Menu
Reistips

Bewust reizen, is dat zo moeilijk?

voorschrift tempel hanoi

Reizen is geweldig. Reizen zorgt voor een verruiming van je wereld en verandert de manier waarop je de wereld ziet. Tenminste, dat is wat het voor mij doet. Ik leer over mezelf, over mijn eigen leven en over mijn eigen normen en waarden. Vooral dat laatste zet mij steeds meer aan het denken en dan met name wat betreft de normen en waarden van een ander. Voordat ik op reis ga, lees ik me in, bestudeer ik lokale gebruiken en probeer ik een paar woorden van de taal te leren zodat ik in ieder geval iemand op een fatsoenlijke manier ergens voor kan bedanken. Het valt me steeds opnieuw op dat er zo veel mede-toeristen zijn die totaal niet bewust reizen. Dit stuit mij vaak tegen de borst. Daarom deze post: een beetje bewustwording is volgens mij niet verkeerd.

 

Religie

Als er iets is wat ik totaal niet begrijp, zijn het mensen die geen rekening houden religieuze gebruiken. In Sri Lanka bijvoorbeeld, struikel je bijna over de Boeddhistische tempels en dagoba’s. Overal staat aangegeven dat je je schoenen uit moet doen en dat je de schouders en knieën moet bedekken. Dat er dan nog mensen zijn die rustig met schoenen aan in een zomers jurkje door een tempel banjeren is voor mij echt onbegrijpelijk. Andersom kunnen hebben wij het trouwens ook meegemaakt: we wilden een standbeeld van Boeddha bezichtigen en er stond nergens aangegeven of je je schouders moest bedekken. We vroegen dit aan een local. Hij zei dat we niet naar binnen mochten zonder iets over onze schouders. Zodra we ons om wilden draaien kwam de kaartjesverkoper naar buiten en probeerde ons als nog een ticket te verkopen. Op dat moment gaat alles dus om geld draaien en hebben we als nog vriendelijk bedankt.

dagoba

 

Eten en drinken

In veel Aziatische landen kom je er niet onderuit, je eet hier gewoon met stokjes. Meer dan eens heb ik een eeuw over een maaltijd gedaan omdat ik niet goed genoeg met de stokjes overweg kon. Wat dacht je van het eten van een kom Pho (Vietnamese gevulde soep) met stokjes en een lepel? Het is de bedoeling dat je de vulling met de stokjes eet en de soep met een lepel ongeveer tegelijkertijd naar binnen giet. Voor ons westerlingen lijkt het een onmogelijke opgave, maar hilariteit is sowieso gegarandeerd. Waarom zou je het dan niet gewoon proberen? Ik heb menig mede-toerist gezien die vroeg om mes en vork zodra de eetstokjes in zicht kwamen. Ik ben altijd bang dat op deze manier lokale gebruiken langzaamaan verdwijnen door groeiend toerisme. Alleen al met dat idee in het achterhoofd probeer ik altijd gewoon mee te doen volgens lokale gebruiken.

pho

 

Onnadenkend handelen

Ook al ben je op vakantie, dan nog is het belangrijk om je hoofd te blijven gebruiken. Wat zeg ik, juist op vakantie kom je in situaties terecht waar je die grijze cellen best even mag laten werken. Ik kan me persoonlijk bijvoorbeeld niet voorstellen dat je zomaar op de rug van een olifant stapt zonder je te verdiepen in de training van die olifant. Natuurlijk, het oogt leuk en aardig, maar in 99 van de 100 gevallen zijn deze dieren als baby bij hun moeder weggehaald en vervolgens via mishandeling getraind om jou op hun rug rond te rijden. Zo las ik laatst een comment op Tripadvisor waarin stond: “Wij vonden het heel leuk, maar de olifanten zullen het wel minder leuk gevonden hebben aangezien er continu tegen ze geschreeuwd en gedreigd werd.” Van dat soort dingen draait mijn maag om. Kreten als “maar hier is dat heel normaal” vind ik in dit soort gevallen dan ook niet legitiem. Als het indruist tegen je eigen normen en waarden, doe het dan ook niet als je op vakantie bent, hoe leuk het ook allemaal lijkt. Wil je toch graag olifanten zien? Kies dan voor een alternatief zoals een natuurpark.

olifant sri lanka

Olifanten in het wild zijn toch ook veel gaver om te zien?

 

Foto’s nemen

Hoe vaak zie je wel niet dat toeristen stiekem foto’s nemen terwijl er duidelijk staat dat dit niet mag. Er staat niet zomaar dat foto’s nemen verboden is en daarom vind ik het belangrijk dat je aan dit verzoek gehoor geeft. Zo mag je in druipsteengrotten vaak enkel foto’s nemen zonder flits omdat anders de stalagtieten/-mieten eerder smelten door het licht. Ook voor religieuze objecten geldt vaak een restrictie. Toch zie je geregeld mensen stiekem foto’s nemen.

grotten halong bay

Dan maar alleen een foto van buitenaf.

