Griekenland

De Griekse keuken, wat mag je niet missen?

terras in griekenland

Moussaka en de Griekse salade kennen we allemaal. Ook een bord gyros en souvlaki is voor de meesten niet onbekend. Vaak bestellen we op vakantie wat we al kennen en dit is zonde, aangezien de Griekse keuken zo veel meer te bieden heeft. Doordat ik als kind elk jaar met mijn ouders meegenomen werd naar Griekenland, ben ik ondertussen aardig bekend met het Griekse eten. Ik zette mijn persoonlijke favoriete gerechten en drankjes uit de Griekse keuken voor je op een rij.

 

Stifado

In Griekenland zijn ze gek op stoofschotels. Onze favoriet is het gerecht stifado. De hoofdingrediënten van dit stoofpotje zijn rundvlees en kleine uien (sjalotjes bijvoorbeeld) en het wordt meestal geserveerd met risoni, een pastasoort in de vorm van een grote rijstkorrel. Je zal verrast worden door de intense smaak van dit gerecht en het is zeker een aanrader voor degene die eens wat anders dan de standaard moussaka willen bestellen. Geen fan van uien? Bestel dan Youvetsi, een zelfde soort schotel waar rund of lam voor gebruikt wordt.

stifado

 

Pita gyros

Pita gyros is de Griekse tegenhanger van de durum doner, al vinden wij de Griekse pita vele malen smaakvoller. Het broodje is een soort dikke pannenkoek waarin de gyros, plakjes tomaat, komkommer, rode ui, tzatziki, frietjes en wat ketchup gevouwen worden. Heerlijk als snelle hap, lunch of als late night snack.

pita gyros

 

Tirokafteri

Het hoofdingrediënt van dit gerechtje is feta. Tirokafteri is een pittige dip gemaakt van voornamelijk feta en groene peper, die met een lekker stuk vers brood gegeten wordt voor de maaltijd. In de supermarkten is dit smakelijke goedje in bakjes verkrijgbaar terwijl het in tavernes en restaurants meestal vers voor je gemaakt wordt. Smaakt heerlijk met gefrituurde aubergine- of courgetteschijfjes.

kaassalade

 

Tiropita / Tiropitakia

Tiropita is een hartige plaattaart van filodeeg gevuld met een romig fetamengsel. Er worden door de bakker stukken afgesneden zo groot als jij ze wilt hebben. De kleine variant heet tiropitakia en staat in menig taverne als voorgerecht op het menu. Deze lijken qua vorm meer op kleine appelflapjes en zijn vaak wat krokanter dan de tiropita. Wij van reisgenie eten graag een nog warm stuk tiropita als ontbijt: niet het meest gezonde ontbijt ooit, wel het lekkerste.

tiropitakia

 

Loukoumades

Als je dan toch al bij de bakker bent voor een stuk tiropita, neem dan ook meteen een doosje loukoumades mee. Deze heerlijk zoete traktatie is niet goed voor de lijn, maar na één hapje ben je verkocht. Loukoumades zijn de perfecte combinatie tussen een donut en een oliebol. Deze gefrituurde balletjes zijn vol van smaak en worden traditioneel geserveerd met honing en eventueel wat kaneel en sesamzaad. Smullen!

eten

 

Café Frappe

Niets is zo verfrissend tijdens een warme zomerdag dan een lekkere ijskoffie en de Grieken weten precies hoe je deze het beste kan maken. Bestel een café frappe skéto als je van puur zwarte koffie houdt. Mag het voor jou wat minder sterk zijn? Bestel hem dan me ghála, oftewel, met melk. Liever suiker en melk? Dan luidt de bestelling metrio me ghála en als je nou een echte zoetekauw bent vraag je om een café frappe me krema, met slagroom/ijs. Bij een goede Griekse zaak krijg je er ook een koud glas water bij. Deze kun je gewoon drinken en want dit is vrijwel altijd fleswater.

cafe frappe

 

Retsina

Het is even wennen en waarschijnlijk vind je de eerste slok totaal niet lekker, maar wil je echt meedoen met de Grieken, drink dan retsina. Deze witte harswijn heeft een vrij sterke smaak maar valt desondanks licht waardoor je hem lekker door kunt drinken. Vooral lekker bij het eten of een borrelhapje.

retsina

 

Wat is jouw favoriete Griekse eten of drinken?

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

  • Reageer
    DeniseM
    16 oktober 2014 op 07:29

    Mmmm… Ik mis in het stuk de heerlijke geitenkaas en -wat ik in Griekenland vaak at- de taramosalata. Lekker dipje met brood. (Viskuit is het, van die ‘eitjes’, maar echt lekker!)

    • Reageer
      reisgenie
      16 oktober 2014 op 17:22

      Bedankt voor je reactie, leuk! Taramosalata is inderdaad ook een typisch Grieks dipje. Vooraf een bordje tzaziki, taramosalata, olijfjes en vers brood, heerlijk!

  • Reageer
    Maris
    17 oktober 2014 op 13:08

    Hmmm de griekse keuken is heerlijk! Moet ik echt weer eens gaan kijken (zit de laatste tijd vooral in een Italiaanse fase)

    • Reageer
      reisgenie
      17 oktober 2014 op 17:33

      De mogelijkheden in de Italiaanse keuken zijn echt oneindig he, heerlijk! Ik houd er ook van 😀

Reageer