Menu
Thailand

Doen in Kanchanaburi: alternatieven voor de Bridge over the river Kwai

Tiger Cave Temple in Kanchanaburi

Vrijwel alle toeristen die afreizen naar Kanchanaburi, een provincie zo’n 4 uur treinen ten westen van Bangkok, komen hier naartoe om de wereldberoemde Bridge over the river Kwai en de Hellfire Pass te bezichtigen. Veel mensen blijven daarom hooguit 2 nachten in Kanchanaburi en reizen daarna weer verder. Zonde, want deze relaxte regio heeft echt veel meer te bieden! Heb je langer de tijd? Dan laat ik je graag zien wat je verder echt moet doen in Kanchanaburi. 

 

Na onze rondreis door Australië maken we op weg naar huis een tussenstop in Thailand van 10 dagen. Deze tijd willen we vooral gebruiken om te relaxen en bij te komen van de toch wel hectische weken down under. Na een paar dagen Bangkok besluiten we 5 nachten in Kanchanaburi door te brengen. We huren voor deze periode een scooter en gaan elke dag op ontdekkingstocht in de regio.

 

Dragon Head Cave Temple (Wat Ban Tam)

De Dragon Head Cave Temple was eigenlijk wel de grootste verrassing tijdens onze dagtochten door Kanchanaburi. We waren eigenlijk op weg naar de Tiger Cave Temple (nee, niet deze) en stuitten bij toeval op Wat Ban Tam. De enorme draak die van boven naar beneden over de berg kronkelde maakte direct indruk en natuurlijk wilden we deze van dichtbij bekijken. Het leek een eitje te worden om de tempel te beklimmen, maar daar heb ik me flink in vergist. Wát een steil pad en wat duurde het lang voor we boven waren. Gelukkig was deze uitputtingsslag de moeite waard. Vooral de tempel binnenin de grot is fantastisch mooi.

Dragon Head Cave TempleDragon Head Cave TempleDragon Head Cave TempleDragon Head Cave TempleDragon Head Cave Temple

 

Tiger Cave Temple (Wat Tham Sua)

Na onze onverwachte stop bij de Dragon Head Cave Temple, zetten we koers naar Wat Tham Sua, oftewel, de Tiger Cave Temple. Ik ben oprecht verbaasd dat ik zo weinig over deze tempel gelezen heb voordat ik naar Kanchanaburi ging. Qua schoonheid kan deze zich namelijk absoluut meten met de beroemde Kek Lok Si tempel in Maleisië. Er waren meer toeristen dan bij Wat Ban Tam, maar alsnog vond ik het hier vrij rustig. De Tiger Cave Temple is enorm groot dus neem voldoende de tijd om hier rustig rond te wandelen en te genieten van al het moois om je heen. Tip: in de dorpjes buiten het tempelcomplex zitten hier en daar wat restaurantjes. Tour na afloop rond in de omgeving en ga ergens zitten waar het druk is, lekker eten gegarandeerd!

Tiger Cave Temple in Kanchanaburi Tiger Cave Temple in Kanchanaburi Tiger Cave Temple in Kanchanaburi Tiger Cave Temple in Kanchanaburi

 

Uitzichtpunt

Dwars door Kanchanaburi stroomt de rivier Kwai en je zult merken dat je nooit ver van de rivier verwijderd bent tijdens je tocht op de scooter. Zo ontdekten wij, ook weer toevallig, dit adembenemend mooie uitzichtpunt over de rivier. Af en toe kwam er een boot voorbij die een heel huis achter zich aansleepte, maar meestal was het volkomen stil en rustig. Bij de punt zit een dametje die gebakken bananen en zakjes nootjes verkoopt. Wij kochten voor een paar cent gesuikerde pinda’s en bleven hier een half uurtje genieten van de rust en de natuur, heerlijk. Je komt hier door koers te zetten naar Wat Tham Khao Pun. Rijd achter de tempel langs naar boven en je komt bij het uitzichtpunt uit.

Uitkijkpunt Kanchanaburi Uitkijkpunt Kanchanaburi

 

Eten bij On’s Thai Issan

In Kanchanaburi-stad zitten best wel wat restaurantjes. Helaas zijn veel van deze zaken wel op westerlingen gericht, terwijl ik juist geen westerse maaltijd wil als ik op reis ben. Gelukkig bleek er een vegan Thais restaurant in het centrum te zitten. We hebben hier 2 avonden gegeten en het waren de lekkerste maaltijden van ons hele verblijf. Alle ingrediënten zijn super vers en smaakvol en ook de sapjes zijn heerlijk. Alleen al als ik eraan denk, krijg ik spontaan weer honger. Zeker naartoe gaan als je in Kanchanaburi bent!

