Menu
Slovenië

Brda: de meest verrassende regio van Slovenië

Uitzicht over Brda

Dat Slovenië mijn hart een beetje gestolen heeft, hoef ik niemand meer te vertellen. Ik had voor vertrek hoge verwachtingen van de Sloveense natuur en deze zijn helemaal waargemaakt. Wat ik echter niet verwacht had, was dat één van de regio’s die we bezochten zo veel op Italië zou lijken. Zodra ik uit de auto stapte in Brda voelde ik me er thuis. Ik kan nog steeds niet goed onder woorden brengen waar dat gevoel vandaan kwam, maar het was er. Ik neem je graag mee op ontdekkingstocht door Brda en ik hoop dat ik jou hier net zo mee verras.

 

Wijn proeven bij Klet Brda

Brda staat bekend als de wijnregio van Slovenië en ik zie meteen waarom: wijnvelden zo ver als het oog rijkt. Hier komt een groot gedeelte van de Sloveense wijn vandaan en wijnproducent Klet is hierin koploper. Klet is een bijzonder bedrijf met een bijzondere insteek. Onder de vlag van deze organisatie zijn maar liefst 400 kleinere wijnboeren verenigd, waardoor zij gezamelijk de grootste wijnproducent van Slovenië vormen. Klet exporteert haar wijn naar maar liefst 26 landen en in totaal produceren ze zo’n 300 verschillende wijnen. De verschillen tussen deze wijnen zijn echt niet altijd groot: vaak gaat het om kleine details zoals het verhelderen van de Savignon Blanc voor de Amerikaanse markt of een andere vormgeving van de fles naar Aziatische voorkeuren.

Wijnproducent Klet in Brda

 

Ik kreeg bij Klet een interessante rondleiding door de wijnkelders en het bedrijf. Daarna proefde ik maar liefst 5 verschillende wijnen. De sommelier wist perfect te omschrijven wat deze wijntjes typeerden en welke wijn bij welke voorkeuren past. Daarnaast legde ze uit hoe deze wijnen hun specifieke smaak verkregen. Ondanks dat de tasting al om 11u ’s ochtend plaatsvond, smaakten de wijntjes stuk voor stuk geweldig! Na afloop van de tasting nam ik dan ook mooi een fles witte wijn mee voor thuis. Je boekt een rondleiding inclusief wine tasting al vanaf 6 euro per persoon. Wat mij betreft een echte aanrader!

Wijnkelder bij Klet in BrdaWine tasting bij Klet in Brda

 

Fietsen door Brda

Eén van de leukste dingen die ik in Slovenië gedaan heb, is een tocht met een elektrische fiets door de Brda regio. In het begin vond ik het wat spannend, aangezien de fiets zowel achter- als voorwiel versnellingen had. Daarnaast kon ik ook nog instellen of ik de elektrische fiets het zware werk wilde doen of dat ikzelf ook nog flink wilde trappen. Na een tijdje aanklungelen, had ik een stand gevonden die prettig was en die ik makkelijk kon bijstellen als de weg steiler naar boven ging en ik dus meer elektriciteit nodig had. Daarna werd het fietsen één groot feest. Het landschap van Brda is prachtig en ik had echt het gevoel dat ik in Toscane beland was. Schattige dorpjes, eindeloze wijnvelden en sprookjesachtige straatjes maakten dat ik mijn ogen uitkeek. Als je een elektrische fiets of –scooter wilt huren, doe je dat bij het Tourist Information Center.

