Slovenië

Bezoek aan de Postojna grotten en Predjama Castle in Slovenië

Predjama Castle

De Postojna grotten zijn de meest bezochte bezienswaardigheid van Slovenië. Dat is niet heel vreemd, aangezien deze druipsteengrotten zich op slechts anderhalf uur rijden van de Kroatische grens bevinden. In de zomer zijn hier dus ook veel dagjesmensen vanuit Kroatië te vinden. Ondanks de drukte vind ik dat je de Postojna grotten en het naastgelegen Predjama Castle absoluut moet bezoeken als je in Slovenië bent. 

 

Op één na grootste grotten

Naast de gunstige ligging speelt ook het feit dat de Postojna grotten het op één na grootste grottenstelsel ter wereld is een rol in haar populariteit. Deze karstgrotten zijn maar liefst 20 kilometer lang, waarvan een dikke 5 kilometer toegankelijk is voor toeristen. Op jaarbasis trekt Postojna zo’n 2 miljoen toeristen, een ongelooflijk aantal. Verwacht dus geen serene rust als je de grotten bezoekt: de kans is groot dat het druk is. Toch zou ik je willen aanraden om je hier niet door te laten ontmoedigen. Ik zag in mijn leven al flink wat druipsteengrotten, maar alsnog maakte Postojna ongelooflijk veel indruk op mij.

Postojna Grotten

 

Origineel vervoer

Postojna bezoek je op een unieke manier. Je stapt namelijk na een klein stukje lopen in een treintje wat via een ondergrondse spoorweg zo’n 3 kilometer diep de grotten in gaat. Dat dit een unieke ervaring is, hoef ik je waarschijnlijk niet uit te leggen. Het treintje voert langs enorme kamers, prachtige stalagmieten en stalactieten en de ruimtes worden verlicht door echte Murano-kroonluchters. Later vertelt de gids dat er in deze delen van de grot wel eens optredens gegeven worden en in vervlogen tijden hield de lokale bevolking er dansfeesten. Het lijkt bijna een sprookje.

Treintje in de Postojna Grotten Treintje in de Postojna Grotten

 

Adembenemend mooie grotten

Na dit ritje, wat voor mijn gevoel veel te snel weer voorbij gaat, stap je uit in een grote kamer, oftewel een open ruimte in de grot. Tijd om de grotten verder te voet te verkennen! Je loopt een traject van zo’n 2 kilometer, dwars door het grottenstelsel. Sommige delen van de grot zijn zo hoog dat er een flatgebouw in zou passen, terwijl ander stukken juist smal en wat benauwend zijn. Ik geniet tijdens het hele traject van al het moois om me heen. De gids wijst diverse ‘figuren’ in de grot aan. Zo vergapen we ons aan ontzettend mooie gordijnen van steen, herkennen we de kerstman in een stalagmiet en zien we de Toren van Pisa.

Postojna Grotten Postojna Grotten

 

Predjama Castle

Vlakbij de grotten ligt Predjama Castle, een kasteel uit de 12e eeuw. Wat Predjama Castle zo uniek maakt, is de manier waarop het gebouwd is. Het kasteel ligt letterlijk tegen de rotsen aangeplakt, waardoor de rots en haar grotten onderdeel van het kasteel zijn geworden. Predjama Castle heeft in vroegere tijden als vesting gefungeerd waarin de eigenaar en zijn gevolg een jaar lang konden overleven terwijl vijandelijke troepen in de landerijen voor het kasteel bivakeerden. De tegenpartij snapte niet hoe de inwoners het zo lang uit konden houden zonder vers water. Uiteindelijk bleek er water te stromen door het grottenstelsel onder het kasteel. Hierdoor was het kasteel een ideale, onneembare vesting.

 

Een hard leven

Ik vond zelf de binnenkant van het kasteel minstens net zo mooi als de buitenkant. Vooral het feit dat je in de gangen en kamers vaak stukken bemoste rotswand ziet, maakte indruk. Onze gids vertelde dat de bewoners vaak ziek waren door de hoge luchtvochtigheid en de enorme kou die ’s winters het kasteel domineerden. De rotsen waren veilig, maar absoluut niet comfortabel. Schimmel stak continu de kop op en ziektes lagen op de loer.

Predjama Castle Predjama Castle  Predjama Castle

 

Praktische informatie

Er zijn verschillende toegangstickets te koop voor de Postojna grotten en Predjama Castle. Als je beide wilt bezoeken, raad ik je aan om voor het combi-ticket te gaan. Bij de grotten bevindt zich ook het Vivarium, een plaats waar je een uniek waterwezentje kunt bewonderen. De zogenaamde Olm is een blind en doof diertje dat alleen in de Postojna grotten voorkomt. Ze hebben een huid die lijkt op die van mensen en ze zijn lang als een worm. Mocht je de Olm zelf willen zien, dan kun je een combi-ticket kopen waarbij ook entree voor het Vivarium is inbegrepen. Meer informatie over prijzen vind je hier. Het is ook mogelijk om vanuit Ljubljana een georganiseerde tour te boeken inclusief gids. Boek hier je tour naar de Postojna grotten en het Predjama Castle.

De openingstijden van zowel de grotten als het kasteel variëren per seizoen. Check dus zeker voor je bezoek even hoe laat beide bezienswaardigheden open zijn en hoe laat de tours plaatsvinden. Je vindt hier alle tijden.

 

Predjama Castle en de Postojna grotten zijn 2 bezienswaardigheden die absoluut de moeite van een bezoek waard zijn. Zeker als je via Slovenië naar Kroatië rijdt, kun je hier heel gemakkelijk een stop maken voordat je de landgrens over gaat.

Wil je meer weten over Slovenië? Je leest hier alle artikelen over Slovenië terug.

Dit vind je misschien ook leuk

4 Reacties

 • Reageer
  Caro
  16 september 2018 op 13:48

  Wij waren er vorig jaar ook en het indrukwekkende kasteel van Predjama is een van de mooiste kastelen die we ooit bezochten, een echte aanrader !

  • Reageer
   Kimber
   17 september 2018 op 13:17

   Leuk om te horen, Caro!

 • Reageer
  t klijn
  16 januari 2019 op 13:30

  prachtige plaatjes zoo groot en ruim daar hoefje volgens mij geen engte vrees voor te hebben

 • Reageer
  Linda van den Bogaert
  22 juli 2019 op 07:31

  Het is super mooi, gister zowel de grot als t kasteel bezocht.
  Tip! Koop online je tickets, spaart je heel veel tijd met in de rij staan ☺️

Reageer

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.