 

Khmer Temple (Prasat Muang Singh)

Laat ik ermee beginnen te zeggen dat de Khmer Temple zelf niet de moeite waard is. Vooral als je Sukhothai of Ayutthaya gezien hebt, is de kans groot dat je teleurgesteld wordt door Prasat Muang Singh. Waarom deze dan toch in dit lijstje staat? Omdat de weg er naartoe fantastisch mooi is. Vanaf Kanchanaburi-stad rijd je in zo’n anderhalf uur naar deze eeuwenoude tempel. De weg leidt je door het groene landschap en hier en daar word je getrakteerd op een prachtig vergezicht. De Khmer Temple is dus een heel leuke eindbestemming voor wie gewoon lekker een dagje wil touren door de provincie.

Khmer Tempel Kanchanaburi Kanchanaburi

 

Koffie drinken bij Singha Café

In de 5 dagen dat we in Kanchanaburi verbleven, bezochten we Singha Café zo vaak, dat we er een spaarkaart van hadden. Helaas hebben we deze niet vol gekregen, maar het geeft wel aan hoe fijn we het hier vinden. Dit zaakje ligt een stukje buiten het centrum waardoor het er lekker rustig is. Dit is ook een ideale plaats om rustig met je laptop of een boek een paar uur door te brengen. Bestel een iced cappuccino en kom even helemaal tot rust.

Koffiezaak Kanchanaburi Koffiezaak Kanchanaburi

 

Erawan watervallen

Na de Bridge over the river Kwai moeten de Erawan watervallen wel de bekendste bezienswaardigheden van Kanchanaburi zijn. Natuurlijk wilden wij dit stukje natuur ook niet missen, al was ik vooraf wel wat bang dat het te druk zou zijn. Gelukkig bleek dit alleszins mee te vallen. Het is inderdaad bij de entree van het park heel druk, maar het leuke is dat er net zo veel locals als toeristen aanwezig zijn. De locals zitten op hun picknickkleden aan het water, terwijl de toeristen zwemmen onder de waterval. De waterval is 7 levels hoog en zodra je voorbij level 2 bent, wordt het ineens een stuk rustiger. Je moet er wel rekening mee houden dat er voorbij dit punt geen plastic flessen het park in mogen. Drink dus je watertje op voordat je verder gaat. Wij besloten een plons te nemen op één van de hogere niveaus, een watertje waar alleen Thaise jongeren in zwommen. Grappig feit: het water zit bomvol vissen die rustig aan je voeten komen knabbelen. Dit doet geen pijn, maar voelt wel heel raar.

Erwaran Watervallen Erwaran Watervallen

 

Verblijf bij Jim Guesthouse

Tijdens ons bezoek aan Thailand was het ontzettend warm. De temperatuur lag rond de 40 graden. Combineer dit met een hoge luchtvochtigheid én boeren die hun landen aan het verbranden zijn om deze vruchtbaar te maken en je snapt dat het af en toe niet te harden was. Na de verzengende hitte van Bangkok besloot ik dan ook dat ik per se een hotel met zwembad wilde in Kanchanaburi. Daarnaast was het een eis van vriendlief om in Kanchanaburi zelf te verblijven en niet ergens in het binnenland. De keuze werd hierdoor aardig beperkt en na een aardige zoektocht kwamen we uit bij Jim Guesthouse. Deze accommodatie bestaat uit losse bungalows rondom een zwembad(je) en een groene tuin. Eigenaresse Jim is heel behulpzaam en stond de hele dag voor ons klaar. Echt een aanrader als je een niet te dure accommodatie met zwembad zoekt.

 

Ik hoop dat je na het zien van deze bezienswaardigheden wat langer in de regio blijft hangen. In Kanchanaburi is echt veel meer te doen dan enkel de Bridge over the river Kwai of de Hellfire Pass. Ikzelf vond het in ieder geval absoluut de moeite waard om hier een paar dagen te vertoeven. Wil je meer informatie over deze streek? Lees dan ook Saskia’s artikel over Kanchanaburi.

2 Reacties

 • Benno
  18 juni 2019 at 13:41

  hoi Kimber en Saskia

  Ik ga binnenkort naar kanchanaburi en vandaar uit wil ik naar Dawei.Weten jullie waar ik de grens over kan?

  bedankt alvast Benno

  Reageer
  • Saskia
   19 juni 2019 at 09:13

   Hi Benny, wij zijn zelf helaas nog nooit in Myanmar geweest, dus daar kunnen we je helaas geen advies over geven. Alvast een hele mooie reis gewenst!

   Reageer

Laat een reactie achter

Scroll Up