Fietsen door BrdaWijnvelden in BrdaBrda

 

Honing proeven en bijentherapie bij Skubin

In Slovenië zijn tal van bijenhouders te vinden. Uiteraard produceren zij honing, maar daarnaast zijn er een aantal bijenhouders die ook iets anders bieden: bijentherapie. Ik bezocht imker Skubin en was meteen onder de indruk van deze man. Hij vertelde ons dat zijn moeder veel last had van bronchitis en dat hij gehoord had dat bijentherapie kon helpen. Daarom bouwde hij een houten hut, met uitsparingen voor bijenkasten. Binnenin de hut staan twee bedden waarop de zieke plaats mag nemen. Daarna zet hij de bijenkasten open (geen zorgen, er zitten roosters voor dus de bijen kunnen niet uit de kastjes komen) en is het de bedoeling dat je een tijdje rustig blijft liggen. Het gezoem van de bijen in combinatie met de geur die zij verspreiden, schijnt heel goed te zijn voor mensen met longziektes. Ook als je geen bijentherapie wilt volgen, is het leuk om een bezoekje aan imker Skubin te brengen. Je kunt hier verschillende soorten honing proeven en uiteraard kun je er ook een potje kopen om mee naar huis te nemen.

Bijentherapie in Brda in SloveniëBijentherapie in Brda in Slovenië

 

Slapen bij San Martin in Smartno

Ik overnachtte in het prachtige Hotel San Martin in Smartno. San Martin is een ecologisch verantwoord hotel, met als doel om over een paar jaar volledig zelfvoorzienend te zijn. Als je hier verblijft, moet je zeker even vragen of je de wijnkelder mag zien. Hier liggen vrijwel alle wijnen die in de regio Brda geproduceerd worden opgeslagen. Heel leuk! Het dorpje Smartno is klein, maar werkelijk adembenemend mooi. ’s Avonds liep ik een rondje door het piepkleine centrum en ik genoot intens van de rust en ruimte. Smartno is wat mij betreft een heel prettige uitvalsbasis om deze regio te ontdekken.

SmartnoUitzicht vanaf San Martin in Smartno

 

Brda heeft me enorm verrast en ik was er graag nog wat langer blijven hangen. De natuur is er prachtig en het eten smaakt er geweldig. Bijna alles was je hier voorgeschoteld krijgt, komt uit de tuin of is door de mensen zelf geproduceerd. Waar kom je dat nou nog tegen? Ik weet ik ieder geval wel dat ik nog eens terug ga keren naar dit fijne stukje Slovenië.

 

Wist jij dat er in Slovenië zo veel wijn geproduceerd wordt?

8 Reacties

 • Jennifer
  7 augustus 2016 at 11:01

  Wauw wat een prachtige foto’s! Je maakt me nieuwsgierig, ik wil er ook heen!

  Reageer
 • Sabine
  7 augustus 2016 at 18:08

  Supermooie foto’s! Lijkt me zo een bijzonder mooi land ook!

  Reageer
 • Ad
  29 april 2018 at 16:33

  Wij gaan eind mei met de camper naar Slovenië. Dan gaan we al dat moois met eigen ogen zien. Bedankt voor je verslagen.

  Reageer
  • Kimber
   29 april 2018 at 19:35

   Heerlijk vooruitzicht! Voor Brda heb ik nog wel een leuke camper tip: Hiša Štekar. In dit artikel lees je hier meer over: https://reisgenie.nl/tourist-farm-in-slovenie-dit-kun-je-verwachten/. Toen wij hier logeerden waren er 2 Nederlanders met de camper die voor een paar tientjes op het terrein mochten staan. Dit is echt een fantastische plek, dus ik zou je zeker aanraden om even te informeren naar de mogelijkheden. Alvast veel plezier gewenst!

   Reageer
 • Annemarie
  8 mei 2019 at 20:30

  Afgelopen zomer waren wij in Slovenië en naar aanleiding van jouw blog hebben we ook twee nachtjes in Hotel San Martin geboekt en een fietstocht op de ebike gemaakt. Hele goede tips, we hebben heerlijke dagen gehad!

  Reageer
  • Kimber
   10 mei 2019 at 15:25

   Hoi Annemarie, wat super leuk om te horen! Dank voor je berichtje.

   Reageer

Laat een reactie achter