Menu
Andalusië / Sevilla / Spanje

De mooiste bezienswaardigheden van Sevilla

Sevilla is één van de mooiste en bekendste steden van Andalusië. Dat we hier te maken hebben met een stad van betekenis is duidelijk: prachtige, overdadige bouwwerken en sfeervolle, goed onderhouden straten domineren het straatbeeld in het centrum. Sevilla is hot en happening en ik ben tijdens mijn bezoek aan deze sfeervolle, Mediterrane stad stiekem een beetje verliefd geworden. Sevilla heeft namelijk alles te bieden wat je in een stad zoekt, terwijl je (nog) niet struikelt over de toeristen. Ik vertel je graag wat je tijdens een stedentrip naar deze Spaanse stad niet mag missen.

#1 Alcazar

Veruit de bekendste bezienswaardigheid van Sevilla is Alcazar. Alcazar is een enorm Moors paleis midden in Sevilla en het is het oudste nog in gebruik zijnde paleis van Europa. Sinds 1987 staat Alcazar op de UNESCO Werelderfgoedlijst en dat is niet zonder reden: zodra je één stap binnen zet kijk je je ogen uit. Overal zie je muren met weelderige mozaïeken en de binnenplaats met gebeeldhouwde doorkijkjes is prachtig. Vergeet binnen zeker niet naar boven te kijken want zelfs de plafonds zijn volledig gedecoreerd. Bezoek ook het voormalig badhuis: door het bijzondere perspectief kun je hier mooie foto’s maken. Nadat je het paleis zelf verkend hebt kom je uit in een enorme tuin vol tropische planten en bomen. Als je wilt kun je je uren vermaken in Alcazar waardoor het de entreeprijs van €9,- helemaal waard is. De openingstijden vind je hier terug.

alcazartuin alcazar

#2 Kathedraal van Sevilla

De kathedraal van Sevillia, officieel Maria de la Sede genaamd, bevindt zich midden in het stadshart en is hierdoor niet te missen. Deze kathedraal is het op twee na grootste kerkgebouw van Europa en is dus zeker een bezoekje waard. De gotische stijl waarin deze gebouwd is, is overdadig en overweldigend. De entreeprijs van de kathedraal is wel wat aan de hoge kant: je betaalt voor een bezoekje €8,-. Mocht je een krap budget hebben dan is enkel buitenkant ook de moeite van het bezichtigen waard. Ga ook zeker ’s avonds een kijkje nemen aangezien de kathedraal dan prachtig verlicht wordt. Door de rondrijdende koetsen waan je je echt even in een Disney-sprookje.

kathedraal sevilla

#3 Giralda toren

Bij de kathedraal van Sevilla vindt je ook de Giralda toren. Deze toren was oorspronkelijk een Moorse minaret, maar is later aangepast en dient nu als klokkentoren. Hij werd tot voor kort gebruikt als indicator van de hoogte van nieuwbouw: niets mocht boven de toren uitsteken. Helaas zagen wij dat er in de buitenwijken een flinke toren aan het verrijzen was, dus deze regel lijkt in naam van de modernisering over boord gezet te zijn. Jammer, maar helaas zie je dit overal ter wereld gebeuren. Met je entreekaartje voor de kathedraal mag je ook de Giralda toren in.

giralda

#4 Metropol Parasol

Tussen alle gotische en Moorse pracht en praal vindt je in het centrum van Sevilla ineens een hypermodern bouwwerk, de Metropol Parasol. Dit gigantische houten bouwwerk stelt een groep paddenstoelen voor waaronder zich cafés, winkeltjes en een museum bevinden. Voor slechts €3 word je met een lift naar boven gebracht en kun je via een golvend pad bovenop de parasols een rondje lopen. Het uitzicht over de stad is prachtig en het is een leuke ervaring om zonder belemmering van ramen of hoge hekken rond te lopen.

metropol parasolmetropol parasol boven

#5 Plaza de España

In het zuiden van het centrum van Sevilla bevindt zich Plaza de España, oftewel, het Spaanse plein. Rondom het imposante plein bevindt zich een prachtig gebouw met overdekte galerij waaronder het, vooral in de zomer, heerlijk wandelen is. Aan de voorkant van de galerij is een hele reeks ingelegd mozaïek te zien. Deze mozaïeken beelden de provincies van Spanje uit. Mocht je het leuk vinden, dan kun je een bootje huren om door de gracht bij het plein te varen. Wij vonden dit niet bijster interessant aangezien je vanaf het water niets anders ziet dan wat je ook vanaf het droge kunt bekijken. Daarnaast staat overdag de volle zon op het water waardoor het al gauw snikheet wordt in een roeiboot. Plaza de España is bombastisch en misschien zelfs een beetje too much, maar een bezoek aan Sevilla is niet compleet zonder dat je dit plein gezien hebt.