 

Dit lijkt een vrij harde post en misschien is het dat ook wel. Toch zijn dit zaken die wat mij betreft meer besproken mogen worden. Het is niet bedoeld om iemand aan te vallen. Juist niet. Veel dingen komen denk ik voort uit onwetendheid en zijn niet verkeerd bedoeld. Persoonlijk vind ik het je eigen verantwoordelijkheid dat je niet volledig onwetend in een vreemd land aankomt en dat je ervoor zorgt dat je de lokale gebruiken enigszins kent. Op die manier kun je met een gerust hart en met respect voor mens en dier nieuwe landen ontdekken.

16 Reacties

 • Jenny - ikreis. net
  6 mei 2015 at 19:17

  Ik ben het roerend met je eens. Gisteren zat ik in een restaurantje in Tbilisi toen er een groep medelanders binnen kwam. Het was druk, dus sommigen moesten even wachten voordat de bestelling opgenomen werd. Één van de heren begon zeer overdreven te zwaaien en ‘mevrouw’ naar de serveerster te roepen op een steeds agressievere toon. Op zo’n moment heb ik last van plaatsvervangende schaamte.

  Als vrouw mag je in Bali de tempel niet in tijdens de maandelijkse periode. Ondanks dat niemand ziet als het zover is, zou ik dat nooit doen!!!

  Reageer
 • Sandra
  6 mei 2015 at 19:34

  Heel goed artikel! Ik vind het ook ongelofelijk dat mensen geen rekening houden met de normen en waarden van een ander land. Maar heeft dat ook niet te maken met het feit dat reizen wellicht iets te makkelijk is geworden? En daarmee bedoel ik dat iedere boerenlul (pardon my french) het vliegtuig kan pakken naar welke bestemming dan ook. Mensen die nooit verder zijn geweest dan de all-inclusive hotels in Turkije en dan bedenken dat het overal maar zo moet gaan. Niet beseffende dat al die mensen in die hotels de poten uit hun lijf rennen om het de gast naar de zin te maken. Wat zeg ik? Afgebeuld worden omdat er met het vingertje gezwaaid moet worden omdat de jus d’orange op is en dan vervolgens de helft laten staan. Die mensen vind je nu ineens in het hart van de beschaafde wereld en dat komt het land inderdaad niet ten goede. Overigens gebeuren sommige dingen misschien ook wel echt uit onwetendheid, dat kan. En misschien wel omdat de grenzen aan het vervagen zijn, omdat geld inderdaad een te grote rol gaat spelen. En ja. Dat is onwijs jammer. En ja, aan ons bloggers de taak om de wereldvreemde mens wat minder wereldvreemd te maken ;-)! Daarmee wil ik niet zeggen dat ik alles weet, verre van zelfs, maar ik verdiep mij er van tevoren wel in en probeer zo goed mogelijk mee te gaan met de leefregels van een land. En dat zouden meer mensen moeten doen!

  Reageer
  • Sandra
   6 mei 2015 at 19:43

   Misschien had ik dit wat moeten nuanceren: met all-inclusive mensen wil ik absoluut niet alle mensen over één kam scheren trouwens. Ook ik vind het heerlijk om soms een weekje niks te doen, in de zon te liggen en aan cocktails te lurken. Maar ik blijf wel beschaafd ;-)! Ik doelde op de ietwat onbeschaafdere mens die je daar toch nét wat meer tegen lijkt te komen, somehow.

   Reageer
   • Kimber - Reisgenie
    7 mei 2015 at 11:32

    Mooi perspectief! Zo had ik het zelf nog niet eens bekeken. Ik denk zeker dat er een kern van waarheid in zit, werkelijk iedereen kan tegenwoordig voor een appel en een ei in het vliegtuig stappen. Dat is fijn, maar brengt wel dit soort dingen met zich mee.

    Reageer
 • Nanda
  6 mei 2015 at 19:59

  Ik was nieuwsgierig naar je post! En hij is kritisch, maar zeer terecht. Nu hebben wij op school nog aardig wat mee gekregen van andere culturen, in andere landen is dat niet zo normaal. Ik heb het zo vaak zien gebeuren dat obers worden afgesnauwd en vooral in de wat betere hotels. En het ergste vind ik dan: de ober in kwestie verrekt geen spier. Met andere woorden: het gebeurt hem vaker. Dat is toch erg! Dat foto’s nemen vind ik ook zo treurig. Ik heb ooit een vrouw in elkaar gedoken zien zitten en een toerist die maar bleef doorknippen met zijn camera. Studiereisgenoten die zeggen dit of dat niet te lusten. Je bent te gast. Oh ik kan nog wel even doorgaan. Ik vind het goed dat je er over geschreven hebt!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   7 mei 2015 at 11:35

   Oh ja! Daar ben ik zelfs nog vergeten iets over te zeggen. Ik vind dat zo onbeschoft! Persoonlijk neem ik amper foto’s van mensen, puur omdat ik het zelf ook niet fijn vind om ongevraagd op de foto te gaan. Als ik ze wel maak, vraag ik vrijwel altijd toestemming. Kleine moeite, heel belangrijk.

