Menu
Nieuw op Reisgenie

Wat mag je niet missen tijdens een bezoek aan Milaan?

Milaan, een stad die bekend staat als dé modestad van Italië, maar die zo veel meer te bieden heeft dan dure winkels en luxe restaurants. Milaan is namelijk ook uitermate geschikt voor cultuursnuivers en culinaire lekkerbekken met een wat beperkter budget. Hoe, wat en waar? Dat vertellen we je graag!

 

De Dom van Milaan (Duomo Santa Maria Nascente)

De Dom van Milaan is een ware uitspatting van Gotisch vakmanschap: een enorm bouwwerk waarvan de bouw maar liefst 4 eeuwen geduurd heeft. Wij vinden dit niet heel verbazingwekkend als je kijkt naar de enorme afmetingen en de vele details van dit gebouw. Alleen al voor de rijk versierde buitenkant is de Dom van Milaan een bezoekje waard. Natuurlijk is het ook mogelijk om de dom van binnen te zien en als je dan eenmaal binnen bent, dan is het aan te raden dat je het dak op gaat. Voor 4 euro (met de trap) of voor 6 euro (met de lift) ga je naar boven en word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Milaan. Bij helder weer zie je zelfs de Alpen, Apennijnen en een deel van de Po-vallei!

dom milaan

 

Kasteel Sforzesco (Castello Sforzesco)

Dit kasteel dankt zijn naam aan hertog Francesco Sfkorza, die hier in 1450 zijn intrek nam. In de loop der jaren is er veel aan dit kasteel verwoest en weer opgebouwd. De laatste keer dat er delen herbouwd moesten worden was na de tweede wereldoorlog. Door zijn rijke geschiedenis is Kasteel Sforzesco een bezoekje waard, al vonden wij het zelf niet heel bijzonder. Mocht je dus weinig tijd hebben in Milaan, dan zouden wij persoonlijk het kasteel overslaan.

 

Galleria Vittorio Emanuele II

Wie aan Milaan denkt, denkt aan die prachtige overdekte winkelpassage, toch? Galleria Vittorio Emanuele II is de naam van deze bijzondere galerij. Via de passage loop je van het domplein zo naar Piazza della Scala terwijl je onderweg verleidt wordt door de meest prachtige, luxueuze etalages. Vergeet in de Galleria vooral niet omhoog en omlaag te kijken: boven je zie je een prachtige glazen koepel die voor een bijzondere lichtinval zorgt, terwijl je onder je voeten verrast wordt door een mooie mozaïek vloer.

galleria vittoria

 

De wijk Brera

Via Piazza della Scala loop je zo de wijk Brera binnen. Hier vind je prachtige (autovrije) straatjes, leuke barretjes, restaurantjes en exclusieve winkeltjes. Hier kregen we eigenlijk voor het eerst een ‘echt’ Italië-gevoel. In Brera kun je heerlijk lunchen en de prijzen liggen een stukje lager dan in de rest van Milaan. Voor zo’n 10 euro aten we hier een enorm broodje met verse buffelmozzarella en dronken we een flink glas wijn.

 

Santa Maria delle Grazie Kerk

Dit is een bijzondere, anders-dan-anders kerk. Door zijn opvallende rechthoekige voorkant en ronde achterkant is de Santa Maria delle Grazie sowieso de moeite waard om te bezoeken. Wat deze kerk echter zo bijzonder maakt, is dat in het bijbehorende klooster één van Da Vinci’s meest beroemde schilderijen hangt, namelijk Het laatste avondmaal. Helaas is het enkel mogelijk om dit schilderij op afspraak te bezichtigen. Je kunt dus niet zomaar even binnenlopen om dit meesterwerk te zien.

 

De wijk Navigli

Deze wijk is leuk om eens doorheen te wandelen, maar wij vonden het persoonlijk niet zo bijzonder. Buiten de vele grachten en ateliers die Navigli rijk is, is er weinig bijzonders te zien of te doen. Als je even wilt ontsnappen aan alle mooie, perfect uitziende mensen in het centrum van Milaan is dit de place to be: in Navigli woont het doodnormale gepeupel. Dat is best wel een verademing na alle hooggehakte dames met maatje 36 die het centrum lijken te bevolken.

navigli

 

Park Giardini Pubblici

Dit is een heerlijk park om te wandelen en te picknicken. Daarnaast staan hier leuke kramen waar je relatief goedkoop je souvenirs en hebbedingetjes kan kopen. Let op: het is de bedoeling dat je hier afdingt!

park

 

Monumentale begraafplaats (Cimitero Monumentale)

Het absolute hoogtepunt van Milaan hebben we voor het laatst bewaard: de monumentale begraafplaats. Klinkt misschien niet heel aantrekkelijk, maar geloof ons, het is de moeite van een bezoek absoluut waard. Nadat je eerst een drukke weg hebt overgestoken kom je ineens in een oase van rust en sereniteit terecht. De hectische stad is verdwenen en heeft plaats gemaakt voor rust en stilte. Denk niet dat dit een begraafplaats is zoals wij deze thuis kennen. Op Cimitero Monumentale is geen enkel graf hetzelfde: sculpturen, standbeelden en zelfs hele kapellen dienen hier als grafversiering. Als je van Pere Lachaise in Parijs houdt, moet je ook zeker een bezoek brengen aan Cimitero Monumentale.

begraafplaats milaan

 

Budget eet-tip

Zorg dat je tussen 18.00 en 21.00 uur in een bar bent. Bestel een drankje en schrik niet van de prijs. Ongeacht of je een cocktail, wijntje of een biertje besteld, je betaalt tussen de 5 en 10 euro voor je drankje. Dit is helemaal niet erg: er wordt namelijk een buffet opgesteld in de bar, waar je onbeperkt van mag eten. Dus je hoeft alleen je drankje(s) te betalen en verder niets. Ben niet bang dat zo’n buffet niets voorstelt. Je hebt keuze uit heerlijke, vaak lokale, hapjes en wij hebben echt heel smakelijk gegeten voor weinig geld.

 

Milaan is een stad waar je je dagen kunt vermaken, ongeacht of je van shoppen houdt of niet. Zou jij liever gaan winkelen of kies je voor de bezienswaardigheden?

Het kan zijn dat dit artikel affiliate links bevat. Dit betekent dat wij een kleine commissie ontvangen wanneer je via deze linkjes iets boekt. Dit kost jou uiteraard niets extra. Heb je iets aan onze tips gehad? Dan zouden we het super vinden als je je reis (of je huurauto, accommodatie, vliegticket, excursie of reisproduct) via de linkjes in bovenstaand artikel wil boeken. Heel erg bedankt en we wensen je een geweldige reis! Liefs, Kimber & Saskia

1 Reactie

  • Jolein
    15 december 2020 at 14:06

    Wat een coole plek! Zou er graag een keer heen willen. Heb je misschien tips voor accomodaties daar?

    Reageer

Laat een reactie achter