plaza espana

#6 Rondvaart over de Guadalquivir

De Guadalaquivir doorkruist Sevilla op zijn weg naar zee. Vanaf het water ziet elke stad er anders uit en dit geldt zeker ook voor Sevilla. Tijdens een één uur durende boottocht vaar je een stuk de rivier op en daarna weer terug. Je betaalt hier €10,- voor. Je ziet een aantal prachtige bouwwerken en vaart onder maar liefst 9 bruggen door. Het grootste voordeel van een boottocht over de Guadalaquivir is dat je even heerlijk relaxt kunt genieten van al het moois dat Sevilla te bieden heeft. Vooral in de zomer is het een verademing om even aan de hitte in de binnenstad te kunnen ontsnappen. Mocht je niet genoeg hebben aan één uur op het water dan is tip 7 misschien wat voor jou.

boottocht

#7 Dagtrip naar Cadiz

Natuurlijk is dit geen bezienswaardigheid binnen Sevilla zelf, maar toch wilden we jullie deze tip niet onthouden. Op zo’n 1,5u treinen van Sevilla ligt de havenstad Cadiz. Cadiz bevindt zich op een landtong en wordt hierdoor aan 3 kanten omgeven door water. Deze oude stad wordt ook wel klein Havana genoemd, vanwege zijn brede boulevard die veel overeenkomsten vertoond met de boulevard van Havana. Cadiz is de plaats bij uitstek om de hitte van Sevilla te ontsnappen: door zijn ligging staat hier vrijwel altijd een koele wind en op het strand is het heerlijk vertoeven. Wil je nu toch ook in Cadiz nog het één en ander bezichtigen dan kan dat ook. Neem bijvoorbeeld een kijkje bij de kathedraal, het mooie park Genoves, de torre Tavira of de dierentuin.

Treintickets van Sevilla naar Cadiz kun je online alvast boeken. Je hoeft dan enkel nog je ticket te laten zien op je telefoon.

cadiz 2cadiz

Sevilla is een geweldige stad waar je je prima een aantal dagen kunt vermaken. Ik raad je dan ook zeker aan om een aantal nachten in deze stad te blijven slapen. Wij sliepen tijdens ons verblijf in Entre Catedrales, een geweldig mooi appartement in de binnenstad van Sevilla. Er zijn naast dit appartement nog veel meer mooie en betaalbare accommodaties te vinden in Sevilla. Ga je maar een weekend naar deze stad? Volg dan deze planning om het meeste uit je korte bezoek aan Sevilla te halen.

Wil je naast Sevilla ook nog andere plekken in Andalusië bezoeken? Bekijk dan al onze artikelen met tips over reizen in Andalusië.

10 Reacties

 • Lisette | Travellust.nl
  31 oktober 2014 at 08:57

  Sevilla lijkt me prachtig! Ik mocht laatst twee vliegtickets weggeven op mijn blog maar een beetje jaloers was ik wel, want ik ben er zelf nog nooit geweest… :'( Fijn lijstje dit, ik ga hem onthouden!

  Reageer
  • reisgenie
   1 november 2014 at 10:14

   Ik had je winactie voorbij zien komen en ik was enorm geneigd om gewoon weer mee te doen, hihi, zo leuk is Sevilla namelijk echt! Ik hoop dat je het lijstje snel in het echt kunt gebruiken 😀

   Reageer
 • Maris
  31 oktober 2014 at 10:41

  Ziet er werkelijk waar prachtig uit. Spanje staat nooit echt hoog op mijn wensenlijstje, als ik dit soort dingen voorbij zie komen vraag ik me altijd weer af waarom..

  Reageer
  • reisgenie
   1 november 2014 at 10:16

   Ik herken dat wel hoor, ikzelf had ook nooit zo veel met Spanje an sich, maar de Spaanse steden zijn echt tof! Sevilla kan je zeker toevoegen aan je wensenlijstje, krijg je geen spijt van.

   Reageer
 • kristel
  1 november 2014 at 09:46

  Sevilla is echt een mooie stad waar veel te zien is en waar je goed kan eten. Die boottocht is zeker een aanrader!

  Reageer
 • Let's travel and see
  2 november 2014 at 18:48

  Sevilla is zooo mooi! Echt de ideale stad voor een citytrip. Ik vond zelf de Plaza Espana en Alcazar het allermooist.. En die dagtrip naar Cadiz, wat een goed idee, had ik ook wel willen doen!

  Reageer
 • Sandra
  8 december 2014 at 14:58

  Leuk om te lezen! Ik herken alle bezienswaardigheden en ben het helemaal met je eens. Maar dat het nog niet druk is ben ik niet helemaal met je eens. Bij mij stond er een rij van bijna twee uur (!) om de kathedraal in te komen. Dit was in september weliswaar (druk seizoen), maar toch!

  Reageer
  • reisgenie
   9 december 2014 at 09:53

   Oei! Dat is inderdaad een flinke wachttijd! Wij waren er eind juni en toe was het eigenlijk overal rustig. Dus het zal inderdaad aan het seizoen liggen :).

   Reageer
 • Carla
  17 juli 2015 at 22:20

  Voor die 1,35 die je betaalt bij Metropol parasol, krijg je ook nog een consumptie. Veel mensen hebben hier geen erg in, maar je kan dus bij het restaurant boven op de parasol, tegen vertoon van je kaartje, een gratis wijntje, fris, of een biertje drinken.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   18 juli 2015 at 08:13

   Kijk, dat zijn nog eens handige tips! Dat wist ik inderdaad ook niet, dankjewel!

   Reageer

Laat een reactie achter