   Reageer
 • Bianca
  6 mei 2015 at 20:19

  Niet te kritisch hoor! En mag (moet) best eens gezegd worden! Met name het blijven nadenken op reis, die olifanten, op de fotogaan met een wild dier als een tijger? Denk na! Lijkt wel of mensen als een kip zonder kop rondlopen, en maar foto’s schieten. Bewust of onbewust worden mooie dingen vernietigd. Zou inderdaad heel goed zijn als mensen bewust op reis gaan.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   7 mei 2015 at 10:59

   Precies! Ik hoorde laatst van mensen dat ze op de foto waren geweest met tijgers in Thailand. Ik vroeg hoe het volgens hen kon dat die tijgers zo rustig blijven. Ze antwoordden dat het jonge tijgers waren en dat ze daarom zo bleven liggen. Op dat soort momenten snap ik niet hoe onnadenkend mensen kunnen zijn.

   Reageer
 • Stéphanie | Expeditie Aardbol
  6 mei 2015 at 21:48

  Ik vind dat je het nog best netjes brengt. Asociaal gedrag van medereizigers is mij echt een doorn in het oog. Soms komt het zelfs voor onder de lokale bevolking. Een voorbeeld: In een Chinees museum stonden overal bordjes met ‘niet aanraken’. Wat deden de locals? Moeders tilden hun kinderen zelfs op zodat ze met hun handen aan die dingen konden zitten. Echt bizar, en zo ontzettend asociaal. Ik heb echt een gruwelijke hekel aan mensen die denken dat ze alleen op de wereld zijn, en het recht hebben om alle regels aan hun laars te lappen. Goed artikel dus, vrees dat je de doelgroep er niet mee bereikt, maar ik snap je frustratie in ieder geval heel erg goed!

  Reageer
 • Sieds | Sieds My Travels
  7 mei 2015 at 09:40

  Ik ben het helemaal met je eens. Ik heb op mijn reizen ook wel toeristen gezien die totaal onvoorbereid en als een kip zonder kop bij een bezienswaardigheid rondlopen en totaal geen weet hebben van de gebruiken. Juist door je te verdiepen en je wat aan te passen leer je de cultuur van een land pas echt kennen. De beleving van een reis wordt daar juist ook groter van in mijn ogen.

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   7 mei 2015 at 10:51

   Precies, daar sluit ik me helemaal bij aan. Voor mij is dat juist één van de belangrijkste redenen om te reizen. Sommige mensen lijken enkel bezienswaardigheden te willen afvinken zonder er ook maar iets van af te weten. Ik kan me daar persoonlijk echt niets bij voorstellen.

   Reageer
 • Yvon
  8 mei 2015 at 09:50

  Deze is nog mild hoor, ik vind dat je het netjes hebt gehouden.
  Ik herken het helaas maar al te goed en het blijft me altijd weer verbazen. Onlangs zag ik nog weer foto’s in mijn tl van facebook voorbij komen van een ‘vriend’ die op een olifant zat.

  Waar ik me persoonlijk aan stoor is de achteloosheid van de lokale toeristen hier. Ze hebben over het algemeen weinig respect voor de natuur en laten afval dan vaak slingeren of gooien het op straat. Ik moet me geregeld inhouden om er niet iets van te zeggen…

  Reageer
 • Robert | Traveljunks
  9 mei 2015 at 08:00

  Ik kan je alleen maar gelijk geven, ik erger me ook vaak aan zulke onnadenkende toeristen/reizigers.. Ergste voorbeeld wat ik kan noemen is; een oprichtster van een stichting voor hulp aan kinderen in een boeddhistisch , die op het platteland alle kinderen een aai over de bol gaf en met ze knuffelde.. Zo iemand moet toch beter weten 🙁

  Je post is btw niet hard hoor en verontschuldigen voor je mening hoeft al helemaal niet 😉

  Reageer
 • Karlijn Travels
  12 mei 2015 at 14:11

  Een hele goede post, en ik vind dat je je punt heel netjes hebt gemaakt! Ik erger me ook wild aan dit soort dingen en dat heb ik de afgelopen weken in Turkije dan ook uitgebreid gedaan. Toeristen die op monumenten klauteren, die over de hekjes bij Mt Nemrut klimmen om de eeuwenoude beelden te ‘omarmen’ (alles voor een selfie), afval dat in het wilde weg wordt rondgestrooid, ongepaste kleding, foto’s maken in de grotkerken van Cappadocia waar dat absoluut verboden is…we worden er af en toe helemaal simpel van!

  Reageer
  • Kimber - Reisgenie
   13 mei 2015 at 07:30

   Jij zal de komende maanden heel vaak geconfronteerd worden met dit soort dingen denk ik. Zo jammer dat niet iedereen gewoon met respect rondreis. Jouw lijstje is al aardig schokkend moet ik zeggen!

   Reageer

Laat een reactie achter

Scroll Up