaal niet in de hand, maar mocht het regenen terwijl je op het eiland bent, ga dan zeker op jacht naar regenbogen.

Regenboog op Isle of Skye Regenboog op Isle of Skye

 

Bewonder Kilt Rock en Mealt Falls

Onderweg naar Quiraing reden we langs het uitzichtpunt bij Kilt Rock en Mealt Falls. Toevallig was er net een buslading Chinese toeristen uitgestapt en ik vreesde de drukte. Gelukkig bleken die zich massaal bezig te houden met selfies maken in de bloemetjes en hadden we het uitzichtpunt bijna helemaal voor onszelf. Want zeg nou eerlijk: hier geniet je toch het meest van als je het rijk alleen hebt?

Kilt Rock Kilt Rock Mealt Falls

Voor de volgende keer

Mijn 2 dagen op Isle of Skye vlogen voorbij. Het lijstje met dingen die ik wilde zien en doen op Isle of Skye was uiteraard veel te lang voor deze beperkte tijd. Zo wilde ik ook graag:

 • Wandelen naar Neist Point
 • Whisky proeven bij Talisker
 • Hiken naar Brothers Point
 • Een bezoek brengen aan de Fairy Pools
 • Het stadje Portree verkennen

Aangezien ik vrijwel zeker weet dat ik nog eens terug ga naar Schotland, is dit een mooi lijstje voor de volgende keer.

 

Hoe kom je op Isle of Skye?

Ik voer zelf vanuit Nederland met DFDS met de boot naar Newcastle. Het voordeel hiervan was dat we onze eigen auto mee konden nemen. Vanaf Newcastle rijd je in 2,5 uur naar Edinburgh, vanaf waar het nog een kleine 5 uur rijden naar Isle of Skye is. Je zou dus zelfs in 1 keer recht vanaf de boot naar Skye kunnen rijden, mocht je weinig tijd hebben. Wil je meer weten over de overtocht met DFDS? In dit artikel vertel ik je precies wat je kunt verwachten.

Isle of Skye is met een brug verbonden aan het vasteland waardoor je dus heel gemakkelijk je auto meeneemt. Daarnaast is het ook mogelijk om met de veerboot te gaan. In dat geval stap je op in Mallaig en kom je op Isle of Skye aan in Armadale. Het schijnt dat deze overtocht heel mooi is, dus dit is het overwegen waard. De veerboot was helaas al helemaal volgeboekt op het moment dat ik tickets probeerde te bestellen.

 

Wil je meer lezen over onze rondreis door Schotland? Bekijk alle artikelen over Schotland.

10 Reacties

 • Lotte
  26 september 2018 at 10:47

  Wauw, wat een heerlijk weer had jij in Isle of Skye! Ik was er vorig jaar in oktober en vond het ook echt een bijzonder mooie (en regenachtige ;-)) plek.

  Reageer
  • Kimber
   27 september 2018 at 16:56

   We hadden inderdaad echt geluk met het weer! Sowieso hebben in 11 dagen Schotland maar 1 dag slecht weer gehad, dus absoluut niets te klagen :). Maar zelfs in de regen is Skye fantastisch he?

   Reageer
 • Bianca
  27 september 2018 at 20:21

  Zo te zien moet ik zeker eens terug! Ik had overal mooi weer in Schotland, behalve op Skye! Zag er geen hand voor ogen maar wat een prachtige natuur daar!

  Reageer
  • Kimber
   2 oktober 2018 at 14:12

   Zo zonde is dat! Maar het weer kunnen we helaas nog steeds niet controleren idd. Zeker terug gaan!

   Reageer
 • Eva
  6 oktober 2018 at 20:03

  Wat een prachtige plek <3

  Reageer
  • Kimber
   8 oktober 2018 at 19:57

   Enorm! Mooiste stukje van Schotland wat we tijdens deze reis gezien hebben.

   Reageer
 • Jan
  6 november 2018 at 12:00

  wauw wat een prachtige foto’s

  Reageer
 • Kirstie
  19 januari 2020 at 23:40

  Hoi Kimber, wij gaan in juni ook, wat prachtig daar! 1 Vraagje, Is 2 hele dagen (3 overnachtingen) aldaar genoeg? Wij proberen ook de “pod” lijkt me helemaal top 🙂
  Groetjes, Kirstie

  Reageer
  • Kimber
   20 januari 2020 at 15:27

   Hoi Kirstie, wat een fijn vooruitzicht! Ik wil zelf ook heel graag terug naar Schotland deze zomer :). Het ligt er een beetje aan hoe ‘snel’ je reist. Ik was er 2 nachten en achteraf gezien had ik er liever 3 gehad. In 2 volle dagen kun je de hoogtepunten wel bezoeken maar het tempo ligt dan wel wat hoog. Ik was er ook bijna 2 dagen omdat ik na de 2e nacht alles gewoon in de auto gegooid heb en toen ben gaan touren over Skye en dat was toch wel gehaast. Alvast heel veel plezier gewenst in het prachtige Schotland!

   Reageer

Laat een reactie achter